Conecteaza-te cu noi

Administratie

Bătaia de joc pentru cei mai nevoiaşi argeşeni continuă

Avatar

Publicat

in

“Mai mult de trei sferturi dintre persoanele care au intrat astăzi în primărie au întrebat de unde pot lua alimentele”, spune un funcţionar al primăriei Curtea de Argeş. Afirmaţia sa se dovedeşte a fi reală având în vedere aglomeraţia din holurile instituţiei dar mai ales de la uşa biroului de asistenţă socială.

Sute de persoane, oameni cu pensii foarte mici, cu handicap sau fără nici un fel de venit au primit prin poştă tichete în baza cărora ar trebui să primească alimente din partea Uniunii Europene dar, nici acum, nimeni nu ştie să le spună ce să facă cu ele.

Funcţionarii bâjbâie între texte de legi şi promisiuni făcute la nivel judeţean sau naţional, în timp ce, pe ploaie, zăpadă şi ger, oameni săraci pentru care pachetul cu alimente reprezintă o sursă esenţială de supravieţuire, bat la uşile celor care sunt plătiţi pentru a le oferi un răspuns.

Acest răspuns nu a venit însă nici astăzi, pentru că nimeni nu ştie ce e de făcut. Iar în timp ce primăriile mai multor locaităţi din Argeş au avut măcar bunul simţ de a transmite communicate de presă pe această temă, încercând, în linii mari, ce-I drept, să informeze populaţia, la Curtea de Argeş indiferenţa este de-a dreptul revoltătoare.

Comenteaza cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

ALERTĂ! Risc maxim de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş

Avatar

Publicat

in

De

Este risc maxim de producere de avalanşă în Munţii Făgăraş, de gradul 5 din 5 posibile, la altitudini de peste 1.800 de metri. La Bâlea Lac stratul de zăpadă a ajuns să măsoare aproape 2,5 metri, fiind cel mai consistent strat de zăpadă înregistrat la o staţie meteo din ţară. Potrivit metorologilor , la altitudini de peste 1.800 de metri stratul înseamnat şi instabil de zăpadă proaspăt depusă poate aluneca spontan peste cel vechi şi genera avalanşe de dimensiuni medii şi mari. Şi la altitudini mai mici de 1.800 de metri în Munţii Făgăraş este risc mare de avalanşă de gradul 4 din 5.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

DOCUMENT! FĂRĂ TAXE NOTARIALE PENTRU ANUMITE DOCUMENTE

Avatar

Publicat

in

De

Alături de anumite documente legate de ajutorul de șomaj, cel social sau pentru obţinerea alocaţiei de stat pentru copii, actele necesare anumitor persoane pentru a beneficia de diverse forme de sprijin stabilite de autorități prin legi speciale sau de protecție socială vor fi scutite de plata taxelor notariale, apare într-un proiect de ordin pus în dezbatere miercuri la Ministerul Justiției (MJ).

Mai exact, proiectul de ordin prevede mărirea listei actelor care sunt scutite de plata onorariilor notariale, prin introducerea “declaraţiilor sau procurilor necesare în vederea stabilirii sau valorificării drepturilor prevăzute, ca forme de sprijin al unor categorii sociale, în alte programe naționale instituite prin legi speciale sau de protecție socială”.

În prezent, așa cum apare în Ordinul MJ 46/C/2011, lista actelor ce sunt scutite de la plata onorariilor notariale conține:

  • declaraţii privind ajutorul de şomaj;
  • declaraţii privind ajutorul social;
  • declaraţii privind obţinerea alocaţiei de stat pentru copii;
  • declaraţii privind acordarea burselor pentru elevi şi studenţi, pentru obţinerea de rechizite şcolare şi pentru obţinerea de locuri de cazare în cămine;
  • declaraţii privind stabilirea sau valorificarea drepturilor foştilor deţinuţi politici, veteranilor de război şi văduvelor acestora;
  • declaraţii privind valorificarea drepturilor persoanelor cu handicap;
  • declaraţii şi procuri necesare în cadrul procedurii de obţinere a despăgubirilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 156/2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A. în vederea achiziţionării de autoturisme;
  • declaraţii de donare de organe, ţesuturi şi celule.

Această modificare este necesară, conform notei de aprobare ce însoțește proiectul, deoarece acum, din cauza legislației incomplete, nu este posibilă acordarea de astfel de scutiri în cazul întocmirii unor acte notariale necesare valorificării unor drepturi care, deşi prevăzute de legi speciale şi de protecţie socială, nu apar în Ordinul MJ 46/C/2011.

“[S]pre exemplu, nu se pot aplica scutiri în privinţa declaraţiilor necesare în vederea obţinerii sprijinului financiar acordat prin Programul naţional de protecţie socială «Bani de liceu», deşi, măsura are un evident caracter de măsură de protecţie socială”, mai scrie în nota de aprobare a proiectului de ordin.

De asemenea, în proiect se precizează faptul că, înainte de a fi pus în  dezbatere, el a fost transmis spre consultare Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, care a decis aprobarea propunerilor de completare a Ordinului MJ 46/C/2011.

Atenție! Proiectul nu se aplică acum. El are nevoie de semnătura ministrului justiției și de publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend