Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

BAT CLOPOTELE la ICCJ pentru ÎPS Teodosie în dosarul de corupţie cu fonduri europene – Instanţa ar putea da decizia definitivă în cazul prelatului

Avatar

Publicat

in

Instanţa supremă ar putea stabili vineri decizia definitivă în dosarul Înalt Prea Sfinţitului Teodosie, în care acesta este judecat alături de alte persoane în legătură cu falsuri comise în documentaţia pentru obţinerea unor fonduri europene.

Procurorul a cerut, la ultimul termen de la ICCJ în dosarul lui ÎPS Teodosie, închisoare cu suspendare pentru toți inculpații. La rândul său, prelatul a spus că are încredere în justiție și își dorește ca situația să fie clarificată definitiv, în condițiile în care la fond a fost achitat.

DE INTERES

La finalul luni ianuarie s-a judecat, la instanța supremă, ultimul termen în dosarul în apel în care ÎPS Teodosie a fost acuzat de procurorii DNA de fraudă cu fonduri europene.

Procurorul de ședință a cerut atunci judecătorilor ICCJ aplicarea unor pedepse la închisoare cu suspendare pentru toţi cei din dosar. La fond, DNA a cerut pedepse cu închisoare cu executare.

Pe parcurusl judecării apelului unul dintre martorii esenţiali ai acuzării şi-a modificat susbtanţial declaraţiile date la procurori în faza anchetei. Acum el a susţinut că ar fi declarat negativ despre cei de la Patriarhie pe fondul unei supărări legată de neplata unor activităţi prestate cu utila proprii.

Citeşte şi: EXCLUSIV PROBLEME MARI pentru ÎPS Teodosie – Martorul care și-a schimbat declarațiile în favoarea prelatului a intrat sub lupa DNA

Procurorii DNA s-au autosesizat pentru fapta de mărturie mincinoasă şi au transmis dosarul martorului la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.

„Nu am comis nereguli. Toate s-au făcut după lege. Am încredere în justiție că se clarifică definitiv și nu provizoriu”, a spus Teodosie în fața magistraților.

În primă instanță, Teodosie a fost achitat de Curtea de Apel Constanța.

Procesului lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, a început în urmă cu trei ani.

„În perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene. În documentele prezentate la A.P.I.A., inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită “Ferma 3” – Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanţa), având categoriile de folosinţă „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declaraţiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care respectivele parcele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie pe toată durata formulării cererii şi obţinerii fondurilor. Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei”, susţinea DNA într-un comunicat de presă remis cu ocazia trimiterii prelatului în judecată.

Agenţia pentru Plăti şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei. În dosar s-a pus sechestru pe conturile arhiepiscopului Tomisului şi pe cele alea pârţilor responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului şi Aşezământul Monahal Sf. Apostol „Andrei”.

În aceeaşi cauză au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu, Aurelian Ştefan şi Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, aceştia fiind acuzaţi folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Comenteaza cu profilul de FB
DE INTERES
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Kremlin: CIA îl instruiește pe Aleksei Navalnîi

Avatar

Publicat

in

De

Kremlinul, prin vocea purtătorului său de cuvânt Dmitri Peskov, a respins joi acuzaţiile ‘fără fundament şi inacceptabile’ ale lui Aleksei Navalnîi, potrivit căruia preşedintele rus Vladimir Putin s-ar afla ‘în spatele’ otrăvirii sale, adăugând că serviciile secrete occidentale, în special CIA, ‘lucrează’ cu opozantul rus, relatează agenţiile de presă AFP, Reuters şi RIA Novosti.

‘Considerăm că astfel de acuzaţii împotriva preşedintelui rus sunt fără fundamentat şi inacceptabile’, a declarat Peskov într-o reacţie la afirmaţiile făcute de Aleksei Navalnîi.

DE INTERES

Moscova are informaţii că specialişti ai Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA lucrează cu opozantul rus Aleksei Navalnîi, a spus Peskov într-o conferinţă de presă, adăugând că acesta ar primi indicaţii de la persoane pe care el le-a calificat drept ‘instructori’.

Anterior, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară), Viaceslav Volodin, afirmase că este ‘absolut evident’ că opozantul lucrează cu serviciile secrete şi cu organisme ale unor puteri occidentale. Potrivit lui, Navalnîi ar lucra ‘în interesul acestora’.

‘Nu pacientul lucrează cu serviciile de informaţii occidentale, ci serviciile de informaţii occidentale lucrează cu el, aşa este mai corect. Într-adevăr există o astfel de informaţie, chiar pot spune mai exact că în aceste zile specialişti ai CIA lucrează cu el. Nu este prima oară când aceştia îi dau diferite instrucţiuni’, a afirmat Peskov într-o întâlnire cu presa, solicitându-i-se să comenteze afirmaţiile preşedintelui Dumei, dar fără să ofere mai multe detalii.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de RIA Novosti, a spus că informaţia potrivit căreia ‘instructori’ ar lucra cu Navalnîi s-a strecurat pe Internet. ‘Şi în Germania a apărut şi noi am avut o astfel de informaţie. Instructorii lucrează, iar instrucţiunile pe care pacientul le primeşte sunt la vedere’, a afirmat Peskov, care rareori i-a spus pe nume opozantului rus, referindu-se la el în aproape toate comunicările sale ca la ‘pacientul de la Berlin’. În ultimele zile, Kremlinul a început să-l numească şi blogger, pe fondul consolidării imaginii lui Navalnîi ca personalitate de prim plan a opoziţiei ruse.

Într-un interviu pentru săptămânalul german Der Spiegel, primul de la externarea sa din spitalul berlinez unde a primit îngrijiri după ce a stat mai mult de două săptămâni în comă, Navalnîi a afirmat că el crede că ‘Putin este în spatele acestui act’, adăugând că nu vede ‘alte explicaţii’. Opozantul de 44 de ani a adăugat că intenţia sa este de se întoarce în Rusia ‘cât mai repede posibil’.

‘Orice cetăţean rus se poate întoarce acasă oricând, nu este nimic eroic în acest sens’, a reacţionat Peskov.

Opozantul rus a fost spitalizat la 20 august în stare gravă la Omsk (în Siberia), iar două zile mai târziu a fost transferat la Berlin. Guvernul german a concluzionat că el a fost otrăvit cu Noviciok, un agent neurotoxic dezvoltat de armata sovietică în anii 1970-1980.

Cancelariile occidentale au cerut explicaţii Kremlinului, care neagă orice implicare şi susţine că nu are dovezi că ar fi vorba de un act criminal în cazul lui Navalnîi.

‘Nu-i voi face lui Putin cadoul de a nu mă întoarce Rusia. Nu vreau să fiu un lider al opoziţiei în exil’, a spus Navalnîi în interviul pentru Der Spiegel, invitând-o pe Angela Merkel, cancelarul german, să dea dovadă de fermitate în relaţia cu Moscova.

Comenteaza cu profilul de FB
DE INTERES
Citeste mai mult

NATIONAL

Meciul Genoa – Torino, programat sâmbătă, în Serie A, a fost amânat din cauza mai multor cazuri de coronavirus

Avatar

Publicat

in

De

Meciul Genoa – Torino, programat sâmbătă, în Serie A, a fost amânat din cauza mai multor cazuri de coronavirus la gazde, potrivit news.ro.

Citește și: Gabriela Firea face noi acuzații: A fost un plan foarte bine pus la punct! S-au gandit la un plan diabolic

DE INTERES

“Preşedintele Lega Serie A a decis amânarea pentru o dată care urmează să fie stabilită a meciului Genoa – Torino, programat la 3 octombrie, cu începere de la ora 18.00, în etapa a treia a campionatului Serie A”, se arată pe site-ul ligii italiene.

La începutul săptămânii, Genoa anunţa că a înregistrat 14 cazuri de infectare cu coronavirus.

Comenteaza cu profilul de FB
DE INTERES
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend