Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Barna Tanczos a anunţat finalizarea regulamentului de instituire a unui fond social de climă, cu un buget de 59 de miliarde de euro

Publicat

in

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a anunţat finalizarea regulamentului european de instituire a unui fond social de climă, care presupune compensarea cu 35% a taxelor şi are un buget de 59 de miliarde de euro.

„Această sumă permite României să aibă un buget consistent, al doilea buget din UE. Sistemul de taxare a emisiilor a fost reformat şi se va stimula astfel reducerea emisiilor de carbon, iar cea mai importantă decizie faţă de care am fost destul de reticenţi este introducerea taxelor în zona rezidenţială şi de mobilitate, ceea ce înseamnă o taxă suplimentară pentru încălzirea locuinţelor, benzină şi motorină. În ceea ce priveşte tranziţia la un transport rutier cu emisii zero, trebuie să se ţină cont de nivelul tehnologic al industriei şi a parcului auto, respectiv de posibilităţile financiare ale consumatorilor. Am susţinut că introducerea de noi taxe trebuie să aibă în vedere că statele membre şi cetăţenii acestora nu au acelaşi nivel de salarizare, nu au acelaşi posibilităţi de investiţii, iar capacitatea de suportabilitate este diferită. Având în vedere faptul că aceste noi taxe vor fi aplicabile din 2027, am cerut forme de compensare, lucru obţinut de România şi alte state EU care au cerut acest lucru. În felul acesta, noua schemă asigură inclusiv această posibilitate de compensare, pe lângă cele propuse de Comisie, în vederea stimulării tuturor cetăţenilor din UE”, a declarat ministrul, într-o conferinţă de presă.

Şeful de la Mediu a prezentat joi concluziile reuniunii Consiliului de Mediu al Uniunii Europene de la Luxemburg, la care a participat la începutul acestei săptămâni, potrivit Agerpres.ro.

„Şedinţa reuniunii Consiliului de Mediu a fost una maraton, lungă şi aprinsă pe toate temele cuprinse pe ordinea de zi, putem spune că a fost una istorică. Ţinta principală a discuţiilor a fost reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră şi, în mod special, a celor de carbon, în vederea atingerii neutralităţii climatice până în 2050, dar până în 2030 s-a stabilit ca ţintă intermediară reducerea emisiilor cu cel puţin 55%, comparativ cu nivelul din 1990. Această ţintă se va aplica la nivelul statelor membre UE, apoi vor exista ţinte sectoriale: industrie, producerea energiei, sectorul rezidenţial, agricultură – toate aceste sectoare trebuie să contribuie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Alături de miniştrii mediului prezenţi la reuniune, am ajuns la o abordare generală cu privire la revizuirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, pentru că aceasta vine cu un nou set de certificate de carbon care se vor comercializa. Din aceşti bani, se va finanţa atât fondul social de climă, care susţine investiţiile pentru reducerea emisiilor, cât şi compensarea taxelor plătite în plus, faţă de cele existente, de către persoanele şi familiile vulnerabile”, a precizat Barna Tanczos.

De asemenea, alte dosare importante care au fost pe ordinea de zi a reuniunii au vizat revizuirea regulamentului privind reducerea anuală obligatorie a emisiilor de gaze cu efect de seră de către statele membre (regulament privind partajarea eforturilor), revizuirea regulamentului privind emisiile şi eliminările de gaze cu efect de seră din utilizarea terenurilor, schimbarea utilizării terenurilor şi silvicultură (LULUCF), dar şi revizuirea regulilor pentru standardele de performanţă privind emisiile de CO2 pentru autoturismele noi şi pentru vehiculele utilitare uşoare noi.

O altă directivă importantă dezbătută la Consiliul de Mediu a fost Directiva Habitate, prioritatea tuturor ţărilor fiind refacerea habitatelor distruse de acţiunea umană, în concordanţă cu ambiţiile Comisiei Europene în acest domeniu.

De asemenea, ministrul Barna Tanczos a anunţat, intrarea în vigoare, de la 1 iulie, a sistemului de trasabilitate a deşeurilor transfrontaliere, care este un proiect-pilot la nivelul UE.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

De la „operațiune militară specială” la „operațiune antiteroristă”: Motivul pentru care rușii par că încearcă să redenumească invazia din Ucraina

Publicat

in

De

Oficialii ruși ar putea încerca să redefinească invazia din Ucraina și ocuparea teritoriului ucrainean, care va fi în curând anexat, drept o „operațiune antiteroristă”, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

Centrala nucleară ucraineană de la ZaporojieFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Șeful administrației de ocupație din Crimeea, Serghei Aksenov, a declarat luni că oficialii ruși ar putea închide temporar Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP) în timp ce își desfășoară operațiunile de combatere a terorismului în teritoriile nou-anexate, citând o lege federală rusă care permite suspendarea instalațiilor nucleare în timpul eforturilor de combatere a terorismului.

Forțele ruse ar putea folosi o închidere completă a centralei, ale cărei reactoare sunt deja deconectate, pentru a încerca să treacă ZNPP la rețeaua energetică rusă și să o scoată de sub controlul ucrainean.

Statul Major General ucrainean a raportat marți că situația de la centrala nucleară – ocupată de Rusia, dar administrată de Ucraina – rămâne tensionată.

Armata ucraineană a spus că angajații centralei nucleare nu doresc să coopereze cu forțele rusești, dar nu pot părăsi teritoriul ocupat din cauza închiderii granițelor și a restricțiilor privind circulația civililor.

Amintim că Rusia a mai folosit conceptul de „operațiune antiteroristă” în definirea celui de-al doilea război cecen, din anii 1999-2000.

—————

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

DefMin Dincu not believing in Putin’s threats to use nuclear weapons: He is trying to impress; he bluffed

Publicat

in

De

Romania’s Defence Minister Vasile Dincu said on Tuesday that Russian President Vladimir Putin was „bluffing” when he threatened to use nuclear weapons, in an attempt to impress European countries and win recognition for the sham referendums conducted in four occupied regions of Ukraine.

„After all, what Putin has done from the beginning – threatening us, the Europeans, with nuclear weapons in March or April – what he has done was rather bluffing, trying to impress, to see how the European countries react in a possible recognition or at least acceptance of some sham referendums that he is conducting in the four regions. We do not think that this latest announcement changes the reality of the war,” Dincu told Digi24 private broadcaster on Tuesday.

He added that the Russian president’s threats do not change Romania’s situation at all, giving assurances that NATO will not stand idly by in the case of the use of nuclear weapons.

„Nothing is changing in Romania, because we have been in a state of vigilance since the beginning of the war. We are moving forward with the defensive strategy that NATO has prepared and, of course, we are speeding up all the army acquisitions. It does not change a bit this new announcement by Putin. Many analysts label it as one of impotence, because talking about the use of nuclear weapons means rather an attempt to deter. It is a balance of violence, the ultimate violence so to speak, which is born through such declarations, because, in the end, it is a well-known thing, no one can use nuclear weapons against the other, as long as there is a balance of such arsenals. (…) NATO cannot stand idly by in such a situation. There are assurances that this balance of deterrence will work,” said Dincu, told Agerpres.

On the other hand, he explained that the procedures for launching nuclear strikes are very complicated, even in the case of Russia, with several steps to follow and officials involved.

„In the chain of command, which also exists in the US and NATO for the use of nuclear weapons, as well as in Russia – because this is almost a mirror image – there are several steps; I have counted seven procedures. It is not enough for the president to press a button in the nuclear briefcase, but it is about three codes that exist with the president, the prime minister, the minister of defence and from there the military procedure begins, with the chief of staff, then those who operate. This is for the strategic strike. For tactical strikes, the procedure it’s even more complicated. To try a local strike with a smaller nuclear bomb, to deter or try to annihilate a region or a city, is an even a more complicated procedure,” said Dincu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend