Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

BANII INAPOI ! Taxa auto achitata va fi restituita integral, nu doar partial. Noile reguli, publicate in Monitorul Oficial

Avatar

Publicat

in

Persoanele care au platit taxa speciala, taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante vor putea sa solicite restituirea integrala a sumei achitate, potrivit unui act normativ care va intra in vigoare joi. Totusi, pana cand proprietarii de masini vor putea efectiv sa depuna cererile, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a atras atentia ca mai trebuie stabilita si procedura concreta de restituire.

Proprietarii de masini care  la momentul inmatricularii  au platit taxa speciala pentru autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule vor putea sa ceara toti banii inapoi. Practic, banii vor fi restituiti fara a fi necesara deschiderea unei actiuni in instanta.

Masura este inclusa in Ordonanta Guvernului nr. 40/2015 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, care a aparut ieri in Monitorul Oficial si se va aplica din data de 3 septembrie.

Asa cum este prevazut in document, procedura exacta de restituire trebuie sa fie stabilita, in cel mult 45 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, prin ordin comun al ministrului mediului si al presedintelui Fiscului. Prin urmare, ANAF a atras atentia saptamana trecuta ca cererile de restituire ale contribuabililor vor putea fi depuse abia dupa momentul stabilirii regulilor de restituire.

“In vederea punerii in aplicare a acestor prevederi ale ordonantei de guvern, va fi elaborata o procedura care va fi aprobata prin ordin comun al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in termen de 45 de zile de la publicarea ordonantei de guvern in Monitorul Oficial (potrivit OG nr. 40/2015, termenul este de 45 de zile de la intrarea in vigoare a actului – n.r.). De aceea, rugam contribuabilii interesati sa solicite restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule dupa adoptarea procedurii de restituire, scrie intr-un comunicat de presa al Fiscului remis redactiei noastre.

Mai exact, perioada de 45 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei se va incheia la data de 18 octombrie, aceasta fiind, practic, ultima zi in care Fiscul va putea aproba procedura concreta de restituire a taxei. Astfel, orice cerere de restituire va putea fi depusa, cel mai tarziu, dupa aceasta data.

Conform noilor dispozitii, taxa auto achitata in baza legislatiei vechi va fi restituita integral intr-o perioada de cinci ani calendaristici. Practic, banii vor fi returnati in transe anuale de 20%. Pe deasupra, statul va achita si o dobanda pentru perioada cuprinsa intre perceperea nejustificata a taxei si rambursarea acesteia.

Important! Vor putea sa ceara restituirea doar proprietarii care au achitat taxa auto inainte de intrarea in vigoare a timbrului de mediu. Mai exact, este vorba de perioada de timp cuprinsa intre 2007 si martie 2013, atunci cand statul a aplicat, in mod succesiv, taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Timbrul de mediu inca este in vigoare in prezent, astfel ca persoanele care au platit aceasta taxa din martie 2013 si pana in prezent NU pot cere restituirea.

Mai exact, taxa auto va fi restituita integral acestor persoane pe parcursul unei perioade de cinci ani calendaristici, prin plati anuale a cate 20% din suma datorata. De asemenea, statul va achita si dobanda pentru perioada cuprinsa intre perceperea nejustificata a taxei si rambursarea acesteia.

Sumele (…), precum si dobanzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsa intre data perceperii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si data restituirii acesteia se achita (…) pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora, iar plata transelor anuale se efectueaza conform graficului stabilit de organul fiscal competent, este explicat in OG nr. 40/2015. In plus, taxa achitata si dobanzile calculate pana la data platii integrale vor fi actualizate cu indicele preturilor de consum publicat online de Institutul National de Statistica la data emiterii deciziei de restituire.

Important! Cererile de restituire vor fi solutionate in maximum 45 de zile de la inregistrare, iar solicitantii vor fi informati asupra acestui aspect in cel mult zece zile de la emiterea deciziei de catre autoritati.

Daca decizia organului fiscal va fi defavorabila sau daca acesta nu va respecta termenul de solutionare, contribuabilul va putea sa depuna contestatie. Practic, pentru a face acest lucru, solicitantii vor avea la dispozitie 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, dupa caz, de la expirarea termenului de solutionare a actului.

Daca persoana in cauza nu va fi multumita nici de decizia referitoare la contestatie — care se va da in 45 de zile de la inregistrare si se va comunica de indata –, aceasta va avea posibilitatea de a face contestatie la instanta judecatoreasca de contencios administrativ. “Deciziile emise in solutionarea contestatiilor pot fi contestate la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 (…)”, este punctat in documentul publicat astazi in Monitor.

Procedura exacta prin care statul va stabili cum se vor plati taxa auto si dobanda aferenta va fi inclusa in perioada urmatoare intr-un ordin comun al ministrului mediului si al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Potrivit unei informari recente a Fiscului, contribuabilii vor putea sa depuna cererile abia dupa ce procedura de restituire va fi stabilita.

Important! Vor putea sa ceara restituirea doar proprietarii care au achitat taxa auto inainte de intrarea in vigoare a timbrului de mediu. Concret, este vorba de perioada 2007 – martie 2013, atunci cand statul a aplicat, in mod succesiv, taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Timbrul de mediu inca este in vigoare in prezent, astfel ca persoanele care au platit aceasta taxa din martie 2013 si pana in prezent nu pot cere restituirea.

Nota: Subliniem ca Guvernul a stabilit si in anul 2014 o procedura de restituire a vechilor taxe auto, insa aceea vizeaza strict persoanele care au castigat in instanta dreptul de a-si primi banii inapoi

In prezent, statul da inapoi doar diferenta dintre taxa auto si timbrul de mediu

Ordonanta de urgenta referitoare la timbrul de mediu stabileste, in momentul de fata, ca proprietarii de autoturisme pot sa ceara doar returnarea partiala a taxei auto.

Concret, sunt indreptatite sa ceara Fiscului restituirea partiala doar persoanele care au platit o taxa auto mai mare decat timbrul de mediu. Asta inseamna ca statul da inapoi doar diferenta achitata in plus.

“In cazul in care taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, achitata, este mai mare decat timbrul rezultat din aplicarea prezentelor prevederi privind timbrul de mediu, calculat in lei la cursul de schimb valutar aplicabil la momentul inmatricularii sau al transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat, se pot restitui sumele reprezentand diferenta de suma platita, numai catre titularul obligatiei de plata (…)”, dispune OUG nr. 8/2013.

In nota de fundamentare care a insotit proiectul de ordonanta era precizat ca, in baza unei decizii din octombrie 2014 a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, sistemul de rambursare aplicat in prezent incalca Dreptul UE. Judecatorii au considerat, in esenta, ca sistemul actual limiteaza sau chiar elimina obligatia statului de a restitui taxa auto incasata ilegal.

“Curtea a apreciat ca sistemul de rambursare rezultat din aplicarea prevederilor OUG nr. 9/2013 are ca efect limitarea si chiar eliminarea totala a obligatiei de restituire a taxei pe poluare percepute cu incalcarea dreptului Uniunii, precum si exonerarea autoritatilor nationale de obligatia de a lua in considerare dobanzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsa intre perceperea nejustificata a taxei pe poluare si rambursarea acesteia”, aratau initiatorii in documentul amintit.

Nota: Informatii detaliate despre restituirea diferentei dintre taxa auto si timbrul de mediu gasiti aici.

Timbrul de mediu va fi platit intr-o noua situatie

OG nr. 40/2015 prevede, totodata, introducerea unei noi situatii in care proprietarii de autoturisme vor avea de platit timbrul de mediu.

Mai precis, taxa va trebui platita in cazul vanzarii unei masini pentru care Fiscul a emis o decizie de restituire a taxei speciale, a taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante. Practic, dispozitia face o referire directa la rambursarea detaliata la inceputul acestui articol.

Timbrul de mediu este o suma datorata pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, asa cum scrie in OUG nr. 9/2013, iar acesta se plateste o singura data, in urmatoare cazuri:

  • la prima inmatriculare in Romania;
  • la reintroducerea in circulatie a unui autovehicul, daca la momentul radierii acestuia proprietarului i-a fost restituita valoarea reziduala a timbrului;
  • la vanzarea autovehiculului uzat pentru care n-a fost platita taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
  • la vanzarea autovehiculului uzat pentru care s-a dispus in instanta restituirea sau inmatricularea fara plata taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

 

Atentie! Ordonanta Guvernului nr. 40/2015 va intra in vigoare in data de 3 septembrie. Totusi, potrivit ANAF, persoanele interesate vor putea sa depuna cererile dupa stabilirea procedurii exacte de restituire.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Alexandru Rafila: ‘În mod evident, gestionarea pandemiei a scăpat de sub control, vă spun din punct de vedere profesional, nu politic’

Avatar

Publicat

in

De

Medicul Alexandru Rafila precizează că Ministerul Sănătății sub conducerea lui Vlad Voiculescu a scăpat de sub control pandemia de COVID-19.

„Nu cred ca e vorba de lipsa de autoritate, ci de lipsa de viziune, în primul rând, de lipsa de acțiune și de lipsa de asumare. Sunt trei elemente care au lipsit în acest ministeriat al lui Vlad Voiculescu. În mod evident, gestionarea pandemiei a scăpat de sub control, vă spun din punct de vedere profesional, nu politic. Situația aceasta imposibila în care am  ajuns, cu blocarea spitalelor, a secțiilor ATI, era previzibilă, datorită inacțiunii ministerului Sănătății. Am avut un joc, tot timpul, care n-a avut rost, când discutam despre testare, domnul ministru transparentiza datele despre câteva centre de vaccinare administrate de MAPN, când discutăm despre asistenta medicală, face o conferință de presa care avea un alt subiect. Tot timpul a fost o diversiune și o lipsă de asumare a responsabilității… Faptul că prim-ministrul Cîțu și-a asumat responsabilitatea, este foarte bine, chiar dacă mai târziu”, a spus Rafila, conform b1.ro.

Vezi și:

Alexandru Rafila: ‘Nu cred că Alianța USR PLUS va ieși de la guvernare. Au interese foarte mari în zona economică și acest lucru se răsfrângea și în zona Sănătății’

Alexandru Rafila a răbufnit: ‘Până de curând, ‘greaua moștenire’ era de la PSD, acum vedem că ‘greaua moștenire’ se referă la guvernul precedent condus, de Ludovic Orban

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

George Simion: ‘Vrem un Guvern de specialiști în afara acestor partide care au distrus România timp de 31 de ani’

Avatar

Publicat

in

De

„O să participăm la consultări și o să venim cu o soluție. Specialiști din afara partidelor actuale din Parlament. Pentru ministerul Sănătății, Educației, Agriculturii, Energiei.”, a spus George Simion, informează Antena3.ro.

„Vrem un Guvern de specialiști în afara acestor partide care au distrus România timp de 31 de ani. Noi nu vom intra la guvernare dacă se propune dar vom propune specialiști.

Năsui, Popescu și ce miniștri mai avem acum nu satisfac necesitatea țării de a avea niște conducători.

Din păcate nu există șanse pentru alegeri anticipate. Este egoismul prea mare din partea unora. Suspendarea lui Klaus Iohannis este însă de actualitate.”

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend