Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

BANII INAPOI ! Taxa auto achitata va fi restituita integral, nu doar partial. Noile reguli, publicate in Monitorul Oficial

Avatar

Publicat

in

Persoanele care au platit taxa speciala, taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante vor putea sa solicite restituirea integrala a sumei achitate, potrivit unui act normativ care va intra in vigoare joi. Totusi, pana cand proprietarii de masini vor putea efectiv sa depuna cererile, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a atras atentia ca mai trebuie stabilita si procedura concreta de restituire.

Proprietarii de masini care  la momentul inmatricularii  au platit taxa speciala pentru autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule vor putea sa ceara toti banii inapoi. Practic, banii vor fi restituiti fara a fi necesara deschiderea unei actiuni in instanta.

Masura este inclusa in Ordonanta Guvernului nr. 40/2015 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, care a aparut ieri in Monitorul Oficial si se va aplica din data de 3 septembrie.

Asa cum este prevazut in document, procedura exacta de restituire trebuie sa fie stabilita, in cel mult 45 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, prin ordin comun al ministrului mediului si al presedintelui Fiscului. Prin urmare, ANAF a atras atentia saptamana trecuta ca cererile de restituire ale contribuabililor vor putea fi depuse abia dupa momentul stabilirii regulilor de restituire.

“In vederea punerii in aplicare a acestor prevederi ale ordonantei de guvern, va fi elaborata o procedura care va fi aprobata prin ordin comun al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in termen de 45 de zile de la publicarea ordonantei de guvern in Monitorul Oficial (potrivit OG nr. 40/2015, termenul este de 45 de zile de la intrarea in vigoare a actului – n.r.). De aceea, rugam contribuabilii interesati sa solicite restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule dupa adoptarea procedurii de restituire, scrie intr-un comunicat de presa al Fiscului remis redactiei noastre.

Mai exact, perioada de 45 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei se va incheia la data de 18 octombrie, aceasta fiind, practic, ultima zi in care Fiscul va putea aproba procedura concreta de restituire a taxei. Astfel, orice cerere de restituire va putea fi depusa, cel mai tarziu, dupa aceasta data.

Conform noilor dispozitii, taxa auto achitata in baza legislatiei vechi va fi restituita integral intr-o perioada de cinci ani calendaristici. Practic, banii vor fi returnati in transe anuale de 20%. Pe deasupra, statul va achita si o dobanda pentru perioada cuprinsa intre perceperea nejustificata a taxei si rambursarea acesteia.

Important! Vor putea sa ceara restituirea doar proprietarii care au achitat taxa auto inainte de intrarea in vigoare a timbrului de mediu. Mai exact, este vorba de perioada de timp cuprinsa intre 2007 si martie 2013, atunci cand statul a aplicat, in mod succesiv, taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Timbrul de mediu inca este in vigoare in prezent, astfel ca persoanele care au platit aceasta taxa din martie 2013 si pana in prezent NU pot cere restituirea.

Mai exact, taxa auto va fi restituita integral acestor persoane pe parcursul unei perioade de cinci ani calendaristici, prin plati anuale a cate 20% din suma datorata. De asemenea, statul va achita si dobanda pentru perioada cuprinsa intre perceperea nejustificata a taxei si rambursarea acesteia.

Sumele (…), precum si dobanzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsa intre data perceperii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si data restituirii acesteia se achita (…) pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora, iar plata transelor anuale se efectueaza conform graficului stabilit de organul fiscal competent, este explicat in OG nr. 40/2015. In plus, taxa achitata si dobanzile calculate pana la data platii integrale vor fi actualizate cu indicele preturilor de consum publicat online de Institutul National de Statistica la data emiterii deciziei de restituire.

Important! Cererile de restituire vor fi solutionate in maximum 45 de zile de la inregistrare, iar solicitantii vor fi informati asupra acestui aspect in cel mult zece zile de la emiterea deciziei de catre autoritati.

Daca decizia organului fiscal va fi defavorabila sau daca acesta nu va respecta termenul de solutionare, contribuabilul va putea sa depuna contestatie. Practic, pentru a face acest lucru, solicitantii vor avea la dispozitie 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, dupa caz, de la expirarea termenului de solutionare a actului.

Daca persoana in cauza nu va fi multumita nici de decizia referitoare la contestatie — care se va da in 45 de zile de la inregistrare si se va comunica de indata –, aceasta va avea posibilitatea de a face contestatie la instanta judecatoreasca de contencios administrativ. “Deciziile emise in solutionarea contestatiilor pot fi contestate la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 (…)”, este punctat in documentul publicat astazi in Monitor.

Procedura exacta prin care statul va stabili cum se vor plati taxa auto si dobanda aferenta va fi inclusa in perioada urmatoare intr-un ordin comun al ministrului mediului si al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Potrivit unei informari recente a Fiscului, contribuabilii vor putea sa depuna cererile abia dupa ce procedura de restituire va fi stabilita.

Important! Vor putea sa ceara restituirea doar proprietarii care au achitat taxa auto inainte de intrarea in vigoare a timbrului de mediu. Concret, este vorba de perioada 2007 – martie 2013, atunci cand statul a aplicat, in mod succesiv, taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Timbrul de mediu inca este in vigoare in prezent, astfel ca persoanele care au platit aceasta taxa din martie 2013 si pana in prezent nu pot cere restituirea.

Nota: Subliniem ca Guvernul a stabilit si in anul 2014 o procedura de restituire a vechilor taxe auto, insa aceea vizeaza strict persoanele care au castigat in instanta dreptul de a-si primi banii inapoi

In prezent, statul da inapoi doar diferenta dintre taxa auto si timbrul de mediu

Ordonanta de urgenta referitoare la timbrul de mediu stabileste, in momentul de fata, ca proprietarii de autoturisme pot sa ceara doar returnarea partiala a taxei auto.

Concret, sunt indreptatite sa ceara Fiscului restituirea partiala doar persoanele care au platit o taxa auto mai mare decat timbrul de mediu. Asta inseamna ca statul da inapoi doar diferenta achitata in plus.

“In cazul in care taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, achitata, este mai mare decat timbrul rezultat din aplicarea prezentelor prevederi privind timbrul de mediu, calculat in lei la cursul de schimb valutar aplicabil la momentul inmatricularii sau al transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat, se pot restitui sumele reprezentand diferenta de suma platita, numai catre titularul obligatiei de plata (…)”, dispune OUG nr. 8/2013.

In nota de fundamentare care a insotit proiectul de ordonanta era precizat ca, in baza unei decizii din octombrie 2014 a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, sistemul de rambursare aplicat in prezent incalca Dreptul UE. Judecatorii au considerat, in esenta, ca sistemul actual limiteaza sau chiar elimina obligatia statului de a restitui taxa auto incasata ilegal.

“Curtea a apreciat ca sistemul de rambursare rezultat din aplicarea prevederilor OUG nr. 9/2013 are ca efect limitarea si chiar eliminarea totala a obligatiei de restituire a taxei pe poluare percepute cu incalcarea dreptului Uniunii, precum si exonerarea autoritatilor nationale de obligatia de a lua in considerare dobanzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsa intre perceperea nejustificata a taxei pe poluare si rambursarea acesteia”, aratau initiatorii in documentul amintit.

Nota: Informatii detaliate despre restituirea diferentei dintre taxa auto si timbrul de mediu gasiti aici.

Timbrul de mediu va fi platit intr-o noua situatie

OG nr. 40/2015 prevede, totodata, introducerea unei noi situatii in care proprietarii de autoturisme vor avea de platit timbrul de mediu.

Mai precis, taxa va trebui platita in cazul vanzarii unei masini pentru care Fiscul a emis o decizie de restituire a taxei speciale, a taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante. Practic, dispozitia face o referire directa la rambursarea detaliata la inceputul acestui articol.

Timbrul de mediu este o suma datorata pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, asa cum scrie in OUG nr. 9/2013, iar acesta se plateste o singura data, in urmatoare cazuri:

  • la prima inmatriculare in Romania;
  • la reintroducerea in circulatie a unui autovehicul, daca la momentul radierii acestuia proprietarului i-a fost restituita valoarea reziduala a timbrului;
  • la vanzarea autovehiculului uzat pentru care n-a fost platita taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
  • la vanzarea autovehiculului uzat pentru care s-a dispus in instanta restituirea sau inmatricularea fara plata taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

 

Atentie! Ordonanta Guvernului nr. 40/2015 va intra in vigoare in data de 3 septembrie. Totusi, potrivit ANAF, persoanele interesate vor putea sa depuna cererile dupa stabilirea procedurii exacte de restituire.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

OMS: Numărul deceselor provocate de Covid-19 ar putea atinge foarte curând nivelul de 100.000 pe săptămână, la nivel mondial

Avatar

Publicat

in

De

Expertul în urgenţe al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Mike Ryan a  transmis, luni, că Numărul deceselor care au drept cauză Covid-19 ar putea atinge ”foarte curând” nivelul de 100.000 de săptămână, la nivel mondial, faţă de cel de 93.000 raportat săptămâna trecută

Într-un raport epidemiologic prezentat luni în consiliul de administraţie al OMS, acesta a adăugat că în regiunea Americilor au avut loc aproximativ 47% din decesele actuale. În Europa, numărul cazurilor de infectare şi de decese se stabilizează, dar la un nivel ridicat.

”În prezent, situaţia noiastră epidemiologică este dinamică şi inegală, fiind complicată de variante (ale coronavirusului)”, a mai spus Ryan,

Variantele britanică şi sud-africană ale noului coronavirus SARS-CoV, care provoacă maladia COVID-19 şi sunt mai contagioase decât tulpina originală, au fost identificate deja în zeci de ţări, în timp ce mutaţia braziliană este în prezent cercetată, au semnalat luni experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, relatează EFE.
Directorul pentru urgenţe sanitare al OMS, irlandezul Mike Ryan, a declarat în intervenţia sa în faţa Comitetului Executiv că tulpina britanică a fost identificată în 58 de ţări de pe patru continente, iar cea sud-africană în 22 de ţări, potrivit agerpres.ro.

Mike Ryan a precizat că săptămâna trecută a fost raportată o cifră record de 93.000 de morţi de COVID-19 în întreaga lume, exprimându-şi temerea ca săptămâna această numărul morţilor să depăşească 100.000.

Continentul american, unde graficul contagierilor şi al deceselor este în continuare în creştere, concentrează 47 % din numărul total al deceselor, în timp ce în Europa cifrele par să se fi stabilizat, dar rămân totuşi ridicate.

Situaţia epidemiologică actuală „se complică din cauza variantelor (virusului), dar cu toate acestea multe ţări controlează nivelurile de contagiere”, a spus el.

Expertul ONU a subliniat că multe reţele sanitare se confruntă cu „o presiune extremă”, în timp ce sistemele de monitorizare a noilor cazuri „întâmpină dificultăţi pentru a suporta niveluri înalte de infectare”, iar dezinformarea „îngreunează aplicarea măsurilor”.

La rândul său, consilierul ONU pentru COVID-19, Bruce Aylward, a precizat că în cele 42 de zile care s-au scurs de a lansarea campaniilor globale de vaccinare au fost administrate 40 de milioane de doze în 50 de ţări.

Vaccinul cel mai utilizat este cel produs de Pfizer-BioNTech (folosit de 44 de ţări care au demarat campaniile de imunizare), urmat de cel dezvoltat de Moderna (6).

Vaccinul rusesc Sputnik V (produs de laboratoarele Gamaleya) şi cel chinezesc al companiei Sinopharm au fost administrate în trei ţări, iar cele dezvoltate de Sinovac şi de AstraZeneca se administrează în două ţări.

Bruce Aylward a subliniat că vaccinurile de la Moderna şi Pfizer-BioNTech, care folosesc noua tehnologie cu „ARN mesager” prezintă provocări la transportarea lor în ţările în curs de dezvoltare, deoarece necesită seringi speciale şi depozitarea la temperaturi foarte joase.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Medicii din Wuhan au rupt tăcerea: Ni s-a spus să nu vorbim despre asta

Avatar

Publicat

in

De

Imaginile surprinse de camera ascunsă fac parte dintr-un documentar difuzat de ITV: Outbreak: The Virus That Shook The World.

Deşi medicii ştiau de decesele provocate de coronavirus încă din decembrie 2019, China a informat OMS despre primul deces abia la jumătatea lunii ianuarie 2020.

De asemenea, doctorii din Wuhan susțin că și-au dat seama că virusul trece la oameni, însă șefii spitalelor le-au transmis într-o ședință „să nu spună adevărul”.

Pe lângă asta, autoritățile ştiau de riscul de infectare la sărbătoarea Noului An Chinezesc și cu toate astea au tăcut pentru că voiau „să prezinte o societate armonioasă și prosperă”.

„De fapt, la sfârșitul lunii decembrie sau începutul lunii ianuarie, ruda cuiva cunoscut a murit de acest virus. Mulți dintre cei care locuiau cu el au fost, de asemenea, infectați, inclusiv oameni pe care îi cunosc.”, afirmă un medic.

Mărturiile vin pe fondul unei presiuni crescânde asupra Chinei după ce un grup susținut de OMS a declarat luni că Beijingul este prea lent pentru a răspunde la focar, la câteva zile după ce SUA a publicat noi afirmații care sugerează că virusul ar fi putut proveni dintr-un laborator din Wuhan.

„Știam acest că acest virus se transmite de la om la om. Dar când am participat la o ședință la spital, ni s-a spus să nu vorbim despre asta”, conchide doctorul.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend