Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Banii dubioşi ai Moscovei, investiţi în „Londongrad” – denunţă un oficial britanic. „Nu doar tancurile reprezintă o ameninţare, ci şi banii lichizi”

Publicat

in

Într-un moment în care ţările occidentale ameninţă Moscova cu sancţiuni fără precedent în cazul unei intervenţii în Ucraina, organizaţii neguvernamentale şi un oficial britanic trag un semnal de alarmă cu privire la fonduri ruseşti provenite din corupţie care pătrund pe pieţele financiare şi imobiliare în Marea Britanie.

„În timp ce Moscova îşi arată muşchii în Ucraina, banii ruseşti otrăvesc în continuare ţărmurile noastre”, afirmă Tom Tugendhat, preşedinte al Comisiei parlamentare britanice pentru afaceri externe într-un editorial apărut vineri în CityAm, unul dintre cotidienele apreciate de puternica industrie financiară britanică, relatează France Presse și Agerpres.

„Nu doar tancurile reprezintă o ameninţare, ci şi banii lichizi”, adaugă parlamentarul conservator. El a estimat că fonduri plasate în „conturi şi proprietăţi la Londra sunt utilizate pentru a submina securitatea Marii Britanii”, citând în special moartea fostului agent rus Aleksandr Litvinenko, otrăvit cu poloniu radioactiv în 2006 la Londra după ce denunţase corupţia şi presupusele legături ale serviciilor speciale ruseşti cu crima organizată.

După ani de tensiune extremă cu Rusia, Londra a adoptat o poziţie foarte ofensivă în criza legată de Ucraina şi a trimis rachete antitanc armatei ucrainene, acuzând Moscova că vrea să cucerească Kievul şi să plaseze acolo un guvern pro-rus.

„Mulţi bani ce provoacă instabilitate în alte țări circulă pe pieţele noastre din Londra”

Dar autorităţile britanice sunt acuzate de asemenea că închid ochii asupra originii unei părţi a banilor ruseşti care se scurg spre Londra, capitala britanică supranumită uneori „Londongrad”, suspectându-se că aceştia provin din corupţie, activităţi criminale şi că sunt utilizaţi pentru a cumpăra influenţă.

Oligarhi ruşi dispun de importante averi şi proprietăţi în cartiere luxoase ale Londrei.

La BBC, Tom Tugendhat a apreciat că Regatul Unit are o responsabilitate specială în criza actuală din cauza rolului Londrei în spălarea banilor proveniţi din lumea întreagă.

Aflat la Sarajevo, în Bosnia-Herţegovina, el a afirmat pentru BBC că „mulţi bani – care provoacă, din păcate, instabilitate în Bosnia, în Ucraina şi bineînţeles în Rusia – circulă pe pieţele noastre din Londra”.

Potrivit unor diplomaţi americani, citaţi vineri de cotidianul britanic The Times, lipsa de acţiune a Londrei faţă de afluxul de bani ruseşti în economia britanică va reduce eficienţa potenţialelor sancţiuni financiare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, evocate de Washington.

„Nu este un secret că Marea Britanie reprezintă un laundromat”

Organizaţia neguvernamentală Transparency International estimează la 1,5 miliarde de lire (1,8 miliarde de euro) valoarea bunurilor imobiliare deţinute în Marea Britanie de cetăţeni ruşi acuzaţi de corupţie sau având legături cu Kremlinul.

Din această sumă, 1 miliard de lire este deţinut de societăţi cu sediul în paradisuri fiscale care depind de Marea Britanie, precum Insulele Virgine britanice şi Insula Man, conform organizaţiei.

„Nu este un secret că Marea Britanie reprezintă o „maşină de spălat” (laundromat) bani murdari şi pentru reputaţia ruşilor şi a unor cetăţeni din alte ţări. Aceasta are un impact nu numai asupra cetăţenilor din ţările cu regimuri corupte, dar ridică ameninţări şi la adresa securităţii Regatului Unit”, comentează Duncan Hames, directorul politic al Transparency International UK.

„Guvernul ar trebui să facă să progreseze reforme aşteptate de mult timp pentru a împiedica infractorii şi corupţii să-şi depoziteze câştigurile ilicite în proprietăţi de lux aici” în Marea Britanie, adaugă el într-o declaraţie primită de AFP vineri, invitând în special Londra la îngheţarea activelor.

Marea Britanie aplică pentru moment sancţiuni financiare pentru corupţie faţă de 14 personalităţi ruse.

„Această legătură îi obligă pe oligarhii ruşi să facă tot felul de lucruri pentru Putin”

În 2018, un raport al Comisiei britanice pentru afaceri externe intitulat „Aurul Moscovei”, publicat în plin scandal Skripal (fost agent dublu otrăvit în Anglia de Moscova, potrivit Londrei) concluziona că cea mai bună metodă de a contracara o agresiune rusă ar fi să împiedice Kremlinul să spele bani ilegali în Regatul Unit şi pe teritoriile sale de peste mări.

În acest raport, activistul anticorupţie Roman Borisovich îi descria pe oligarhii ruşi ca aparţinând „aceleiaşi clase” de oameni îndatoraţi Kremlinului.

„Chiar dacă ei pot părea foarte diferiţi – unul deţine un club de fotbal, altul a donat bani unei şcoli din Oxford, un altul a stat în temniţele comuniste, un altul era funcţionar – ei şi-au câştigat averile datorită unei relaţii cu guvernul rus. Această legătură îi obligă să facă tot felul de lucruri pentru Putin”, susţine el.

Comisia pentru afaceri externe intenţionează să lanseze rapid o anchetă asupra reglementării fluxurilor de bani în lume, a indicat vineri pentru AFP unul dintre purtătorii săi de cuvânt.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Prizonierii eliberați din Azovstal fac naveta între psihiatru și poliție: mărturii șocante despre crimele comise de ruși

Publicat

in

De

Ministrul de Interne al Ucrainei, Denis Monastirski, a raportat, vineri, că prizonierii de război din cadrul batalionului Azov care au fost eliberați în septembrie din captivitatea rusă urmează tratamente și reabilitare psihologică, dar, în acelaşi timp, depun mărturie despre crimele de război ale invadatorilor ruşi. „Toți băieții și fetele care au fost eliberate au nevoie de îngrijiri medicale. Acestea le sunt acordate, fiecăruia în măsură diferită, dar absolut toţi au nevoie atât de asistență medicală, cât și psihologică” – a subliniat Monastirski.

Totodată, ministrul a adăugat că nu toate informațiile pot fi dezvăluite mass-media. „Anchetatorii Serviciului de Securitate al Ucrainei lucrează acum cu ei, documentând crimele de război comise împotriva băieților noștri, precum și ceea ce au văzut înainte de a fi capturați, adică acele crime care au avut loc la Azovstal” – a detaliat oficialul. De asemenea, ministrul este convins că, după dezocuparea teritoriilor, organele de anchetă ucrainene se vor confrunta cu investigaţii foarte serioase privind crimele de război comise de invadatori.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Republica Moldova va găzdui următoarea reuniune a Comunității Politice Europene

Publicat

in

De

Găzduirea la Chișinău anul viitor a celei de a doua reuniuni a Comunității Politice Europene reprezintă un semnal că Republicii Moldova i se acordă importanța cuvenită, a afirmat președintele Klaus Iohannis.

„Este un semnal foarte important și foarte pozitiv pentru Moldova faptul că peste 40 de lideri europeni vor merge la Chișinău pentru a dezbate problemele continentului european”, a mai spus șeful statului înainte de a participa la reuniunea informală a Consiliului European de la Praga. Republica Moldova va găzdui următoarea reuniune a Comunității Politice Europene, la sugestia făcută ieri de președintele Consiliului European, Charles Michel. Propunere a fost aprobată de liderii europeni prezenţi la Castelul din Praga pentru prima reuniune a Comunității Politice Europene, noteaza Rador.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend