Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Băncile centrale reacționează la situația globală complexă

Publicat

in

Investitorii din întreaga lume sunt îngrijorați de ratele ridicate ale inflației, de conflictul militar în curs de desfășurare în Ucraina și de efectele acestuia, de creșterea ratelor dobânzilor și de situația politică. Piețele sunt agitate, fiecare știre referitoare la subiectele de mai sus determinând mișcări care se încadrează cu greu în anumite tipare. Fiecare majorare a ratei dobânzii de către băncile centrale este evaluată de către investitori, care încearcă să anticipeze dacă aceasta va frâna sau nu creșterea economică.

Cea mai recentă solicitare a Moscovei ca statele „neprietenoase” să plătească gazul rusesc în ruble s-a lovit de un refuz ferm. Acest lucru are potențialul de a crea un embargo de facto pentru gazul rusesc în Europa. Unele țări europene încep să se pregătească pentru acest eveniment. Guvernul olandez a lansat o campanie prin care îi îndeamnă pe oameni să folosească mai puțin încălzirea centrală și să facă dușuri mai scurte pentru a economisi energie și pentru a reduce dependența țării de importurile de combustibil rusesc. Premierul italian Mario Draghi a menționat, într-un interviu pentru Corriere della Sera, că Europa poate reduce importurile de gaz rusesc mai repede decât se estima anterior, deoarece există gaz în depozite și „vom obține gaz de la alți furnizori”. În Germania, ministrul de finanțe, Christian Lindner, a declarat că „dependența de importurile de energie din Rusia trebuie redusă rapid și permanent. O contribuție importantă în acest sens o au terminalele plutitoare de Gaz Natural Lichefiat, pentru care ar trebui să deblocăm acum fondurile”.

În România, dobânda de referință este deja 3%, încă mai mică decât în Cehia unde este de 5%, Polonia – 4,5% și Ungaria – 4,4%. La polul opus, Bulgaria și Slovacia au încă dobânda cheie la 0%.

În Asia, mai multe bănci centrale au luat măsuri antiinflaționiste, înăsprind politicile monetare, iar unele au crescut ratele dobânzilor. Banca Coreei a majorat rata dobânzii pentru prima dată în ultimele trei luni cu 25 de puncte de bază, până la 1,5%, în încercarea de a reduce inflația care a crescut la 4,1%, dublu față de ținta de 2% stabilită de bancă. Noua Zeelandă a majorat dobânzile pentru a patra ședință consecutivă, cu un surprinzător 50 de puncte de bază, până la 1,5%.

Pe de altă parte, în China, îngrijorările legate de decelerarea creșterii sunt declanșate nu doar de riscurile induse de conflictul ucrainean, ci și de blocajele generate de pandemia de Covid precum și de și o piață imobiliară care dă semne de slăbiciune. Cele mai recente date privind PIB-ul au fost pozitive, cu o expansiune de 4,8% în primul trimestru al anului, dar șomajul a urcat, iar veniturile din comerțul cu amănuntul au scăzut cu 3,5% pentru prima dată din 2020. Deși menține în continuare rata dobânzii la 3,7%, pentru a crește lichiditatea pe piață, Banca Populară a Chinei ar urma să reducă valoarea depozitelor pe care băncile trebuie să le dețină ca rezerve obligatorii. Este pentru prima dată în acest an, eliberând în piață aproximativ 530 de miliarde de yuani (83,25 miliarde de dolari) în lichidități pe termen lung pentru a preveni o încetinire bruscă a creșterii economice.

Situația globală complexă, teama de o posibilă încetinire economică, creșterea ratelor dobânzilor, situația politică, politicile monetare, veniturile corporative și problemele legate de lanțurile de aprovizionare au făcut ca ultimul sondaj al Asociației Americane a Investitorilor Individuali legat de sentimentul investitorilor să arate cel mai scăzut optimism din ultimii 30 de ani. Așteptările că prețurile acțiunilor vor crește în următoarele șase luni au scăzut la 15,8%. Aceasta este una din cele mai scăzute 10 valori din istoria sondajului, care a început în 1987. Diferența bull-bear, de -32,6%, este și ea o cifră neobișnuit de coborâtă. Dar, din punct de vedere statistic, indicele S&P 500 a realizat randamente peste medie și peste mediană în perioadele de șase și 12 luni care au urmat unor valori neobișnuit de scăzute pentru sentimentul legat de creștere și pentru diferența dintre cei care văd creștere și cei care văd scădere.

Investitorii români însă sunt mai optimiști în ceea ce privește perspectivele de creștere a indicelui S&P 500 în următoarele 12 luni, 37% considerând că acesta va crește, o majorare de 3% față de decembrie 2021, a arătat sondajul eToro Retail Investor Beat.

_

Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Despre eToro Group

eToro este o platformă de investiții cu active multiple ce permite oamenilor să își dezvolte cunoștințele și să-și crească veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori de succes. Compania a fost fondată în 2007 cu misiunea de a face accesibile piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 27 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Alertă! Scafandrii ISU caută două persoane care s-au înecat în râul Timiş

Publicat

in

De

Un bărbat de 39 de ani şi o femeie de 34 de ani, care se presupune că s-ar fi înecat în râul Timiş, duminică, în apropierea localităţii timişene Coşteiu, sunt căutaţi de echipaje ale ISU Timiş, a anunţat Biroul de presă al Poliţiei Timiş, potrivit agerpres.

„Poliţiştii din Lugoj au fost sesizaţi prin apel la SNAU 112 că în localitatea Coşteiu, un bărbat şi o femeie ar fi intrat în râul Timiş, fără a mai ieşi la suprafaţă. Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au constatat, în urma verificărilor, că cele două persoane ar fi intrat în apele râului pentru a se răcori şi nu au mai ieşit la suprafaţă”, a transmis Poliţia Timiş.

Purtătorul de cuvânt al ISU Timiş, Elena Megherea, a informat că toate echipajele efectuează căutări pentru identificarea celor două victime.

A fost alertat Detaşamentul de Pompieri Lugoj şi au fost dislocate la locul intervenţiei o autospecială de descarcerare cu barca pneumatică, o autosanitară SMURD tip B cu şase subofiţeri. De asemenea, a fost alertat echipajul de scafandri din Detaşamentul 1 de Pompieri Timişoara, care s-a deplasat la locul intervenţiei cu o autospecială de intervenţie cu doi scafandri şi un subofiţer. Din cadrul celorlalte subunităţi de intervenţie au fost trimise la locul intervenţiei câte o autospecială de serviciu cu barcă şi doi subofiţeri.

La faţa locului se află şi un elicopter SMURD.

ISU Timiş le recomandă cetăţenilor să se scalde doar în locurile special amenajate în acest sens; dacă nu ştiu să înoate foarte bine, să nu se aventureze departe de mal; să nu se scalde în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă, unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci; să respecte întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement în care se află şi să folosească de fiecare dată echipamentul de protecţie furnizat de acesta. Totodată, li se reaminteşte părinţilor să-şi supravegheze atent copiii şi să nu-i lase niciodată singuri în apă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Alarmele din Franța au început să sune derutând turiștii. Românii au trecut și ei prin așa ceva

Publicat

in

De

O zi obișnuită la Paris, ora prânzului, iar străzile sunt pline de turiști, iar terasele par niște furnicare în momentul în care sirenele de avertizarea populației încep să răsune. Sunetul străbate capitala Franței timp de aproape 2 minute. Ce este ciudat e că, în afară de turiști, nimeni nu schițează niciun gest, relatează CNN.

Muzeul Canalelor din ParisFoto: Vincent Isore / Zuma Press / Profimedia Images

Este o întâmplare ciudată. Dar mai ciudat este că, în afară de câțiva turiști confuzi, nimeni nu pare să observe.

În Franța, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, sirenele – care avertizau bombardamente în Războiul Rece — au sunat în aproximativ 2.000 de orașe și sate din întreaga țară.

Astăzi, ele reprezintă avertismente privind dezastrele naturale sau industriale, dar cu războiul care se dezlănțuie în estul Europei, autoritățile franceze au hotărât să facă exerciții, iar alarmele sună pentru francezi la oră timp 1 minut și 41 de secunde în fiecare prima miercuri a fiecărei luni.

„Cu siguranță, dacă ar fi fost un război, l-am fi văzut la știri sau așa ceva”, spune Ali Karali, un turist din Londra, în timp ce a auzit sirena luna aceasta în fața Notre Dame din Paris.

„M-am gândit că ar putea fi important, dar dacă ar fi fost, oamenilor pare să nu le pese”, a spus el pentru CNN.

Exercițiile sunt necesare pentru a verifica dacă funcționează toate sirenele și, în caz că nu, să fie reparate cât mai curând posibil pentru a fi gata în caz că este o urgență reală.

Românii au trecut și ei nu demult prin aceeași experiență. S-a numit „Miercurea Alarmelor” și în prima miercuri din lună a avut un loc un test al sirenelor, care a început în 2017 și au fost verificate ultima dată înainte de începerea pandemiei.

”Erau pornite în fiecare săptămână, miercuri, și se verifica dacă funcționează. În timpul pandemiei nu a mai avut cine să facă asta”, a explicat pentru HotNews.ro Daniel Vasile, purtăror de cuvânt al ISU București-Ilfov.

Bucureștiul are 454 de sirene pentru avertizarea populației, însă doar 330 sunt funcționale. Mai mult, doar 187 sunt introduse într-un sistem de alarmare și pot fi acționate de la distanță, restul fiind acționate doar de la fața locului. Din cele 454, Primăria Capitalei are în gestiune 278, 155 fiind funcționale.

În România există trei tipuri de alarme: alarmă la dezastre (cinci sunete), prealarmă aeriană (trei sunete) şi alarmă aeriană (15 sunete).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend