Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Banca Mondială anunță ‘dezastrul’! Economia globală a luat-o ‘la vale’

Publicat

in

Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a susținut că prognoza anuală de creştere a economiei globale pentru 2022 a scăzut cu aproape un punct procentual, de la 4,1% la 3,2%. Invadarea Ucrainei de către Rusia, este principalul motiv pentru această scădere, mai spune liderul Băncii Mondiale, conform news.ro

Malpass a declarat reporterilor, în cadrul unei conferinţe, că cel mai mare factor unic care a determinat revizuirea în sens negativ a prognozei de creştere a fost o contracţie economică estimată de 4,1% în Europa şi Asia Centrală, potrivit Reuters.

Alţi factori din spatele încetinirii creşterii faţă de prognoza din ianuarie includ costurile mai mari ale alimentelor şi combustibilului suportate de consumatorii din economiile dezvoltate din întreaga lume, a spus Malpass.

Acestea sunt parţial rezultatul sancţiunilor occidentale asupra energiei ruseşti, care au condus la creşterea preţului petrolului şi gazelor la nivel mondial. Întreruperea exporturilor agricole ucrainene este, de asemenea, citată ca factor care contribuie la creşterea preţurilor.

Rusia a blocat marile porturi ale Ucrainei la Marea Neagră, făcând extrem de periculos pentru navele care transportă cereale şi alte produse să călătorească pe calea maritimă cheie care leagă Ucraina de restul lumii.

Banca Mondială ”se pregăteşte pentru un răspuns continuu la criză, având în vedere crizele multiple”, a spus Malpass reporterilor.

”În următoarele câteva săptămâni, mă aştept să discutăm cu consiliul nostru de administraţie un nou pachet de răspuns la criză, pe 15 luni, de aproximativ 170 de miliarde de dolari, care să acopere perioada aprilie 2022 până în iunie 2023”, a arătat Malpass.

Acest pachet de finanţare pentru criza din Ucraina este chiar mai mare decât cel organizat de Banca Mondială pentru ameliorarea Covid-19, care a ajuns la 160 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, daunele pe care invadarea Ucrainei de către Rusia le-a cauzat economiei globale sunt nesemnificative în comparaţie cu efectul catastrofal pe care l-a avut asupra economiei Ucrainei şi, într-o măsură mai mică, asupra celei din Rusia.

La începutul acestei luni, Banca Mondială a estimat că PIB-ul anual al Ucrainei va scădea cu 45,1%, o cifră uluitoare pentru o ţară cu peste 40 de milioane de locuitori.

Înainte de război, analiştii anticipau că PIB-ul Ucrainei va creşte puternic în următorii ani.

Economia Rusiei primeşte, de asemenea, un impact major, în mare parte din cauza impactului sancţiunilor şi embargourilor comerciale susţinute de NATO şi Occident.

La începutul lunii aprilie, Banca Mondială a exstimat că PIB-ul Rusiei va scădea cu 11,2% în acest an, ca urmare a sancţiunilor.

Preşedintele rus Vladimir Putin a insistat luni că puterile occidentale au eşuat în ceea ce el a numit campania lor de război economic ”blitz” împotriva Rusiei.

După ce a scăzut brusc în primele săptămâni de război, rubla rusă şi-a recuperat o mare parte din valoare.

Economiştii spun însă că această redresare este o iluzie creată de controalele valutare interne stricte impuse de Kremlin, care au umflat în mod fals valoarea rublei în interiorul Rusiei, scrie news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Serena Williams, eliminată în primul tur de la Wimbledon 2022 / Luptă de trei ore și 11 minute cu Harmony Tan

Publicat

in

De

​Indiferent de vârstă (aproape 41 de ani) și de locul ocupat în clasamentul mondial (1204 WTA), Serena Williams rămâne o legendă a tenisului. Campioană de șapte ori la Wimbledon, americanca a fost eliminată în primul tur competiției de la All England Club, după ce a luptat timp de trei ore și 11 minute cu Harmony Tan (115 WTA).

Serena WilliamsFoto: Profimedia

Aflată la primul meci de simplu după o pauză de un an, Serena a părut capabilă să se impună în fața franțuzoaicei, a servit pentru câștigarea partidei la scorul de 5-4 în setul decisiv, a salvat o minge de meci în al 12-lea game și a condus cu 4-0 în super-tiebreak, dar a pierdut cinci puncte la rând și Tan a fost mai concentrată în ultimele momente ale confruntării de pe Terenul Central: 7-5, 1-6, 7-6(10-7).

În runda următoare de la Wimbledon, Harmony Tan o va întâlni pe iberica Sara Sorribes Tormo (45 WTA, favorită 32).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Rumania y otros cuatro países quieren retrasar 5 años el fin del motor de combustión en la UE

Publicat

in

De

Un grupo de cinco países, impulsado por Italia, propone aplazar cinco años, hasta 2040, el fin de la venta de automóviles con motor de combustión interna en la Unión Europea (UE), de acuerdo con un documento al que AFP tuvo acceso.

Como parte de su ambicioso plan climático, la Comisión Europea había propuesto en 2021 reducir a cero las emisiones de CO2 de los automóviles nuevos en la UE a partir de 2035, lo que representaría de hecho el fin de las ventas de vehículos a gasolina o diésel en favor de motores 100% eléctricos. El Parlamento Europeo respaldó este objetivo para 2035 a principios de junio, y los estados miembros buscarán negociar una posición común en una reunión de ministros europeos de medio ambiente prevista para el martes en Luxemburgo.

Sin embargo una propuesta firmada por Italia, Bulgaria, Portugal, Rumanía y Eslovaquia aboga por un aplazamiento del calendario para evitar „costes desproporcionados e innecesarios tanto para el sector del automóvil como para los consumidores”. El texto, que será presentado este viernes a los embajadores de los países miembros del bloque, propone imponer una reducción del 90% de las emisiones para las ventas de nuevos coches individuales en 2035, antes de alcanzar emisión cero en 2040.

„Conseguir una movilidad con cero emisiones requerirá superar obstáculos: aumentar la infraestructura de carga, desarrollar la producción de baterías, mejorar las tecnologías actuales de forma rentable, introducir incentivos para los consumidores”, enumera el documento. Señala también que llevará tiempo para que el ecosistema industrial, con su densa red de subcontratistas y pymes, se adapte a los nuevos componentes y tecnologías. La oenegé Transport & Environment dijo a la AFP que teme una disminución de las ambiciones y pidió a Francia, que ocupa la presidencia rotativa de la UE hasta finales de junio, que mantenga la fecha de 2035.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend