Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Banca Mondială a decis să înceteze să mai publice raportul ‘Doing Business’

Publicat

in

Banca Mondială a anunţat joi că a decis să înceteze să mai publice raportul ‘Doing Business’, după ce a descoperit o serie de nereguli cu privire la datele incluse în rapoartele pentru anii 2018 şi 2020, informează Reuters.

Într-un comunicat de presă, Banca Mondială a precizat că după ce aceste nereguli au ridicat o serie de semne de întrebare cu privire la etica unor foşti angajaţi ai băncii precum şi ai unor foşti membri ai board-ului, instituţia a decis că va lucra la o nouă abordare cu privire la evaluarea mediului de afaceri şi de investiţii al ţărilor.

„Încrederea în activitatea de cercetare realizată de Banca Mondială este vitală. Studiile realizate de Banca Mondială stau la baza acţiunilor decidenţilor, ajută ţările să ia decizii mai bine informate şi permit stakeholder-ilor să măsoare mai precis progresele economice şi sociale. Astfel de cercetări au fost de asemenea un instrument valoros pentru ca sectorul privat, societatea civilă, mediul academic, jurnalişti şi alţii să aibă o înţelegere mai bună cu privire la aspectele globale”, se arată în comunicatul instituţiei financiare internaţionale. „În viitor, vom lucra la o nouă abordare pentru a evalua climatul de afaceri şi investiţional”, precizează Banca Mondială.

Potrivit unui investigaţii derulate de firma de avocatură WilmerHale, la cererea Băncii Mondiale, actualul director al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, în perioada când a lucrat la Banca Mondială, a făcut presiuni pentru ca locul ocupat de China în clasamentul Doing Business să fie îmbunătăţit.

Conform concluziilor investigaţiei, în raportul ‘Doing Business 2018’, locul ocupat de China ar fi trebuit să fie 85, în schimb a fost plasată pe locul 78, informează Agerpres.ro.

„Schimbările făcute datelor referitoare la China în raportul Doing Business 2018 par să fie produsul a două tipuri de presiuni distincte venite din partea conducerii băncii asupra echipei care realiza raportul Doing Business”, se arată în raportul publicat joi de Banca Mondială. Instituţia o menţionează în mod expres pe Kristalina Georgieva, alături de un consilier, pentru că au făcut presiuni în vederea efectuării unor modificări cu privire la datele Chinei, în ideea de a îmbunătăţi poziţia sa în acelaşi moment în care ţara asiatică era aşteptată să joace un rol cheie în campania de majorare a capitalului băncii.

Georgieva a ocupat postul de director executiv al Băncii Mondiale înainte de a fi desemnată să îi succeadă lui Christine Lagarde la vârful FMI. „Sunt în dezacord fundamental cu concluziile şi interpretările privind neregulile din această investigaţie pentru că au legătură cu rolul meu în raportul Doing Business 2018”, a reacţionat Kristalina Georgieva într-un comunicat de presă.

Raportul Doing Business analiza 190 de economii pe baza a 11 criterii, precum demararea unei afaceri, obţinerea unui credit, accesul la reţeaua de electricitate şi tranzacţiile transfrontaliere.

Conform ultimului raport, ‘Doing Business 2020’, România a pierdut trei locuri şi se situează pe poziţia 55 din 190 de ţări. În acest clasament privind uşurinţa de a face afaceri, România se situează în faţa unor ţări precum Italia (58), Bulgaria (61), Luxemburg (72) sau Grecia (79), dar este devansată de Maroc, Belarus, Republica Moldova, Serbia sau Rwanda.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

LIVE TEXT Război în Ucraina, 30 mai 2023 – Un puternic atac rusesc a avariat o parte din infrastructura portului Odesa

Publicat

in

Mai multe explozii au fost auzite luni în centrul Kievului. Primarul Vitali Klitschko a îndemnat locuitorii să rămână în adăposturi. Atacuri ale rușilor au loc și în alte regiuni și au fost emise alerte de raid aerian. Sub alertă se află regiunile Herson, Nikolaev, Kirovograd, Cerkasî, Poltava, Sumî, Cernihov, Kiev şi Doneţk, precum şi Jitomir. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de marți, 30 mai 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 30 mai, ora 01.00: Șeful Statului Major General al Cehiei admite posibilitatea unui război între NATO și Rusia

Șeful Statului Major General al Republicii Cehe, Karel Rzehka, a declarat că există posibilitatea unui război între Rusia și NATO, conform publicației cehe Novinky.

Citeste mai mult

NATIONAL

Beijingul a refuzat o întâlnire cu secretarul american al Apărării, potrivit Pentagonului

Publicat

in

Beijingul a refuzat invitația Statelor Unite de a organiza o întâlnire în această săptămână la Singapore între secretarul Apărării, Lloyd Austin, și omologul său chinez Li Shangfu, a anunțat luni Pentagonul, deplângând o atitudine „îngrijorătoare”, potrivit AFP.

Li Shangfu alaturi de Putin si Soigu la MoscovaFoto: Pavel Bednyakov / AFP / Profimedia Images

China „a informat Statele Unite că a refuzat invitația noastră, la începutul lunii mai, ca secretarul Austin să se întâlnească cu ministrul Apărării Naționale Li Shangfu săptămâna aceasta în Singapore”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, într-un comunicat.

„Lipsa îngrijorătoare de voință a Republicii Populare Chineze de a se angaja în discuții semnificative de la armată la armată nu va diminua angajamentul nostru de a încerca să deschidem liniile de comunicare cu armata chineză”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Lloyd Austin urmează să se deplaseze în Singapore în această săptămână pentru a participa la conferința Shangri-La Dialogue privind apărarea și securitatea în Asia-Pacific. La ediția precedentă, în iunie 2022, el s-a întâlnit cu predecesorul lui Li Shangfu, Wei Fenghe.

Actualul ministru chinez al apărării a fost sancționat în 2018 de administrația americană pentru cumpărarea de arme rusești, dar Pentagonul ne asigură că acest lucru nu îl împiedică pe secretarul american al apărării să aibă schimburi oficiale cu el.

La sfârșitul anului 2022, tensiunile dintre Beijing și Washington s-au intensificat din cauza Taiwanului și a unui presupus balon chinezesc de spionaj care a fost doborât de un avion american în timp ce survola Statele Unite.

De atunci, administrația americană a încercat să consolideze alianțele și parteneriatele în Asia pentru a contracara acțiunile tot mai agresive ale Beijingului în regiune, dar au dat și semne de detensionare.

În luna mai, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, s-a întâlnit la Viena cu șeful diplomației chineze, Wang Yi. Iar președintele american Joe Biden a indicat recent că relațiile dintre Washington și Beijing ar trebui să se relaxeze „foarte curând”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend