Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Banca Centrală Europeană a modificat calendarul deciziilor de politică monetară şi al conferinţelor de presă

Publicat

in

Banca Centrală Europeană a modificat orele anunţurilor sale privind politica monetară şi conferinţele de presă, prezentându-şi deciziile mai târziu decât până acum şi scurtând intervalul dintre cele două evenimente, a anunţat luni BCE, transmite Reuters.

Începând cu şedinţa de politică monetară din 21 iulie, deciziile vor fi anunţate la 14:15 (ora din Frankfurt), cu 30 minute mai târziu decât până acum, în timp ce conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Christine Lagarde, va începe la 14:45 (ora din Frankfurt), cu 15 minute mai târziu decât până în prezent.

Datele viitoarelor reuniuni de politică monetară rămân nemodificate, a precizat BCE, potrivit Agerpres.ro.

Pieţele financiare aşteaptă cu interes sporit şedinţa de politică monetară din 21 iulie, având în vedere că BCE se pregăteşte să majoreze dobânda de referinţă, pentru prima dată în ultimii 11 ani.

La reuniunea din 9 iunie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

New York Times scrie că oficiali ai SUA cred că ucrainenii au fost în spatele asasinării Dariei Dughina

Publicat

in

De

Cotidianul american New York Times scrie că SUA cred că ucrainenii au fost în spatele assinării Dariei Dughina citând oficiali americani care au declarat sub protecția anonimatului că nu au fost la curent din timp cu planul de atac care a ucis-o pe Dughina și că au admonestat Ucraina în legătură cu acest lucru.

Ideologul rus Aleksandr Dughin participă la o ceremonie în cinstea fiicei sale Daria Dughina, care a fost ucisă în explozia unei mașini capcană săptămâna trecutăFoto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

„Agențiile de informații ale Statelor Unite cred că părți din guvernul ucrainean au autorizat atacul cu bombă cu mașină lângă Moscova în august care a ucis-o pe Daria Dugina, fiica unui naționalist rus proeminent. Oficialii SUA se tem că asta ar putea agrava conflictul. Statele Unite nu au luat parte la atac, fie prin furnizarea de informații sau altceva, au declarat oficialii”, citați de New York Times.

Oficialii americani au declarat, de asemenea, că nu au avut cunoștiințe de operațiune înainte de punerea în aplicare și că s-ar fi opus asasinatului dacă ar fi fost consultați. Aceștia mai spun că i-au admonestat pe oficialii ucraineni cu privire la asasinat.

Unii oficiali americani suspectează că Aleksandr Dughin a fost ținta reală a operațiunii și că agenții care au efectuat-o credeau că acesta se va afla în vehicul cu fiica sa.

Prin acest asasinat, oficialii amricani cred că forțe de securitate ucrainene au vrut să dovedească că pot ajunge în preajma unor lideri ruși de top.

Daria Dughin a fost asasinată / Cine este Aleksandr Dughin

Daria Dughina a murit după ce autoturismul pe care îl conducea a explodat. Ea participase împreună cu tatăl său la un eveniment în apropiere de Moscova. Aleksandr Dughin urma să plece de acolo împreună cu fiica sa cu acelaşi autoturism, dar în final a plecat cu o altă maşină.

Aleksandr Dughin este cunoscut ca filosof şi publicist conservator, unul dintre propagandiştii ideologiei „lumii ruse” şi ai neoeurasianismului, concepte care proclamă dominaţia Rusiei asupra vecinilor săi, opunerea acesteia SUA şi NATO şi extinderea influenţei Rusiei pe teritoriul continentului eurasiatic.

De ani de zile, Dughin a îndemnat Moscova să se afirme mai agresiv pe scena mondială. Din 2014, Dughin se află pe lista de sancţiuni a UE, iar din 2015 pe listele de sancţiuni ale SUA şi Canada pentru presupusa implicare în anexarea Crimeii de către Rusia. La fel şi fiica sa, care îi împărtăşea opiniile, era inclusă pe listele cu sancţiuni occidentale.

Moartea Dariei Dughina a produs un şoc în Rusia, trezind amintiri dureroase despre numeroasele asasinate care au însângerat perioada instabilă ce a urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice în 1991.

Ucraina a negat mereu că ar fi avut vreo implicare

Asasinarea Dariei Dughina, fiica ideologului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin, a fost o „execuţie săvârşită de serviciile secrete ruse, Ucraina neavând nimic de a face cu aceasta”, a declarat pe 23 august secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare din Ucraina, Oleksii Danilov, citat de EFE şi DSNews.

Într-o declaraţie pentru postul public al televiziunii ucrainene Kanal 24, preluată de agenţii de presă locale, Danilov a respins acuzaţiile serviciilor secrete ruse care au atribuit Ucrainei responsabilitatea pentru moartea Dariei Dughina.

  • „Nu ne-a interesat deloc această persoană (Dughina), chiar era fără importanţă pentru noi.
  • FSB (Serviciul Federal de Securitate) este cel care a făcut-o, iar acum va spune că cineva dintre ai noştri este implicat.
  • Bărbaţii şi femeile noastre au sarcini mult mai importante de îndeplinit. Nu suntem implicaţi deloc în explozia care a ucis această femeie, este opera serviciilor secrete ruse”, a afirmat Danilov.

FSB susține că Dughina ar fi fost asasinată de o spioană ucraineană

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) susține că ”crima a fost pregătită şi comisă de serviciile secrete ucrainene”, iar autorul ei ar fi fost identificat drept un cetăţean ucrainean, Natalia Vovk, născută în 1979.

Aceasta a sosit în Rusia pe 23 iulie 2022, împreună cu fiica sa, Sofia Şaban, născută în 2010. ”În ziua crimei, Vovk şi Şaban au participat la festivalul de muzică şi literatură „Tradiţii”, unde Daria Dughina a fost prezentă ca oaspete de onoare”, a susținut serviciul secret rus.

În 21 august, după explozia amorsată de la distanţă asupra autoturismului Toyota Land Cruiser condus de Dughina, Vovk şi fiica sa au plecat (din Rusia) prin regiunea Pskov către Estonia, mai spune FSB.

Potrivit acestui serviciu, agenta ucraineană a închiriat un apartament în clădirea în care locuia şi Daria Dughina, pe care a urmărit-o aproape o lună în acţiunea de planificare a atentatului, şi a folosit un autoturism căruia i-a schimbat trei plăcuţe de înmatriculare.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Handbal (m): Susținută de David Popovici, Dinamo București a obținut prima sa victorie în grupele Ligii Campionilor

Publicat

in

De

Dinamo București, campioana României la handbal masculin, a învins formaţia FC Porto, scor 32-27, în al patrulea meci din grupa A a Ligii Campionilor. Partida s-a jucat în Sala Polivalentă.

Echipa de handbal masculin Dinamo BucurestiFoto: Alex Nicodim/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Principalii marcatori pentru Dinamo au fost Zeinelabedin Ali – 10 şi Kukic – 6, iar de la echipa portugheză s-a remarcat Thurin – 8.

Dinamo Bucurelti, susținută de David Popovici în Liga Campionilor

În minutul 11, toată sala s-a ridicat în picioare şi au aplaudat în semn de omagiu pentru Cătălin Hîldan. Pe parcursul omagiului, jocul a continuat.

În sală s-a aflat şi David Popovici, care a fost ovaţionat de public în momentul în care la staţia de amplificare i s-a semnalat prezenţa.

În primele meciuri din grupă, Dinamo a pierdut cu SC Magdeburg, scor 28-30, şi cu Veszprem HC, scor 30-33, şi a remizat cu GOG, scor 38-38, astfel că are 3 puncte în clasament.

În etapa următoare, Dinamo Bucureşti va juca tot pe teren propriu, în 26 octombrie, cu PSG.

Doar primele două clasate în fiecare grupă se califică direct în sferturile de finală, iar echipele de pe locurile 3-6 vor disputa meciuri în play-off, în 22 şi 30 martie 2023, urmate de sferturile de finală, în 10 şi 18 mai, respectiv Turneul Final Four, la Koln, în 17-18 iunie.

Deţinătoarea trofeului este FC Barcelona. Dinamo Bucureşti nu a trecut de faza grupelor în sezonul anterior, scrie News.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend