Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

BAC 2019, sesiunea de toamnă. Ce subiecte la română au picat la bacalaureat 2019, uman și real

Publicat

in

BAC 2019, sesiunea de toamnă. ​Peste 43.500 de candidaţi s-au înscris pentru cea de-a doua sesiune (august – septembrie) a examenului național de Bacalaureat 2019, care se desfășoară începând de miercuri, 21 august. Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi la BAC 2019, sesiunea de toamnp, peste 28.700 de candidați provin din promoţia 2018-2019, iar peste 14.800 de candidați sunt din promoţiile anterioare.

BAC 2019. Sesiunea august – septembrie 2019 începe cu probele scrise, programate astfel:

Publicitate

21 august – Limba şi literatura română/E)a

22 august – Limba şi literatura maternă/E)b

23 august – proba obligatorie a profilului/E)c

26 august: proba la alegere a profilului şi specializării/E)d.

BAC 2019, sesiunea de toamnă. Prima probă scrisă este cea de limba română. În sesiunea de vară, la profilul real, elevii care au au participat la bacalaureat au primit subiecte la română constând în realizarea unuieseu argumentativ privind pregătirea pentru un discurs şi exerciţii la pe text la prima vedere. Textul la prima vedere a fost „Amintiri de la Junimea din Iaşi”, de George Panu. Cel de-al doilea dintre subiectele la română la BAC 2019, sesiunea de vară, a fost comun pentru ambele profile: perspectiva narativă dintr-un text de Mihail Sadoveanu, un fragment din „Venea o Moară pe Siret”. Elevii de la profilul uman au primit de realizat un eseu pe baza unui text poetic aparținând autorilor Tudor Arghezi sau Ion Barbu.

BAC 2019, sesiunea de toamnă. Ministerul Educației a publicat subiectele la română la bacalaureat 2019, sesiunea de vară, primite de elevi la profilul real și uman:

Consultă aici subiectele la română la BAC 2019 Real

Consultă aici baremul pentru subiectele la Română Real

Consultă aici subiectele la Română la bacalaureat 2019 Uman

Consultă aici baremul pentru subiectele la Română Uman

Bac 2019, sesiunea de toamnă. Subiectele la română pentru bacalaureat sunt elaborate de către specialiştii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), în mod similar cu modelele care au fost publicate pe site-ul subiecte.edu.ro.

MODEL SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2019 PROFIL UMAN

MODEL SUBIECTE ROMÂNĂ BACALAUREAT 2019 PROFIL REAL

BAC 2019, sesiunea de toamnă. Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) se desfășoară în zilele de 27 august și 28 august, fiind urmată de evaluarea competențelor în limba maternă (proba B) în 29 august. Evaluarea competenţelor digitale (proba D) are loc în zilele de 30 august și 2 septembrie, iar evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C) este programată în zilele de 2 și 3 septembrie.

BAC 2019, sesiunea de toamnă. Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 3 septembrie (până la ora 12:00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, între orele 12:00 și 16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 7 septembrie.

BAC 2019, sesiunea de toamnă. Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate.

BAC 2019, sesiunea de toamnă. Pentru rezolvarea subiectelor candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza doar creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi.
Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere audio-video.

BAC 2019, sesiunea de toamnă. Nu este permis accesul cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

BAC 2019, sesiunea de toamnă. Cei surprinşi în astfel de situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului.

BAC 2019, sesiunea de toamnă. Ministerul Educației Naționale pune la dispoziție linia TELVERDE (0800801100) pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul examenului. Aceasta va fi disponibilă în perioada 21 – 22 august, respectiv luni, 26 august, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 23 august, între orele 8:00 – 14:00.

Pentru a fi declarat promovat la BAC 2019, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obținerea notei 5 la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Calendar Bacalaureat 2019 Sesiunea august-septembrie 2019

15 – 19 iulie 2019 Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen

26 iulie 2019 Înscrierea candidaților care au promovat examenele de corigențe

21 august 2019 Limba și literatura română – proba Ea) – probă scrisă

22 august 2019 Limba și literatura maternă – proba Eb) – probă scrisă

23 august 2019 Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – probă scrisă

26 august 2019 Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – probă scrisă

27, 28 august 2019 Evaluarea Competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba română – proba A

29 august 2019 Evaluarea Competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba maternă – proba B

30 august, 2 septembrie 2019 Evaluarea Competențelor digitale – proba D

2-3 septembrie 2019 Evaluarea Competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C

3 septembrie 2019 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)

3 – 6 septembrie 2019 Rezolvarea contestațiilor

7 septembrie 2019 Afișarea rezultatelor finale la BAC 2019

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Parlamentul Ruropean – Comisia LIBE denunţă deteriorarea continuă a democraţiei în Polonia

Publicat

in

De

Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri împotriva guvernului naţionalist polonez pentru subminarea democraţiei, a susţinut joi Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European (LIBE), după realegerea lui Andrzej Duda în funcţia de preşedinte al Poloniei, relatează Reuters potrivit Agerpres.

LIBE a adoptat, cu 52 voturi pentru şi 15 împotrivă, un raport care cere celorlalte 26 de state membre ale UE să adopte împotriva Varşoviei o procedură privind statul de drept, ceea ce teoretic ar putea conduce la suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Consiliu.

Publicitate

În raport, LIBE critică ”deteriorarea continuă a democraţiei, a statului de drept şi a drepturilor fundamentale în Polonia” sub guvernarea partidului eurosceptic Lege şi Justiţie (PiS).

În al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Polonia, desfăşurat duminică, preşedintele Andrzej Duda, un conservator aliat cu PiS, l-a înfrânt la limită pe Rafal Trzaskowski, candidatul principalului partid de opoziţie, Platforma Civică (PO), şi primar al Varşoviei.

Raportul, care va fi dezbătut în curând de plenul Parlamentului European, a fost adoptat înainte cu o zi de reuniunea liderilor statelor UE care vor încerca să adopte un pachet de măsuri pentru relansarea economiei europene, afectată grav de pandemia de COVID-19.

La jumătatea lunii ianuarie, Parlamentul European a adoptat, la Strasbourg, o rezoluţie care atenţiona că discuţiile cu Polonia şi Ungaria nu au determinat încă aceste ţări să se realinieze valorilor pe care se întemeiază Uniunea Europeană.

În rezoluţie, adoptată cu 446 de voturi pentru, 178 împotrivă şi 41 de abţineri, eurodeputaţii subliniau că rapoartele şi declaraţiile Comisiei Europene şi ale organismelor internaţionale, cum ar fi ONU, OSCE şi Consiliul Europei, indică faptul că “situaţia din Polonia şi din Ungaria s-a deteriorat de la declanşarea articolului 7 alineatul (1)”.

Textul rezoluţiei invita Comisia Europeană să utilizeze toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a lua măsuri în legătură cu existenţa unui risc clar de încălcare gravă de către Polonia şi Ungaria a valorilor pe care se întemeiază UE, în special procedurile accelerate de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor şi cererile de măsuri provizorii adresate Curţii de Justiţie.

Membrii PE susţineau că nu li s-a permis să participe la audieri, chiar dacă PE a fost cel care a iniţiat procedurile legate de articolul 7 şi insistau asupra faptului că Parlamentului European ar trebui să i se ofere posibilitatea de a-şi prezenta oficial propunerea motivată în faţa Consiliului.

În final, rezoluţia PE sublinia “nevoia stringentă” a unui mecanism al UE privind democraţia, statul de drept şi drepturile fundamentale, după modelul propus de legislativul UE. Aceasta ar trebui să fie o revizuire independentă anuală care evaluează, în condiţii de egalitate, conformitatea tuturor statelor membre cu valorile prevăzute la articolul 2 din Tratat.

Comisia Europeană a solicitat acţiuni ale UE în decembrie 2017 având în vedere ameninţările percepute la adresa independenţei sistemului judiciar din Polonia. Într-o rezoluţie adoptată în martie 2018, Parlamentul European a fost de acord cu Comisia cu privire la riscurile de încălcare a principiilor statului de drept în Polonia.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ministerul Fondurilor Europene mizează pe fondurile europene pentru salvarea României: ‘Reprezintă una dintre puţinele locomotive de dezvoltare’

Publicat

in

De

Ministerul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a anunţat joi că, în mai puţin de o lună, a distribuit 75,5% din pachete cu produse de igienă şi 34,6% din cele cu produse alimentare de la producători locali,prin Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, ministrul de resort precizând că fondurile europene reprezintă una dintre puţinele locomotive de dezvoltare a României, în contextul în care sistemul de sănătateeste supus unei presiuni enorm, iar economia este greu încercată, relatează News.ro.

Citește și: REPORTAJ inedit din Deltă! Turiștii preferă izolarea în natură, în contextul pandemiei: ‘Suntem ultimii din Deltă care mai pescuiesc la năvod’

Publicitate

„Traversăm o perioadă în care viteza de reacţie, capacitatea de adaptare şi ajutorarea celor afectaţi sunt esenţiale şi deopotrivă de importante. Cu un sistem de sănătate supus unei presiuni enorme şi cu o economie greu încercată pentru care am alocat în total 2,5 miliarde de euro, fondurile europene reprezintă una dintre puţinele locomotive de dezvoltare a României. Am reuşit să identificăm cu rapiditate resurse financiare pe care le-am realocat, am negociat cu Comisia Europeană această flexibilitate şi am creat în Guvernul României cadrul legislativ care să permită restartarea României. În acest context, vârstnicii aflaţi în izolare şi persoanele defavorizate, aproximativ 1,18 milioane de oameni, au nevoie de sprijin la fel de mult ca un antreprenor sau un medic”, explică ministrul Marcel Boloş importanţa Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), care are o alocare totală de 441 milioane euro şi este finanţat din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane.

75,5% din pachete cu produse de igienă şi 34,6% din cele cu produse alimentare de la producători locali au fost deja distribuite de Ministerul Fondurilor Europene în mai puţin de o lună, cu sprijinul Instituţiilor Prefectului din fiecare judeţ, în coordonarea Ministerului de Interne.

„Într-un efort comun cu Ministerul de Interne şi cu prefecturile din întreaga ţară încercăm să redăm dreptul la o viaţă decentă celor mai afectaţi dintre români”, adaugă oficialul.

Astfel, între 15 iunie şi 15 iulie au fost trimise în toate colţurile ţării 897.421 pachete cu produse de igienă şi 411.540 pachete cu ajutoare alimentare. Prima tranşă de pachete cu produse de igienă destinate celor 1.188.852 de persoane defavorizate a fost livrată în perioada decembrie 2019 – ianuarie 2020, prioritate având judeţele afectate de criza pandemică.

În total, Ministerul Fondurilor Europene prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate pune la dispoziţia beneficiarilor patru tranşe de pachete cu produse de igienă şi şase tranşe de pachete cu ajutoare alimentare, care vor fi distribuite până la sfârşitul anului 2022.

”Efectul multiplicator al fondurilor europene bine investite se regăseşte nu numai în ajutorul direct pentru 1,18 milioane de români, ci şi indirect pentru producătorii români de alimente, furnizori în proiect. 35.000 de tone de făină, 28.000 de tone de mălai, 28.000 de tone de orez, 14.000 de tone de zahăr, 28.000.000 de litri de ulei, 28.500.0000 de borcane de gem şi compot. Dacă această cantitate de produse ar fi transportată în vagoane, trenul ar avea o lungime 43 de kilometri, aproximativ distanţa dintre Cluj-Napoca şi Câmpia Turzii”, precizează Ministerul Fondurilor Europene.

Fiecare pachet alimentar conţine 34 produse, respectiv 14 produse de igienă.

Fiecare pachet de igienă conţine şase tipuri diferite de produse: periuţe de dinţi ambalate individual (5 bucăţi); pastă de dinţi (4 tuburi de câte 75 ml); săpun lichid (1 recipient de 500 ml); şampon pentru copii (1 recipient de 800 ml); şampon pentru adulţi (1 recipient de 500 ml); detergent granule pentru rufe colorate (1 pungă 900 g) şi detergent granule pentru rufe albe (1 pungă 1800 g). În pachetul cu produse de igienă se vor regăsi în total 14 produse.

Fiecare pachet de alimente conţine 12 tipuri diferite de produse: făină albă de grâu (5 pungi de 1 kg); mălai (4 pungi de 1 kg); paste făinoase (2 pungi de 400 g); ulei (4 sticle de 1 l); zahăr (2 pungi de 1 kg); orez (4 pungi de 1 kg); conserve din carne de vită (5 cutii de 300 g), conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g); conserve pate de ficat de porc (5 cutii de 200 g); borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml); gem de fructe (1 borcan de 360 g); gem de fructe dietetic (1 borcan de 360 g). În pachetul cu ajutoare alimentare se vor regăsi în total 34 produse.

Cei 1.188.852 de beneficiari ai pachetelor oferite din fonduri europene sunt: Familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; Familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; Persoanele sau familiile aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, persoane dependente, definite conform prezentei ordonanţe de urgenţă, şi în alte situaţii asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, precum şi persoanele care locuiesc în aşezările informale.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend