
Guvernul canadian a promis luni să sprijine în continuare proiectul oleoductului Keystone XL dintre Canada şi Statele Unite după ce media canadiene au dezvăluit intenţia viitorului preşedinte american Joe Biden de a îl anula imediat după instalarea în funcţie, notează AFP preluat de agerpres.
Anularea decretului care permite oleoductului să traverseze frontiera va face parte dintre măsurile pe care urmează să le anunţe Joe Biden miercuri, ziua preluării mandatului, potrivit informaţiilor difuzate duminică de posturile canadiene de televiziune CBC şi CTV.
“Sprijinul guvernului nostru pentru proiectul Keystone XL este de lungă durată şi bine cunoscut. Vom continua să afirmăm acest lucru pe lângă colegii noştri americani”, a declarat luni ministrul resurselor naturale, Seamus O’Regan.
Proiectul va permite “consolidarea relaţiilor energetice vitale dintre Canada şi Statele Unite” şi crearea “a mii” de locuri de muncă “pentru muncitorii de ambele părţi ale frontierei”, a subliniat demnitarul canadian.
Proiectul grupului canadian TC Energy, în valoare de circa 8 miliarde de dolari americani (6,6 miliarde de euro), trebuie să permită transportul a peste 800.000 de barili de petrol pe zi, pe o distanţă mai mare de 2.000 de kilometri, între provincia canadiană Alberta şi rafinăriile americane din Golful Mexic.
Lansat în 2008, proiectul de prelungire a oleoductului a fost blocat de fostul preşedinte Barack Obama, apoi autorizat de succesorul lui Donald Trump. El este criticat de ecologişti din cauza impactului asupra emisiilor de gaze de efect de seră.
“În opinia noastră, aceasta ar fi o gravă eroare economică şi strategică”, a afirmat premierul provinciei Alberta, Jason Kenney, într-un briefing de presă.
“Dacă este creat un precedent, dacă guvernul american poate pune capăt unilateral conductelor care traversează frontiera şi există deja”, atunci acest precedent s-ar putea aplica “multor alte conducte care furnizează energie canadiană consumatorilor americani”, a ţinut el să adauge.
“Dacă proiectul este anulat, acesta va reprezenta un cost de aproximativ 30 de miliarde de dolari pentru economia provinciei Alberta până în 2030”, a insistat Jason Kenney.
Provincia canadiană este în plină criză economică după prăbuşirea preţului petrolului, consecinţă în special a pandemiei de coronavirus.
La rândul său, liderul Partidului Conservator (opoziţie), Erin O’Toole, a estimat duminică într-o declaraţie că o astfel de decizie “va devasta mii de familii canadiene deja grav lovite de criza economică”.
You must be logged in to post a comment Login