Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

AVOCATUL ZIARULUI VA ÎNVAŢĂ Cum poţi da statul în judecată la CEDO, daca ţi-au fost încălcate drepturile

Publicat

in

Curtea Europeana a Drepturilor Omului este o institutie internationala care garanteaza drepturile si libertatile fundamentale ale omului, care sunt prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Aceasta conventie este un tratat international prin care numeroase state europene au convenit sa protejeze anumite drepturi fundamentale ale cetatenilor. Aceste drepturi sunt prevazute in Conventia insasi, precum si in protocoalele nr. 1, 4, 6, 7, 12 si 13, la care o parte dintre state au subscris.

In cazul in care considerati ca statul roman a incalcat in detrimentul vostru direct si personal unul dintre aceste drepturi fundamentale, puteti adresa Curtii o cerere.
Trebuie sa stiti, insa, ca CEDO poate cerceta numai cereri referitoare la incalcarea unuia sau mai multor drepturi enumerate in Conventie si Protocoale. Curtea nu este o instanta de apel impotriva instantelor nationale si nu poate anula sau modifica deciziile lor si nici nu poate interveni direct in favoarea voastra pe langa autoritatea de care va plangeti.

Advertisements

Conform regulilor CEDO, va puteti adresa Curtii numai cu privire la actele unei autoritati publice (Parlament, administratie, tribunal etc.), insa instanta europeana nu se poate ocupade cereri indreptate impotriva unor persoane particulare sau a unor institutii private. De asemenea, CEDO poate fi sesizata numai dupa ce au fost epuizate in prealabil caile de recurs interne. Acest lucru inseamna ca, inainte de a face o cerere la CEDO, trebuie sa utilizati, in Romania, toate remediile juridice care ar fi putut fi utile in situatia de care va plangeti (tribunalele interne, instanta suprema competenta). In plus, in exercitarea acestor remedii, trebuie sa fi respectat regulile de procedura nationale, mai ales termenele prescrise de acestea. Daca, de exemplu, recursul dumneavoastra a fost respins ca tardiv sau pentru nerespectarea unei reguli de competenta sau de procedura care va poate
fi imputata, Curtea nu va putea examina cererea dumneavoastra.

Totusi, CEDO precizeaza intr-un document postat pe site-ul institutiei, ca petitiile (adresate Parlamentului, sefului statului sau al guvernului, unui ministru sau Avocatului Poporului) nu constituie remedii pe care trebuia sa le fi incercat.
Dupa ce autoritatea nationala competenta cea mai inalta a pronuntat o decizie in cazul vostru, aveti la dispozitie un interval de 6 luni pentru a sesiza Curtea.

Potrivit regulilor CEDO, acest interval incepe sa curga de la data la care ati luat cunostinta voi personal sau avocatul vostru de decizia finala in ordinea normala a instantelor, si nu de la respingerea ulterioara a unei eventuale cereri in revizuire a procesului sau a unui alt recurs extraordinar, a unei cereri de gratiere sau amnistiere sau a oricarei alte cereri adresate unei autoritati cu titlu de gratiere.
Termenul de 6 luni este intrerupt fie de prima scrisoare pe care o adresati Curtii, in care expuneti cu claritate, chiar daca in mod sumar, obiectul cererii voastre eventuale, fie de trimiterea formularului de cerere completat. O simpla cerere de informatii nu este suficienta pentru a intrerupe termenul de 6 luni.

Cum te adresezi CEDO?

Limbile oficiale ale Curtii sunt franceza si engleza, dar, puteti puteti scrie Grefei si in limba romana.

Atentie, insa! Limba romana poate fi utilizata doar in faza initiala a procedurii. Ulterior, daca CEDO va declara cererea voastra admisibila si va solicita Guvernului observatii scrise in privinta plangerilor voastre, toata corespondenta pe care grefa Curtii o va adresa partilor va fi redactata in franceza sau engleza. Voi sau avocatul vostru va trebui sa folositi tot franceza sau engleza pentru a redacta observatiile pe care le aveti.

Initial, puteti trimite doar o scrisoare Curtii, in care sa expuneti cu claritate, chiar daca in mod sumar, obiectul cererii voastre eventuale, urmand ca ulterior sa completati formularul de cerere tipizat, pus la dispozitie de CEDO. Scrisoarea se poate trimite doar prin curier, si nu pe e-mail sau fax. Daca ati trimis documentul prin posta electronica sau fax, este obligatoriu sa-l retrimiteti prin curier. CEDO precizeaza ca este inutil sa va deplasati personal la Strasbourg pentru a va expune cazul oral.

Adresa pe care trebuie trimisa cererea si orice alt document adresat Curtii este:
Monsieur le Greffier de la
Cour européenne des Droits de l’Homme
Conseil de l’Europe
F–67075 STRASBOURG CEDEX.

Dupa ce a primit cererea voastra, grefa Curtii va va raspunde informandu-va ca a fost deschis in numele vostru un dosar al carui numar trebuie mentionat in orice corespondenta ulterioara. De asemenea, va va trimite un set de coduri de bare pe care sa il
utilizati in corespondenta dumneavoastra viitoare cu grefa Curtii. In continuare, cel mai probabil, vi se vor solicita documente,
informatii sau explicatii suplimentare referitoare la cererea pe care ati formulat-o.
Totusi, e bine sa stiti ca grefa nu va poate furniza informatii cu privire la dispozitiile legale in vigoare in statul impotriva caruia va plangeti si nici acorda consultatii juridice privind aplicarea si interpretarea dreptului national.

Important! Examinarea cererii de catre CEDO este gratuita.

Nu raspunzi la scrisori sau intarzii? Dosarul iti poate fi distrus CEDO subliniaza ca trebuie sa faceti dovada de diligenta in
corespondenta cu grefa. “Orice intarziere sau absenta raspunsului este susceptibila sa fie considerata ca o manifestare de dezinteres cu privire la continuarea examinarii dosarului dumneavoastra”, explica instanta europeana in documentul amintit.

In maxim 8 saptamani de la data primei scrisori pe care v-a adresat-o grefa Curtii, trebuie sa trimiteti la CEDO formularul de cerere tipizat, insotit de toate documentele relevante.
Este foarte important sa respectati toate termenele impuse de CEDO, in caz contrar riscati chiar ca dosarul sa fie distrus sau cererea sa fie declarata inadmisibila sau radiata de pe rol.

Cum se completeaza formularul

Formularul trebuie completat lizibil si corect. El ar trebui sa contina un rezumat al faptelor de care doriti sa va plangeti, precum si al capetelor de cerere. Trebuie sa descrieti, totodata, evenimentele in ordinea in care s-au produs, indicand datele exacte la care s-au petrecut. De asemenea, formularul trebuie sa mentioneze dreptul sau drepturile garantate de Conventie care considerati ca v-au fost incalcate, dar este obligatoriu sa indice si remediile juridice pe care le-ati exercitat.

In plus, formularul trebuie sa explice in mod concis ce asteptati de la procedura pe care o deschideti la Curte si daca ati mai sesizat si o alta instanta internationala pentru procedurile mentionate in cerere. Alaturi de formular, trebuie sa trimiteti o lista a tuturor hotararilor sau deciziilor pronuntate in cazul vostru de catre o autoritate publica nationala si un borderou al tuturor documentelor pe care le trimiteti Curtii ca mijloc de proba (proces-verbal de audienta, declaratii de martori, etc.).

Atentie! Aceste documente nu va vor fi returnate, prin urmare este indicat sa trimiteti numai copii, si nu originalele.

Ce mai trebuie sa stiti

Toate informatiile continute in documentele trimise Grefei, inclusiv informatiile despre reclamant sau terti pot fi consultate de catre public. Daca nu doriti ca identitatea dumneavoastra sa fie dezvaluita, trebuie sa precizati acest lucru si sa expuneti motivele care justifica o derogare de la regula procedurii publice. Curtea poate autoriza anonimatul numai in cazuri exceptionale si motivate. Pentru depunerea plangerii initiale, eventualul dumneavoastra reprezentant nu trebuie sa fie neaparat avocat. Daca doriti sa sesizati Curtea prin intermediul unui avocat sau al unui alt reprezentant, trebuie sa anexati la formularul de cerere o procura in favoarea acestuia

Articol scris de avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Informație bombă: Se pregătește o fraudă electorală

Publicat

in

De

Un lider de partid atrage a făcut o declarație bombă! Potrivit acestuia, se pregătește o fraudă electorală.

Sorin Naș, președintele Forța Națională, a declarat, în interviul DCNews: ”Vom avea alegeri locale în luna septembrie, dar atragem atenția că se pregătește o fraudă electorală prin această perpetuare a stării de alertă. Nu aruncăm vorbe în vânt. Ne referim și la faptul că o serie de persoane din conducerea PNL ne atrag atenția că s-ar putea să urmeze o reîntoarcere la starea de urgență. Dacă vom avea alegeri locale în 27 septembrie, am observat că nu se dorește votul pe parcursul mai multor zile pentru a se evita aglomerarea și, până acum, la o secție de votare, cum este secția la care votez eu, de exemplu, sunt peste 1000 de persoane. Fizic, nu pot vota toate acele persoane într-o zi. Asta e strategia celor de la guvernarea, situația cu starea de alertă sau de urgență. Se vor găsi soluții cu privire la modalitatea de vot, lucru care va conduce la o fraudare masivă a alegerilor”.

Advertisements

 

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ministerul Justiţiei, reacție după declarația lui Marcel Ciolacu: Proiectul de lege adoptat de Guvern a fost avizat favorabil

Publicat

in

De

„Având în vedere afirmaţiile false făcute în spaţiul public de către preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, preşedinte interimar al PSD, referitoare la presupusa absenţă a avizului Ministerului Justiţiei asupra proiectului de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, facem următoarele precizări:

Proiectul de lege adoptat de Guvern în şedinţa din 6 iulie a.c. a fost avizat favorabil de către Ministerul Justiţiei, observaţiile formulate fiind preluate în textul proiectului de act normativ.

Proiectul de lege a fost înaintat în aceeaşi zi Camerei Deputaţilor, în procedură de urgenţă, ca primă cameră sesizată, fiind adoptat în plen în data de 9 iulie a.c. fără a fi invocate aspectele menţionate astăzi de Marcel Ciolacu.

Pentru o corectă informare a opiniei publice, precum şi pentru a demonta pretextele folosite de lideri ai PSD pentru a tergiversa adoptarea unei legi esenţiale şi urgente în combaterea răspândirii virusului, punem la dispoziţie avizul emis de Ministerul Justiţiei”, arată Executivul luni, într-o precizare de presă.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni, după şedinţa conducerii PSD, că senatorii social-democraţi vor vota legea privind carantina şi izolarea după ce premierul Ludovic Orban şi ministrul Sănătăţii vin în Parlament, pentru a explica prevederile proiectului legislativ şi de ce l-au înaintat atât de târziu.

Ciolacu a explicat din nou că legea nu are avizul Ministerului Justiţiei. De asemenea, el a afirmat că PSD a votat legea la Cameră, pentru a nu tergiversa dezbaterile şi pentru ca aceasta să ajungă la Senat, care este Cameră decizională.

Guvernul a transmis luni că premierul Ludovic Orban sau miniştrii nu au fost invitaţi la dezbaterile din Parlament în legătură cu legea privind carantina şi izolarea.

Comisia juridică a Senatului discută, la ora transmiterii acestei ştiri, proiectul de lege privind carantina, în vederea emiterii unui raport. Potrivit procedurii parlamentare, proiectul de act normativ va primi votul Senatului, în calitate de Cameră decizională.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Advertisements

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend