Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

AVOCATUL ZIARULUI VA ÎNVAŢĂ Cum poţi da statul în judecată la CEDO, daca ţi-au fost încălcate drepturile

Publicat

in

Curtea Europeana a Drepturilor Omului este o institutie internationala care garanteaza drepturile si libertatile fundamentale ale omului, care sunt prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Aceasta conventie este un tratat international prin care numeroase state europene au convenit sa protejeze anumite drepturi fundamentale ale cetatenilor. Aceste drepturi sunt prevazute in Conventia insasi, precum si in protocoalele nr. 1, 4, 6, 7, 12 si 13, la care o parte dintre state au subscris.

In cazul in care considerati ca statul roman a incalcat in detrimentul vostru direct si personal unul dintre aceste drepturi fundamentale, puteti adresa Curtii o cerere.
Trebuie sa stiti, insa, ca CEDO poate cerceta numai cereri referitoare la incalcarea unuia sau mai multor drepturi enumerate in Conventie si Protocoale. Curtea nu este o instanta de apel impotriva instantelor nationale si nu poate anula sau modifica deciziile lor si nici nu poate interveni direct in favoarea voastra pe langa autoritatea de care va plangeti.

Conform regulilor CEDO, va puteti adresa Curtii numai cu privire la actele unei autoritati publice (Parlament, administratie, tribunal etc.), insa instanta europeana nu se poate ocupade cereri indreptate impotriva unor persoane particulare sau a unor institutii private. De asemenea, CEDO poate fi sesizata numai dupa ce au fost epuizate in prealabil caile de recurs interne. Acest lucru inseamna ca, inainte de a face o cerere la CEDO, trebuie sa utilizati, in Romania, toate remediile juridice care ar fi putut fi utile in situatia de care va plangeti (tribunalele interne, instanta suprema competenta). In plus, in exercitarea acestor remedii, trebuie sa fi respectat regulile de procedura nationale, mai ales termenele prescrise de acestea. Daca, de exemplu, recursul dumneavoastra a fost respins ca tardiv sau pentru nerespectarea unei reguli de competenta sau de procedura care va poate
fi imputata, Curtea nu va putea examina cererea dumneavoastra.

Totusi, CEDO precizeaza intr-un document postat pe site-ul institutiei, ca petitiile (adresate Parlamentului, sefului statului sau al guvernului, unui ministru sau Avocatului Poporului) nu constituie remedii pe care trebuia sa le fi incercat.
Dupa ce autoritatea nationala competenta cea mai inalta a pronuntat o decizie in cazul vostru, aveti la dispozitie un interval de 6 luni pentru a sesiza Curtea.

Potrivit regulilor CEDO, acest interval incepe sa curga de la data la care ati luat cunostinta voi personal sau avocatul vostru de decizia finala in ordinea normala a instantelor, si nu de la respingerea ulterioara a unei eventuale cereri in revizuire a procesului sau a unui alt recurs extraordinar, a unei cereri de gratiere sau amnistiere sau a oricarei alte cereri adresate unei autoritati cu titlu de gratiere.
Termenul de 6 luni este intrerupt fie de prima scrisoare pe care o adresati Curtii, in care expuneti cu claritate, chiar daca in mod sumar, obiectul cererii voastre eventuale, fie de trimiterea formularului de cerere completat. O simpla cerere de informatii nu este suficienta pentru a intrerupe termenul de 6 luni.

Cum te adresezi CEDO?

Limbile oficiale ale Curtii sunt franceza si engleza, dar, puteti puteti scrie Grefei si in limba romana.

Atentie, insa! Limba romana poate fi utilizata doar in faza initiala a procedurii. Ulterior, daca CEDO va declara cererea voastra admisibila si va solicita Guvernului observatii scrise in privinta plangerilor voastre, toata corespondenta pe care grefa Curtii o va adresa partilor va fi redactata in franceza sau engleza. Voi sau avocatul vostru va trebui sa folositi tot franceza sau engleza pentru a redacta observatiile pe care le aveti.

Initial, puteti trimite doar o scrisoare Curtii, in care sa expuneti cu claritate, chiar daca in mod sumar, obiectul cererii voastre eventuale, urmand ca ulterior sa completati formularul de cerere tipizat, pus la dispozitie de CEDO. Scrisoarea se poate trimite doar prin curier, si nu pe e-mail sau fax. Daca ati trimis documentul prin posta electronica sau fax, este obligatoriu sa-l retrimiteti prin curier. CEDO precizeaza ca este inutil sa va deplasati personal la Strasbourg pentru a va expune cazul oral.

Adresa pe care trebuie trimisa cererea si orice alt document adresat Curtii este:
Monsieur le Greffier de la
Cour européenne des Droits de l’Homme
Conseil de l’Europe
F–67075 STRASBOURG CEDEX.

Dupa ce a primit cererea voastra, grefa Curtii va va raspunde informandu-va ca a fost deschis in numele vostru un dosar al carui numar trebuie mentionat in orice corespondenta ulterioara. De asemenea, va va trimite un set de coduri de bare pe care sa il
utilizati in corespondenta dumneavoastra viitoare cu grefa Curtii. In continuare, cel mai probabil, vi se vor solicita documente,
informatii sau explicatii suplimentare referitoare la cererea pe care ati formulat-o.
Totusi, e bine sa stiti ca grefa nu va poate furniza informatii cu privire la dispozitiile legale in vigoare in statul impotriva caruia va plangeti si nici acorda consultatii juridice privind aplicarea si interpretarea dreptului national.

Important! Examinarea cererii de catre CEDO este gratuita.

Nu raspunzi la scrisori sau intarzii? Dosarul iti poate fi distrus CEDO subliniaza ca trebuie sa faceti dovada de diligenta in
corespondenta cu grefa. “Orice intarziere sau absenta raspunsului este susceptibila sa fie considerata ca o manifestare de dezinteres cu privire la continuarea examinarii dosarului dumneavoastra”, explica instanta europeana in documentul amintit.

In maxim 8 saptamani de la data primei scrisori pe care v-a adresat-o grefa Curtii, trebuie sa trimiteti la CEDO formularul de cerere tipizat, insotit de toate documentele relevante.
Este foarte important sa respectati toate termenele impuse de CEDO, in caz contrar riscati chiar ca dosarul sa fie distrus sau cererea sa fie declarata inadmisibila sau radiata de pe rol.

Cum se completeaza formularul

Formularul trebuie completat lizibil si corect. El ar trebui sa contina un rezumat al faptelor de care doriti sa va plangeti, precum si al capetelor de cerere. Trebuie sa descrieti, totodata, evenimentele in ordinea in care s-au produs, indicand datele exacte la care s-au petrecut. De asemenea, formularul trebuie sa mentioneze dreptul sau drepturile garantate de Conventie care considerati ca v-au fost incalcate, dar este obligatoriu sa indice si remediile juridice pe care le-ati exercitat.

In plus, formularul trebuie sa explice in mod concis ce asteptati de la procedura pe care o deschideti la Curte si daca ati mai sesizat si o alta instanta internationala pentru procedurile mentionate in cerere. Alaturi de formular, trebuie sa trimiteti o lista a tuturor hotararilor sau deciziilor pronuntate in cazul vostru de catre o autoritate publica nationala si un borderou al tuturor documentelor pe care le trimiteti Curtii ca mijloc de proba (proces-verbal de audienta, declaratii de martori, etc.).

Atentie! Aceste documente nu va vor fi returnate, prin urmare este indicat sa trimiteti numai copii, si nu originalele.

Ce mai trebuie sa stiti

Toate informatiile continute in documentele trimise Grefei, inclusiv informatiile despre reclamant sau terti pot fi consultate de catre public. Daca nu doriti ca identitatea dumneavoastra sa fie dezvaluita, trebuie sa precizati acest lucru si sa expuneti motivele care justifica o derogare de la regula procedurii publice. Curtea poate autoriza anonimatul numai in cazuri exceptionale si motivate. Pentru depunerea plangerii initiale, eventualul dumneavoastra reprezentant nu trebuie sa fie neaparat avocat. Daca doriti sa sesizati Curtea prin intermediul unui avocat sau al unui alt reprezentant, trebuie sa anexati la formularul de cerere o procura in favoarea acestuia

Articol scris de avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Vești bune! Asimptomaticii nu îi pot infecta pe cei din jur

Publicat

in

De

Studiu bombă!  Un studiu recent arată că o persoană infectată, dar care nu are simptome, nu transmite virusul mai departe. Din 455 de persoane câte au intrat în contact cu un pacient infectat, dar asimptomatic, niciuna nu a luat boala, arată studiul, conform Mediafax.

Opt cercetători chinezi au făcut primul şi cel mai amplu studiu legat de cât de contagioase sunt persoanele care au infecţia COVID-19, dar nu au simptome ale bolii.

Ei pus o persoană testată pozitiv pentru noul coronavirus, dar asimptomatică, să stea lângă alte 455 de persoane, dintre care 25% cu afecţiuni cardiovasculare. Specialiştii i-au supravegheat atent timp de 5 zile.

După aceea, cele 455 de persoane au fost izolate şi monitorizate cu atenţie. Dintre acestea, doar opt au avut semnele unei infecţii respiratorii, dar niciuna nu a luat virusul SARS-COV-2. Certifică asta testarea PCR, analizele de sânge şi examinarea pulmonară prin tomografie.

Aceste noi date vor schimba cu siguranţă modul în care oamenii se vor raporta la acest virus în viitorul apropiat.

„În momentul în care există un contact prelungit aşa cum se întâmplă în familie sau la locul de muncă, rămâne un risc de a transmite, dar, la nivel de populaţie, atunci când mergem la terase, sau la supermarket, sau în altă parte riscul ca un asimptomatic să transmită este practic foarte, foarte mic, ceea schimbă mult datele problemei pentru că asta înseamnă că, dacă o persoană este asimptomatică şi ne întâlnim cu ea, avem un risc mic de a ne îmbolnăvi, lucru care este diferit faţă de ceea ce ştiam până acum”, explică medicul infecţionist Adrian Marinescu.

Acest studiu ar putea schimba și modul în care se fac internările, iar oamenii se vor gândi dacă le va mai fi teamă când ies din casă.

„Acest studiu ar putea schimba trei elemente în plan practic: persoanele diagnosticate dar asimptomatice cu atât mai mult ar putea să stea acasă, să nu mai fie internate. În al doilea rând nu ar trebui să ne fie teamă în momentul în care ieşim din casă şi venim în contact cu alte persoane, să ne gândim că cei din jur, chiar dacă nu au simptome pot să transmit, riscul e categoric mai mic, în al treilea rând: singurul studiu din România vorbeşte de un procent de 2%, ceea ce înseamnă că 360.000 de români au trecut prin boală. Dacă ne gândim că maximum 20.000 sunt diagnosticaţi, asta înseamnă că, în rest, cei mai mulţi au avut forme asimptomatice. Studiul de faţă cumva ne linişteşte şi ne putem gândi că persoana simptomatică are un risc mic de a ne transmite în momentul în care ne întâlnim cu diverse ocazii”, mai spune Dr. Marinescu.

Studiul cercetătorilor chinezi este indexat de prestigioasa National Library of Medicine şi a fost trimis deja experţilor OMS pentru o reacţie din partea acestora.

Citește și:

De azi, un ‘dinozaur’ e out din Poliție! Scandalurile în care a fost implicat: De la ‘Regina Șpăgilor’ la ritualuri ‘Cosa Nostra’

Modificări importante! Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță

Scandal uriaș în Guvern! Ludovic Orban ar fi țipat la unul dintre miniștrii aflați pe ‘lista neagră’: ‘Iar te răzgândești?!’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ministrul Economiei a făcut anunțul! Când s-ar putea redeschide mall-urile

Publicat

in

De

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, luni seară, la TVR, că românii ar putea să nu mai stea 14 zile în izolare la întoarcerea din vacanța în străinătate, iar mall-urile s-ar putea deschide la mijlocul lunii iunie.

„Aș numi așa de o zonă a liberalizării de întoarcere în țară. Eu sunt optimist că începând cu 15 iunie nu va mai fi nevoie de această intrare în izolare, după ce revii în țară. Vrem să relaxăm și mai mult măsurile. Nu vorbesc doar de Bulgaria și Grecia, ci și de țările care au o incidență a cazurilor mică.

Mâine, (n.r. marți) la ora 3, am o întânire cu reprezentanții mall-urilor. Mi s-ar părea normal că dacă relaxăm și lucrurile merg bine, să putem ca la finalul acestor 2 săptămâni, să deschidem magazinele. Vrem să aducem viața la normalitate mai repede”, a declarat Virgil Popescu.

Citește și:

De azi, un ‘dinozaur’ e out din Poliție! Scandalurile în care a fost implicat: De la ‘Regina Șpăgilor’ la ritualuri ‘Cosa Nostra’

Modificări importante! Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță

Scandal uriaș în Guvern! Ludovic Orban ar fi țipat la unul dintre miniștrii aflați pe ‘lista neagră’: ‘Iar te răzgândești?!’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend