Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

AVOCATUL ZIARULUI VA ÎNVAŢĂ Cum poţi da statul în judecată la CEDO, daca ţi-au fost încălcate drepturile

Avatar

Publicat

in

Curtea Europeana a Drepturilor Omului este o institutie internationala care garanteaza drepturile si libertatile fundamentale ale omului, care sunt prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Aceasta conventie este un tratat international prin care numeroase state europene au convenit sa protejeze anumite drepturi fundamentale ale cetatenilor. Aceste drepturi sunt prevazute in Conventia insasi, precum si in protocoalele nr. 1, 4, 6, 7, 12 si 13, la care o parte dintre state au subscris.

In cazul in care considerati ca statul roman a incalcat in detrimentul vostru direct si personal unul dintre aceste drepturi fundamentale, puteti adresa Curtii o cerere.
Trebuie sa stiti, insa, ca CEDO poate cerceta numai cereri referitoare la incalcarea unuia sau mai multor drepturi enumerate in Conventie si Protocoale. Curtea nu este o instanta de apel impotriva instantelor nationale si nu poate anula sau modifica deciziile lor si nici nu poate interveni direct in favoarea voastra pe langa autoritatea de care va plangeti.

Publicitate

Conform regulilor CEDO, va puteti adresa Curtii numai cu privire la actele unei autoritati publice (Parlament, administratie, tribunal etc.), insa instanta europeana nu se poate ocupade cereri indreptate impotriva unor persoane particulare sau a unor institutii private. De asemenea, CEDO poate fi sesizata numai dupa ce au fost epuizate in prealabil caile de recurs interne. Acest lucru inseamna ca, inainte de a face o cerere la CEDO, trebuie sa utilizati, in Romania, toate remediile juridice care ar fi putut fi utile in situatia de care va plangeti (tribunalele interne, instanta suprema competenta). In plus, in exercitarea acestor remedii, trebuie sa fi respectat regulile de procedura nationale, mai ales termenele prescrise de acestea. Daca, de exemplu, recursul dumneavoastra a fost respins ca tardiv sau pentru nerespectarea unei reguli de competenta sau de procedura care va poate
fi imputata, Curtea nu va putea examina cererea dumneavoastra.

Totusi, CEDO precizeaza intr-un document postat pe site-ul institutiei, ca petitiile (adresate Parlamentului, sefului statului sau al guvernului, unui ministru sau Avocatului Poporului) nu constituie remedii pe care trebuia sa le fi incercat.
Dupa ce autoritatea nationala competenta cea mai inalta a pronuntat o decizie in cazul vostru, aveti la dispozitie un interval de 6 luni pentru a sesiza Curtea.

Potrivit regulilor CEDO, acest interval incepe sa curga de la data la care ati luat cunostinta voi personal sau avocatul vostru de decizia finala in ordinea normala a instantelor, si nu de la respingerea ulterioara a unei eventuale cereri in revizuire a procesului sau a unui alt recurs extraordinar, a unei cereri de gratiere sau amnistiere sau a oricarei alte cereri adresate unei autoritati cu titlu de gratiere.
Termenul de 6 luni este intrerupt fie de prima scrisoare pe care o adresati Curtii, in care expuneti cu claritate, chiar daca in mod sumar, obiectul cererii voastre eventuale, fie de trimiterea formularului de cerere completat. O simpla cerere de informatii nu este suficienta pentru a intrerupe termenul de 6 luni.

Cum te adresezi CEDO?

Limbile oficiale ale Curtii sunt franceza si engleza, dar, puteti puteti scrie Grefei si in limba romana.

Atentie, insa! Limba romana poate fi utilizata doar in faza initiala a procedurii. Ulterior, daca CEDO va declara cererea voastra admisibila si va solicita Guvernului observatii scrise in privinta plangerilor voastre, toata corespondenta pe care grefa Curtii o va adresa partilor va fi redactata in franceza sau engleza. Voi sau avocatul vostru va trebui sa folositi tot franceza sau engleza pentru a redacta observatiile pe care le aveti.

Initial, puteti trimite doar o scrisoare Curtii, in care sa expuneti cu claritate, chiar daca in mod sumar, obiectul cererii voastre eventuale, urmand ca ulterior sa completati formularul de cerere tipizat, pus la dispozitie de CEDO. Scrisoarea se poate trimite doar prin curier, si nu pe e-mail sau fax. Daca ati trimis documentul prin posta electronica sau fax, este obligatoriu sa-l retrimiteti prin curier. CEDO precizeaza ca este inutil sa va deplasati personal la Strasbourg pentru a va expune cazul oral.

Adresa pe care trebuie trimisa cererea si orice alt document adresat Curtii este:
Monsieur le Greffier de la
Cour européenne des Droits de l’Homme
Conseil de l’Europe
F–67075 STRASBOURG CEDEX.

Dupa ce a primit cererea voastra, grefa Curtii va va raspunde informandu-va ca a fost deschis in numele vostru un dosar al carui numar trebuie mentionat in orice corespondenta ulterioara. De asemenea, va va trimite un set de coduri de bare pe care sa il
utilizati in corespondenta dumneavoastra viitoare cu grefa Curtii. In continuare, cel mai probabil, vi se vor solicita documente,
informatii sau explicatii suplimentare referitoare la cererea pe care ati formulat-o.
Totusi, e bine sa stiti ca grefa nu va poate furniza informatii cu privire la dispozitiile legale in vigoare in statul impotriva caruia va plangeti si nici acorda consultatii juridice privind aplicarea si interpretarea dreptului national.

Important! Examinarea cererii de catre CEDO este gratuita.

Nu raspunzi la scrisori sau intarzii? Dosarul iti poate fi distrus CEDO subliniaza ca trebuie sa faceti dovada de diligenta in
corespondenta cu grefa. “Orice intarziere sau absenta raspunsului este susceptibila sa fie considerata ca o manifestare de dezinteres cu privire la continuarea examinarii dosarului dumneavoastra”, explica instanta europeana in documentul amintit.

In maxim 8 saptamani de la data primei scrisori pe care v-a adresat-o grefa Curtii, trebuie sa trimiteti la CEDO formularul de cerere tipizat, insotit de toate documentele relevante.
Este foarte important sa respectati toate termenele impuse de CEDO, in caz contrar riscati chiar ca dosarul sa fie distrus sau cererea sa fie declarata inadmisibila sau radiata de pe rol.

Cum se completeaza formularul

Formularul trebuie completat lizibil si corect. El ar trebui sa contina un rezumat al faptelor de care doriti sa va plangeti, precum si al capetelor de cerere. Trebuie sa descrieti, totodata, evenimentele in ordinea in care s-au produs, indicand datele exacte la care s-au petrecut. De asemenea, formularul trebuie sa mentioneze dreptul sau drepturile garantate de Conventie care considerati ca v-au fost incalcate, dar este obligatoriu sa indice si remediile juridice pe care le-ati exercitat.

In plus, formularul trebuie sa explice in mod concis ce asteptati de la procedura pe care o deschideti la Curte si daca ati mai sesizat si o alta instanta internationala pentru procedurile mentionate in cerere. Alaturi de formular, trebuie sa trimiteti o lista a tuturor hotararilor sau deciziilor pronuntate in cazul vostru de catre o autoritate publica nationala si un borderou al tuturor documentelor pe care le trimiteti Curtii ca mijloc de proba (proces-verbal de audienta, declaratii de martori, etc.).

Atentie! Aceste documente nu va vor fi returnate, prin urmare este indicat sa trimiteti numai copii, si nu originalele.

Ce mai trebuie sa stiti

Toate informatiile continute in documentele trimise Grefei, inclusiv informatiile despre reclamant sau terti pot fi consultate de catre public. Daca nu doriti ca identitatea dumneavoastra sa fie dezvaluita, trebuie sa precizati acest lucru si sa expuneti motivele care justifica o derogare de la regula procedurii publice. Curtea poate autoriza anonimatul numai in cazuri exceptionale si motivate. Pentru depunerea plangerii initiale, eventualul dumneavoastra reprezentant nu trebuie sa fie neaparat avocat. Daca doriti sa sesizati Curtea prin intermediul unui avocat sau al unui alt reprezentant, trebuie sa anexati la formularul de cerere o procura in favoarea acestuia

Articol scris de avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate

ACTUAL

Lovitură devastatoare pentru Nicușor Dan! A apărut înregistrarea cu neînțelegerile dintre el și PNL

Avatar

Publicat

in

De

Deputatul PSD, Liviu Pleșoianu, publică un material video, din campania pentru alegerile locale din 2016, atunci când PNL îl acuza pe Nicușor Dan că lucrează la comanda rechinilor imobiliari. La acel moment, Nicușor Dan ataca cu sârg PNL, încercând să demonteze acuzații similare cu cele aduse astăzi de PSD.

”Proba VIDEO: Nicușor Dan a fost acuzat chiar de PNL în 2016!

Nicușor Dan: „E PENIBIL ca acest ATAC să vină din partea PNL! Este JENANT că PNL-ul, la DISPERARE, recurge la această MINCIUNĂ! PNL spune că am DATORII față de RECHINI IMOBILIARI! MINCIUNI ORDINARE! Jos, aici, scrie: Material produs la comanda PNL! Sunt foarte JENAT că am ajuns în situația asta!”, scrie Liviu Pleșoianu.

Publicitate

De alfel, fostul senator PNL,Daniel Zamfir, susține că liberalii au întreg dosarul lui Nicușor Dan încă din 2016 și au dovezi concrete împotriva acestuia.

”ADEVARUL STIUT DE TOTI LIBERALII

Chiar asa, dincolo de ce stie Liviu Negoita… In 2016, PNL a avut o campanie cu Predoiu pentru Primaria Capitalei. STIU SIGUR ca le-au venit toate informatiile si DOVEZILE despre cine e Plicusor si ce face! Motiv pentru care Plicusor, pentru cei care nu stiu, nu e porecla pusa de vreun pesedist, ci de un penelist: Misu Voicu!

Revenind…penelistii STIU cu PROBE cine e Nicusor si l-au pus candidat. PROBELE din 2016 primite de staff-ul PNL sunt perfect din aceeasi serie cu ce e acum in inregistrarile cu Nicusor facand presiuni pentru fratele lui interlop. Si atentie, domnu’ care transpira si mintea ieri in conferita de presa, STIA SIGUR ce face si ca n-are dreptatea-n mana! CAND suna el la Primarie? Cand? DUPA CE instanta daduse verde demolarii! DUPA! Adica sa impiedice demolarea validata de INSTANTA!”, scrie Daniel Zamfir.,informează stiripesurse.ro

Proba VIDEO: Nicușor Dan a fost acuzat chiar de PNL în 2016!

Proba VIDEO: Nicușor Dan a fost acuzat chiar de PNL în 2016!Nicușor Dan: “E PENIBIL ca acest ATAC să vină din partea PNL! Este JENANT că PNL-ul, la DISPERARE, recurge la această MINCIUNĂ! PNL spune că am DATORII față de RECHINI IMOBILIARI! MINCIUNI ORDINARE! Jos, aici, scrie: Material produs la comanda PNL! Sunt foarte JENAT că am ajuns în situația asta!”

Publicată de Liviu Plesoianu pe Joi, 17 septembrie 2020

Citește și:

SURSE DNA a descins la Poliția Capitalei! Procurorii au intrat pe fir: Este anchetat modul în care un celebru șef din Poliție a dat sporuri

Mega-scandal! Costel Alexe, ministrul Mediului, acuzat de ‘plagiat grosolan’

Horă între un candidat PNL, un fost șef ‘Doi și-un sfert’ și cumetrii lui Emi Pian! Legături-dinamită

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate
Citeste mai mult

ACTUAL

Magistrații de la Curtea de Apel București au hotărât să amâne judecarea apelului în dosarul ‘Colectiv’

Avatar

Publicat

in

De

Curtea de Apel Bucureşti a amânat, vineri, pentru 30 septembrie, judecarea apelului în dosarul ‘Colectiv’, în care au fost condamnaţi în primă instanţă fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

Avocaţii au solicitat amânarea procesului, iar magistraţii care se ocupă de acest caz au decis ca dezbaterile să se facă pe parcursul a cinci termene, primul fiind stabilit pe 30 septembrie.

Publicitate

Vineri dimineaţa, în faţa instanţei au venit câteva zeci de persoane pentru a protesta împotriva candidaturii lui Cristian Popescu-Piedone la alegerile locale pentru Primăria Sectorului 5.

Cristian Popescu-Piedone nu a venit în sala de judecată, el aflându-se în izolare, după ce fiica sa a fost testată pozitiv cu noul coronavirus. Fostul primar a postat recent un mesaj pe Facebook în care spune că testul său a ieşit negativ,  informează agerpres.ro

Citește și:

SURSE DNA a descins la Poliția Capitalei! Procurorii au intrat pe fir: Este anchetat modul în care un celebru șef din Poliție a dat sporuri

Mega-scandal! Costel Alexe, ministrul Mediului, acuzat de ‘plagiat grosolan’

Horă între un candidat PNL, un fost șef ‘Doi și-un sfert’ și cumetrii lui Emi Pian! Legături-dinamită

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend