Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Avocatul Toni Neacșu explică pe înțelestul tuturor decizia CCR privind expunerea motivelor unei condamnări: ‘Panica judecătorilor este firească’

Avatar

Publicat

in

Avocatul Toni Neacșu a explicat care sunt efectele deciziei CCR în privința executării hotărârilor penale (informații suplimentare aici!). Avocatul se arată încântat de decizia luată și spune că revoluționează sistemul judiciar. În continuare el a enumerat principalele efecte avute după această decizie.

Citește și: Încă o angajare CONTROVERSATĂ făcută de PNL: fata unui fost ștab din SRI, angajată pe post de consilier la un primar PNL

„Decizia CCR de astăzi privind executarea hotărârilor penale doar din momentul motivării este nu numai explozivă, revoluționară ci de-a dreptul bombă atomică!

Cât de mare va fi impactul acesteia asupra felului în care arată procesul penal astăzi se vede din rapiditatea intervenției ÎCCJ în această problemă.

Câteva observații la cald, cu precizarea că îmi e greu să-mi ascund satisfacția:

1. Decizia nu va produce efecte decât din momentul publicării în monitorul oficial și doar pentru viitor. Motivarea va fi întârziată atât timp cât este nevoie ca în procedură de urgență Parlamentul să intervină și să găsească soluții. Acum se vede cu atât mai mult aberația referendumului pe justiție care a interzis legiferarea prin ordonanțe de urgență în domeniul justiției. Fără intervenția promptă și profesională a Parlamentului totul va fi aruncat în aer. CCR va întârzia intenționat atât cât este rezonabil posibil, adică în orizontul a 6-8 luni să zicem (termenul legal de motivare la ei este de 30 de zile).

2. Prin decizia de astăzi CCR a decis un lucru extrem de simplu, dar cu implicații enorme: în materie penală hotărârile nu pot fi executate în baza minutei, adică acea soluție pe scurt pe care o scriau judecătorii în urma deliberării, ci doar a hotărârii judecătorești propriu-zise, care conține pe lângă soluția propriu-zisă și motivarea integrală.

3. Panica judecătorilor este firească pentru că declararea ca neconstituțională a textelor din codul de procedură penală care se refereau la minută se aplică și în materia măsurilor preventive.

După publicarea deciziei în Monitorul Oficial nu mai poți aresta o persoană în baza minutei, urmând să motivezi când poți, ci în baza hotărârii (încheierii) integrale. Cum termenele din materia arestării preventive sunt foarte strânse va fi o provocare uriașă pentru Parlament să găsească modalitatea practică în care acest lucru se va putea face pe viitor.

4. Excepția a fost ridicată într-o speță la CA Târgu Mureș, de către d-ul avocat George Zlati, pe care îl felicit public și pe care l-am felicitat și personal acum o jumătate de oră.

Instanța a motivat în favoarea admiterii acestei excepții de neconstituționalitate, lucru care a contat enorm la CCR, mai ales că judecătorul (un profesionist de excepție, președintele secției penale) a facut-o generos și convingător (15 pagini).

5. Urmare a acestei decizii practic minuata, ca act în care se consemnează pe scurt rezultatul deliberării și care poate fi pus în executare, dispare.

Reamintesc că prin propunerile mele publice privind modificarea legislației în sensul executării hotărârilor doar o dată cu motivarea am propus exact abrogarea dispozițiilor referitoare la minută. Propunerile pe care le-am făcut le regăsiți cuprinse în proiectul Legii suveranității naționale, promovată de colegul Dan Chitic.

6. Personal mă simt validat pentru că încă din momentul declarării protestelor avocaților pentru motivarea în termen a deciziei ÎCCJ privitoare la colegul nostru Robert Roșu am susținut că protestele trebuie să vizeze și modificarea urgentă a legislației în sensul pronunțării hotărârilor judecătorești doar în forma completă, motivată, iar nu sub forma unei simple soluții pe scurt, motivarea urmând să aibă loc ulterior.

7. Propunerile tehnice pe care le-am făcut cu privire la modificarea legislației în acest sens pot fi un punct de pornire pentru discuția tehnică și matură pe care o propune, rațional și responsabil, d-na președinte a ÎCCJ. Practic dumneai spune, “măi politicieni, parlamentari și ce o mai fiți, gata cu gluma, așezati-vă și lucrați rapid pentru că altfel întreg sistemul judiciar și penitenciar sare în aer!””, a spus avocatul Toni Neacșu pe pagina sa de Facebook.

Citește și: CTP îl face PRAF pe Klaus Iohannis: ‘Ești ridicol și jenant. E de-a dreptul grotesc!’ .

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

President Klaus Iohannis, PM Citu to visit vaccination center of Military Emergency Hospital in Constanta on Thursday

Avatar

Publicat

in

De

President Klaus Iohannis will visit the vaccination center at the “Dr. Alexandru Gafencu” Military Emergency Hospital in Constanta on Thursday.

According to the Presidential Administration, the President’s visit will take place at 12.00.

The Government announced that Prime Minister Florin Citu will also participate in this visit, agerpres.ro confirms.

On Thursday morning, the prime minister will have a meeting with the representatives of the HORECA sector, at the headquarters of the Constanta Prefecture. Press statements are scheduled at the end of the meeting.

The vaccination centers of the military hospitals in Brasov, Bucharest, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi and Timisoara were opened on Tuesday for the general population who want to be immunized against COVID, and the members of the public can be present at any time, without prior appointment.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

La doar trei săptămâni de la redeschiderea teraselor, britanicii epuizează stocurile de bere

Avatar

Publicat

in

De

Pe 12 aprilie, barurile și puburile din Anglia au primit permisiunea de a servi clienții pe terase, după luni de închidere. Scoția și Țara Galilor au făcut același lucru săptămâna trecută. O adevărată bucurie pentru managerii de baruri. Până când s-au trezit aproape pe uscat.

În trei săptămâni, puținele rezerve rămase după izolare au fost aproape complet epuizate, potrivit cotidianului britanic The Financial Times, specializat în știri economice.

Vremea bună este „de vină”

Potrivit proprietarilor de puburi din Marea Britanie, condițiile meteorologice bune au jucat un rol major. Vremea rece, dar însorită, i-a determinat pe clienți să revină pe terase, scrie smartradio.ro.

„Previziunile noastre au fost depășite […], iar furnizorii nu sunt capabili să reacționeze suficient de repede pentru a ține pasul”, explică Phil Urban, CEO al Mitchells & Butlers, cel mai mare lanț de pub-uri din țară.

Jean-David Thumelaire, director de vânzări la Budweiser Brewing Group Marea Britanie și Irlanda, este de acord: „Vânzările au fost de trei ori mai mari decât așteptările noastre. Acum există un moment de euforie și credem că ar putea dura până când restricțiile vor fi complet ridicate”.

Barurile se descurcă mai bine decât înainte de pandemie

În puburile din Marea Britanie observăm chiar o creștere a prezenței, comparativ cu 2019, înainte de începerea pandemiei.

Potrivit firmei de cercetare a pieței Oxford Market Watch, în prima săptămână de redeschidere vânzările în puburi au fost cu aproape 12% peste nivelurile din 2019. Chiar dacă în 2019 puburile profitau de spațiile interioare și chiar dacă perioada a inclus atunci vacanța de Paște.

O problemă este că doar 40% din cele 37.500 de pub-uri din Marea Britanie au terasă. Prin urmare, multe baruri rămân închise pentru moment. În consecință, terasele deschise sunt aglomerate și epuizează rapid stocul.

Profesioniștii trebuie să se adapteze. Gigantul Heineken, după subestimarea cererii, a trebuit să restricționeze livrarea de butoaie pentru mărcile sale Amstel și Birra Moretti, limitându-le la 3 pentru un pub.

Deocamdată, berarii și proprietarii de baruri se organizează astfel încât să le satisfacă dorințele britanicilor. „Lucrăm din greu pentru a găsi o soluție care să răspundă cererii”, a declarat grupul Heineken. Toate fabricile noastre lucrează din plin pentru a produce bere și suntem în legătură cu filialele din alte țări europene pentru a importa bere suplimentară în Marea Britanie”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend