Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Avem o Zi a Justiţiei stabilită prin lege. Află ce rol au jucat argeşenii în evoluţia Justiţiei româneşti

Publicat

in

În 1994, în plin proces de democratizare originală a României, a fost stabilită, prin hotărâre de Guvern o Zi a Justiţiei, o sărbătoare oficială la care participă un grup restrâns de instituţii şi persoane, în ciuda faptului că activitatea judecătorească a apărut şi a evoluat odată  organizarea statală şi este, ca orice insituţie de stat, înfiinţată în serviciul cetăţeanului. Prin HG din 1994 s-a decis ca „Ziua Justiţiei” să fie sărbătorită, an de an, în prima duminică a lunii iulie. În cinstea acestei zile, astăzi, 1 iulie, au avout loc mai multe manifestări la Curtea de Apel Piteşti.

Aici s-ai întrunit reprezentanții administrației județene și locale, ai bisericii și societății civile au fost alături de conducerea Curții de Apel Pitești și de magistrații acestei instituții.

manu si calinic

La eveniment au fost prezenți Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înalt Preasfințitul Părinte Calinic, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dan Manu,  prefectul Cristian Soare și primarul municipiului Pitești, Cornel Constantin Ionică.

Ziua Justitiei

Dacă astăzi se numeşte Justiţie şi este reunită sub denumirea de Ministerul Justiţiei, în trecut, supravegherea şi îndrumarea activităţii judecătoreşti revenea “Logofeţiei Dreptăţi” căci aşa se numea actualul Minister al Justiţei, denumire pe care o primeşte abia peste 31 de ani.

În istoria Justiţiei româneşti, Argeşul a jucat un rol esenţial căci prima femeie doctor în drept din lume şi în acelaşi timp prima femeie avocat din Europa avea în origini  câmpulungene  căci este vorba despre Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu al cărui tată provea din localitatea Bilceşti de lângă Câmpulung Muscel. Primul barou se înfiinţează în 1831 când Marele Logofăt al Dreptăţii, Iordache Golescu, nimeni altul decât fratele mai mare al lui Dinicu Golescu, anunţa şi intrarea în legalitate a profesiei de avocat.

Vornicul_Jordache_Golescu

Aşadar, duminică, 3 iulie, se sărbătoreşte oficial, “Ziua Justiţei” zi care ar trebui să aibă rezonanţă şi în rândul populaţiei fiind o insituţie al cărui rol este legat de “logofăţia dreptăţii”.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Viorel Cataramă reacționează după declarația premierului: Nu poate exista o infracțiune mai gravă din partea unui demnitar

Publicat

in

De

Viorel Cataramă, fost vicepreşedintele PNL şi actual preşedinte al Partidului Dreapta Liberală, reacţionează dur la afirmaţiile premierului Ludovic Orban despre deciziile CCR. 

„Primul Ministru al României instiga populația la nerespectarea hotărârilor CCR!

Nu poate exista o infracțiune mai gravă din partea unui demnitar.

Pe cale de consecință, și noi, simplii cetățeni putem cere sau instiga la nerespectarea legilor?

Iar în acest context, spre ce se îndreaptă țara noastră? Nici cele mai opresive și totalitare regimuri nu și-au permis să facă asemenea declarații vreodată!

Ce fac instituțiile statului român? De ce lasă România să intre în beznă?”, scrie Cataramă pe Facebook.

Premierul Ludovic Orban a recomandat cetățenilor să nu țină cont de decizia CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri din epidemie, ci să acționeze responsabil. „CCR nu e la prima decizie care zădărnicește măsurile de apărare a sănătății și vieții cetățenilor”, a spus Orban, într-un interviu la Digi24. „E cererea, recomandarea, rugămintea mea către cetățeni să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale, să acționeze responsabil, ca până acum și chiar dacă va exista o perioadă până va exista o lege, aici depinde și de Parlament”, a afirmat premierul. În momentul în care moderatorul l-a întrebat dacă a vrut să spună ca oamenii să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale, premierul a răspuns: „Să țină cont de regulile normale și firești în astfel de situații”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Marcel Ciolacu, nou atac la adresa premierului: Orban devine toxic pentru România fiindcă începe să îndemne la anarhie

Publicat

in

De

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a scris sâmbătă pe Facebook că Ludovic Orban devine ”toxic” și ”principala amenințare la stabilitatea statului”. 

”Orban devine toxic pentru România fiindcă începe să îndemne la anarhie. Domnule Iohannis, treziți-l și spuneți-i că țara nu e o crâșmă! Șeful Guvernului devine principala amenințare la adresa stabilității statului în plină pandemie, după îndemnul aberant ca românii să nu respecte deciziile Curții Constituționale. Când era în opoziție, Orban lăuda Curtea la orice verdict împotriva Guvernului PSD. Acum, când CCR spune Executivului PNL că a fost incompetent, judecătorii sunt practic învinuiți pentru răspândirea COVID în România. De fapt, Orban poate fi acuzat că zădărnicește ordinea constituțională și statul de drept. Este un anti-model absolut și le-o arată românilor cu insistență”, a scris, sâmbătă, Ciolacu pe Facebook.

Liderul interimar al PSD continuă critica dură la adresa premierului și a PNL legându-se de pozele în care a fost surprins fumând și bând în birou alături de alți miniștri, dar și de prezența lui în anumite restaurante.

”Pentru Orban și PNL, normal și firesc în pandemie este să poți petrece când ai chef, la Guvern, în restaurante sau corturi – fără restricții. Pentru Orban și liberali, normal și firesc este să cheltui miliarde cu gașca fără să dai socoteală despre asta. Pentru Orban, normal și firesc este să aplici doar ce fragment de lege îți convine, și numai dacă poți câștiga ceva de pe urma ei. Am crezut că episodul cu băuta de la Guvern a fost un caz nefericit, dar îmi dau seama că aceasta este atitudinea normală a premierului față de români și față de lege. Poți să-l scoți pe Orban din cârciumă, dar nu ai cum să scoți cârciuma din el!”, a mai scris Ciolacu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend