Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

“Avem nevoie de un strop de rușine și de penitență în viața publică”, declară Dacian Cioloș

Avatar

Publicat

in

Europarlamentarul Dacian Cioloș susține că femeia incendiată de un criminal recent eliberat este doar un vârf al icebergului, asta pentru că societatea românească a eșuat în salvarea și protejarea femeilor care cad pradă agresorilor sexuali.

”Trăim în țara în care o carte a lui Mircea Cartarescu despre femei a stat ani în șir în topul celor mai vândute cărți. În aceeași țară, în fiecare primăvară, polițiștii le oferă politicos flori femeilor de ziua lor. Și, tot la noi, să deschizi ușa unei doamne, să te ridici de pe scaun când intră în încăpere și să-i săruți mâna respectuos erau semne de bună purtare pentru un bărbat civilizat. Ei bine, în aceeași țară avem un număr uriaș de fete minore care rămân însărcinate, iar violența în familie a ajuns la cote alarmante. Nu e lună în care să nu auzim de câte un caz monstruos. Fete inocente cad pradă unor acte de violență incredibile. Valuri de emoție însoțesc toate aceste cazuri fără a se schimba nimic semnificativ în societatea noastră.

Am auzit cândva că suntem mari exportatori în rețele de trafic de ființe umane și ne-am revoltat câteva ore. Am auzit despre sate în care sclavia se practică în mod curent și am crezut că e o excepție. Dar trece ceva timp și mai apare câte un caz. Clipurile online cu femei agresate nu sunt deloc rare, ba în unele zone par a fi destul de obișnuite. La asta aș adăuga tradiția desconsiderării femeii, tratarea ei ca un simplu obiect sexual sau un accesoriu în gospodărie, nicidecum o ființă umană. Toate la un loc denotă un eșec social din partea noastră, un eșec cu care pare că ne-am împăcat. Câteva revolte online, acoperite uneori de grupuri ideologice care nu au unde să își manifeste conservatorismul și niciun efect în societate. Nimic nu se schimbă.

Nici în politică nu stăm mai bine. Numărul de femei din spațiul public rămâne în continuare foarte mic, iar multe dintre femeile din politică s-au complăcut în a fi marionetele unor politicieni hârșâiți. În loc de exemple de reușită care să ajute la modificarea situației sociale, am văzut evoluând în spațiul public femei care au acceptat posturi și poziții în schimbul renunțării la puterea reală. E un alt eșec care ar trebui să ne întristeze.

De câte ori am pus în discuție reprezentativitatea în organizațiile în care am lucrat sau din care am făcut parte în România, mereu am văzut sprâncene ridicate a neîncredere. Sunt convins că mulți bărbați au considerat o astfel de abordare cel puțin extravagantă. Sunt la fel de convins că, la nivelul societății, femeile din România nu au curajul de a-și asuma carierele pe care și le-ar dori sau cele în care le poartă viața. Tradiția abuzului și lipsa de șanse reale duc în mod normal la lipsa curajului de a revendica ceea ce meriți să primești sau, și mai rău, te împiedică să visezi. Nu este, însă, vina lor. Este vina unui model social pe care l-am perpetuat împreună și a unei viziuni obtuze a părții masculine a societății. Când se discută că e nevoie de mai multe femei în societate, în organizații civice sau politice, apare imediat chestiunea meritocrației pe care nu o menționase nimeni până la momentul respectiv. Culmea, oameni cât se poate de echilibrați și civilizați ignoră să înțeleagă că și acest gen de comportament constituie o agresiune.

Nu vreau să enumăr numele tinerelor fete care au ținut paginile ziarelor în ultimul an. Sunt cazuri grave, exploatate deseori indecent. Mi-amintesc cum în urmă cu mai mulți ani un sat întreg a luat apărarea unui grup de tineri care violaseră o fată din respectiva localitate. Nu mă miră, indiferent cât de mult poate să ne revolte. Am văzut declarațiile halucinante ale unui înalt reprezentant al sistemului juridic. Am văzut anul trecut și declarațiile unui fost ministru al Educației. Două doamne care au încercat să explice că și femeile au partea lor de vină. Or, dacă permitem acest tip de gândire, de ce să ne mai mirăm când oameni simpli sunt convinși că victima și-o merita?

A trecut de mult timpul când ar fi trebuit să facem ceva în a schimba situația. Ar fi prea puțin să spun că suntem în al doisprezecelea ceas. Generații de tinere au fost nevoite să suporte abuzuri și discriminări pentru că nu putem să ne mobilizăm în a schimba lucrurile. De a le face oneste și demne pentru femeile de care ne aducem aminte din când în când și credem că le schimbăm viața doar cu o floare. Avem nevoie de un strop de rușine și de penitență în viața publică și să admitem că am greșit. În ceea ce mă privește, îmi doresc să contribui cu toată energia mea la această schimbare și aveți promisiunea că nu voi sta tăcut și indiferent când voi vedea că vechi metehne continuă să domine comportamentul nostru.”, scrie Dacian Cioloș.

https://www.facebook.com/dacianciolos/posts/3044655318905066

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Sorin Grindeanu a răbufnit: ‘PNL și USR s-au bătut ca șacalii cum să împartă Economia și Energia’

Avatar

Publicat

in

De

sursa foto:  AFP 2020 / DANIEL MIHAILESCU

    Cătălin Motea

  • 05.03.2021

Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu precizează pe pagina sa de Facebook că ”PNL și USR s-au bătut ca șacalii cum să împartă Economia și Energia, până după momentul în care bugetul a ajuns în Parlament și a fost votat”.

”Principala lor grijă la bugetul de 2021 a fost cum să-și împartă între ei banii pe criterii legate strict de algoritmul politic – nu cum să servească interesele românilor. Însă chiar acest blestemat algoritm politic i-a făcut să nu vadă o ilegalitate cât casa, care face bugetul țării vulnerabil, în situația de a putea fi atacat la CCR!

Au înființat ministere noi prin ordonanță de urgență, dar nu au dat și Hotărârile de Guvern prin care se reorganizau instituțiile, asta fiindcă au prelungit cearta pe sinecurile bine plătite din bani publici. PNL și USR s-au bătut ca șacalii cum să împartă Economia și Energia, până după momentul în care bugetul a ajuns în Parlament și a fost votat. Așa s-a ajuns la un fapt unic în istoria țării și a bugetului de stat: există simultan ministere desființate care primesc bani din buget și ministere neînființate care obțin finanțare bugetară! O aberație legislativă cum numai actuala Coaliție a haosului este în stare să producă!

Rezultatul este că bugetul pe 2021 are vicii de neconstituționalitate! Așa se întâmplă când bugetul țării ajunge masa pe care ei își duc #lupta pentru ciolan!”, a scris Sorin Grindeanu pe Facebook

SHARE

COMENTEAZĂ

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Anunț important de la CNSU! Elevii din anii terminali merg în continuare la școală și în scenariul roșu

Avatar

Publicat

in

De

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 5 martie 2021, Hotărârea numărul 15.

Pe lângă actualizarea listei statelor și zonelor considerate ca fiind cu risc crescut epidemiologic, CNSU a decis ca este permisă continuarea studiilor cu prezență fizică la școală pentru elevii din anii terminali, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, dar doar în zonele unde incidența cumulată la 14 zile nu depășește 6 la mia de locuitori.

HOTĂRÂRE nr. 15 din 05.03.2021
privind aprobarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, precum și pentru stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în unitățile de învățământ, în contextul pandemiei de COVID-19

Având în vedere propunerile Institutului Național de Sănătate Publică referitoare la țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea,
ținând cont de propunerea Ministerului Educației și Cercetării în sensul creării cadrului legal care să permită elevilor din clasele terminale participarea la școală cu prezența fizică, inclusiv în Scenariul roșu,
luând în considerare persistența unui număr crescut de persoane infectate pe teritoriul național, precum și apariția zilnică a unor cazuri noi de persoane infectate, atât prin circulația virusului pe teritoriul național cât și prin importarea acestuia odată cu revenirea în țară a persoanelor posibil infectate aspecte care generează o presiune constantă asupra capacității de gestionare a unităților administrativ – teritoriale și a sistemului sanitar,
în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) și art. 81 din O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 38 și art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 cu modificările și completările ulterioare, ale art. 4 și art. 11 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 republicată, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, ale art. 20 lit. l) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 2 și art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea și componența Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență,
Pagina 2 din 2

Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta

HOTĂRÂRE:
Art.1 – Se aprobă lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexă la prezenta hotărâre.
Art.2 – Anexa la Hotărârea nr. 9 din 11.02.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, modificată prin Hotărârea nr. 11 din 19.02.2021, se modifică și se înlocuiește cu lista prevăzută în anexa la prezenta hotărâre.
Art.3 – Se abilitează Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în sensul participării fizice la cursuri, a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori.
Art.4 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.
PREŞEDINTELE COMITETULUI NAŢIONAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
PRIM-MINISTRU
FLORIN-VASILE

Anexa Hot – Lista State cu risc epidemiologic ridicat 04.03.2021

Vezi Aici…  Hot 15

Citește și:

Scandalos! Sporuri uriașe pentru angajații de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Cum s-a permis acest lucru

EXCLUSIV Dedesubturile schimbării radicale făcute în Ministerul de Interne! Dumitru Coarnă: ‘Bode a majorat schema să-i facă loc Irinei Alexe’

EXCLUSIV Prima reacție a lui Traian Berbeceanu, după ce a fost eliberat din funcția de prefect al Capitalei: ‘Consider că mi-am făcut datoria față de bucureșteni’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend