Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Autostrada Moldovei: Au fost semnate cotractele cu constructorul român UMB pentru cei 96 de kilometri de la Focșani la Bacău / Când ar urma să fie gata

Publicat

in

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că a semnat joi cu constructorul român UMB contractele de execuție pentru cele trei loturi ale autostrăzii A7 de la Focșani la Bacău, cea mai lungă secțiune a Autostrăzii Moldovei Ploiești – Pașcani. Cele trei toronsoane o lungime de aproape 96 de kilometri, durata de execuție este de 30 de luni, iar valoarea contractelor – finanțate parțial prin PNRR – se ridică la 6,5 miliarde de lei.

Traseul Autostrazii A7 Focșani – BacăuFoto: Hotnews

Astfel, au fost semnate contractele de execuție lucrări pentru construcția celor 95,9 km ai autostrăzii Focșani – Bacău, pentru toate cele trei loturi, cu Asocierea Spedition UMB SRL – SA&PE Construct SRL – Tehnostrade SRL.

Contractele prevăd construcția celor trei loturi ale autostrăzii Focșani – Bacău, astfel:

  • Lotul 1: (Focșani – Domnești Târg) în lungime de 35,60 km
  • Lotul 2: (Domnești Târg – Răcăciuni) în lungime de 38,78 km
  • Lotul 3: (Răcăciuni – Bacău) în lungime de 21,52 km

De asemenea, conform CNAIR, a fost semnat și contractul de finanțare, prin PNRR, în valoare de 9,1 miliarde lei, pentru construcția acestei autostrăzi.

Perioada de execuție a lucrărilor pentru fiecare lot este de 30 de luni.

Pe traseul autostrăzii vor fi construite 91 de poduri și pasaje, după cum urmează:

  • Lotul 1: 32 poduri/pasaje, în lungime totală de 4.909,50 m, dintre care pasajul superior peste Canal Siret – Baragan și peste CF500, Km 4+750 (1177,90m) având o complexitate tehnică ridicată.
  • Lotul 2: 35 poduri/pasaje, în lungime totală de 3.691,80 m, dintre care pasajul superior peste DN 2 și CF500, Km 36+449 (909,75 m)
  • Lotul 3: 24 poduri/pasaje, în lungime totală de 3.581,20 m, dintre care pasajul superior peste CF500, drum local și canale, Km 83+548 (1.215,70 m)

La licitația pentru sectorul Focșani – Bacău au fost depuse în luna septembrie 12 oferte.

Autostrada A7 în Moldova, o afacere UMB cap-coadă?

În prezent, UMB are contracte semnate pe Loturile 4 și 1 din A7 Buzău – Focșani, în total circa 16 km, dar a fost desemnată câștigătoare și pe loturile 2 și 3 din mijloc (circa 66 km). Pe cele două loturi din mijloc, însă, nu s-au semnat încă contractele de execuție.

În plus, UMB a mai depus oferte și pentru toate cele trei loturi (77km) de la Bacău la Pașcani.

Compania a fost în ultimii ani cea mai performantă din rândul constructorilor de autostrăzi, reușind mobilizări exemplare pe șantiere și chiar și inaugurări înaintea termenelor contractuale.

Aici mai putem aminti că tot UMB a construit și finalizat înainte de termen singura bucată din A7 deschisă traficului în prezent: 16 km drept centură a Bacăului.

Dacă ar reuși să câștige toate tronsoanele licitate acum pe A7, UMB – companie din Bacău la origini, ar ajunge practic să lucreze pe un front neîntrerupt de peste 250 de kilometri de autostradă, toți în Moldova.

Vezi și: VIDEO Avans impresionant al constructorului român UMB pe autostrada „Moldovei” A7 în doar două luni / Cum se vede din satelit „cocoașa de la Focșani”

A7 – Autostrada finanțată prin PNRR, dar cu termen limită pentru finalizare

Autostrada „Moldovei” A7 are aproape 440 km de la Ploiești (Dumbrava/A3) și până la Siret, la granița cu Ucraina. De la Ploiești până la Pașcani (circa 320 de km) a fost prinsă pe finanțare PNRR, planul pe termen scurt gândit de UE pentru relansarea economiilor post-pandemie. Condiția esențială: proiectele să fie finalizate până în 2026.

În momentul de față toate tronsoanele au fost scoase la licitație (ultimele în luna august 2022), deși pentru A7 au tot fost promise încă din 2020.

Până în acest moment, au fost contractate doar două loturi (49 km) din cele trei de pe Ploiești (Dumbrava) – Buzău și cele două loturi de capăt (16km) ale tronsonului Buzău – Focșani (4 loturi – total 83 km).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Încă un favorit eliminat în turul trei la Roland Garros – Rezultatele zilei

Publicat

in

Hubert Hurkacz a fost eliminat în turul trei al turneului Roland Garros. Polonezul a fost eliminat în 5 seturi de Juan Pablo Varillas, scor 6-3, 3-6, 6-7(3), 6-4, 2-6.

Hubert HurkaczFoto: Jean Catuffe/Dppi / Zuma Press / Profimedia

Hubert Hurkacz a fost eliminat în turul trei la Roland Garros

Juan Pablo Varillas (94 ATP) a produs o nouă surpriză la Roland Garros și l-a eliminat pe Hubert Hurkacz (13 ATP).

Meciul a fost unul foarte spectaculos, iar locul în optimi s-a decis la capătul a 5 seturi, ce au durat 3 ore și 44 de minute.

În optimi, jucătorul din Peru va da peste Novak Djokovic (3 ATP). Sârbul s-a calificat și el în optimi după ce l-a învins în 3 seturi pe Alejandro Davidovich Fokina (34 ATP), scor 7-6(4), 7-6(5), 6-2.

Turneul de la Roland Garros se dispută în perioada 28 mai – 11 iunie, are premii totale în valoare de 49.6 milioane de euro, iar aceasta este ediția cu numărul 127. Campionii en-titre sunt Iga Swiatek și Rafael Nadal (de 14 ori câștigător la Paris).

Rezultatele zilei la Roland Garros

Alcaraz (1) – Shapovalov (26) 6-1, 6-4, 6-2

Musetti (17) – Norrie (14) 6-1, 6-2, 6-4

Fognini – Ofner 7-5, 3-6, 5-7, 6-1, 4-6

Schwartzman – Tsitsipas (5) 2-6, 2-6, 3-6

Djokovic (3) – Davidovich Fokina (29) 7-6(4), 7-6(5), 6-2

Khachanov (11) – Kokkinakis 6-4, 6-1, 3-6, 7-6(5)

Sonego – Rublev (7) 5-7, 0-6, 6-3, 7-6(5), 6-3

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Blinken ia peste picior armata rusă: „A doua cea mai puternică din Ucraina”, nu din lume

Publicat

in

Secretarul de stat american Antony Blinken a ironizat armata Rusiei spunând despre ea ca este „a doua cea mai puternică din Ucraina” din punct de vedere al capacităților sale, potrivit Sky News.

soldati rusi mobilizati la razboiFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Observația, făcută în timpul unei conferințe de presă la Helsinki, se referă la o afirmație din trecut a Kremlinului potrivit căreia Rusia are „a doua cea mai puternică armată din lume”.

Este o afirmație pe care „mulți au crezut-o”, a spus el.

„Astăzi, mulți consideră că armata Rusiei este a doua cea mai puternică din Ucraina – echipamentul, tehnologia, conducerea, trupele, strategia, tacticile și moralul său”, a punctat diplomatul american.

Blinken a declarat că armata Moscovei este un „studiu de caz în materie de eșec”, după ce a înregistrat 100.000 de morți „numai în ultimele șase luni”.

Invazia Rusiei, un „eșec strategic”

„(Războiul de agresiune al lui Putin) a fost un eșec strategic, diminuând în mod semnificativ puterea și influența militară, economică și diplomatică a Rusiei pentru anii care vor urma”, a spus el într-un discurs rostit la sediul noului membru NATO.

Înaltul diplomat american a declarat anterior că nu poate exista o încetare a focului în conflict decât dacă acesta face parte dintr-un acord de pace „just și durabil” care include retragerea forțelor Moscovei din Ucraina.

„Sprijinul nostru pentru Ucraina nu a slăbit capacitatea noastră de a răspunde la o potențială amenințare din partea Chinei sau din altă parte – a întărit-o”, a subliniat el.

Blinken a declarat că Statele Unite lucrează cu Ucraina și alți aliați pentru a ajunge la un consens în jurul elementelor de bază ale unei „păci juste și durabile” pentru a pune capăt războiului cu Rusia.

SUA vor ajuta la realizarea unei „armate ucrainene a viitorului”

Blinken a afirmat și că Statele Unite vor ajuta la construirea unei „armate ucrainene a viitorului”.

Acest lucru înseamnă „o forță aeriană modernă, apărare aeriană și antirachetă integrată, tancuri și vehicule blindate avansate, o capacitate națională de a produce muniție, precum și instruire și sprijin pentru a menține forțele și echipamentele pregătite pentru luptă”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend