Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Austria interzice accesul clienților nevaccinați în cafenele, restaurante și hoteluri. De ce angajații acestora nu sunt obligați să se vaccineze

Publicat

in

Austria a anunțat că interzice accesul în cafenele, restaurante și frizerii celor care nu sunt complet vaccinați împotriva COVID-19, în condițiile în care numărul cazurilor de coronavirus se apropie de recordul stabilit în urmă cu un an, iar guvernul se luptă să convingă persoanele care nu s-au vaccinat să se imunizeze, transmite Reuters.

Aproximativ 64% din populația Austriei este complet vaccinată împotriva COVID-19, în linie cu media Uniunii Europene, dar este una dintre cele mai scăzute rate de imunizare din Europa de Vest.

Mulți austrieci sunt sceptici cu privire la vaccinuri, la fel ca și Partidul Libertății, de extremă dreapta, al treilea partid ca mărime din Parlament.

Bilanțul zilnic a crescut și vineri a ajuns la 9.388, aproape de recordul de 9.586 stabilit în urmă cu un an. Guvernul a declarat că se așteaptă la un nou record în zilele următoare.

„Evoluția este deosebit de gravă, iar gradul de ocupare a paturilor de terapie intensivă crește mult mai repede decât ne așteptam”, a declarat cancelarul conservator Alexander Schallenberg, într-o conferință de presă privind noile măsuri care încep de luni.

Printre acestea se numără interzicerea accesului persoanelor nevaccinate în hoteluri, la evenimente de peste 25 de persoane și, important pentru o țară care este un punct de atracție pentru sporturile de iarnă, la teleschiuri.

Angajații nu sunt obligați să se vaccineze contra Covid-19

Va exista o perioadă de tranziție de patru săptămâni în care o primă vaccinare plus un test PCR vor permite accesul în locurile în care cei nevaccinați vor fi interziși.

După aceea, doar cei complet vaccinați și cei care s-au recuperat recent după o infecție cu coronavirus vor fi lăsați să intre.

Anunțul de vineri vine la o zi după o măsură similară luată de orașul Viena, care are cea mai mică rată de infecție dintre cele nouă provincii austriece, dar și cea mai mare proporție de paturi de terapie intensivă ocupate de pacienți cu COVID-19, de 20%.

În timp ce cei care iau masa la restaurant vor trebui să demonstreze că au fost vaccinați, ospătarii care îi servesc nu sunt nevoiți să facă acest lucru.

„O activitate de petrecere a timpului liber întreprinsă în mod voluntar este altceva. Nimeni nu mă obligă să merg la cinema sau la restaurant. Celălalt este locul meu de muncă”, a declarat Schallenberg.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

BVB a închis în scădere ultima şedinţă de tranzacţionare din această săptămână

Publicat

in

De

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere şedinţa de vineri, cu o valoare a tranzacţiilor de 37,95 milioane de lei (7,78 milioane de euro).

Indicele principal BET s-a depreciat cu 0,23%, până la 12.647,66 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a înregistrat un declin similar, potrivit Agerpres.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a închis în scădere cu 0,36%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a pierdut 0,64%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,47%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, s-a depreciat cu 0,98%.

Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, a consemnat un declin de 0,42%.

Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Banca Transilvania, cu 3,56 milioane de lei, urmate de cele ale Fondului Proprietatea, care au generat schimburi în valoare de 3,41 milioane de lei, şi de titlurile Erste Group Bank – 1,82 milioane lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Promateris, care s-au apreciat cu 5,07%, urmate de cele ale Romcarbon (+2,08%) şi Farmaceutica Remedia (+1,92%).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Ropharma (-6,31%), Zentiva (-5,83%) şi Aerostar (-3,82%).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Nou ajutor militar SUA pentru Ucraina: Rachete pentru sistemele HIMARS, drone de supraveghere și, pentru prima dată, vehicule rezistente la mine

Publicat

in

De

Pentagonul a anunțat vineri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 775 de milioane de dolari, care include rachete suplimentare pentru sistemele HIMARS, drone de supraveghere și, pentru prima dată, vehicule rezistente la mine, relatează Reuters și AFP.

Lansarea de rachete HIMARSFoto: MApN

De când trupele ruse au trecut peste granița cu Ucraina în februarie, în ceea ce președintele rus Vladimir Putin a numit o „operațiune militară specială”, conflictul s-a transformat într-un război de uzură purtat în principal în estul și sudul Ucrainei.

Această nouă tranșă de ajutor prevede și 16 obuziere, a declarat presei un înalt oficial din cadrul Ministerului american al Apărării.

Pachetul ar include 15 drone de supraveghere Scan Eagle, 40 MaxxPro MRAP (vehicule protejate la ambuscade rezistente la mine) și aproximativ 1.000 de rachete antitanc Javelin.

Acest lucru ar duce la 10,6 miliarde de dolari totalul ajutorului militar al SUA trimis Ucrainei de la invazia Rusiei din 24 februarie.

SUA au trimis anterior Ucrainei echipamente și arme în valoare de peste 9 miliarde de dolari.

Pozițiile rusești sunt slăbite de ucraineni

Forțele ruse se confruntă cu „lipsă completă a progresului pe câmpul de luptă” în Ucraina, a declarat vineri un înalt oficial al Pentagonului, invocând în special utilizarea de către forțele ucrainene a rachetelor americane Himars.

„Nu am văzut nicio recucerire a teritoriului” de către forțele ucrainene, a recunoscut acest oficial care a cerut anonimatul. „Dar vedem o slăbire clară a pozițiilor rusești în mai multe locuri”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend