Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Aurul NEGRU: Prețul cafelei atinge un MAXIM ISTORIC și se află în continuă creștere

Publicat

in

Prețul cafelei a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, iar analiștii se așteaptă ca tendința de creștere să continue până în 2023, relatează CNBC. Contractele de cafea cu livrare în decembrie au încheiat ședința de tranzacționare de luni la 2,34 dolari pe livră. Joi, contractele futures pe cafea de la Intercontinental Exchange din New York au ajuns la 2,46 dolari, marcând cel mai ridicat preț din 2011, când a depășit 3 dolari pe livră. Între timp, prețul de referință al Asociației Internaționale a Cafelei a fost vineri de 2,07 dolari pe livră, în creștere cu 85% față de anul trecut.

Ole Hansen, șeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la Saxo Bank, a declarat pentru CNBC că, în ultimele 12 luni, “o furtună perfectă de evenimente a conspirat pentru a da un impuls iubitelor noastre boabe”. Hansen a adăugat că aceste fenomene meteorologice nefavorabile vor afecta producția mai târziu în acest an, precum și în 2022 și, potențial, chiar și în 2023.

Pe lângă vremea nefavorabilă, constrângerile legate de aprovizionarea la nivel mondial au avut un impact substanțial asupra pieței cafelei, deoarece producătorii și companiile care prelucrează cafeaua se află adesea în țări diferite. Incertitudinea de pe piață provine, de asemenea, din țări exportatoare precum Etiopia, care se află în pragul unui război civil, și Vietnam, care înregistrează o creștere a cazurilor de Covid-19 care ar putea afecta producția. “Cred că, în ansamblu, avem o piață care, pentru prima dată în ultimii ani, începe să arate o oarecare înăsprire”, a adăugat Hansen.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

​Universitatea Națională de Apărare unde premierul Ciucă și-a susținut lucrarea de doctorat anunță că verifică acuzațiile de plagiat

Publicat

in

De

Lucrarea de doctorat a premierului Nicolae Ciucă va fi verificată de către o comisie a Universității Naționale de Apărare „Carol I” „cu privire la existența unor similitudini cu alte lucrări științifice”. Reacția instituției vine după apariția în presă a informațiilor cum că în lucrarea de doctorat ar conține mari porțiuni plagiate, iar prim-ministrul a cerut instituției să facă verificările legale.

„Urmare la informațiile apărute în Mass-media și a solicitării domnului Nicolae-Ionel Ciucă, adresată Universității Naționale de Apărare „Carol I”, vă informăm că la nivelul instituției noastre au fost inițiate demersurile legale, prin intermediul Comisiei de etică universitară, de verificare a respectării standardelor de calitate și de etică universitară, cu privire la existența unor similitudini cu alte lucrări științifice, în cadrul tezei de doctorat cu titlul „Dimensiunea angajării Armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, susținută de autorul tezei în anul 2003”, a transmis compartimentul informare și relații publice al Universității Naționale de Apărare „Carol I”.

Reacția premierului față de acuzațiile de plagiat:

“Ca urmare a interesului manifestat public față de teza de doctorat „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, pe care am susținut-o în anul 2003, la Universitatea Națională de Apărare (UNAp), am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susținut teza de doctorat care are un pronunțat caracter specific domeniului Științe Militare.

Alegerea tematicii tezei de doctorat s-a bazat predominant pe experiența personală acumulata in misiunile internaționale la care am participat nemijlocit, individual sau împreună cu Batalionul 26 Infanterie: misiunea ONU de menținere a păcii din Angola (1996-1997), misiunea NATO din cadrul rezervei strategice a SACEUR pentru Balcanii de Vest (2000-2001) și misiunea de tip coaliție din Afganistan (2002).

Așadar, teza mea de doctorat înglobează, pe lângă cercetarea științifică și studiul teoretic, experiența acumulată în misiunile reale și exercițiile la care am participat, aceasta constituindu-se, in mod evident, contribuția originala proprie unei teze de doctorat corect elaborata.

În calitatea de militar, indiferent de poziția pe care am fost încadrat, mi-am îndeplinit întotdeauna atribuțiile, respectând principiile, legile și regulamentele militare care guvernează activitatea Armatei Române.

În acuzele publice se reclamă că unele referiri din notele de subsol nu apar și în lista bibliografică. Acest lucru nu arată altceva decât faptul că lucrarea a fost elaborată onest, fiind menționata cel puțin într-un loc sursa bibliografică.

Acuzațiile publice nu se pot susține științific in niciun fel, fapt ce poate fi dovedit si de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect și profesionist utilizată. Sintagme si formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen “pilon de stabilitate” etc) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil – precum geopolitica – unde semantica trebuie neaparat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate.

Din anul 2003, după susținere, teza mea de doctorat este publică și a putut și poate fi consultată la Biblioteca Universității Naționale de Apărare și la Biblioteca Națională. Consider că am realizat lucrarea conform cerințelor legale existente la acea vreme și, în consecință, am inițiat solicitarea de verificarea a acesteia de către Comisia de Etica a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat, în acord cu prevederile legale în vigoare, in spiritul OMEC Nr. 5229/2020 din 17 august 2020.

În măsura in care vor mai exista semne de întrebare, UNAp va fi îndreptățită sa solicite verificarea de către CNATDCU – Comisia 26 – Științe politice, studii de securitate, ştiinţe militare, informaţii și ordine publică.”, a transmis marți Guvernul.

PressOne: Premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat

Reacția premierului vine după ce jurnalista Emilia Șercan a scris marți în PressOne că premierul României, generalul în rezervă Nicolae Ciucă, a plagiat în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în 2003 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP). Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.

Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.

Cu câteva excepții, porțiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat.

Analiza lucrării a revelat – pe lângă copierea mot à mot – patru tehnici clasice de mascare a plagiatului folosite în teza prim-ministrului.

Într-o declarație transmisă PressOne, premierul Nicolae Ciucă susține că teza sa de doctorat „a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”. Punctul de vedere integral al premierului poate fi citit mai jos, în text.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Hong Kong va sacrifica 2.000 de hamsteri după un focar de COVID-19 printre rozătoare și le cere oamenilor să nu își mai pupe animalele de companie

Publicat

in

De

Hong Kong a avertizat oamenii să nu își pupe animalele de companie și a ordonat sacrificarea în masă a hamsterilor, spre indignarea iubitorilor de animale, după ce 11 rozătoare au fost testate pozitiv pentru COVID-19, relatează Reuters.

În urma verificărilor și stabilirii contactelor, autoritățile au descoperit că un focar de coronavirus identificat recent a avut ca sursă un angajat al unui pet shop. Ceea ce a determinat verificarea a sute de animale de pe teritoriul condus de China, iar 11 hamsteri au fost testați pozitiv.

Deși lumea învață încet-încet să trăiască cu Covid, China are o toleranță zero față de această boală și ca urmare Hong Kong a ordonat sacrificarea a 2.000 de hamsteri, iar importurile și vânzările au fost oprite.

Diverse magazine de animale de companie au fost închise și dezinfectate în oraș.

Societatea locală pentru prevenirea cruzimii față de animale, care conduce clinici veterinare, a cerut o altă soluție.

„SPCA este șocat și îngrijorat de recentul anunț guvernamental privind uciderea a peste 2.000 de animale mici, care nu a luat în considerare bunăstarea animalelor și legătura om-animal”, se arată în comunicat.

Secretarul pentru Sănătate, Sophia Chan, a declarat într-o conferință de presă că autoritățile au acționat din prudență, chiar dacă nu există dovezi că animalele domestice pot infecta oamenii.

„Deținătorii de animale de companie ar trebui să respecte o bună practică de igienă, inclusiv să se spele pe mâini după ce au atins animalele, după ce le-au manipulat alimentele sau alte obiecte și să evite sărutarea animalelor”, a mai spus reporterilor directorul Departamentului pentru Agricultură, Pescuit și Conservare, Leung Siu-fai Leung.

Hong Kong a testat și iepuri și șinșila, dar numai hamsterii au fost pozitivi. Toate au fost importate din Olanda, potrivit radiodifuzorului local RTHK.

În întreaga lume, au existat cazuri de coronavirus la câini și pisici, însă oamenii de știință spun că nu există dovezi că animalele joacă un rol major în contagiunea umană.

Leung a spus că hamsterii din Hong Kong au trebuit să fie doborâți, deoarece era imposibil să fie plasați în carantină și observați fiecare. Cei care au cumpărat hamsteri după 22 decembrie 2021 ar trebui să îi predea autorităților pentru sacrificare și să nu îi lase pe străzi, a adăugat el.

A fost înființată linie telefonică pentru întrebări, în timp ce aproximativ 150 dintre clienții magazinului de animale de companie au intrat în carantină, au spus oficialii.

În septembrie anul trecut, trei pisici care au fost testate pozitiv la coronavirus au fost ucise în orașul chinez Harbin.

Danemarca a sacrificat de asemenea milioane de nurci în 2020 pentru a reduce mutațiile COVID-19. În unele regiuni din Rusia au animale au fost vaccinate anti-Covid după ce Moscova a declarat că a înregistrat primul vaccin din lume pentru animale, în urma testelor pe câini, pisici, vulpi și nurci.

Nikolaus Osterrieder, decanul Jockey Club College of Veterinary Medicine and Life Sciences at the City University of Hong Kong, a declarat că lanțurile de transmitere de la om la animal și înapoi la om sunt rare, dar se întâmplă, ca în cazul nurcilor.

„Este evident o măsură drastică, dar una care este o consecință a politicii zero Covid”, a spus el despre mișcările Hong Kong-ului. „Hamsterii sunt foarte sensibili la SARS-CoV-2 și pot produce cantități mari de virus”.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend