Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Au tăcut și au făcut: Cercetătorii greci se pregătesc să lanseze cel mai ieftin test molecular anti-covid

Avatar

Publicat

in

Cercetătorii din Grecia spun că sunt aproape de a lansa un test molecular pentru detectarea COVID-19, care ar putea oferi o alternativă mai ieftină la kiturile provenite din import, precum şi accesul la stoc suficient, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Grecia foloseşte în prezent kituri de diagnostic importate de la diverşi furnizori din alte ţări. Viitorul potenţial test va utiliza probe recoltate prin exudat nazal, au precizat doi cercetători, şi ar putea fi disponibil ”în viitorul apropiat”.

Publicitate

Ambii cercetători au solicitat ca identitatea să nu le fie dezvăluită, având în vedere caracterul sensibil al proiectului.

În general, teste atât pentru detectarea prezenţei virusului, cât şi pentru punerea în evidenţă a anticorpilor pe care îi produce sistemul imunitar pentru a lupta contra infecţiei au devenit disponibile pe scară largă, însă acestea nu sunt infailibile. Rezultatele pot fi fals-pozitive, fals-negative sau ambigue, ceea ce poate duce la confuzie.

Citește și: Iohannis: ‘Virusul este real, nu are culoare politică și nu poate fi interzis prin lege. Acum nu este momentul disputelor politice și al orgoliilor’

Cercetătorii spun că testul lor are o rată de precizie de peste 90%. Mai multe centre de cercetare şi cel puţin două universităţi de stat din Grecia sunt implicate în acest proiect, lansat în februarie, au mai precizat oamenii de ştiinţă eleni.

În cadrul unui interviu dat săptămâna aceasta, prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a spus că proiectul reprezintă ”o muncă importantă”.

”Nu vom mai depinde de teste din străinătate şi cred că vom putea să facem nişte anunţuri semnificative în ceea ce priveşte cercetarea în protocoalele terapeutice”, a mai declarat Mitsotakis postului de radio Skai.

Citește și: Adrian Streinu-Cercel, atenționează: ‘Infecția cu coronavirus poate să treacă prin mască la un moment dat’

Grecia a luat măsuri prompte pentru a ţine sub control epidemia de COVID-19 impunând în martie o perioadă de izolare la domiciliu. Pe teritoriul ţării s-au înregistrat mai puţin de 4.000 de cazuri şi sub 200 de decese.

Cercetătorii eleni au spus că au dezvoltat de asemenea un test cu ”o precizie de peste 90%”, care poate detecta anticorpi împotriva noului coronavirus, semn că o persoană a contractat virusul.

Este în curs de desfăşurare o cercetare despre modalitatea prin care anticorpii ar putea fi utilizaţi într-un potenţial tratament, au mai spus experţii eleni.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

România trimite opt tone de materiale medicale în Liban: Două aeronave vor decola de la Baza 90 Otopeni VIDEO

Avatar

Publicat

in

De

România trimite aproximativ opt tone de materiale medicale în Liban, cu două aeronave care pleacă, sâmbătă, de la Baza 90 Otopeni. Secretarul de stat Raed Arafat a apreciat că într-o astfel de situaţie ca cea prin care trece Libanul ”nu s epoate să rămână cineva singur”, iar trimiterea de ajutoare este ”doar un mic gest pe lângă ceea ce trebuie să facem”pentru ca această ţară să-şi revină de pe urma tragediei. La rândul său, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis din nou condileanţe poporului libanez, potrivit news.ro.

Aproximativ opt tone de materiale medicale sunt trimise în Liban, sâmbătă, cu două aeronave care pleacă de la Baza 90 Otopeni.

Publicitate

În cadrul ceremoniei oeganizate cu ocazia plecării ajutoarelor, la care a participat şi ambasadorul Libanului în România, secretarul de stat Raed Arafat a precizat că sunt materiale sanitare şi medicamente care au fost achiziţionate sau repartizate din rezervele statului şi care vor ajunge âla cei care au nevoie de ele.

Citește și: Adrian Năstase, intervenție, în direct, la Antena 3: Se readuce în circuitul public un partid important

”Într-o situaţie ca cea prin care a trecut Libanul nu se poate să rămână cineva singur. Este o situaţie care depăşeşte capacitatea majorităţii ţărilor din lume şi este normal să existe solidaritate. Lucrul pe care-l facem nu este decât un foarte mic gest pe lângă ceea ce trebuie să facem, incusiv în viitor, pentru a sprijini Libanul să-şi revină din acest dezastru”, a declarat Arafat.

La rândul său, ministrul Bogdan Aurescu a transmis din nou condoleanţe poporului libanez şi un mesaj de susţinere.

”Gândurile noastre şi întreaga noastră compasiune se îndreaptă către locuitorii din Beirut afectaţi de această tragedie. Permiteţi-mi să adresez, în numele Guvernului României, condoleanţe familiilor îndoliate şi urări de însănătoşire grabnică celor răniţi în urma acestor evenimente tragice, iar cetăţenilor libanezi care traăiesc în România, dar care au rude în Liban, poate chiar la Beirut, le transmit că societatea românească este alături de ei în aceste clipe grele. În contextul luptei împotriva pandemiei, am învăţat că cel mai important lucru este solidaritatea”, a afirmat Aurescu.

Tara noastră s-a numărat printre statele care au primit cerere de acordare a asistenţei internaţionale din partea guvernului libanez, prin activarea Mecanismului European de Protecţie Civilă.

Guvernul României, societatea civilă şi reprezentanţii diasporei libaneze au răspuns imediat apelului solicitat iar prin eforturi comune, o cantitate relevantă de echipamente medicale urmează a fi donate către statul libanez.

Forţele Aeriene Române s-au implicat în acest demers şi au pus la dispoziţie două aeronave ( C-130 Hercules şi C-27J Spartan) care să asigure transportul materialelor medicale indispensabile trantamentelor destinate victimelor.

De asemenea, două cadre ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă vor insoţi echipajul care va asigura transportul aerian şi vor asigura predarea materialelor medicale către autorităţile responsabile din Liban.

Explozia din portul Beirut a omorât 150 de oameni, a rănit câteva mii şi a lăsat fără locuinţe zeci de mii de oameni.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Interviu – Anthony Fauci confirmă că virusul rămâne NECUNOSCUT: Vaccinul NU va rezolva problemele

Avatar

Publicat

in

De

Expertul de top în boli infecţioase al guvernului SUA, dr. Anthony Fauci, confirmă că noul coronavirus este aproape necunoscut, la mai bine de 8 luni de la identificare sa. Fauci spune că și dacă apare un vaccin anti-COVID-19, măsurile restrictive nu vor fi ridicate în totalitate, scrie romania.europalibera.org. Masca, distanțarea socială vor continua să ne însoțească. În plus, transmiterea virusului de către copii și modul de manifestare a bolii sunt la fel de necunoscute ca apariția lui, spune Fauci într-un interviu acordat jurnalistei Greta Van Susteren.

”Greta Van Susteren: În prezent, este o cursă imensă a întregii lumi pentru găsirea unui vaccin. Iar una dintre problemele care vor apărea – și sar la faptul că presupun că vom avea un vaccin – este distribuția. Dacă, de exemplu, se stabilește că un vaccin american este sigur și eficient, unde va fi el distribuit, cât de repede va ajunge în lume?

Publicitate

Citește și: EXCLUSIV Cum a răbufnit Marcel Vela: ‘Îmi pare rău că trebuie s-o spun’. După scandalul iscat de priveghiul lui Emi Pian, Iulian Surugiu rupe tăcerea!

Anthony Fauci: „În primul rând, cred că e important să subliniem, Greta, că nu există un singur vaccin. Adică sunt cel puțin cinci sau șase care sunt subvenționate și sprijinite, direct sau indirect, de guvernul federal. Presupunerea pe care o facem, care cred că e rezonabilă, este că vom ști, până la sfârșitul acestui an, dacă avem un vaccin sigur și eficient. Eu sunt precaut optimist că vom avea, bazându-mă pe datele preliminare pe care le-am văzut, din testele din faza I.

Sunt multe necunoscute în cursa pentru obținerea unui vaccin anti-Covid-19, însă multe state pariază bani mulți pe cei mai avansați producători pentru a-și securiza accesul la un eventual vaccin eficient.

Citește și: Adrian Năstase, intervenție, în direct, la Antena 3: Se readuce în circuitul public un partid important

Dar presupunând că îl vom avea până la sfârșitul anului, la începutul lui 2021, când intrăm în 2021, ar trebui să avem sute de milioane de doze, pe măsură ce înaintăm în an. Asta înseamnă că ar trebui să avem vaccinuri suficiente pentru toată lumea de aici (din SUA). Companiile promit că vor face până la un miliard de doze. Și avem mai multe companii care spun acest lucru. Apoi, mai sunt chinezii care vor face un vaccin, mai sunt Marea Britanie și europenii care vor avea un vaccin. Vor exista, cred, suficiente vaccinuri, dacă totul se termină cu succes, pentru a avea vaccin nu doar în țările care sunt cele clasic bogate, ci și în cele cu venituri mici și mijlocii, care nu vor putea să aibă imediat acces la un vaccin. Asta sperăm să facem”.

Greta Van Susteren: Există o definiție științifică în legătură cu ce înseamnă eficiența? Evident, sperăm la 100%, dar ce înseamnă eficient?

Citește și: Sondaj-bombă! Cum stau PNL și PSD în preferințele românilor

Anthony Fauci: „Păi, știi că este o analiză statistică pentru a dovedi că este semnificativ mai bine decât să nu avem un vaccin. Sperăm că aceasta va fi de cel puțin 50 până la 60%. Ar putea fi mai mare. Cred că dacă este mult mai mică, va exista o reținere în a-l folosi, dar depinde cât de mică va fi. Aș fi optimist și aș spera să obținem ceva în jur de 70, 75, 80% sau mai mult. Sper. Dacă nu, cred că chiar și un vaccin eficient 50 până la 60% ar fi o contribuție majoră, împreună cu măsurile de sănătate publică, pentru a ține sub control acest virus”.

Greta Van Susteren: Adică dacă este vorba doar de 50%, veți fi foarte stricți cu distanțarea socială și poate chiar cu măștile sau altceva.

Citește și: Traian Băsescu anunță că va rupe și Stânga, și Dreapta: Iau de la amândoi

Anthony Fauci: „Exact. Ce speri să facă un vaccin este să producă o măsură de protecție, pentru a declanșa această chestiune a imunității de turmă. Nu e nevoie să ai pe toată lumea protejată în comunitate, pentru a putea să stingi flăcările unei pandemii, dacă obții un anumit procent de oameni. Și nu știm care este acel procent. Poate fi oriunde între 45, 50, 60 sau chiar până la 70%. Dacă imunitatea de turmă este în jur de 50%, atunci dacă ai măsuri de sănătate publică plus vaccinul, poți obține o pătură de protecție care ar opri această dinamică turbată a pandemiei.

Pot să spun că dacă există un vaccin disponibil, care este sigur și eficient, eu îmi voi lua acel vaccin, în principal pentru că eu cred că este important să ne protejăm cât de bine putem. Dar nu aș opri măsurile de sănătate publică, precum spălatul pe mâini, dacă există încă activitate în comunitate, purtatul măștii, evitarea aglomerațiilor. Când nivelul ajunge atât de jos în comunitate, atunci putem începe să ne gândim să adăugăm mai multe măsuri în direcția a ceea ce considerăm normal. Dar în prezent, dacă ne uităm în această țară, cu 50, 60 sau chiar 70.000 de noi cazuri pe zi, nu este normal. Trebuie să scădem mult, mult înainte să ne apropiem de normalitate”.

Citește și: Ultimă oră! Ucigașul lui Emi Pian, arestat preventiv!

Greta Van Susteren: Copiii pot lua coronavirus, dar tot citesc, o mare controversă aici în SUA este dacă să deschidem sau nu școlile. Dar dacă ei au același virus pe care îl pot lua și eu și eu aș fi foarte infecțioasă pentru altcineva, de ce nu ar fi și copiii foarte infecțioși pentru ceilalți?

Anthony Fauci: „Păi, știm acum, și sunt mai multe studii care apar, că un copil între 10 și 19 ani transmite către adulți la fel de ușor cum transmit adulții la adulți. Dacă ai până în 10 ani, un studiu din Coreea spune că de fapt este mai puțin probabil să transmiți la adulți. Totuși, un studiu mai recent a apărut și a arătat că cei foarte mici au între 10 și 100 de ori mai mult virus în faringele lor nazal. Deci trebuie să fim atenți. Dacă este în faringele nazal, poți presupune că se poate transmite.

Citește și: EXCLUSIV Cum a răbufnit Marcel Vela: ‘Îmi pare rău că trebuie s-o spun’. După scandalul iscat de priveghiul lui Emi Pian, Iulian Surugiu rupe tăcerea!

Deci încă învățăm multe despre infecția la copii și cât de probabil este ca ei să transmită la alții. De fapt, la Institutul Național de Sănătate, am început un studiu, Greta, în luna mai a acestui an, și ar trebui să avem datele necesare până în decembrie anul acesta, analizând 6.000 de persoane și 2.000 de familii, pentru a întreba și a răspunde la acest lucru: cât de ușor se infectează copiii? Care este procentul? Cum transmit la adulți? Adulții transmit la copii? Toate acestea sunt întrebări la care sperăm să avem răspunsuri în lunile următoare”.

Greta Van Susteren: Oamenii care au coronavirus sau Covid-19, unii au dureri de cap, alții își pierd mirosul, unii au probleme respiratorii oribile. Unii au alte organe afectate, alții au degete roz. De ce pare să existe o așa de mare variație în cum sunt afectați oamenii de acest virus?

Citește și: Adrian Năstase, intervenție, în direct, la Antena 3: Se readuce în circuitul public un partid important

Anthony Fauci: „Este o întrebare foarte bună. Iar răspunsul este că nu știm sigur. Mă confrunt, după cum știi, Greta, tu îmi iei interviuri de ani de zile, cu viruși de zeci de ani. Nu am văzut niciodată un virus care să aibă această gamă largă de diferențe în manifestări. Până la 40, 45% din oameni nu au deloc simptome. Există unii care au simptome blânde, alții care se îmbolnăvesc așa de rău încât stau în pat cu săptămânile și rămân cu efecte reziduale după aceea. Unii trebuie să meargă la spital. Alții primesc terapie intensivă. Unii au nevoie de ventilație și unii mor.

Este foarte, foarte neobișnuit să vezi o gamă atât de largă. Nu știm. Poate să aibă legătură cu nivelul receptorilor, poate fi distribuție genetică. Chiar nu știm răspunsul. Știm totuși că există oameni, în principal cei în vârstă și cei cu boli preexistente, care au consecințe grave ale infecției. Dar nu știm de ce, dacă eu mă infectez și nu am simptome și tu te infectezi și trebuie să stai în pat trei săptămâni, nu avem idee de ce se întâmplă acest lucru”.

Citește și: Sondaj-bombă! Cum stau PNL și PSD în preferințele românilor .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend