Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Au dat statul în judecată, au câştigat la CEDO iar acum primesc despăgubiri de zeci de mii de euro

Avatar

Publicat

in

#Vezi cine sunt argeşenii care şi-au căutat 25 de ani dreptatea şi au găsit-o tocmai peste hotare

#Florică Negoi, revoluţionar cu „acte în regulă” spune că mai importantă decât banii este recunoaşterea pe care au primit-o

Câţiva argeşeni care au luptat la Revoluţia din 1989 dar au luptat şi după pentru a-şi obţine drepturile, au primit câştig de cauză chiar de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, CEDO, care la finalul săptămânii trecute a emis o hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care 121 de persoane, din care 8 din judeţul Argeş, sunt recunoscute oficial ca revoluţionari şi vor fi despăgubiţi de statul român.

După 25 de ani de procese s-a dat o soluţie

Dosarul nr 97/P/1990 a fost începutul. A fost momentul în care oameni care au luptat la revoluţie şi au fost şi răniţi, au început să îşi caute drepturile. Au cerut să li se acorde drepturile. Cum nu prea erau băgaţi în seamă, aceşti revoluţionari au dat statul român în judecată, iar după 25 de ani au demonstrat că au dreptate, că au luptat pentru libertatea din 89 şi că merită respectul şi aprecierea celor din jur.

În anul 2009, după ce ani de zile nu se făcuse mai mult decât o tergiversare a acestui dosar al revoluţionarilor, un grup de avocaţi ai Asociaţiei 21 decembrie, s-a hotărât să îi reprezinte. Aşa s-a ajuns la CEDO unde, după alţi ani de procese şi sentinţe, s-a emis şi cea definitivă. Românii au dreptate iar statul trebuie să îi despăgubească.

„Nu banii mă interesează, mă bucur că s-a făcut dreptate”

Florică Negoi este unul dintre revoluţionarii care, rănit fiind în 1989, săptămâna trecută şi-a obţinut dreptatea. „Nu banii mă încântă, pentru că banii se duc. Mă bucur pentru această hârtie, pentru faptul că ne-au fost recunoscute meritele, pentru faptul că am fost recunoscuţi ca revoluţionari chiar de CEDO”, a declarat acesta redactorilor PROFIT.

Opt argeşeni cu despăgubiri între 7.500 şi 15.000 de euro

Alături de Florică Negoi alţi şapte argeşeni sunt menţionaţi în hotărârea definitivă inclusiv pentru a primit despăgubiri materiale care de altfel sunt destul de consistente. E vorba de sume cuprinse între 7500 şi 15.000 de euro, bani pe care statul român este obligat acum să îi dea celor 121 de revoluţionari. „Nu se ştie deocamdată când se vor primi aceşti bani, cât va mai dura sau de unde îi vom lua. Important este, aşa cum am mai spus, că ni s-a făcut dreptate”, a mai completat Florică Negoi.

Comenteaza cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Gabriela Firea: Voi depune un proiect pentru amendarea Legii Termoficării

Avatar

Publicat

in

Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea susţine că printre primele iniţiative legislative pe care le va avea în calitate de senator de Bucureşti va fi cea privitoare la modificarea intervalului de timp legal de la care se poate furniza agentul termic.

“Voi depune imediat după depunerea jurământului un proiect de lege de amendare a Legii termoficării, astfel încât toamna să se poată furniza căldură mai devreme în apartamente şi instituţiile racordate, faţă de cât prevede acum cadrul legislativ. Un prim pas în această direcţie l-am făcut ca primar general, în 2018, când, la solicitarea noastră, a fost modificată Hotărârea de Guvern 117/1994. Am solicitat atunci modificarea intervalului de timp calculat ca referinţă: media pe 3 zile între orele 20,00 şi 6,00, pentru care se aşteptau 10 grade prin lege. (…) La cererea cetăţenilor care îmi scriu şi acum că le este frig în case din cauza acestor restricţii legale, propun micşorarea şi mai mult a acestui interval, cu încă 3 ore, adică de la 22,00 la 5 dimineaţa. Astfel încât în momentul în care se resimte deja rece în apartamente şi birourile racordate la sistemul centralizat să se poată furniza agentul termic”, a scris Firea, joi, pe Facebook.

Ea spune că acest lucru se poate realiza prin lege votată în Parlament sau printr-o hotărâre a Guvernului.

“Propun, de asemenea, ca persoanele şi familiile care cer amânarea livrării agentului termic, din cauza problemelor financiare, să fie sprijinite, astfel încât să nu se îmbolnăvească stând în frig, în propria casa”, mai susţine Gabriela Firea.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

USR sare la gâtul PNL, după ce liberalii i-au acuzat de blat cu PSD: ‘Potrivit înțelegerii, Florin Iordache urma să ia șefia CL, iar Augustin Zegrean, șefia secției’

Avatar

Publicat

in

De

După acuzele publice lansate de liderii liberalilor la adresa celor de la USR că ar fi făcut blat cu PSD. Deputatul USR Silviu Dehelean afirmă că a existat existat o strângere de mână pe sub masă între PNL și PSD pentru împărțirea funcțiilor la Consiliul Legislativ, iar Florin Iordache urma să preia șefia CL, iar Augustin Zegrean, șefia secției.

”A existat o înţelegere între PNL şi PSD pentru împărţirea funcţiilor deschise votului, respectiv de preşedinte al Consiliului Legislativ şi de şef de secţie, «stricată» chiar de Augustin Zegrean. Dovada este documentul de mai jos, primit ieri la Comisia Juridică. Ce s-a întâmplat?  Potrivit înţelegerii, Florin Iordache urma să ia şefia CL, iar Augustin Zegrean, şefia secţiei. PNL l-a propus pe Zegrean pentru ambele funcţii, doar că Augustin Zegrean nu a acceptat să fie doar şef de secţie, în calitatea lui de fost preşedinte al CCR, şi subordonatul lui Florin Iordache, pe deasupra. Motiv pentru care PNL s-a văzut obligat să invoce o eroare materială pentru retragerea lui Zegrean”, a scris pe Facebook, deputatul Silviu Dehelean.

Acesta postează şi un document prin care este retrasă candidatura lui Zegrean.

”Documentul ne mai spune şi o altă poveste: că, şi după căderea înţelegerii din cauza opţiunii lui Zegrean, PNL s-a ţinut de deal-ul cu PSD. Pentru validarea Preşedintelui Consiliului Legislativ procedura legală obliga la câte trei candidaturi pentru fiecare funcţie. Or, după retragerea lui Augustin Zegrean rămâneau doar 5 candidaturi, iar alegerea preşedintelui ar fi fost neconformă cu legea.

Pentru a duce procedura până la capăt, PNL a inventat, pe loc, al 6-lea candidat, Rodica Penescu, una dintre doamnele din personalul tehnic al Comisiei juridice, consilier parlamentar din 2009. Doamna Penescu a obţinut doar 4 voturi, cu toatele, nici măcar PNL nu a votat-o. În schimb, PNL l-a votat pe colegul nostru George Dircă şi aşa am ajuns să dăm azi explicaţii.  Noi nu am ştiu de această înţelegere, am luat de bune promisiunile PNL că-şi vor aduce parlamentarii la vot, să voteze Zegrean şi Dircă”, a mai scris deputatul USR.

În finalul postării acesta afirmă:

”Nu ştiu dacă domnul Florin Roman a pus la cale, premeditat, tot acest plan de crimă perfectă pentru a arunca vina pe USR pentru Iordache sau doar i-a ieşit. Nu-i subestimez nici abilităţile de tactician şi nici relele intenţii, când vine vorba de USR. Dar nu este exclus ca pur şi simplu să-i fi ieşit manevra, fără să facă nimic pentru asta, cum s-a mai întâmplat în Parlament în ultimii patru ani, de când sunt deputat”.

Fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean a afirmat că votul în plenul reunit de marţi privind numirea lui Florin Iordache ca preşedinte al Consiliului Legislativ nu este valabil, pentru că ar fi trebuit ales cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, iar 185 de voturi „pentru” nu înseamnă majoritate. El a adăugat că judecătorii Curţii Constituţionale ar putea admite sesizarea USR privind această numire, pentru că au mai fost situaţii în care Curtea a decis astfel.

Eu am aflat despre propunerea asta ieri la 12.00. Nu am nimic să vă spun în plus. Restul îl ştiu din presă şi din deducţii logice, pentru că am avut 41 de voturi şi am aflat că au fost 41 de liberali în sală. Deci liberalii şi-au făcut treaba într-o anumită proporţie. Problema e că votul nu e valabil pentru că în legea de organizare şi funcţionare a Consiliului Legislativ spune că preşedintele şi şefii de secţie sunt aleşi cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. 187 nu e votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Am văzut deja anunţat prin presă că domnul Dan Barna spune că va ataca votul la CCR”, a declarat Augustin Zegrean, întrebat miercuri la Digi 24 ce s-a întâmplat în plenul reunit de marţi al Parlamentului.

Chestionat dacă ar putea admite Curtea Constituţională sesizarea USR privind numirea lui Florin Iordache, fostul preşedinte al CCR a răspuns: „Am mai avut astfel de situaţii şi CCR s-a pronunţat pentru admitere.

El a explicat că discuţia a avut-o cu liderul deputaţilor PNL Florin Roman şi a a înţeles că va fi numit la şefia Consiliului Legislativ, pentru că altfel nu mai candida, conform newss.ro.

Citește și:

Dezvăluire-bombă a lui Gheorghe Piperea! Cum face bani doctorul Virgil Musta din testarea pentru Covid

E oficial! Vârsta de pensionare va fi redusă pentru o anumită categorie

Ieșire de ultimă oră a lui Carmen Tănase: ‘Opriți-vă, psihopaților, cu panica asta aiurea!’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend