Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Atenționare de călătorie în Corsica din cauza furtunilor și ploilor torențiale

Publicat

in

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Insula Corsica că autorităţile franceze au emis o prognoză privind deteriorarea rapidă a condiţiilor meteorologice, vineri și sâmbătă, în zone din Corsica de Sud şi Corsica Superioară.

CorsicaFoto: Dreamstime.com

În aceste zone se vor înregistra furtuni puternice, însoţite de precipitaţii abundente, grindină, descărcări electrice şi intensificări însemnate ale vântului, existând şi pericolul producerii de inundaţii.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, în funcţie de zona în care se află, au la dispoziţie următoarele telefoane de permanenţă: misiunea diplomatică a României în Republica Franceză: +33680713729, Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164, Consulatul General al României la Lyon: +33643627736 şi Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://paris.mae.ro, http://lyon.mae.ro, http://marsilia.mae.ro, http://strasbourg.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia ‘Călătoreşte în siguranţă’.

Trei persoane au fost ucise și 12 au fost rănite în urma unei furtuni violente care a măturat joi insula franceză Corsica, în timp ce vântul puternic și ploile torențiale au lăsat aproximativ 1.000 de gospodării fără electricitate în Franța continentală, transmite Reuters.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Adăposturile de urgenţă olandeze pentru solicitanţii de azil sunt inacceptabile, potrivit unui tribunal din Haga

Publicat

in

De

Adăposturile de urgenţă olandeze pentru solicitanţii de azil sunt inacceptabile, autorităţile nereuşind să respecte standardele europene, a decis joi un tribunal de la Haga, transmite DPA.

Accesul la apă potabilă, îngrijiri medicale şi hrană suficientă ar trebui să fie furnizate imediat de către autorităţi, potrivit deciziei tribunalului respectiv. În plus, copiii, persoanele bolnave şi femeile cu sarcină avansată nu ar trebui să mai fie nevoiţi să meargă în adăposturile de urgenţă, potrivit Agerpres.

Hotărârea a venit ca răspuns la o acţiune în instanţă făcută de Vluchtelingenwerk Nederland (Consiliul olandez pentru refugiaţi).

În acţiunea sa, această organizaţie neguvernamentală afirmă că mii de refugiaţi au petrecut nopţi în corturi sau în săli de sport în ”condiţii inumane” timp de aproape un an drept rezultat al tăierilor de fonduri.

Mai mult, sute de solicitanţi de azil au fost cazaţi în condiţii mizere în afara suprapopulatului centru naţional pentru azil din apropierea satului Ter Apel, de la frontiera cu Germania, fără toalete adecvate sau paturi.

În luna august, guvernul olandez a promis resurse şi locuri de cazare suplimentare pentru solicitanţii de azil.

Tăierile de buget pentru autorităţile responsabile de imigranţi şi implicit închiderea unor centre pentru azilanţi sunt considerate cauzele acestei crize.

Numărul anual al refugiaţilor în Ţările de Jos a rămas stabil, la aproximativ 43.000 de persoane.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cum vor autoritățile să le redea demnitatea pacientelor cu cancer la sân: de la indemnizația de 64 de lei la psiholog și peruci plătite din buzunar

Publicat

in

De

​Româncele care suferă de cancer la sân și supraviețuitoarele acestui tip de cancer – cel mai frecvent cancer în rândul femeilor – își doresc să nu mai fie „înjosite” de comisiile de evaluare a gradului de handicap, în condițiile în care unele dintre ele primesc un ajutor de handicap de doar 64 de lei lunar, și să aibă dreptul, printre altele, la ședințe de psihoterapie, peruci, ședințe de masaj limfatic și teste genetice pe care să nu le mai plătească din buzunar.

CancerFoto: Cleo / Dreamstime.com

Cinci dintre cele mai importante probleme de care se lovesc pacientele diagnosticate cu cancer mamar și supraviețuitoarele acestui tip de cancer în România au fost dezbătute joi în cadrul unei întâlniri între paciente, supraviețuitoare, premierul Nicolae Ciucă și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Autoritățile își propun să identifice și să aprobe, în cel mai scurt timp, soluțiile legislative pentru ca aceste probleme să își găsească rezolvarea cât mai curând:

  • Includerea în categoria dispozitivelor medicale decontate a mănușii/manșonului compresiv (pentru limfedem).
  • Creșterea numărului de ședințe de masaj limfatic decontate.
  • Peruci decontate.
  • Decontarea a cel puțin 10 ședințe de psihoterapie pentru persoanele diagnosticate cu cancer .
  • Includerea testului ONCOTYPE în cadrul Programului Național de Cancer – teste genetice gratuite BRCA1 și BRCA.

Fără păr în cap și cu „mâini de elefant”

Laurenția Ligia Enciu, pacientă diagnosticată cu cancer la sân care a participat la întâlnirea de astăzi, mărturisește că multe dintre pacientele din România aflate în această situație nu își permit să plătească din buzunar ședințe de masaj limfatic, așa că ajung să aibă „mâini de elefant”.

De asemenea, multe dintre ele au copii de crescut și nu își permit nici ședințe de psihoterapie, pe care trebuie să le plătească din buzunar.

Și foarte multe nu își permit nici măcar peruci.

„Multe au copii de crescut, nu își permit. Gândiți-vă la o femeie care este cheală, nu are nici păr în cap, nu se poate duce nici să cumpere un iaurt”, subliniază Laurenția Ligia Enciu.

Pacientele cu cancer mamar și supraviețuitoarele își doresc, de asemenea, să nu mai fie „înjosite” de comisiile de evaluare a gradului de handicap: „Mergem la comisii si ni se spune „esti bine” sau suntem evaluate prin telefon.”

„Nimeni nu vorbește despre viața femeii după cancerul de sân”

Mihaela Sofronie, supraviețuitoare a cancerului de sân, atrage atenția că nimeni nu vorbește, în România, despre viața femeii după cancerul de sân.

„Dupa perioada medicală, despre viața femeii care a supraviețuit cancerului la sân nu se vorbește. 90% dintre aceste femei se confruntă cu depresie, anxietăți, probleme legate de viața sexuală, probleme de cuplu, divorț, creșterea copiilor de unele singure”, spune Mihaela Sofronie.

„În fiecare an, sunt mii de femei care trec prin această experiență. Sunt femei, sunt mame, formează viitori adulți. Ele nu pot da randament în niciunul dintre rolurile pe care le au: social, familial, profesional.”

Nu în ultimul rând, pacientele și supraviețuitoarele cancerului la sân și-ar dori bugetarea necesară pentru ca navigatorii de pacienți să poată fi angajați cu acte în regulă ai spitalelor: „Navigatorul este cel care îl poate ajuta pe pacient în toată această nebunie, pentru ca este o nebunie. Stai singur pe culoarele spitalelor. Stai singur cu o hârtie în mână și nu înțelegi ce scrie în ea.”

Andrei Baciu: Sunt lucruri elementare, care ar reda demnitatea femeilor diagnosticate cu cancer la sân

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, își dorește ca rezolvarea acestor probleme să fie posibilă cât mai curând.

„Aceste servicii trebuie să fie decontate. Vom face toate demersurile astfel încât să ne mișcăm cât mai repede. O parte dintre soluții le-am identificat în acest moment”, spune secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

El vorbește despre lucruri elementare, care înainte de toate ar reda demnitatea acestor femei.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă afirmă că „este nevoie de sprijin financiar, care poate fi asigurat prin liniile de finanțare atât de la nivelul Ministerului Sănătății, cât și prin Casa de Sănătate, și sper, ca odată ce vom face public soluțiile pe care le-am identificat la o parte dintre problemele semnalate de către dumneavoastră, să putem să dezvoltăm și să coagulăm mai departe, astfel încât planul să poată să devină cât mai concret aplicabil”.

„Este foarte important să venim cu aceste soluții, pentru că despre modul în care teoretic se pot rezolva aceste probleme există cadrul necesar la diferite dezbateri, congrese, conferințe, unde specialiștii știu foarte bine ce au de făcut, la nivelul nostru avem nevoie de soluții practice, concrete, pe care oamenii le așteaptă. Încă o dată, mii, zeci de mii de oameni așteaptă aceste soluții. Ca atare, acesta este îndemnul meu, să venim cu soluții practice”, adaugă Nicolae Ciucă.

Foto: Dreamstime.com.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend