Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Atenţie părinţi! Copiii cu handicap din şcolile normale, trebuie să primească bani de la bugetul local

Avatar

Publicat

in

#Aleşii au luat act de acest lucru şi ar trebui să se grăbească cu un proiect de hotărâre

Zilele trecute, un subiect sensibil a ieşit la iveală la Curtea de Argeş. Părinţii copiilor cu handicap, care frecventează şcoli normale, au făcut cereri prin care cer suplimentarea cu 50%, conform legii a sumelor de bani pentru hrană şi cazarmament pe care aceşti copii le primesc din partea statului.

Publicitate

Gheorghe Molea, directorul Şcolii Gimnaziale NR. 4 „Mircea cel Bătrân” a atenţionat conducerea oraşului dar şi colegii consilieri de această problemă care, dacă nu va fi rezolvată rapid, s-ar putea lăsa cu procese şi întâlniri în sălile de judecată.

„La noi la şcoală sunt 5 astfel de copii înscrişi. Părinţii au făcut cerere şi mi-au cerut lămuriri. Dacă nu le acordăm acest drept, ne pot da în judecată. E vorba de o majorare cu 50% a sumelor pe care aceştia le-au primit, pentru că aşa spune legea. Eu am studiat dar nu prea ştiu să le răspund, ce vom face în acest sens?” s-a întrebat directorul Molea.

Directorul economic e ferm: „Daţi hotărâre de consiliu şi daţi-le banii”

Referitor la acest subiect, directorul economic la primăriei Curtea de Argeş a declarat că totul depinde de consilierii locali : „Legea învăţământului nu aminteşte această lege, nici în hotărârea 904 nu se face nici un fel de referire dar da, veniţi cu un proiect de hotărâre la consiliul local ţi aprobaţi-le banii” a spus directorul Florescu.

Ceea ce s-a mai discutat despre acest subiect este faptul că în afara celor 5 elevi cu probleme de la şcoala 4 există astfel de copii în toate unităţile de învăţământ din municipiu.

Câţi bani trebuie să primească aceşti copii?

Copiii și tinerii cu cerințe educaționale speciale (CES) din familii, înscriși în învățământul de masă sau special, au o serie de drepturi, în conformitate cu prevederile articolului 129, aliniat 7 din Legea nr. 272/2004 republicată, și articolul 51, aliniat 2 din Legea nr. 1/2011. Este vorba de acordarea unor sume de bani, în cuantumul stabilit prin HG nr. 904/2014 și care, până în acest moment, nu s-au acordat decât copiilor și tinerilor cu CES aflați în sistemul de protecție socială.
Astfel, potrivit actelor normative amintite mai sus, copiii și tinerii cu CES au dreptul la: alocație de hrană în cuantum de 12 lei/zi, pentru copii cu vârsta între 0-3 ani, și 16,6 lei/zi pentru copii și tineri cu vârsta între 3-26 ani; îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, transport, materiale cultural-sportive, pentru care statul acordă: 366 lei/an pentru copiii cu vârste între 0-3 ani inclusiv, 498 lei/an pentru copiii cu vârste între 3-7 ani inclusiv, 611 lei/an pentru copiii cu vârste între 7-14 ani inclusiv, 754 lei/an pentru adolescenți cu vârste între 14-18 ani inclusiv și 844 lei/an pentru tineri cu vârste cuprinse între 18-26 ani inclusiv.
Pentru obținerea acestor drepturi, părinții sau reprezentanții legali trebuie să depună o cerere în acest sens la instituția de învățământ la care este înscris copilul/ tânărul cu cerințe educaționale speciale, la care se vor anexa: certificatul de încadrare în grad de handicap; certificatul de orientare școlară; declarație pe propria răspundere.
Potrivit informării de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, cererea trebuie completată în două exemplare (sau xeroxată), astfel încât cea pe care va fi trecut numărul de înregistrare să rămână solicitantului. „Foarte important: nu vă lăsați induși în eroare de prevederile articolului 1 din HG nr. 904/2014 unde se face referire doar la copii aflați în sistemul de protecție socială. La finalul actului normativ există o prevedere suplimentară: «Se aplică și copiilor și tinerilor cu cerințe educaționale speciale, școlarizați în unitățile de învățământ special sau de masă, inclusiv celor școlarizați în alt județ decât cel de domiciliu, în conformitate cu prevederile art. 51 aliniat (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare» și «Se aplică şi copiilor din creşe şi alte unităţi de educaţie timpurie»”, se precizează în materialul pus la dispoziție de reprezentanți ai CJRAE.
Alte drepturi ale copiilor cu CES
Conform Legii educației naționale nr. 1/2011, copiii, elevii și tinerii cu cerințe educaționale speciale integrați în învățământul de masă beneficiază de suport educațional prin cadre didactice de sprijin și itinerante, de la caz la caz. Organizarea serviciilor de sprijin educațional se face de către CJRAE și se reglementează prin metodologii specifice elaborate de Ministerul Educației. „Copiii și tinerii cu cerințe educaționale speciale, școlarizați în unitățile de învățământ special sau de masă, inclusiv cei școlarizați în alt județ decât cel de la domiciliu, beneficiază de asistență socială constând în asigurarea alocației zilnice de hrană, a rechizitelor școlare, a cazarmamentului, a îmbrăcămintei și încălțămintei în cuantum egal cu cel pentru copiii aflați în sistemul de protecția copilului, precum și de găzduire gratuită în internate sau centrele de asistare pentru copiii cu cerințe educaționale speciale din cadrul DGASPC-urilor județene”, prevede Legea educației naționale.
De asemenea, potrivit actului normativ amintit, pentru copiii, elevii și tinerii care, din motive medicale sau din cauza unei dizabilități sunt nedeplasabili, se organizează școlarizare la domiciliu, pe o perioadă determinată.

Comenteaza cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

ULTIMA ORĂ: Terasele vor fi deschise până la ora 24

Avatar

Publicat

in

De

Terasele din România vor fi deschise până la ora 24. Este anunțul de ultimă oră făcut de premierul Ludovic Orban. Decizia de a închide terasele la ora 23 nu are niciun fundament științific, au avertizat mai mulți medici.

“Am avut mai multe solicitări legate de prelungirea programului până la ora 24 pentru terase și mi-am dat acordul. Va exista o decizie, dacă nu cumva a și fost aprobată, a CNSU, pentru a pregungi programul până la ora 24”, a declarat Ludovic Orban, conform Mediafax.

Publicitate

El a spus că vor exista și alte modificri, dar că sunt “chestiuni mai mici”.

“Altele sunt chestiuni mai mici, legate de prezența la loturile naționale a sportivilor care activează în alte țări – să se permită fără a se aplica regulile de izolare. De asemenea, chestiuni legate de diplomație și de corpul diplomatic”, a adăugat premierul.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Alina Gorghiu: ‘Haideți să ne gândim că din luna mai PSD tot anunță această moțiune de cenzură’

Avatar

Publicat

in

De

Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat că moțiunea de cenzură nu va fi un demers serios, ci va fi o găleată de invective, de venin și de frustrări.

„Haideți să ne gândim că din luna mai PSD tot anunță această moțiune de cenzură și l-a anunțat inclusiv pe autorul acestui text al moțiunii, Șerban Nicolae (…). Cât de serioasă e această moțiune de cenzură al cărei text este redactat de senatorul PSD Șerban Nicolae? Nu va fi nici un demers serios, în realitate, va fi o găleată de invective, de venin și de frustrări”, a declarat la RFI Alina Gorghiu.

Ea a spus că PNL va avea discuții cu partidele parlamentare, pentru a contracara moțiunea de cenzură.

„Constant se fac aceste discuții, pentru fiecare demers inițiat de Guvernul Orban s-au făcut discuții cu parlamentarii (…). Și pentru această moțiune de cenzură sigur, vom purta discuții cu fiecare coleg din majoritatea parlamentară, apelăm la raționalul acela care există în fiecare dintre noi, pentru a nu pune țara într-o situație proastă. Sigur că nu mă bazez pe discuții pe care le fac unii și alții, ci mă bazez pe discuții pe care le fac eu, personal (…). Eu nu cred că va fi o moțiune încununată de succes pentru PSD”, a mai spus Gorghiu.

Publicitate

Citește și:

E haos în spitale! A revenit criza de echipamente medicale. Mărturia unui medic: ‘Din bandaje, cârpe ne facem echipament!’

EXCLUSIV Cu ce se ocupă Richard Rinu, arestat pentru uciderea lui Emi Pian – Afaceri cu Ciprian Pian

EXCLUSIV Am deslușit misterul! Cine sunt Ciprian Napi și Richard Rinu, ultimul fiind arestat pentru uciderea lui Emi Pian

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend