Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Atenţie părinţi! Copiii cu handicap din şcolile normale, trebuie să primească bani de la bugetul local

Publicat

in

#Aleşii au luat act de acest lucru şi ar trebui să se grăbească cu un proiect de hotărâre

Zilele trecute, un subiect sensibil a ieşit la iveală la Curtea de Argeş. Părinţii copiilor cu handicap, care frecventează şcoli normale, au făcut cereri prin care cer suplimentarea cu 50%, conform legii a sumelor de bani pentru hrană şi cazarmament pe care aceşti copii le primesc din partea statului.

Gheorghe Molea, directorul Şcolii Gimnaziale NR. 4 „Mircea cel Bătrân” a atenţionat conducerea oraşului dar şi colegii consilieri de această problemă care, dacă nu va fi rezolvată rapid, s-ar putea lăsa cu procese şi întâlniri în sălile de judecată.

„La noi la şcoală sunt 5 astfel de copii înscrişi. Părinţii au făcut cerere şi mi-au cerut lămuriri. Dacă nu le acordăm acest drept, ne pot da în judecată. E vorba de o majorare cu 50% a sumelor pe care aceştia le-au primit, pentru că aşa spune legea. Eu am studiat dar nu prea ştiu să le răspund, ce vom face în acest sens?” s-a întrebat directorul Molea.

Directorul economic e ferm: „Daţi hotărâre de consiliu şi daţi-le banii”

Referitor la acest subiect, directorul economic la primăriei Curtea de Argeş a declarat că totul depinde de consilierii locali : „Legea învăţământului nu aminteşte această lege, nici în hotărârea 904 nu se face nici un fel de referire dar da, veniţi cu un proiect de hotărâre la consiliul local ţi aprobaţi-le banii” a spus directorul Florescu.

Ceea ce s-a mai discutat despre acest subiect este faptul că în afara celor 5 elevi cu probleme de la şcoala 4 există astfel de copii în toate unităţile de învăţământ din municipiu.

Câţi bani trebuie să primească aceşti copii?

Copiii și tinerii cu cerințe educaționale speciale (CES) din familii, înscriși în învățământul de masă sau special, au o serie de drepturi, în conformitate cu prevederile articolului 129, aliniat 7 din Legea nr. 272/2004 republicată, și articolul 51, aliniat 2 din Legea nr. 1/2011. Este vorba de acordarea unor sume de bani, în cuantumul stabilit prin HG nr. 904/2014 și care, până în acest moment, nu s-au acordat decât copiilor și tinerilor cu CES aflați în sistemul de protecție socială.
Astfel, potrivit actelor normative amintite mai sus, copiii și tinerii cu CES au dreptul la: alocație de hrană în cuantum de 12 lei/zi, pentru copii cu vârsta între 0-3 ani, și 16,6 lei/zi pentru copii și tineri cu vârsta între 3-26 ani; îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, transport, materiale cultural-sportive, pentru care statul acordă: 366 lei/an pentru copiii cu vârste între 0-3 ani inclusiv, 498 lei/an pentru copiii cu vârste între 3-7 ani inclusiv, 611 lei/an pentru copiii cu vârste între 7-14 ani inclusiv, 754 lei/an pentru adolescenți cu vârste între 14-18 ani inclusiv și 844 lei/an pentru tineri cu vârste cuprinse între 18-26 ani inclusiv.
Pentru obținerea acestor drepturi, părinții sau reprezentanții legali trebuie să depună o cerere în acest sens la instituția de învățământ la care este înscris copilul/ tânărul cu cerințe educaționale speciale, la care se vor anexa: certificatul de încadrare în grad de handicap; certificatul de orientare școlară; declarație pe propria răspundere.
Potrivit informării de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, cererea trebuie completată în două exemplare (sau xeroxată), astfel încât cea pe care va fi trecut numărul de înregistrare să rămână solicitantului. „Foarte important: nu vă lăsați induși în eroare de prevederile articolului 1 din HG nr. 904/2014 unde se face referire doar la copii aflați în sistemul de protecție socială. La finalul actului normativ există o prevedere suplimentară: «Se aplică și copiilor și tinerilor cu cerințe educaționale speciale, școlarizați în unitățile de învățământ special sau de masă, inclusiv celor școlarizați în alt județ decât cel de domiciliu, în conformitate cu prevederile art. 51 aliniat (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare» și «Se aplică şi copiilor din creşe şi alte unităţi de educaţie timpurie»”, se precizează în materialul pus la dispoziție de reprezentanți ai CJRAE.
Alte drepturi ale copiilor cu CES
Conform Legii educației naționale nr. 1/2011, copiii, elevii și tinerii cu cerințe educaționale speciale integrați în învățământul de masă beneficiază de suport educațional prin cadre didactice de sprijin și itinerante, de la caz la caz. Organizarea serviciilor de sprijin educațional se face de către CJRAE și se reglementează prin metodologii specifice elaborate de Ministerul Educației. „Copiii și tinerii cu cerințe educaționale speciale, școlarizați în unitățile de învățământ special sau de masă, inclusiv cei școlarizați în alt județ decât cel de la domiciliu, beneficiază de asistență socială constând în asigurarea alocației zilnice de hrană, a rechizitelor școlare, a cazarmamentului, a îmbrăcămintei și încălțămintei în cuantum egal cu cel pentru copiii aflați în sistemul de protecția copilului, precum și de găzduire gratuită în internate sau centrele de asistare pentru copiii cu cerințe educaționale speciale din cadrul DGASPC-urilor județene”, prevede Legea educației naționale.
De asemenea, potrivit actului normativ amintit, pentru copiii, elevii și tinerii care, din motive medicale sau din cauza unei dizabilități sunt nedeplasabili, se organizează școlarizare la domiciliu, pe o perioadă determinată.

Comenteaza cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Bilanțul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19! Sub 40.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

Publicat

in

De

Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 12 iunie a.c., ora 17.00, este următoarea:

Persoane vaccinate:

Doze administrate:            

Tip vaccin În ultimele 24 ore Din 27 decembrie 2020
Pfizer 29.707 6.774.826
Moderna 2.770 694.948
AstraZeneca 1.718 827.454
Johnson&Johnson 5.053 208.487
TOTAL 39.248 8.505.715

Conform Rezumatului Caracteristicilor Produsului (RCP), reacțiile adverse raportate sunt enumerate în funcție de următoarea convenție privind frecvența:

–           Foarte frecvente (≥1/10)  Frecvente (≥1/100 și <1/10) ;

–           Mai puțin frecvente (≥1/1.000 și <1/100);

–           Rare (≥1/10000 și <1/1.000);

–           Foarte rare (<1/10.000).

Precizăm că programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.

Menționăm că 143 reacții adverse sunt în curs de investigare.

*Vaccinul Moderna se administrează din data de 4 februarie 2021;

**Vaccinul AstraZeneca se administrează din data de 15 februarie 2021;

*** Vaccinul Johnson&Johnson se administrează din data de 04 mai 2021 și este în doză unică.

Accesați comunicatul oficial AICI.

Grupul de comunicare al CNCAV

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Veste bună pentru profesori! Sorin Cîmpeanu: ‘Toate sumele aferente prestării orelor remediale vor fi plătite’

Publicat

in

De

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, sâmbătă, că întârzierile la plata orelor remediale sunt „nepermis de mari”, adăugând că garantează achitarea acestora în integralitate.

„În opinia mea, întârzierile au fost nepermis de mari, chiar dacă au existat justificări. Întârzierile sunt inadmisibile, dar, din punct de vedere legal, vă asigur că am făcut toate demersurile pentru ca aceste plăţi să se realizeze în cel mai scurt timp. Programul de ore remediale este un program extrem de important pentru a compensa pierderile suferite de către elevi, este un program pe care dorim să-l continuăm pe întreg parcursul anului şcolar viitor. Este un program care presupune două componente: o dată până la nivelul de învăţământ gimnazial şi a doua componentă – învăţământ liceal prin Programul ROSE”, a afirmat Cîmpeanu, la Iaşi, întrebat când se vor achita sumele pentru orele remediale.

El a adăugat că toate sumele vor fi plătite.

„Pot să spun că sunt extrem de supărat că nu s-a întâmplat până acum. Primele ore remediale au fost prestate în luna martie, iar acum suntem aproape de jumătatea lunii iunie. (…) Blocajul este în incoerenţa raportării, este în diferenţa între momentul aprobării proiectului şi momentul iniţierii primelor ore remediale.

Proiectul a fost aprobat la mai mult de o lună, după ce, din motive lesne de înţeles, orele remediale au început, au fost demarate pentru că am apreciat că este foarte urgent să începem cât mai repede posibil, când condiţiile epidemiologice au permis, demararea acestor ore. Pot să vă garantez că absolut toate sumele aferente prestării orelor remediale vor fi plătite şi, dincolo de explicaţiile care există, aceste întârzieri le asum în calitate de ministru şi îmi cer scuze colegilor profesori care au înregistrat întârzieri în plata drepturilor salariale aferente acestor ore de recuperare”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a susţinut că a insistat ca tariful să fie la cel mai înalt nivel posibil, de 100 de lei pe oră.

„Chiar dacă acest tarif orar de 100 lei nu este atât de mare cât ne-am fi dorit, este totuşi cel mai mare tarif orar din sistemul de învăţământ preuniversitar”, a explicat Cîmpeanu, informează agerpres.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend