Argesenii se pregătesc deja de ieşirile la iarbă verde, curăţă grătarele şi fac listele de cumpărături. Cum vedeta grătarelor de 1 Mai sunt întotdeauna mititeii, atenţie de unde îi cumpăraţi, pentru că multe din sortimentele de pe piaţă conţin puţină carne şi foarte multe substanţe chimice.
Asociaţia Pro Consumatori (APC) a achiziţionat din hiper şi supermarketuri 25 de tipuri de mititei, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenţia în ceea ce priveşte conţinutul acestor produse şi potenţiale efecte asupra sănătăţii consumatorilor.
Au fost analizate sortimente de mici fabricate sau distribuite de către Auchan, Integra, Suraki, Cora, Galli Gallo, Agro Ardeal, Doly Com Distribuţie, Carrefour, Valmar, Angst, Mega Image, Pedra Meat Expres, Smithfield, Westfleisch, Lidl, Penny şi Kaufland. Studiul a fost realizat de către o echipă de experţi a APC, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele asociaţiei.
În mod normal, mititeii sunt semipreparate culinare realizate din amestec de cărnuri, provenite de la o specie sau mai multe specii, apă, condimente, sare şi bicarbonat de sodiu. Însă, mititeii analizaţi sunt foarte departe de reţeta originală. La fabricarea mititeilor analizaţi s-au folosit numeroase ingrediente, conţinutul de carne fiind diferit de la un sortiment la altul. Au fost identificate ingrediente precum: carne de porc, carne de vită, carne de oaie, carne de căprioară, carne de cerb, carne de urs, piept de pui cu piele, pulpe de pui cu piele, slănină, seu de vită, apă, sare, sare iodată, sare de mare neiodată, chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, ienibahar, boia iute, boia dulce, chimen, piper, extract de boia de ardei, usturoi, usturoi deshidratat granulat, nucşoară, ceapă, pătrunjel, măghiran, dextroză, maltodextrină, zahăr, hidrolizate proteice vegetale, supă de vită, supă de oase de vită, ulei de floarea soarelui, fibră de soia, fibre vegetale, arome, aromă de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonaţi de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor, superfrich şi monoglutamat de sodiu.
Aproape jumătate din conţinut este altceva decât carne…
Conţinutul de carne la produsele analizate variază între 61,5 şi 90 la sută. Astfel, în top zece al mititeilor cu cea mai mare cantitate de carne, pe locul întâi se află mititeii de oaie şi vită de la Valmar de la Pleşcoi, cu 90 la sută carne. Pe locul al doilea, sunt mititeii din carne de curcan de la Galli Gallo, cu 85 la sută carne, după care, pe locul al treilea, sunt mititeii din carne de porc, vită şi oaie sau din carne de porc sau din carne de vită şi oaie sau din carne de porc şi vită, de la Auchan, cu 83,68 la sută carne.
Pe locul al patrulea, se situează mititeii din carne de porc şi vită de la Mega Image (83 la sută carne), urmaţi de mititeii din carne de porc şi vită de la Agro Ardeal (82 la sută carne), mititeii din carne de porc şi vită şi oaie de la Cora (77 la sută carne), apoi cei de la Smithfield, din carne de porc, vită şi oaie (72 la sută carne), urmaţi de mititeii din carne de vită şi berbecuţ de la Angst (72,63 la sută carne). Pe ultimele două locuri în top zece se află mititeii Doly, din carne de vită, porc şi oaie, de la Kaufland (cu doar 71,5 la sută carne) şi mititeii Doly, din carne de porc şi vită, tot de la Kaufland, cu 61,5 la sută carne.
Se încalcă legea etichetării produselor
La aproape un sfert din produsele analizate nu se specifică deloc conţinutul de carne, fapt ce contravine prevederilor legale aplicabile etichetării produselor. Următoarele mărci nu au menţionată cantitatea de carne ce se regăseşte în reţeta de mititei aflată la comercializare: Auchan, la micii populari realizaţi din carne de porc şi vită, Integra, la micii din carne de porc, vită şi oaie, Suraki, la micii vânătoreşti şi la micii de berbecuţ, Carrefour, la micii realizaţi din carne de vită şi porc, Mega Image, la micii formaţi, şi Pedra, la micii din carne de pui.
„La alegerea unei caserole de mici trebuie să se aibă în vedere pe de o parte conţinutul de carne sau cărnuri, de pe etichetă, care ar trebui să depăşească 85 la sută din conţinutul caserolei, iar pe de altă parte celelalte ingrediente din compoziţie. Trebuie să evitaţi acei mici care au în compoziţie arome, aromă de fum şi aditivii alimentari, precum: glutamatul monosodic, nitratul de potasiu, acidul citric, citratul de sodiu şi izocorbatul de sodiu. Totodată, trebuie evitate produsele cu adaos de zahăr, ulei vegetal, hidrolizate proteice vegetale, fibre vegetale şi fibră de soia, care, împreună cu aditivii alimentari, maschează calitatea scăzută a cărnurilor folosite în reţeta respectivă. Alte aspecte la fel de importante de urmărit sunt termenul de valabilitate (cinci – şapte zile de la data producerii) şi condiţiile de păstrare (0 – 4 grade Celsius) pe pe-rioada valabilităţii”, ne recomandă conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele APC.
Studiul privind calitatea mititeilor face parte din Campania Naţională de Informare şi Educare „Hrană sănătoasă – o investiţie pe termen lung în sănătatea noastră”. Prin această campanie, Asociaţia Pro Consumatori (APC) îşi doreşte să promoveze un stil de viaţă sănătos şi să tragă un semnal de alarmă în privinţa unor produse alimentare bogate în sare, zahăr şi grăsimi şi a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătăţii consumatorilor.
You must be logged in to post a comment Login