Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Atenție la vânzările de imobile! ANAF vrea să identifice vânzătorii care evită taxele pentru tranzacțiile imobiliare

Avatar

Publicat

in

Fiscul are pârghii prin care poate vedea dacă o persoană a încheiat mai multe tranzacții imobiliare într-o perioadă de timp fără să datoreze statului taxe și impozite ca „afacerist”, iar nu ca simplu cetățean. Prin informațiile care sunt necesare încheierii tranzacțiilor la notar, mai exact, și modul în care sunt ele înregistrate în evidențele autorităților.

Principala „problemă” a celor care au multiple tranzacții imobiliare într-o perioadă scurtă de timp e că Fiscul reconsideră acele tranzacții ca fiind făcute în ideea de afacere, iar nu de simple înstrăinări din patrimoniul personal. Așa devine vânzătorul, în ochii Fiscului, din persoană fizică mic afacerist. Consecințele, așa cum le subliniam într-un material recent, sunt suprataxarea, dar și un risc penal deloc neglijabil – a fi considerată persoană impozabilă impune un impozit mai mare de plată, contribuții, toate formalitățile și obligațiile care vin la pachet pentru desfășurarea unor activități economice independente, iar dacă Fiscul face reclasificarea pentru tranzacții mai vechi, dările din urmă, plus accesoriile și riscul penal de evaziune sunt un motiv suficient de serios pentru a impune o analiză mai serioasă, cu specialiști în fiscalitate, a tranzacțiilor făcute cu imobilele respective.

Practica de a încheia fiecare tranzacție la un alt notar, chiar și dacă s-ar face asta pentru că, să zicem, imobilele sunt în localități diferite, nu folosește la ascunderea numărului real al tranzacțiilor – ANAF tot le va identifica ușor ca fiind făcute de aceeași persoană. Pe tema tranzacțiilor imobiliare și implicațiilor fiscale ale acestora au discutat mai multe specialiști în fiscalitate și un notar public în cadrul celei mai recente conferințe de specialitate organizate de avocatnet.ro.

Deci dacă e să ne gândim la posibile instrumente de control pe care le are ANAF, apropo și de ce discutam mai devreme, cum ar putea ANAF să se sesizeze pentru a face acea analiză de risc, ne-am raporta clar la informațiile incluse de notarii publici în declarațiile informative, (…) se depun semestrial și înregistrările persoanelor fizice în scopuri de TVA. 

Având în vedere că declarațiile depuse de notari, din câte am sesizat, sunt făcute pe CNP-ul fiecărui beneficiar de venit – ce aș vrea să menționez este că și dacă tranzacțiile se fac prin intermediul mai multor notari, acestea se centralizează la nivelul ANAF pe CNP și, în consecință, ar putea fi o pârghie facilă de a identifica tranzacțiile pe care le efectuează o persoană fizică. Și în acest sens aș da un exemplu. 

Cred că, în 2018, anumite administrații financiare teritoriale au transmis comunicări persoanelor fizice prin care îi informau că, potrivit evidențelor ANAF, au înregistrat tranzacții din transferul de proprietăți imobiliare din patrimoniul personal într-o anumită perioadă de timp și le ofereau informații privind obligațiile pe care le au acele persoane fizice cu privire la veniturile obținute din activități independente”, potrivit Stelei Andrei – Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale – EY România.

De asemenea, Fiscul poate consulta oricând situația de la Cartea Funciară, unde sunt trecute informațiile referitoare la tranzacțiile cu imobile.

Toate tranzacțiile se înregistrează pentru publicitate în cartea funciară bineînțeles, iar de zece ani de zile de când principiul Cărții Funciare s-a schimbat din evidența pe proprietate în evidența pe proprietate și proprietar, se solicită CNP-ul element de înregistrare sau CUI-ul despre care vorbeam mai devreme în Cartea Funciară a proprietarului. Deci această evidență pe imobile, oricine a avut de-a face cu cartea funciară, orice persoană în ultimii 10 ani a fost înregistrată pe CNP cu privire la toate proprietățile deținute. Și sigur că probabil tendința este de unificare măcar la nivelul accesului între instituții al acestor registre, deci evidența există”, a completat Radu Berevoianu, notar public – Societatea Profesională Notarială Berevoianu și Asociații.

Dacă transferul proprietății se face din patrimoniul „afacerii”, unde vorbim de activități independente desfășurate cu scop economic, atunci persoana fizică trebuie să se înregistreze la Registrul Comerțului ca PFA, e obligată să țină contabilitatea, dar are și dreptul de a deduce anumite cheltuieli, chestiune care nu e valabilă pentru persoanele fizice obișnuite, trebuie să declare veniturile la Fisc și să plătească (prin declarația unică) impozitul de 10% (nu există niciun plafon de neimpozabilitate aici, iar cota de impunere este mult mai mare) și contribuțiile sociale obligatorii (pensii și sănătate).

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Florin Cîțu s-a dezlănțuit de la tribuna Parlamentului la adresa PSD: ‘Nu am crescut nicio taxă și plătim mai mulți bani și aducem mai mulți bani la buget. Luați notițe!’

Avatar

Publicat

in

De

Premierul Florin Cîţu a afirmat marţi, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, că bugetul pe anul 2021 demontează minciunile „socialiştilor de la PSD”. El a transmis că ”Bugetul asigurărilor sociale de stat are venituri de 90,3 miliarde de lei, cu 10 miliarde mai mult decât în 2020 şi cu 20 miliarde de lei mai mult decât în 2019”.

„Nu pot să nu remarc cum şi-au motivat votul socialiştii de la PSD. Au spus tot, în afară de adevăratul motiv – că au fost tăiaţi de la buget şi nu pot să mai fure. Ăsta a fost singurul argument. În rest – vor ţipa tot anul. În rest – minciuni, minciuni şi iar minciuni”, a spus premierul în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.

Premierul a precizat că bugetul asigurărilor sociale de stat are cuprinse şi cheltuieli cu asistenţa socială şi creşterea pensiilor, transmiţându-le reprezentanţilor PSD „să nu mai mintă”.

„Bugetul asigurărilor sociale de stat are venituri de 90,3 miliarde de lei, cu 10 miliarde mai mult decât în 2020 şi cu 20 miliarde de lei mai mult decât în 2019, când eraţi la guvernare. Cheltuielile sunt de 90,2 miliarde de lei, din care 89,24 miliarde de lei – Asistenţă Socială. Cum nu se duc bani către Asistenţă Socială, 89,24 miliarde de lei. Să îi luăm pe capitole: 87,47 miliarde lei – cheltuielile efective pentru sistemul public de pensii, anul acesta mai mult cu 7,7 miliarde. De ce? Pentru că au crescut pensiile. Nu mai minţiţi. Au crescut pensiile şi în 2021. Deci, 7,7 miliarde lei în plus, au crescut pensiile. 1,64 miliarde lei pentru ajutoare sociale, din care 1,44 milioane de lei pentru decese şi 200 milioane pentru bilete de tratament. Vedeţi, avem grijă şi de oamenii care au avut mai puţin noroc în viaţă. 124 milioane de lei pentru accidente de muncă sau boli profesionale”, a adăugat Cîţu.

El a menţionat că prin acest buget a fost rezolvată şi situaţia minerilor din Valea Jiului.

„Bugetul asigurărilor pentru şomaj, construit pe venituri totale de 4,68 miliarde lei, din care 3,38 miliarde pentru asigurări de şomaj şi 1,3 miliarde pentru Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale. Acest fond a fost folosit pentru a repara situaţia minerilor din Valea Jiului. Am folosit, banii îi aveam, am rezolvat problema, pe care aţi cărat-o şi aţi menţinut situaţia ani de zile şi n-aţi rezolvat nimic. Am rezolvat noi şi Valea Jiului”, le-a mai transmis Cîţu parlamentarilor PSD.

Premierul a mai susţinut că sunt plătite sume mai mari din buget pentru pensii, salarii şi alocaţii, fără să fie majorate taxele, aşa cum a făcut guvernarea PSD.

„Pentru bugetul asigurărilor sociale de stat – este pe deficit, deciziile pe care le-aţi luat în ultimii ani, iresponsabile, dezmăţul fiscal pe care l-aţi făcut, ne-a adus în situaţia aceasta cu acest deficit. Aceasta înseamnă că de la bugetul de stat trebuie să dăm şi anul acesta 18 miliarde de lei, mai mult decât anul trecut pentru că au crescut pensiile. Noi facem toate aceste lucruri, plătim mai mult şi pensii şi salarii şi alocaţii, fără să creştem taxele, aşa aţi făcut voi 3 ani de zile, taxe pe care noi le-am eliminat în prima zi de mandat anul trecut. Nu am crescut nicio taxă şi plătim mai mulţi bani şi aducem mai mulţi bani la buget. V-am arătat cu se face anul trecut, vă arătăm cum se face 4 ani. Luaţi notiţe!”, le-a mai spus Cîţu social-democraţilor, informează agerpres.ro

Citește și:

Cine este și cum arată criminalul din Onești – Foto și cu soția sa

Lovitură! O nouă taxă îi așteaptă pe români. Ce sumă de bani va trebui scoasă din portofele pentru plata taxei

EXCLUSIV Polițiștii anunță că vor face show la ministerul Ralucăi Turcan! Va fi un miting cum își dorește Cîțu, cu măști speciale pe gură!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Dacian Cioloș: ‘Decizia de a nu redeschide Dosarul ”10 august” nu este finalitatea pe care o așteptam nici eu și nici cetățenii acestei țări care au fost în Piața Victorie’

Avatar

Publicat

in

De

Copreşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, afirmă pe pagina sa de Facebook, că decizia judecătorilor de a nu redeschide dosarul „10 august” nu este finalitatea aşteptată de cetăţeni şi crede că „o comisie parlamentară poate aduce lumina necesară în acest caz, dincolo de responsabilităţile penale”.

”Decizia de a nu redeschide Dosarul „10 august“ nu este finalitatea pe care o așteptam nici eu și nici cetățenii acestei țări care au fost în Piața Victoriei, au avut de suferit și știu pe pielea lor ce s-a întâmplat acolo.

Ca politicieni, vom respecta mereu deciziile justiției, chiar dacă uneori ele par nedrepte.

Dar, tot ca politicieni, avem o datorie morală față de aflarea adevărului. Cetățenii trebuie să știe cine sunt responsabilii politici pentru ce s-a întâmplat pe 10 august, cei pe care organele de anchetă penală par să nu îi găsească.

Parlamentul României are căderea de a ancheta acele evenimente exact prin prisma responsabilităților de decizie politică ce au determinat comportamentul forțelor de ordine.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend