Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Atenție la vânzările de imobile! ANAF vrea să identifice vânzătorii care evită taxele pentru tranzacțiile imobiliare

Publicat

in

Fiscul are pârghii prin care poate vedea dacă o persoană a încheiat mai multe tranzacții imobiliare într-o perioadă de timp fără să datoreze statului taxe și impozite ca „afacerist”, iar nu ca simplu cetățean. Prin informațiile care sunt necesare încheierii tranzacțiilor la notar, mai exact, și modul în care sunt ele înregistrate în evidențele autorităților.

Principala „problemă” a celor care au multiple tranzacții imobiliare într-o perioadă scurtă de timp e că Fiscul reconsideră acele tranzacții ca fiind făcute în ideea de afacere, iar nu de simple înstrăinări din patrimoniul personal. Așa devine vânzătorul, în ochii Fiscului, din persoană fizică mic afacerist. Consecințele, așa cum le subliniam într-un material recent, sunt suprataxarea, dar și un risc penal deloc neglijabil – a fi considerată persoană impozabilă impune un impozit mai mare de plată, contribuții, toate formalitățile și obligațiile care vin la pachet pentru desfășurarea unor activități economice independente, iar dacă Fiscul face reclasificarea pentru tranzacții mai vechi, dările din urmă, plus accesoriile și riscul penal de evaziune sunt un motiv suficient de serios pentru a impune o analiză mai serioasă, cu specialiști în fiscalitate, a tranzacțiilor făcute cu imobilele respective.

Practica de a încheia fiecare tranzacție la un alt notar, chiar și dacă s-ar face asta pentru că, să zicem, imobilele sunt în localități diferite, nu folosește la ascunderea numărului real al tranzacțiilor – ANAF tot le va identifica ușor ca fiind făcute de aceeași persoană. Pe tema tranzacțiilor imobiliare și implicațiilor fiscale ale acestora au discutat mai multe specialiști în fiscalitate și un notar public în cadrul celei mai recente conferințe de specialitate organizate de avocatnet.ro.

Deci dacă e să ne gândim la posibile instrumente de control pe care le are ANAF, apropo și de ce discutam mai devreme, cum ar putea ANAF să se sesizeze pentru a face acea analiză de risc, ne-am raporta clar la informațiile incluse de notarii publici în declarațiile informative, (…) se depun semestrial și înregistrările persoanelor fizice în scopuri de TVA. 

Având în vedere că declarațiile depuse de notari, din câte am sesizat, sunt făcute pe CNP-ul fiecărui beneficiar de venit – ce aș vrea să menționez este că și dacă tranzacțiile se fac prin intermediul mai multor notari, acestea se centralizează la nivelul ANAF pe CNP și, în consecință, ar putea fi o pârghie facilă de a identifica tranzacțiile pe care le efectuează o persoană fizică. Și în acest sens aș da un exemplu. 

Cred că, în 2018, anumite administrații financiare teritoriale au transmis comunicări persoanelor fizice prin care îi informau că, potrivit evidențelor ANAF, au înregistrat tranzacții din transferul de proprietăți imobiliare din patrimoniul personal într-o anumită perioadă de timp și le ofereau informații privind obligațiile pe care le au acele persoane fizice cu privire la veniturile obținute din activități independente”, potrivit Stelei Andrei – Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale – EY România.

De asemenea, Fiscul poate consulta oricând situația de la Cartea Funciară, unde sunt trecute informațiile referitoare la tranzacțiile cu imobile.

Toate tranzacțiile se înregistrează pentru publicitate în cartea funciară bineînțeles, iar de zece ani de zile de când principiul Cărții Funciare s-a schimbat din evidența pe proprietate în evidența pe proprietate și proprietar, se solicită CNP-ul element de înregistrare sau CUI-ul despre care vorbeam mai devreme în Cartea Funciară a proprietarului. Deci această evidență pe imobile, oricine a avut de-a face cu cartea funciară, orice persoană în ultimii 10 ani a fost înregistrată pe CNP cu privire la toate proprietățile deținute. Și sigur că probabil tendința este de unificare măcar la nivelul accesului între instituții al acestor registre, deci evidența există”, a completat Radu Berevoianu, notar public – Societatea Profesională Notarială Berevoianu și Asociații.

Dacă transferul proprietății se face din patrimoniul „afacerii”, unde vorbim de activități independente desfășurate cu scop economic, atunci persoana fizică trebuie să se înregistreze la Registrul Comerțului ca PFA, e obligată să țină contabilitatea, dar are și dreptul de a deduce anumite cheltuieli, chestiune care nu e valabilă pentru persoanele fizice obișnuite, trebuie să declare veniturile la Fisc și să plătească (prin declarația unică) impozitul de 10% (nu există niciun plafon de neimpozabilitate aici, iar cota de impunere este mult mai mare) și contribuțiile sociale obligatorii (pensii și sănătate).

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

ACTUAL

În primăvară s-ar putea să avem un nou Parlament. Florin Cîțu: ‘Este singura opțiune. Se pare că PSD și USR vor anticipate’

Publicat

in

De

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat că în cazul în care PSD și USR nu vor susține acest Guvernul Ciucă, singura opțiune sunt alegerile anticipate.

„PNL a arătat responsabilitate, flexibilitate, dorinţa de a rezolva această criză politică. A venit şi a schimbat mandatul, dintr-un preşedinte al PNL pentru premier a venit cu un alt candidat. Este ceea ce spuneau cei de la PSD şi USR. PSD a spus foarte clar că nu vrea la guvernare, deci nu avem ce discuţie să avem cu ei. USR a plecat de la guvernare şi împreună cu cei de la PSD şi de la AUR au dat jos un Guvern fără să aibă o soluţie. Soluţia responsabilă astăzi este să votăm acest Guvern minoritar, asta ar arăta şi din partea celor de la USR şi de la PSD responsabilitate şi că îi interesează românii şi nu doar voturile, schemele electorale sau planurile lor electorale şi mergem mai departe şi ne ocupăm de rezolvarea crizei din România. Dacă nu, aşa cum am spus de fiecare dată, toate opţiunile sunt pe masă, inclusiv alegeri anticipate”, a spus Cîţu la sediul central al PNL.

El a susţinut că USR nu trebuie să treacă în opoziţie, ci trebuie să arate responsabilitate.

„Dacă USR rămâne blocată într-o singură opţiune, nu avem cum să discutăm. Până la urmă, trebuie să facă şi USR un pas. Trebuie să vedem acel pas făcut de USR. (…) Toată lumea trebuie să arate responsabilitate. Astăzi, USR arată iresponsabilitate. PNL a făcut un pas important. Preşedintele partidului a făcut un pas important, s-a dat la o parte, PNL a venit cu un alt mandat. Unde este responsabilitatea celor de la USR? Să vedem care este concesia pe care o fac cei de la USR. Astăzi, pentru români, ar trebui să voteze acest Guvern, trecem peste iarnă şi putem să discutăm după aceea. (…) Dacă interesul celor de la PSD şi USR este să distrugă PNL, eu nu voi permite aşa ceva niciodată”, a mai spus Cîţu.

În cazul în care cele două formaţiuni nu vor susţine acest Executiv, a adăugat el, singura opţiune sunt alegerile anticipate.

„Este singura opţiune. Se pare că PSD şi USR vor anticipate şi atunci tot ceea ce am văzut în această perioadă de la PSD şi USR au fost doar vorbe goale. (…) Dacă USR vrea doar funcţii… pentru că până la urmă aşa vedem. USR vrea doar funcţii, nu îi interesează binele românilor. Eu am arătat că funcţia nu contează pentru mine. PNL a arătat acest lucru”, a mai declarat preşedintele PNL.

El a arătat că orice discuţie cu privire la mandatul PNL de negociere se va purta în BPN.

„Orice discuţie despre mandat se face în BPN. Nu o facem noi câţiva oameni”, a afirmat Cîţu.

Liderul PNL a amintit că partidul are o decizie în BEx prin care nu poate guverna cu USR dacă votează o moţiune de cenzură.

„Am făcut o concesie – am schimbat candidatul pentru premier. USR are şansa să arate românilor că flexibilizează mandatul, votează un Guvern minoritar astăzi, repede rezolvăm această criză şi apoi vedem mai departe ce se întâmplă, cum refacem coaliţia. Avem câteva luni de discutat. Sunt multe lucruri de discutat. Se reface aşa, peste noapte, doar cum vrea USR… Este imposibil”, a declarat Cîţu, precizând că există un dialog cu şeful statului, informează agerpres.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

ACTUAL

Klaus Iohannis, principalul vinovat? Dacian Cioloș: ‘Este preocupat să atace USR de câte ori are ocazia. Noi, partid responsabil, căutăm soluții și gândim soluții atât cât ne stă în putere’

Publicat

in

De

Preşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, a declarat luni că preşedintele Klaus Iohannis este ‘preocupat să atace USR de câte ori are ocazia’, menţionând că nu înţelege care sunt „subtilităţile acestei atitudini” şi că USR este un partid responsabil care caută soluţii pentru ieşirea din criză.

„În acest moment, noi căutăm soluţii împreună cu partidele responsabile. Ce îşi doreşte sau nu-şi doreşte domnul preşedinte, cred că e mai bine să-l întrebaţi pe dânsul. (…) Domnul preşedinte ne-a spus şi nouă la întâlnire că soluţiile politice de coalizare trebuie găsite între partidele politice. Eu am văzut că preşedintele este preocupat să atace USR de câte ori are ocazia. Care sunt subtilităţile acestei atitudini, dânsul ştie. Noi, partid responsabil, căutăm soluţii şi gândim soluţii atât cât ne stă în putere”, a afirmat Cioloş la o conferinţă de presă, întrebat ce crede că îşi doreşte preşedintele în această situaţie de criză.

Dacian Cioloş a spus că, dacă premierul desemnat Nicolae Ciucă nu reuşeşte să formeze un guvern şi îşi depune mandatul, „mingea este din nou în terenul preşedintelui, care va decide „cum are de gând să iasă din criză”.

Cioloş s-a întâlnit, luni, cu premierul desemnat Nicolae Ciucă pe tema formării guvernului.

Vineri, preşedintele Klaus Iohannis declara că reformele nu au fost realizate de coaliţie din cauza „crizatorilor”.

„Trebuie să vedem lucrurile aşa cum le văd şi românii. Trebuie să se termine criza politică, care nu este România, nu este despre problemele românilor, este o criză creată de unii care au vrut să arate cât de importanţi sunt şi nu au reuşit să arate decât ce neimportanţi sunt, ca să o spun foarte franc. (…) Avem nevoie de reformă în administraţie. Avem nevoie de reformă în domeniul pensiilor, avem nevoie în domeniul salarizării publice. Toate aceste lucruri au rămas în nelucrare, cum se numeşte. Coaliţia care a guvernat până acum nu a reuşit să rezolve aceste probleme. Nu are rost să vă explic eu, acum, de la Bruxelles, de ce nu au reuşit, dar zilele trecute au cam arătat care au fost crizatorii, cei care în loc să facă reforme au produs crize. Asta este situaţia la noi”, a afirmat Iohannis, informează agerpres.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend