– Poti reduce impozitul cu câteva mii de lei respectând anumite condiţii şi apelând la un evaluator
Mii de argeşeni au intrat în panică după ce au auzit că este posibil să aibă de plătit mii de lei impozit pentru clădirea sau apartamentul pe care le deţin. Chiar dacă Serviciile de Impozite si Taxe din cadrul primariilor nu au trimis încă înştiinţările de plată, unii dintre noi am aflat deja cât avem de achitat, adica, potrivit noilor reglementari, foarte mult in ciomparatie cu anii trecuti. Trebuie să ştiţi însă că suma respectivă nu este în toate cazurile şi suma finală de plată. Practic, serviciile de taxe si impozite au calculat impozitul conform legii, dar neavând informaţii clare despre destinaţia imobilului sau apartamentului. Tocmai de aceea toţi proprietarii care au sediul unei firme în imobilul pe care îl deţin vor primi înştiinţarea de plată cu suma ca pentru persoană juridică, indiferent dacă este vorba despre persoană fizică. Ulterior, se poate depune o declaraţie, la care se vor ataşa şi unele documente, cu ajutorul cărora va fi recalculat impozitul, ca pentru persoană fizică.
„În conformitate cu prevederile Legii nr. 227 din 2015, privind Codul Fiscal, începând cu anul 2016, impozitul sau taxa pe clădiri se stabileşte în funcţie de destinaţia finală a clădirii. Acestea pot avea destinaţie rezidenţială, adică locuinţă, destinaţie nerezidenţială, pentru activitate economică şi mixtă – locuinţă şi activitate economică. Impozitul pe clădiri datorat de persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri cu destinaţie nerezidenţială sau mixtă sau la adresa respectivă au fost înregistrate sedii de societăţi comerciale ori cel datorat de persoane fizice autorizate, cum ar fi cabinetele medicale, întreprinderile individuale, notari, avocaţi, experţi contabili etc., s-a stabilit automat, cu respectarea prevederilor art. 458, aliniatul 4, din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, prin aplicarea cotei de 2 la sută asupra valorii impozabile calculate ca pentru clădirile rezidenţiale. Pe cale de consecinţă, reamintim piteştenilor care deţin în proprietate sau folosinţă clădiri cu destinaţie nerezidenţială sau mixtă sau la adresa respectivă au fost înregistrate sedii de firmă, faptul că, în urma depunerii declaraţiei, se va restabili impozitul sau taxa pe clădiri în conformitate cu situaţia fiscală reală”, explică specialiştii Direcţiei Economice din primǎria Piteşti.
De la 3.700 la 308 lei, pentru sediul de taximetrist
Astfel, de exemplu, unui taximetrist, care are sediul social la adresa de domiciliu, dar nu desfăşoară activitate economică, i-a fost calculat, fără depunerea declaraţiei fiscale, un impozit pe clădiri de 3.700 lei. Însă, după depunerea declaraţiei fiscale şi recalcularea impozitului, va avea de plătit suma de 308 lei. Acelaşi principiu se aplică şi la o persoană fizică ce deţine în proprietate o clădire cu destinaţie mixtă, cu 110 metri pătraţi cu destinaţie rezidenţială şi 40 de metri pătraţi cu destinaţie nerezidenţială (spaţiu comercial). Iniţial, aceasta ar fi avut un impozit de aproape 10.000 lei, însă, după depunerea declaraţiei, acesta va scădea la 4.440 lei fără raport de evaluare şi 1.790 lei cu raport de evaluare.
Ce documente trebuie să ataşaţi declaraţiei fiscale
„Contribuabilii care se regăsesc într-una din situaţiile prezentate mai sus au obligaţia să depună declaraţii fiscale pentru stabilirea impozitului sau taxei pe clădiri până la data de 31 martie 2016. Recalcularea impozitului, după caz, se va face numai dacă se vor depune declaraţiile însoţite de mai multe documente”, precizează specialiştii.
Este vorba despre raportul de evaluare întocmit de un evaluator autorizat care reflectă valoarea clădirii la data de 31 decembrie a anului anterior anului de referinţă, procesul verbal de recepţie finală din care reiese valoarea clădirii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii cinci ani anteriori anului de referinţă şi actul de dobândire a dreptului de proprietate a clădirii, în cazul clădirilor dobândite în ultimii cinci ani anteriori anului de referinţă, din care reiese valoarea clădirii. În cazul în care valoarea clădirii nu se evidenţiază distinct, impozitul pe clădiri se va stabili la valoarea totală din actul respectiv.
De asemenea, trebuie depus orice document din care reiese destinaţia clădirii, cum ar fi contractele de închiriere, contractele de comodat, autorizaţiile de construire şi orice alte documente justificative.
Dacă nu aduci declaraţia rămâi cu impozitul uriaş
„În cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal, la care nu se desfăşoară nicio activitate economică, impozitul sau taxa pe clădiri se stabileşte similar clădirilor rezidenţiale. Iar în cazul în care la adresa imobilului se desfăşoară activitate economică, impozitul sau taxa pe clădiri se calculează similar clădirilor nerezidenţiale. În cazul unei clădiri cu destinaţie mixtă, aflată în proprietatea persoanelor fizice, la adresa căreia este înregistrat un domiciliu fiscal, la care se desfăşoară o activitate economică, impozitul se calculează prin însumarea impozitului aferent suprafeţei folosite în scop rezidenţial, cu impozitul aferent suprafeţei folosite în scop nerezidenţial”, completează specialiştii Direcţiei Economice din primǎria Piteşti.
Formularul „Declaraţie fiscală pentru stabilirea impozitului/taxei pe clădiri rezidenţiale/nerezidenţiale/cu destinaţie mixtă aflate în proprietatea unei persoane fizice” poate fi descărcat şi de pe site-ul primǎriei Piteşti, www.primariapitesti.ro, care apare sub denumirea scurtǎ “2016-Declaraţie clǎdiri rezidenţiale-nerezidenţiale-mixt PF.pdf” la secţiunea FORMULARE ONLINE/ACTE NECESARE, subsecţiunea “Serviciul Constatare, Impunere Persoane Fizice”.
Declaraţiile pot fi depuse prin e-mail, trimise prin poştă, cu confirmare de primire sau direct la ghişeele birourilor specializate.
You must be logged in to post a comment Login