Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Atelierul din comuna Ştefan cel Mare unde sunt create adevărate minuni

Avatar

Publicat

in

Undeva, în sud- estul Argeşului, într-o zona mai degrabă catalogată drept ruda săracă a nordului judeţului, s-a născut din dragoste pentru tradiţie şi identitate dar şi din multă solidaritate umană un simbol de românitate.

Vorbim despre comuna Ştefan cel Mare, comună care amestecă într-un mod plin de vituozitate vechiul cu noul, contemporaneitate cu epoca medievală căci este formată, printre altele,  din două sate atât de diferite încât ar părea că nu exită nicio cale de uniune. Pe de o parte este vorba despre satul Ştefan cel Mare al cărui plan, realizat de iginerul Gheorghe Florescu, datează din secolul al XIX-lea, un sat tânăr şi organizat total diferit faţă de satele de câmpie. Deşi poartă numele marelui voievod, nu există nicio legătură între această aşezare şi măcar cu vreun act de vitejie al voievodului.

DE INTERES

De partea cealaltă se află  satul Glavacioc, o localitate celebră în special datorită mânăstirii Glavacioc, de numele căreia se leagă două legende celebre şi care  apare în documentele epocii medievale. Cele două sate sunt astfel despărţite de sute de ani de istorie şi tradiţii dar unite astăzi într-un ţel comun – un Muzeu al Satului în slujba căruia s-a pus întreaga comunitate cu scopul de păstra pentru posteritate dovezile de românitate şi tradiţiile care ne asigură continuitatea şi identitatea naţională  într-o lume tot mai disipată şi mai globalizată.

test-si-putinei

Aici, la Ştefan cel Mare, în cadrul micului şi cochetului Muzeu al Satului în care sunt adunate  oale de gătit, lămpi ce aparţin secolului IX, separatoare de seminţe, ţest din care aştepţi să răzbată mirosul pâinii coapte sau putineiul cu care se scoatea untul,  războiae de ţesut şi alte obiecte de manufactură, toate donate de locuitorii comunei, funcţionează un atelier de cusut ii, ţesut scoarţe,  covoare şi macaturi, toate produse manual, din fire şi fibre naturale şi ale căror modele s-au transmis din generaţie în generaţie.

lampa

La reconstrucţia clădirii, până nu demult o casă dezafectată pe punctul de a se prăbuşi, au participat toţi săteni.

macat

De la mic, la mare, de la profesoare şi învăţătoare care şi-au implicat întreaga familie şi până la seniorii comunităţii, toţi au venit să dea o mână de ajutor pentru ceea ce a devenit astăzi atelierul de confecţionat opere de artă, căci asta fac femeile care au adunat în mâinile lor măestria tuturor generaţiilor care au trecut pe aceaste meleaguri şi care sunt gata să predea viitoare generaţii secretul bluzelor care par a reproduce celebrele peisaje ale lui Monet sau  al scoarţelor şi carpetelor  care formau un ansamblu cromatic unitar cu interiorul locuinţelor românilor .

separatoare-seminte-oale

Căci piesele de port popular au jucat un rol extrem de important în viaţa românilor din cele mai vechi timpuri . Până nu demult nu exista casă care să nu deţină un război de ţesut , vârtelniţă sau furcă de tors iar claca organizată în special iarna era cea mai bună metodă de convivialitate şi de întărire a solidarităţii umane. De altfel inginerul de la Petrom, Maria Tudor, parte integrantă a proiectului din comuna Ştefan cel Mare  spunea că  în prezent se vorbeşte despre spirit de echipă fără a se cunoaşte cu adevărătat însemnătatea lui,  în timp ce claca străbunilor nostri reprezenta cel mai puternic exemplu lucru în echipă.

Şi ca să demonstreze că sunt gazde primitoare, oamenii din Ştefan cel Mare si-au primit musafirii cu pâine şi sare  dar şi cu frumuseţea naturală a copiilor lor.

paine-sare1

Cu inima deschisă, ochi sinceri şi dragoste de semeni, frumoşii copii ai comunei Ştefan cel Mare au venit să dea din energia lor tuturor celor prezenţi la inaugurarea atelierielor de înfăptuit minuni şi să arate frumseţea dansului popular românesc, aceste hore magice care strâng în cercul lor energia solară divină şi o împart tuturor celor care se prind în joc.

copii-frumosi

Şi poata dovada cea mai clară că energia solară a dansului şi frumuseţea interioară a oamneilor reprezintă lucrurile cele mai de preţ care s-au adunat în jurul atelierului de cusut ii, vă facem cunoştinţă cu două din cele mai talentate cusătorese. În stanga este Stan Ioana iar în partea dreaptă este Stan Ioana.

stan-ioana-la-patrat

Nu, nu e nicio greşeală. Ambele făuritoare de frumos au acelaşi nume şi sunt noră şi soacră dar nu e vorba despre o soacră poamă acră ci despre una care va dăinui peste vremuri ca fiind făuritoarea de cusătorese de ii. Soacra Stan Ioana vine la atelier deşi ar avea de lucru suficient în propria gospodărie dar îşi doreşte extrem de mult să le arate copiilor care le sunt originile şi să-i înveţe să ducă mai departe arta de a produce porturi populare. Un lucru este cert-tanti Ioana nu suportă să piardă timpul. I se pare că a sta fără să faci nimic este un mare păcat faţă de propria viaţă pe care nu ai voie să o iroseşti.

Atelierul de cusut ii şi Muzeul Satului din Ştefan cel Mare au reuşit să adune comunitatea în jurul unui scop- acela de a duce mai departe identitatea culturală şi naţională a românilor, scop la care a participat şi vicepreşedintele CJ Argeş, Simona Brătulescu, iar financiar au fost sprijniţi de Petrom.

 

 

 

Comenteaza cu profilul de FB
DE INTERES

ACTUAL

Dan Barna, reacție despre o eventuală înscriere a lui Nicușor Dan în PNL: ‘Dacă va decide să meargă într-un alt partid, evident, mergem mai departe’

Avatar

Publicat

in

De

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat că nu crede că Nicușor Dan, primarul ales al Capitalei, se va înscrie în PNL, dar dacă, totuși, va decide să facă acest pas, ”mergem mai departe”.

”Nu cred, pentru că el a fost consecvent în acest mesaj pe care l-a transmis, că are un proiect pentru Bucureşti, pentru noul Bucureşti, în care a reuşit să convingă partea dreaptă a eşicherului politic bucureştean, partea majoritară, după cum s-a văzut la aceste alegeri, să fie susţinut şi nu cred că la momentul acesta va face opţiune politică într-o direcţie sau alta”, a declarat Dan Barna, la Digi24, joi seară, întrebat despr o eventuală înscrierea lui Nicuşor Dan în PNL.

Barna a mai adăugat că miza pentru partidul său este ca proiectele USR – Plus să devină realitate.

”Dacă va decide (Nicuşor Dan – n.r.) să meargă într-un alt partid, evident, mergem mai departe. Miza pentru colegii noştri consilieri în Primăria Generală şi în Primăria de Sector este ca proiectele USR – Plus să devină realitate şi să susţinem şi proiectele primarului ales, Nicuşor Dan, prin care Bucureştiul poate să devină acea metropolă modernă despre care am vorbit de atâtea ori în campanie”, a mai precizat Barna, informează news.ro.

DE INTERES

Citește și:

Întrebarea-cheie la care trebuie să răspundă cei surprinși pe camerele de supraveghere de la BES 1

Veste bună pentru tinerii care vor să își achiziționeze o locuință. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat

EXCLUSIV S-a lăsat cu bătaie după votare! Acuze dure: ‘Oamenii primarului PNL l-au desfigurat’

Comenteaza cu profilul de FB
DE INTERES
Citeste mai mult

ACTUAL

Escrocherie de mare clasă, dar totul s-a terminat la DNA. Un fost angajat al SRI s-a dat drept ofițer SIE pentru a înșela mai multe persoane

Avatar

Publicat

in

De

O escrocherie de mare clasă a fost pusă în practică de Ion Mihai Dincă, fost angajat SRI, care a fost reținut de procurorii DNA, fiind acuzat și cercetat pentru infracțiunea de trafic de influență.

Potrivit DNA, în perioada 5 august 2020 – 16 septembrie 2020, inculpatul ar fi pretins 180.000 euro în schimbul intervențiilor, prin intermediul altei persoane, la judecătorii din cadrul Tribunalului Bacău și Curții de Apel Bacău, pentru a-i determina să dispună punerea în libertate a unei persoane cercetate într-un dosar al DNA, iar ulterior, în faza de judecată, aplicarea unei pedepse la închisoare cu suspendarea executării.

Originar din județul Mehedinți, escrocul s-a mutat cu chirie în București pentru a fi credibil.

DE INTERES

Așadat, Ion Mihai Dincă ar fi pretens de la soția bărbatului care avea probleme cu legea, suma de 90.000 de euro. Pentru că femeia l-a rugat să mai scadă din sumă pentru că nu are atâția bani, escrocul a admis ca prima tranșă să fie de „numai” 60.000 de euro.
La data de 22 septembrie 2020, Tribunalul București a admis cererea procurorilor și a dispus arestarea inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile. Miercuri, 30 septembrie, judecătorii de la Curtea de Apel București au programat judecarea contestației inculpatului la măsura arestării preventive.

Dincă nu este la primul dosar în care este acuzat de înșelăciune, dar nici la prima condamnare pentru alte infracțiuni comise, notează gazetadecluj.ro.

Dincă, un „client” obișnuit al penitenciarelor.

A fost trimis in judecata pentru santaj si inselaciune dupa ce a santajat-o pe o profesoara pentru a renunta la postul din liceul in care lucra si a inselat alte doua femei carora le-a promis ca le rezolva anagajari la stat pe posturi bine platite.

Cele doua persoane „vrajite” de escroc sunt o consiliera judeteana PSD din Constanta, candidata pentru un nou mandat, si o fosta directoare DSV, candidata PMP pentru o primarie din Mehedinti.

Un dosar trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Targu-Jiu in septembrie 2019, dosar aflat pe rolul Judecatoriei Targu-Jiu, scoate la iveala modul in care Ion Mihai Dinca, un barbat de 50 de ani despre care presa locala scrie ca ar fi fost in trecut ofiter SRI, promitea posturi bine platite la stat sustinand ca este ofiter de informatii sau angajat al Guvernului, cu relatii la cel mai inalt nivel.

Profesoara care l-a infundat pe „ofiterul de informatii”

Escrocheria pusa la cale de Dinca a intrat in atentia autoritatilor in 2019, cand Bianca Madalina Baloi, o profesoara de Limba Romana de la Liceul Tehnologic Bilteni a fost la un pas sa isi piarda postul in urma unui ordin al Inspectoratului Scolar Judetean. In final, tanara a ramas la catedra, un site din Gorj scriind despre profesoara ca in trecut a postat pe retelele de socializare poze indecente.

Vazand articolele scrise despre profesoara, Dinca a sunat la secretariatul liceului la care preda Bianca Baloi, s-a recomandat angajat al Guvernului si a cerut numarul de telefon al profesoarei, pe care l-a si obtinut.

Ulterior, a sunat-o pe profesoara si i-a transmis ca lucreaza la Guvern, ca are cunostinta despre existenta unor filmulete compromitatoare cu ea, ca urmeaza ca filmuletele sa apara saptamanal in presa daca nu renunta la postul de profesoara in cadrul Liceului Tehnologic Bilteni.

In acelasi timp, Dinca i-a promis profesoarei ca are posibilitatea sa opreasca difuzarea acestor filmulete compromitatoare si poate sa intervina pentru angajarea sa pe un post foarte avantajos in Bucuresti.

Surpriza de la flagrant

Dupa ce a terminat discutia cu Dinca, profesoara i-a spus sotului sau ce s-a intamplat. Cei doi l-au sunat din nou pe barbat, au inregistrat discutia si au anuntat Politia. Cu ocazia anchetei, telefonul barbatului a fost pus sub ascultare, iar in 10 iulie 2019, profesoara s-a intalnit cu Dinca in Bucuresti.

Barbatul i-a cerut femeii 500 de lei ca sa inceapa procedurile de verificare in vederea angajarii. In momentul predarii banilor a fost organizat flagrantul. Cu aceasta ocazie, asupra barbatului s-au descoperit mai multe documente (copii dupa actele de identitate si actele de studii) pe numele lui Irina Oana Zoican, medic veverinar si director adjunct al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Mehedinti.

Cum a muscat momeala o directoare DSV

Audiata in cadrul anchetei, Zoican a declarat ca Dinca a sunat-o si s-a recomandat ca fiind domnul C. Barbatul i-a spus ca face parte din structurile informative ale Romaniei si i-a oferit un post de conducere in cadrul unei structuri din Bucuresti, al carei obiect de activitate este acela al verificarii modului de utilizare a fondurilor europene.

Ancheta a scos la iveala ca in mai 2019, Oana Irina Zoican s-a intalnit cu „pila” sa in Bucuresti. Ca sa ii intareasca femeii convingerea ca lucreaza in structurile de informatii, escrocul i-a dat intalnire in apropierea Cercului Militar din Bucuresti.

Directoarea de la DSV a declarat ca, pe tot parcursul intalnirii, Dinca i-a spus ca face parte din structurile de informatii si ca se ocupa cu angajarea unor persoane in functii publice, fara implicarea politicului, ci doar pe baza verificarilor cunostintelor.

Dinca i-a dat femeii si detalii despre postul de director pe care il va ocupa „in cadrul unei structuri nou infiintate al carei obiect de activitate urma sa fie verificarea modului de utilizare a fondurilor europene”.

Teatrul jucat de escrocul care promitea sinecuri

Vrajita de promisiunea ca va fi directorul general al noii structuri infiintate de Guvern, directoarea de la DSV Mehedinti a pregatit actele necesare angajarii si i le-a predate lui Dinca, la Craiova. Intalnirea a avut loc in fata prefecturii, unde Dinca „tocmai a avut o intalnire cu prefectul”.

Cea de-a treia intalnire dintre Dinca si directoarea DSV a avut loc in Bucuresti. Femeia a fost pusa sa completeze niste teste psihologice, timp in care Dinca se prefacea ca vorbeste la telefon cu „grei” din politica si Guvern, laudandu-se inclusiv ca poate „inchide” dosare penale aflate in lucru la Directia Nationala Anticoruptie.

Oana Zoican avea sa afle ca este jucata pe degete dupa flagrantul din cazul profesoarei din Gorj, flagrant cu ocazia caruia actele directoarei DSV au fost gasite asupra lui Dinca.

Salariu de 5.000 de euro si locuinta de serviciu in Bucuresti

In timp ce ii ascultau telefonul „ofiterului de informatii”, ca urmare a plangerii depuse de profesoara din Gorj, procurorii aveau sa constate ca, pozand in persoana influenta, Dinca incearca sa o insele si pe Nicoleta Bercaru, director de scoala si consilier judetean PSD in Constanta.

Audiata cu ocazia anchetei, Bercaru avea sa declare ca in 2 iulie 2019 a fost contactata pe telefonul personal de o persoana care s-a recomandat ca fiind de la corpul de control al prim-ministrului. De asemenea, barbatul de la celalalt capat al firului i-a spus ca lucreaza la SIE.

Cu ocazia discutiei, Dinca i-a propus Nicoletei Bercaru o intalnire in Bucuresti pentru a discuta despre o promovare, ivindu-se doua posturi, unul pe plan local si altul la nivel central. Trei zile mai tarziu, Nicoleta Bercaru era in Bucuresti, discutand despre postul ce urma sa ii aduca un salariu de „5.000 de euro lunar si locuinta de serviciu in Bucuresti”.

Ca sa fie convingator, Dinca si-a dat intalnire cu Bercaru la o cafenea din apropierea Guvernului. Cu ocazia discutiei, Dinca i-a spus Nicoletei Bercaru ca ar urma sa ocupe functia de director general al unei structuri care se ocupa de verificarea modului de utilizare a fondurilor europene.

Cu ocazia aceleiasi intalniri, Dinca i-a spus Nicoletei Bercaru sa pregateasca un dosar care sa contina un cv, in fotocopie actele de studii si cele de stare civila, precum si un tabel cu rudele pana la gradul IV. De asemenea, Dinca i-a spus femeii ca va trebui sa emita in mod periodic informari catre acesta, deoarece el este persoana din cadrul Serviciului de Informatii Externe care a fost desemnat sa se ocupe de ea.

La fel ca in cazul directoarei de la DSV Mehedinti, si in cazul consilierei judetene din Constanta, pe parcursul discutiilor Dinca se prefacea ca vorbeste la telefon cu persoane influente. La final, barbatul a rugat-o pe femeie sa il duca cu autoturismul pana Ministerul Transporturilor, pentru ca are treaba acolo.

Detaliul care l-a dat de gol pe escroc

Nimic din comportamentul barbatului care i-a promis sinecura de 5.000 de euro si locuinta de serviciu nu i-a trezit suspiciuni Nicoletei Bercaru. Astfel, peste patru zile consiliera judeteana din Constanta s-a intors in Bucuresti cu actele de angajare si s-a cazat la Hotel Hello.

Dinca a mers in camera de hotel a femeii si a pus-o sa completeze niste teste psihologice, spunandu-i ca urmeaza sa sustina si o proba sportiva la Oradea, dar va merge altcineva sa dea testul sportiv in locul sau. Totodata, Dinca i-a cerut Nicoletei Bercaru suma de 1.000 de lei, 500 pentru verificarile efectuate cu privire la persoana sa si 500 de lei pentru fata care va sustine probele sportive in locul sau.

Observand ca testele psihologice care i-au fost date pentru a le completa sunt luate de pe interne (la subsolul paginilor existand inscriptia http//:teste psihologice.ro) si nu de la o institutie publica, Nicoleta Bercaru si-a dat seama ca ceva nu este in regula. Astfel, femeia i-a spus escrocului ca nu are bani asupra sa si nici pe card si ca va trebui sa ii ceara sotului sa ii depuna suma pe card.

Ancheta avea sa mai scoata la iveala ca pentru a fi credibil, Dinca si-a stabilit domiciliul in Bucuresti, la o adresa la care figureaza ca avand domiciliu inca 500 de persoane, conform ziare.com.

Citește și:

Întrebarea-cheie la care trebuie să răspundă cei surprinși pe camerele de supraveghere de la BES 1

Veste bună pentru tinerii care vor să își achiziționeze o locuință. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat

EXCLUSIV S-a lăsat cu bătaie după votare! Acuze dure: ‘Oamenii primarului PNL l-au desfigurat’

Comenteaza cu profilul de FB
DE INTERES
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend