Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Atac puternic al RISE Project la adresa Președinției Moldovei. Consilier prezidențial atacat cu jocuri financiare interesante în zone offshore

Avatar

Publicat

in

Andrei Spînu, secretarul general al administrației prezidențiale, a jonglat de ani buni cu mai multe companii, inclusiv din zone offshore. Direct sau indirect, numele lui este legat de jurisdicții precum Cipru, Hong Kong, Delaware și Belize.

Mai mult, pe când era viceministru al Tineretului și Sportului, Spînu a fost și în incompatibilitate de funcție. S-a întâmplat la intersecția anilor 2015-2016, când, în paralel, a administrat activitatea unei firme din Hong Kong care, în ultimii ani, i-a adus circa 8 milioane de lei, transmite la Rise.md.

Între timp, firma lui Spînu din Hong Kong va deveni OneTwoStart LTD, denumire sub care și apare în declarațiile lui de avere. De la ea Spînu a încasat, în perioada 2017-2019, cele mai consistente venituri – peste 8 milioane de lei.

Andrei SPÎNU: Sunt bani pe care îi primeam ca și dividende din afacerea cu traducerile. […] Acum [firma] nu se ocupă cu nimic. Este în fază de lichidare, pentru că nu mai este rost să se ocupe cu ceva, atâta timp cât totul este mutat în Marea Britanie.

casa-andrei-spinu

Anume pe seama veniturilor din Hong Kong și pune, în mare parte, Andrei Spînu, casa de 215 metri pătrați din Chișinău pe care a cumpărat-o, în 2018, cu 393.500 de euro, adică 7.6 milioane de lei. Banii nu i-a plătit pe toți deodată, urmând să-i achite în rate până la finele anului trecut.

Andrei SPÎNU: Dacă urmăriți declarațiile [de avere] pe care le-am făcut, o să vedeți că sunt venituri suficiente ca să acopăr această sumă. Iar când o să ridicați declarația pentru 2020, o să vedeți că cea mai mare parte din casă a fost achitată în 2020.

Rugat să comenteze, din postura de Secretar General al administrației prezidențiale, care ar trebui să fie atitudinea statului față de utilizarea de către oamenii de afaceri din Republica Moldova a jurisdicțiilor cunoscute și ca paradisuri fiscale, Andrei Spînu a avut o poziție fermă.

Andrei SPÎNU: Statul trebuie să lupte cu offshorizarea. În mod special, dacă offshorizarea înseamnă contracte cu statul, participarea la achiziții publice, participarea la anumite sectoare sensibile pentru securitatea statului, cum ar fi sistemul bancar, sistemul de asigurări, mass-media. […] Eu cred că asta este extrem de dăunător pentru țară și cu asta trebuie să luptăm.

Cât despre veniturile obținute din exterior, important este ca informația să ajungă și la Fisc, afirmă Spînu.

Andrei SPÎNU: Nu cred că este corect ca veniturile obținute, indiferent de zona din care sunt obținute – offshore, non-offshore, pentru că și în non-offshore poți să ascunzi anumite venituri, să nu fie declarate și să nu se achite taxă acolo unde este reședința fiscală a celor care fac acele afaceri. Ceea ce eu am considerat că, indiferent de unde sau în ce jurisdicție va fi compania pe care o dețin, să declar toate veniturile la Inspectoratul Fiscal din Republica Moldova.

Imediat după ce a apărut investigația Rise, Andrei Spînu a venit cu un comentariu pe pagina lui de Facebook:

”Am acceptat să ofer interviu echipei Rise și să răspund la toate întrebările tocmai pentru faptul că nu am ce ascunde și tot ce este relatat în articol ține de activitatea mea de antreprenor.

Am început, împreună cu partenerii mei, totul de la zero. Repet ce am spus și în alte comentarii, în toată această perioadă am reușit să fac o afacere fără scheme de corupție, fără contracte cu statul, fără interese ascunse în Republica Moldova și achitând toate taxele. Am lucrat onest și sincer cu echipa pentru a crea un model de afaceri care să dureze în timp.

La moment, acest model de business creează locuri de muncă și în Moldova (peste 130 de angajați) și achită milioane de lei plăți la bugetul de stat (peste 10 mln în anul 2020). Compania din Moldova a primit în 2020, de la Inspectoratul Fiscal, Certificatul de Credibilitate alături de încă doar 43 de companii locale (https://bit.ly/3k8LVz7).

Sunt mândru de ce am reușit să construiec în afaceri și sper acum să pot ajuta și în sectorul public.

PS: Sunt deschis și pentru viitor pentru a discuta cu presa despre activitatea mea privată sau publică. Voi fi mereu disponibil pentru a răspunde la orice întrebare”, a declarat secretarul prezidențial.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Regele Iordaniei face acuzații GRAVE împotriva Israelului: ‘Favorizează extremismul și ameninţă stabilitatea în regiune’

Avatar

Publicat

in

De

Regele Abdallah al II-lea al Iordaniei şi-a exprimat sâmbătă temerea că atitudinea Israelului faţă de palestinieni favorizează “extremismul” şi destabilizează regiunea, în cursul unei videoconferinţe care a reunit liderii semnatari ai “Apelului de la Christchurch” împotriva terorismului online, potrivit AFP, arată Agerpres.

În cursul acestei conferinţe organizate de Franţa şi de Noua Zeelandă, el a avertizat “împotriva consecinţelor care ar putea surveni dacă conflictul israeliano-palestinian rămâne fără soluţie justă şi globală”, informează un comunicat al palatului regal.

Potrivit autorităţilor palestiniene, cel puţin 139 de persoane au fost ucise în Gaza în ultimele zile după ce Israelul a bombardat enclava controlată de mişcarea islamistă Hamas, care lansează rachete asupra statului israelian ca represalii la violenta reprimare a manifestanţilor palestinieni în Ierusalimul de Est.

“Nedreptatea şi absenţa soluţiei politice favorizează extremismul”, a subliniat regele, adăugând că acţiunile israeliene în teritoriile palestiniene ameninţă “stabilitatea şi securitatea” în regiune.

“Apelul de la Christchurch” fusese lansat după masacrul din 2019, soldat cu 51 de morţi în două moschei în acest oraş neozeelandez.

Paralel cu declaraţiile regelui haşemit, sute de iordanieni au manifestat sâmbătă în a şasea zi consecutiv la Amman şi în apropierea frontierei cu Cisiordania, în semn de solidaritate cu palestinienii.

Circa 400 de persoane au participat la o manifestaţie în apropierea moscheii Kalouti, situată la circa 500 de metri de clădirea ambasadei israeliene la Amman, arborând drapele iordaniene şi palestiniene şi mari bannere pe care se putea citi “Nakba” (catastrofă în arabă) şi “Naksa” (înfrângere).

În fiecare an la 15 mai, palestinienii comemorează Nakba, care marchează pentru ei “catastrofa” pe care a reprezentat-o crearea statului israelian în 1948.

Manifestanţii au scandat în special:”Vom continua până când Palestina va fi eliberată” şi “Revoluţie până la victorie!”.

În regiunea Karameh, situată la 50 de km de Amman, în apropierea frontierei cu Cisiordania, 1000 de persoane s-au adunat, la fel ca în ajun, pentru a cere deschiderea frontierelor cu teritoriul palestinian.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

MAE anunţă: Noi condiţii pentru intrarea românilor în Grecia

Avatar

Publicat

in

De

Ministerul Afacerilor Externe precizează că autoritățile elene au revizuit condițiile de intrare în Republica Elenă, în contextul pandemiei de COVID-19. Noile măsuri au intrat în vigoare la data de 14 mai 2021, ora 06.00 și se aplică până la data de 24 mai 2021, ora 06.00.

Astfel, potrivit noilor măsuri adoptate de autoritățile elene, accesul pe cale rutieră și aeriană pe teritoriul Republicii Elene va fi permis persoanelor care îndeplinesc cel puțin una dintre următoarele condiții: prezintă rezultatul unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen; prezintă o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la data efectuării rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză; prezintă o dovadă emisă de un laborator autorizat din statul de proveniență, prin care se confirmă faptul că persoana în cauză a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

Totodată, MAE reamintește că toate persoanele care intră în Republica Elenă au obligația de a completa formularul PLF (Passenger Locator Form) cu cel puțin 24 de ore înaintea începerii călătoriei, indiferent de statul din care sosesc. Formularul este accesibil aici – https://travel.gov.gr/#/.

De asemenea, potrivit informațiilor comunicate de către autoritățile elene, accesul pe teritoriul Greciei prin punctele rutiere de trecere a frontierei a fost modificat, astfel: prin punctul de trecere a frontierei Nymfea-Makaza este permisă intrarea doar a transportatorilor profesioniști de mărfuri, nefiind permis accesul în alte scopuri; prin punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas și Svilengrad-Ormenio este permisă intrarea tuturor categoriilor de persoane și autovehicule. Programul de funcționare al celor două puncte de trecere a frontierei este de 24h/24h; prin punctele de trecere a frontierei de la Kakavia (frontiera cu Republica Albania) și Kipi (frontiera cu Republica Turcia) este permisă intrarea doar pentru cetățenii greci, persoanele cu rezidența în Grecia, care călătoresc în Republica Elenă pentru motive esențiale, în limita a 400 de persoane/zi. Programul de funcționare al celor două puncte de frontieră este 07:00 – 23:00. Nu este impusă o limitare a numărului de autovehicule de marfă care traversează punctele de trecere Kakavia sau Kipi.

MAE informează că rămâne în vigoare măsura efectuării, de către autoritățile elene, în mod aleatoriu, a unor teste rapide pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 la punctele de trecere a frontierei, pentru toate categoriile de persoane, inclusiv transportatorilor profesioniști.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend