Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

AstraZeneca nu vrea să spună cât vaccin va livra, dar spune că este gata să îl furnizeze mai devreme decât se stabilise

Avatar

Publicat

in

Compania farmaceutică AstraZeneca a propus Uniunii Europene să înceapă cu o săptămână mai devreme livrarea vaccinului său anti-COVID-19 către statele UE, după ce executivul comunitar a întrebat această companie britanico-suedeză dacă poate redirecţiona unele doze destinate Marii Britanii pentru a compensa diminuarea cantităţilor anunţate a fi livrate către UE, relatează marţi Reuters.

AstraZeneca a anunţat vineri că, din cauza unor dificultăţi în activitatea de producţie, va reduce cantitatea de vaccin livrată statelor UE în primul trimestru al acestui an faţă de nivelul convenit cu Comisia Europeană. Potrivit unui oficial european, ar fi vorba de o reducere de circa 60%, până la 31 de milioane de doze, scrie agerpres.ro.

Citește și: Doina Pană, după ce expertiza a confirmat că a fost otrăvită: ‘Nu e o singură persoană. Din analize a reieșit că a fost ceva programat, nu o singură doză’

Alţi doi oficiali europeni au declarat agenţiei Reuters că AstraZeneca a propus Comisiei Europene, în timpul unor reuniuni desfăşurate luni, să înceapă livarea vaccinului către statele blocului comunitar pe 7 februarie, în loc de 15 februarie. Una dintre surse a mai spus că societatea farmaceutică şi-a mărit obiectivul privind cantitatea de vaccin ce ar urma să fie livrată UE în februarie, faţă de nivelul diminuat anunţat vineri. Compania nu a oferit însă date clare despre numărul de doze ce ar urma să fie livrate în martie şi nici dacă va redirecţiona către UE unele cantităţi de vaccin alocate Marii Britanii.

După reuniunile desfăşurate luni, comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că societatea AstraZeneca nu a oferit răspunsuri mulţumitoare la întrebările adresate de Comisia Europeană.

Citește și: Ludovic Orban nu renunță la șefia partidului: ‘Am preluat PNL într-un moment greu, după o înfrângere în alegeri, când partidul avea 17-18% în sondajele de opinie’

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) examinează în prezent documentaţia pentru vaccinul AstraZeneca/Oxford şi a anunţat că o decizie privind acordarea Autorizaţiei de Comercializare Condiţionată (CMA) în UE ar putea fi luată la reuniunea din 29 ianuarie a Comitetului pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP).

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Vizită istorică: De ce merge Papa Francisc în Irak, după atacurile asupra unei baze americane și în plină pandemie

Avatar

Publicat

in

De

Papa Francisc începe azi o vizită istorică în Irak. Este pentru prima dată în istorie când un papă vizitează Irakul. O face cu riscul propriei vieți, pentru a „salva” mult mai multe. Vrea să-i întărească pe cei pe care-i reprezintă, ca să nu se mai considere orfani, spune părintele Francisc Doboș.

Cu câteva ore înainte de vizita în Irak, Papa Francisc a transmis un mesaj video în care i-a menționat pe creștini, musulmani, evrei și yazidi și le-a spus că merge în rândurile irakienilor ca „pelerin de pocăință, de pace și de speranță”.

O imagine simbolică a Irakului a fost publicată acum câteva luni de Stația Spațială Internațională: o pată neagră nedefinită deschisă spre Golful Persic. În acest întuneric, Papa Francisc se pregătește să „aprindă lumina”.

Călătoria este riscantă pe de o parte din cauza situației politice, țara fiind devastată de războaie, pe de altă parte a pandemiei.

Părintele catolic Francisc Doboș a explicat pentru MEDIAFAX semnificația vizitei.

SURSE Polițiștii care au răpit și torturat doi tineri în București AU PLÂNS în arest: Una dintre polițiste a dezvăluit totul anchetatorilor

„Pare paradoxală vizita acum, în plină pandemie, în Irak. De ce nu a mai așteptat? Nu am un răspuns, dar nu pot să văd decât gestul profetic al unui Papă care nu mai lasă poporul irakian să aștepte. Nu e vorba numai de poporul irakian, ci de creștinii din Irak care au fost împrăștiați după 2014 peste tot în lume. Creștinii considerați fiind, sute de ani, oameni de categoria a doua”, declară părintele.

Papa Francisc are curajul acum să meargă în Irak pentru că nu vrea să-i mai dezamăgească pe creștini: „Nici lui Cristos nu i-a mers prea bine, și-a asumat riscuri intrând în Ierusalim. Gestul e profund creștin, plin de iubire, de dăruire, de sacrificiu”.

Apoi, spune Francisc Doboș, vizita are și o altă însemnătate, nu doar pentru creștini, ci și pentru regiune, pentru Golf: „Irakul a fost de atâtea puteri, toți au vrut să aducă pacea, măcar declarativ, și cu toate acestea țara a trăit războaie de nedescris ani de zile. Mulți au dorit pacea pentru că aveau interese. Papa Francisc merge în Irak pentru că are interesul lui Dumnezeu. Vrea să ducă liniștea în sufletele, în inimile multor oameni, nu doar creștini, și să ajute la un dialog inter-religios”.

Papa Francisc, prin vizita pe care o face, dorește să atragă atenția opiniei publice mondiale că Orientul Mijlociu nu mai este doar „un teritoriu de împărțit”, ci are țări cu demnitatea lor, istoria lor, fiind „leagănul civilizației”.

„Merge să îi întărească pe cei pe care-i reprezintă, ca să nu se mai considere orfani. Papa nu dorește să unească în sensul de a omogeniza, ci dorește să-i unească pe oameni făcându-i să se respecte în identitatea lor. În dialogurile pe care le va avea va transmite, împreună cu responsabilii musulmani din Irak, această invitație la respect, la pace, la dialog. Îi provoacă pe irakieni și opinia publică mondială la idea că pacea nu înseamnă doar <împărțirea cașcavalului>, ci distribuirea echitabilă a bunurilor pământului, fără ca cei puternici să profite de cei slabi. Aș îndrăzni să spun că este un mesaj . Asumându-și riscurile de a merge acolo, e cineva care consideră că viața celor pe care-i vizitează este uneori mai importantă decât propria viață, și asta nu poate să o facă decât Dumnezeu atunci când moare pentru ca noi să trăim. În gestul Papei, într-o asemenea situație, nu pot decât să văd gestul lui Cristos”, adaugă părintele catolic.

Călătoria apostolică are loc în perioada 5-8 martie sub genericul „Voi toți sunteți frați”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Prinţul moştenitor saudit continuă planurile de construcţie a unui mega-oraş, în timp ce SUA îl acuză de uciderea lui Khashoggi

Avatar

Publicat

in

De

Planurile prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman de construcţie a unui mega-oraş în deşert, fără drumuri şi maşini, un proiect de 500 de miliarde de dolari destinat diversificării economiei ţării sale, sunt în plină desfăşurare, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Proiectul reprezintă un nou model de infrastructură urbană, fără drumuri, maşini şi poluare.

Compania care se ocupă cu dezvoltarea oraşului, a cărui dimensiune se va apropia de cea a Belgiei atunci când va fi finalizat, va angaja 700 de persoane în acest an, a declarat Simon Ainslie, directorul operaţional al proiectului.

Proiectul NEOM este promovat ca fiind o viziune pentru un viitor mai luminos, trebuie să atagă încă interesul investitorilor.

Proiectul este de mare amploare, iar regiunea are deja centre de afaceri şi de transport bine stabilitate, cum sunt Dubai, Abu Dhabi şi Qatar. Dezvoltarea proiectului este legată de ărinţul moştenitor, care, în calitate de lider de facto al regatului a provocat nemulţumire din cauza războiului din Yemen şi implicarea în asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Un raport al serviciilor americane de informaţii, publicat săptămâna trecută, a conchis că prinţul a aprobat operaţiunea ”de capturare sau de ucidere” a lui Khashoggi, care a criticat politicile saudite în articole publicate în Washington Post. Oficialii saudiţi au respins faptele descrise de raport.

Potrivit analiştilor, este improbabil ca raportul să schimbe atitudinea investitorilor faţă de Arabia Saudită în absenţa unor măsuri americane împotriva prinţului.

Biroul de presă al guvernului saudit şi NEOM nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea Reuters.

Înainte de publicarea raportului american, NEOM anunţase că proiectul a atras interes la nivel intern şi internaţional.

“NEOM discută cu mai multe companii din diverse industrii, care sunt interesate să se implice”, arată un comunicat al companiei.

NEOM a fost făcut public în 2017, dar construcţia oraşului nu a început încă. Proiectul are în prezent 750 de angajaţi, dintre care 500 au fost angajaţi anul trecut.

Lista membrilor actuali nu este disponibilă, iar NEOM a refuzat să ifere informaţii.

Finanţarea NEOM va proveni iniţial din fondul suveran de investiţii al Arabiei Saudite, potrivit unor două surse din sectorul financiar.

Citește și: Klaus Iohannis, mesaj de la tribuna ICCJ: anunță schimbarea legilor justiției

”Investitorii vor deveni interesaţi atunci când infrastructura principală va fi operaţională, pentru a nu îşi asuma riscul unei investiţii de la zero”, a spus o sursă financiară.

În 2017, CEO-ul grupului Softbank, Masayoshi Son, a declarat că compania va colabora cu Arabia Saudită la dezvoltarea NEOM.

Softbank şi Son nu au răspuns la solicitarea Reuters pentru comentarii cu privire la planurile lor de investiţii actuale pentru NEOM.

Fondul suveran saudit, PIF, a investit în jur de 45 de miliarde de dolari în fondul inaugural pentru tehnologie de 100 de miliarde de dolari al Softbank.

PIF a arătat într-un email că rolul său în cadrul proiectelor majore a fost de a acţiona ca un investitor pe termen lung, pentru a se asigura că ”fondurile alocate tuturor proiectelor sale, inclusiv NEOM, oferă rentabilităţi durabile care generează valoare pe termen lung pentru acţionari”.

Proiectul emblematic al NEOM, numit ”The Line”, cu zero emisii de carbon, prevede un oraş cu 1 milion de oameni, condus de tehnologie inteligentă, cu recunoaştere facială şi reţele 5G, ca standarde.

”Practic, construim primul oraş cognitiv din lume”, a declarat pentru Reuters Joseph Bradley, şeful pentru tehnologie şi domeniu digital al NEOM şi fost director la CISCO, acesta adăugând că un sistem de operare cunoscut sub numele de NEOS urmăreşte să solicite consimţământul pentru a utiliza datele de la 90% din rezidenţi.

Angajările din acest an vor fi de la avocaţi, contabili şi ingineri şi până la robotică avansată şi sporturi de aventură, a spus Ainslie, care a fost angajat în 2019 de la Microsoft.

Oficialii NEOM au spus, fără să ofere o dată, că în curând va începe construcţia ”The Line”, un oraş fără maşini şi fără drumuri din cadrul NEOM. Deocamdată au început studiile şi construcţia infrastructurii temporare şi că lucrările permanente vor începe în acest an, prima fază urmând să fie finalizată până în 2025.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend