Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Astăzi, se deschid şcolile! Reguli stricte şi măsuri fără precedent în unităţile de învăţământ – VEZI GHID COMPLET

Avatar

Publicat

in

După mai bine de şase luni de zile, grădiniţile, şcolile şi liceele îşi deschid, azi, porţile. Însă nu toţi elevii vor putea să păşească în sălile de clase. Începe un an şcolar greu, cu multe provocări şi numeroase necunoscute. Este o situaţie fără precedent, în care învăţătura trebuie să meargă mai departe, iar copiii să rămână sănătoşi.

Fără festivităţi de întâmpinare, fără ceremonii alături de părinţi şi bunici, peste 100.000 de preşcolari, şcolari şi liceeni din judeţul Argeș se întorc, astăzi, în bănci. Fiecare unitate de învăţământ a stabilit modul cum se va lucra, cel puţin pentru început. Orarul a fost adaptat, au fost realizate trasee în interior şi în curtea şcolii, s-au mutat băncile şi au fost montate dispensere pentru dezinfectanţi.

În judeţul Arges, buna parte din grădiniţe, şcoli şi licee vor avea cursuri în sistem alternativ, cu o grupă la cursuri şi o grupă acasă, conectată online. Chiar şi pentru sosirea elevilor la şcoală au fost stabilite orare clare, fiecărei clase fiindu-i repartizat un interval de timp, astfel încât să nu se creeze aglomeraţie la intrare. Toţi copiii vor merge cu mască la şcoală, de la clasa zero la clasa a XII-a. În cazul în care aceasta se va deteriora pe parcursul orelor, copilul va primi una nouă din stocul unităţii de învăţământ.

Elevii nu vor mai putea să iasă la joacă, în pauze, ci vor fi permanent supravegheaţi de către cadrele didactice. La toaletă vor merge pe rând, evident, dirijaţi tot de către profesori. În intervalul în care vor rămâne acasă şi vor participa la orele online, ei vor fi monitorizaţi şi pot primi chiar şi absenţe. Note în catalog vor primi doar elevii care sunt prezenţi în clasă. Cei de acasă vor primi testele ca şi exerciţii de lucru. Ei vor fi notaţi atunci când le va veni rândul să participe fizic la ore.

Totuşi, pentru eventualitatea în care se va lucra numai în scenariul roşu, adică exclusiv online, au apărut reguli noi, prin care profesorii au posibilitatea de a pune note pentru activitatea online a elevilor fără să mai ceară acordul părinţilor. În ce priveşte sarcinile de lucru, Ministerul Educaţiei a emis o notă oficială prin care impune ca temele date să fie creative şi să nu îi obosească.

Ghid cu recomandări pentru şcolari

Autorităţile au realizat un ghid cu recomandări pentru şcolari, la revenirea la unitatea de învăţământ. Este vorba despre mai multe reguli simple, menite să reducă la minimum riscul de răspândire a noului coronavirus. Aşadar, pe lângă purtarea măştii de protecţie, păstrarea distanţei şi spălarea pe mâini, copiii ar trebui să evite transportul în comun şi să vină şi să plece de la şcoală pe jos. În pauză, ei trebuie să păstreze distanţa de minimum un metru faţă de colegi, în clasă, având şi masca de protecţie pe faţă, şi minimum 1,5 metri afară, în cazul în care nu poartă mască. Autorităţile le atrag atenţia copiilor să nu îşi împrumute sau să facă schimb de obiecte personale, precum creioane, stilou, manuale sau telefon. De asemenea, ghiozdanul ar trebui să stea în pupitru, astfel încât să nu intre în contact cu altcineva decât cu proprietarul.

Două vacanţe de primăvară

În premieră, anul şcolar 2020 – 2021 va cuprinde o vacanţă în plus, faţă de anii trecuţi, în perioada sărbătorilor pascale, fiind o săptămână liberă pentru Paştele catolic şi una pentru Paştele ortodox.

Astfel, semestrul întâi începe pe 14 septembrie. Între 26 octombrie şi 1 noiembrie 2020, este programată vacanţa pentru copiii din grădiniţe şi clasele primare. Vacanţa de iarnă începe pe 23 decembrie 2020 şi se încheie pe 10 ianuarie 2021. Însă, elevii vor reveni la şcoală doar pentru trei săptămâni, pentru că, pe 30 ianuarie, începe vacanţa intersemestrială.

Semestrul al doilea va începe pe 8 februarie 2021 şi, până pe 1 aprilie, nu va avea niciun liber. Prima vacanţă de primăvară este între 2 şi 11 aprilie. Apoi, între 12 şi 29 aprilie, vor fi din nou cursuri, pentru ca, din 30 aprilie să se intre din nou în vacanţă, până pe 9 mai. Orele vor fi reluate pe 10 mai şi se vor încheia pe 18 iunie, pentru că, pe 19 iunie, începe vacanţa de vară.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Ludovic Orban, noi dedali despre redeschiderea școlilor! Ce se întâmplă după 1 noiembrie

Avatar

Publicat

in

De

Școlile din Capitală ar putea rămâne închise și după 1 noiembrie. Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban.

„Deocamdată, măsura de organizare a lecțiilor online e dispusă pe 14 zile. Când se apropie perioada, se reevaluează indicatorii și, în funcție de asta, se va lua o decizie – dacă se mențin cursurile online 100% sau se revine la scenariul galben, scenariul mixt”, a declarat, duminică, Ludovic Orban.

Citeşte şi:

Adio petreceri de Crăciun! Medicul Virgil Musta trage semnalul de alarmă: ‘Vă spun sincer, dacă vom mai avea Crăciun depinde doar de noi’

Medicul Cristian Oancea, avertisment dur: ‘Am refuzat un copil de 10 ani și mi s-a rupt sufletul pentru că nu mai avem locuri’

Vești importante! Iată cum puteți intra în posesia acestui tip de pensie

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Atenție mare! Se dau amenzi de până la 10.000 de lei pentru această faptă

Avatar

Publicat

in

De

Nucul este o specie de pom protejată de lege în momentul de faţă. Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci pe proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară o autorizaţie, pentru obţinerea căreia trebuie îndeplinite anumite condiţii.

Cultura nucului din categoria pomi răzleţi (adică situaţi la distanţă unii de alţii) este reglementată în mod special de Legea pomiculturii nr. 348/2003. Potrivit acestui act normativ, tăierea nucilor răzleţi, indiferent de proprietar, se face în baza unei autorizaţii.

În acest sens, cererea trebuie depusă cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă, iar aprobarea solicitării se face de către specialiştii direcţiilor teritoriale pentru agricultură, în urma unei verificări prealabile.

Aprobarea cererii de tăiere a nucilor se face în funcţie de trei criterii prevăzute de Legea pomiculturii, după cum urmează:

  • pomii sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană;
  • pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local;
  • pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

Indiferent de sistemul de cultură despre care este vorba (extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi răzleţi), actul normativ stabileşte că tăierea nucilor în lipsa autorizaţiei poate fi sancţionată de autorităţi cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

De constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se ocupă organele de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei şi Ministerului Internelor.

În baza legii, autorităţile sunt obligate să inventarieze nucii răzleţi şi cei din plantaţii, cu consemnarea proprietarilor şi a parcelelor cadastrale în care se găsesc.

Toate informaţiile de contact ale direcţiilor judeţene pentru agricultură, precum şi cele ale direcţiei municipale Bucureşti sunt disponibile aici, pe site-ul Ministerului Agriculturii, scrie avocatnet.ro

Atenţie! Regula autorizării tăierii în prealabil este valabilă, în egală măsură, şi pentru castanii comestibili.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend