Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

ASTĂZI este ZIUA UNIVERSALĂ A IEI

Avatar

Publicat

in

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, anual, la 24 iunie, începând din 2013, în ţara noastră şi în comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe din întreaga lume.
Anul acesta, manifestările se desfăşoară în conceptul „Acasă, la origini“, dorind să conecteze oamenii la esenţa poporului român – poate pribegi, dar mereu legaţi de pământul strămoşesc.
Ia este, în fapt, o cămașă tradițională românească de sărbătoare, confecționată din pânză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât. Croiala este relativ simplă: un dreptunghi de pânză, tăiat rotund în jurul gâtului și întărit cu șnur răsucit. Mânecile sunt, de cele mai multe ori, încrețite atât la umeri, cât și la încheieturile mâinilor. Este un tip de cămașă scurtă până la talie, spre deosebire de cămașa anterioară, mai veche, ce îmbrăca întregul corp și se purta dedesubtul hainelor pentru a apăra corpul de ”vrăji și pericole”. Tehnica decorării iei s-a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiția și gustul de la o generație la alta.
Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natură. Se disting mai multe variante de bază în compoziția decorului de pe mâneci: ie cu mâneci cu dungi verticale brodate (în râuri drepte), dungi oblice sau ”ie cu stele”. Partea din față a cămășii este și ea bogat brodată, prin repetarea acelorași modele existente pe mâneci. Iile brodate cu ”spic” făceau parte din costumul de nuntă din Moldova. Culorile folosite la broderie erau în două — trei nuanțe cromatice, de regulă, dar se broda și cu o singură culoare, de obicei negru.
În timp, finețea materialelor folosite, armonia cromatică, dar și croiul pieselor de port românesc, țesute, croite și brodate în casă au fost apreciate de reginele României, Elisabeta și Maria, dar și de aristocrația feminină a timpului.
Frumuseţea iei a fost pusă în valoare și de către reprezentanții Centrului Cultural Mioveni ( Ansamblurile “Plai de Dor”, “NOVA” și “Dorulețul “) prin participarea atât în ţară, cât şi în străinătate la numeroase evenimente.
Ziua Universală a Iei reprezintă un bun prilej de a face cunoscut acest simbol național. Astfel, pentru a marca această zi, angajații Centrului Cultural vor veni la serviciu îmbrăcați în ie.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Alina Gorghiu, atac dur la adresa PSD: ‘A ales să jongleze mai departe cu discursul populist. Se prefac acum că se luptă pentru mărirea alocaţiilor copiilor’

Avatar

Publicat

in

De

Senatorul liberal Alina Gorghiu consideră că pretextul pentru convocarea Biroului permanent al Senatului de luni a fost ”total neserios” şi afirmă că „ipocrizia” social-democraţilor „a ajuns la cote maxime”, atunci când „se prefac” că luptă pentru mărirea alocaţiilor.

„Pretextul pentru convocarea Biroului permanent al Senatului de astăzi a fost total neserios. PSD a ales să jongleze mai departe cu discursul populist, îi priveşte, ştim toţi că sunt doar tertipuri de campanie electorală. Se prefac acum că se luptă pentru mărirea alocaţiilor copiilor, dar asta este dovada că au ajuns cu ipocrizia la cote maxime.

Alocaţiile au fost deja mărite de Guvernul PNL din septembrie. De altfel, ultimele trei măriri de alocaţii au fost făcute de PNL, inclusiv ultima dublare a acestora. Mai departe, nu avem cum să îi lăsăm să arunce bugetul ţării în aer”, a declarat pentru AGERPRES Alina Gorghiu, vicepreşedinte al Biroului permanent.

Ea a adăugat că PNL nu a participat la şedinţă şi a menţionat că liberalii „refuză şi vor refuza şi pe viitor să stea la masă cu majoritatea toxică a PSD”.

„Nu intrăm în jocul lor în niciun caz! Am spus-o şi o repet: orice asociere cu PSD dăunează grav sănătăţii mediului politic din ţara noastră! Nu s-a întâmplat nimic ieşit din comun astăzi, PSD încearcă în continuare cu disperare să ţină în funcţiune, în mod artificial, majoritatea toxică de la Senat. Azi a mai fost o încercare în acest sens, din fericire, a eşuat. Este foarte bine aşa, românii ştiu de mult timp că nu pot aştepta nimic bun de la majoritatea de stânga. PSD a avut la dispoziţie 30 de ani să demonstreze că poate face ceva şi rezultatul s-a văzut”, a precizat senatorul liberal.

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a anunţat că a convocat Biroul permanent al acestui for legislativ pentru luni, la ora 13,00, iar pe ordinea de zi se află proiectul privind dublarea alocaţiilor copiilor.

„Am auzit multe discuţii despre sumele necesare pentru această mărire că nu ar fi. Aş vrea să spun că, printr-o rectificare bugetară făcută în august, Guvernul a găsit 2,2 miliarde de lei pentru a-i da primarilor PNL. Acum, la rectificarea bugetară, au pus din nou un miliard de lei. Practic, această sumă este mai mult decât necesară pentru a dubla alocaţiile. Noi nu găsim resurse să dublăm alocaţiile, dar găsim resurse să îi plătim pe chiulangii. De o lună, PNL şi USR nu vin la serviciu, dar găsim resurse să îi plătim pe aceşti oameni. Vin fără niciun fel de jenă să ia banii de la casierie, dar nu au decenţa să vină să voteze pentru această lege”, a susţinut Robert Cazanciuc, informează agerpres.ro

Citește și:

EXCLUSIV George Maior și Florian Coldea – de la vârful SRI la catedra SNSPA!

Vești proaste pentru români! Facturile la gaz ar putea crește cu 200 de lei pe an

Klaus Iohannis a promulgat legea! Anumiți români vor fi scutiți de plata impozitului

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Lovitură pentru sute de persoane, devoalată de Violeta Alexandru: ‘Nu mai primesc pensie’

Avatar

Publicat

in

De

Lovitură pentru sute de persoane! Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, le dă o veste proastă românilor care au lucrat în Israel.

Violeta Alexandru anunță, pe Facebook, că din 2019, Israelul a întrerupt plata pensiilor pentru ne-rezidenții care, deși au muncit între 1995 și 2018.

Astfel, la această oră, spune ministrul Muncii, sunt sute de români care au lucrat în Israel, iar acum nu mai primesc pensie.

Pensii – persoanele care au muncit în Israel
Situație complicată pentru românii noștri care au lucrat în Israel și care îmi scriu că nu primesc pensie după anii munciți în această țară. Le spun care sunt concluziile mele după toată documentarea făcută. A fost un subiect care m-a preocupat de la prima discuție pe această temă, acum câteva luni, cu o doamnă care a lucrat în Israel ca îngrijitoare. I-am spus doamnei că mă ocup, voi cere informații și voi vorbi cu toti cei care îmi pot oferi date. Nici dânsa nu mi-a spus la început totul dar recent mi-a confirmat ceea ce scriu mai jos.
Străinii care muncesc în Israel nu au obligația să își plătească contribuțiile la pensii. Au alte obligații de plată dar aceasta – nu. Din banii câștigați, trebuie să își achite dânșii contribuțiile pentru pensii. Mulți nu au făcut acest lucru, posibil să fi crezut că le plătesc angajatorii pentru ei. Sau să nu fi înțeles consecințele și atunci au neglijat acest aspect al obligației de a își plăti singuri contribuțiile la pensii. Dacă statul român când, în noiembrie 2018, a primit o delegație a autorităților israeliene care a spus foarte clar, în scris, acest lucru, ar fi făcut o campanie publică de informare, măcar atunci ar fi atras atenția oamenilor ca să fie atenți și să ia măsuri pentru binele lor. În scrisoarea pe care am identificat-o de curând (pe principiul, dacă Ministrul care spune că este interesat de subiect, nu întreabă, nici noi nu aducem vorba) scrie clar:
„În baza legislației israeliene, persoana care este angajată sau desfășoară o activitate independentă în Israel, ne-rezidentă în Israel, plătește contribuții doar pentru ramurile de asigurare care sunt prestații de înlocuire a salariului: accidente de muncă, maternitate și falimentul angajatorului.”
Fac cât pot de mult și mă implic fără rezerve în orice este de rezolvat. Aici este de spus adevărul, exact așa cum este. Neinformarea oamenilor creează adevărate drame pentru care, la un moment dat PSD va răspunde! Nici oamenii nu s-au informat dar nici autoritățile nu au explicat că, dacă nu își plătesc contribuțiile la pensii, nu vor fi asigurați, anii munciți rămânând niște ani pentru care au încasat venituri dar care nu vor conta pentru pensia de bătrânețe atunci când va veni timpul să o ceară. Nu întâmplător eu insist pe acest aspect, în toate comunicările publice.
Din 2019, Israelul a întrerupt plata pensiilor pentru ne-rezidenții care, deși au muncit între 1995 și 2018, nu aveau contribuții plătite (indiferent de domeniu, construcții, servicii – inclusiv îngrijire la domiciliu). Această informație a fost adusă, oficial, la cunoștința conducerii Ministerului Muncii din România/Casei Naționale de Pensii Publice încă de la finalul anului 2018. Ce s-a întâmplat înainte de acest moment, am cerut și eu informații din Israel și le aștept.
Din discuțiile mele cu Ambasadorul nostru în Israel, am înțeles că s-a cerut punct de vedere de la Ministerul justiției. Îl aștept cu mare interes. Dacă apar noutăți, imediat vorbesc despre ele.
În această situație sunt în acest moment sute de persoane care nu mai primesc pensie din Israel. Putea să fie și un român, tot la fel tratam problema și încercam să văd care este adevărul”, dezvăluie, pe Facebook, Violeta Alexandru.

Vezi și

EXCLUSIV George Maior și Florian Coldea – de la vârful SRI la catedra SNSPA!

Vești proaste pentru români! Facturile la gaz ar putea crește cu 200 de lei pe an

Klaus Iohannis a promulgat legea! Anumiți români vor fi scutiți de plata impozitului

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend