Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Asociația Respo DEEE: ‘Dacă s-ar pune cap la cap cartuşele de imprimantă folosite anual în întreaga lume, ar înconjura Pământul de două ori’

Publicat

in

Aproximativ 1,3 miliarde de cartuşe de imprimantă sunt utilizate anual în întreaga lume, dar mai puţin de 30% dintre acestea sunt reciclate corespunzător, arată datele Asociaţiei Respo DEEE, care precizează că un cartuş de imprimantă aruncat la gunoi de descompune în 1.000 de ani.

“Aproximativ 1,3 miliarde de cartuşe de imprimantă sunt utilizate anual în întreaga lume, dar mai puţin de 30% dintre acestea sunt reciclate corespunzător. Dacă s-ar pune cap la cap cartuşele de imprimantă folosite în fiecare an, ele ar înconjura Pământul de două ori. Doar în Europa, aproximativ 60 de milioane de cartuşe de imprimantă pa bază de toner sunt vândute în fiecare an. Dacă vorbim despre cartuşele cu cerneală, numărul depăşeşte 300 de milioane anual”, precizează asociaţia.

În Marea Britanie, până la 45 de milioane de cartuşe de imprimantă sunt aruncate anual la coşul de gunoi, ajungând astfel să polueze mediul.

În Australia, 34 de cartuşe de imprimantă sunt aruncate la gunoi în fiecare minut, ceea ce înseamnă aproximativ 18 milioane pe an.

Un cartuş de imprimantă laser are nevoie de până la 450 de ani pentru a se descompune. În acelaşi timp, descompunerea materialelor, precum plasticul industrial, folosite la realizarea acestora, poate dura mai bine de 1.000 de ani.

Prin reciclarea corectă a 1.000 de cartuşe s-ar salva 200 de kilograme de plastic, 150 de kilograme fier, 50 kilograme aluminiu şi 5.000 de litri de petrol.

Pentru fabricarea fiecărui cartuş de toner nou se consumă aproximativ 4 litri de ţiţei. Reciclarea cartuşelor vechi poate astfel duce la economisirea a milioane de litri de ţiţei pe an.

Conform ETIRA.ORG, în România se aruncă 1 cartuş/ secundă, iar fiecare român listează la imprimantă cel puţin 2 pagini pe zi. Astfel, în ţara noastră se aruncă într-un singur an nu mai puţin de 40 de milioane de cartuşe.

Adunate, lungimea cartuşelor consumate într-un an însumează nu mai puţin de 4750 de kilometri, adica o dată şi jumătate suprafaţa României (3.200 de kilometri). În 9 ani, lungimea cartuşelor consumate în Romania ar putea face înconjurul Pământului şi ar ajunge astfel la 40.000 de kilometri.

Cartuşele de imprimantă sunt deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) si trebuie să fie tratate corespunzător. Cea mai mare problemă a momentului actual este dată de amestecarea acestora cu deşeurile menajere.

“Foarte mulţi oameni procedează greşit cu cartuşele de imprimantă folosite, aruncându-le la gunoi sau în mediul înconjurător, în loc să le sorteze şi să le ofere spre reciclare. Aceste consumabile conţin metale şi alte tipuri de componenţi chimici care poluează pământul şi apa, şi nici nu pot fi depozitate în gropile de gunoi obişnuite, deoarece emană substanţe chimice periculoase. Soluţia este ca populaţia să fie informată corect şi să deprindă un comportament responsabil, astfel încât să limităm pe cât posibil poluarea naturii, dar şi risipa de componente ce pot fi reciclate şi folosite pentru producţia altor produse, reducând necesitatea de a exploata planeta pentru noi resurse”, declară Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei Respo DEEE.

Cartuşele de imprimantă conţin plastic, metal, spumă, cerneală şi toner, componente care nu pot fi separate cu uşurinţă. Din acest motiv, este important ca acestea să ajungă în centrele de reciclare, unde sunt sortate corect, iar materialele din care sunt realizate pot fi refolosite pentru producerea altor cartuşe noi, reducând astfel exploatarea de noi resurse naturale.

Un cartuş de imprimantă aruncat la gunoi de descompune în 1.000 de ani. Prin componentele chimice pe care le conţin, cartuşele de imprimantă contaminează solul, apa freatică, izvoarele sau râurile cu componenţi chimici periculoşi. În plus, nu se susţine economia circulară prin refolosirea materialelor din care sunt realizate

După ce ajung în centrele de reciclare, cartuşele sunt dezasamblate şi împărţite în materiale precum oţel, aluminiu, plastic curat sau contaminat, toner rezidual şi cerneală. Toate acestea reprezintă materii prime pentru obţinerea de noi produse, încurajându-se astfel economia circulară, informează News.ro.

“Majoritatea cartuşelor de imprimantă pot fi reumplute de 5-7 ori înainte de a ajunge la sfârşitul duratei lor de viaţă. Aşadar, chiar şi înainte de a le da spre reciclare, putem proteja mediul refolosind cartuşele prin reumplere atât timp cât este posibil. Cartuşele pentru imprimantele laser pot fi reumplute de până la 4 ori. Unele companii mizează pe remanufacturare. Asta înseamnă că iau cartuşele din plastic, le dezasamblează, le curăţă şi le reconstruiesc, le reumplu şi le vând ca noi. Aproximativ 25% dintre cartuşele pe bază de toner sunt remanufacturate anual, iar la cere pe bază de cerneală vorbim de o cifră de doar 15%”, declară Cristian Pocol.

Pentru a preveni aruncarea la gunoi a cartuşelor de imprimantă, Asociaţia Respo DEEE a dezvoltat o serie de cutii specifice ce pot fi amplasate în proximitatea fiecărei imprimante şi un sistem complet de colectare şi transport a lor către o locaţie specială pentru tratarea corespunzătoare. Cutiile pot fi comandate gratuit de pe site-ul asociaţiei, iar după umplere acestea se pot duce la cel mai apropiat centru de colectare, ori se poate suna la numărul de telefon inscripţionat pe cutie, iar reprezentanţii Respo vor trimite un colector pentru a ridica gratuit cutia şi a o transporta spre centrul de reciclare.

Asociaţia are, în prezent, 200 de contracte cu producători şi importatori de echipamente electrice şi electronice. Prin aceste parteneriate, asociaţia preia responsabilitatea legală a acestor producători în gestionarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, asociaţia devenind astfel unul din principalii jucători pe piaţa de colectare.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Prima hotărâre definitivă la ÎCCJ împotriva restricțiilor: Închiderea sălilor de fitness din luna martie, anulată

Publicat

in

De

Înalta Curte de Casatie și Justiție a respins recursurile împotriva sentinței Curții de Apel Cluj din aprilie prin care s-au anulat prevederilor de suspendare a activității sălilor de sport/fitness din Hotărârea de Guvern 348/2021 și din Hotărârea CJSU Cluj nr.50 din 27 martie.

„Respinge recursurile declarate de recurenta – reclamantă Indigo Gym SRL, de recurenţii – pârâţi Guvernul României, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj şi Instituţia Prefectului Judeţului Cluj, precum şi de recurentul – intervenient Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul M.A.I. împotriva Sentinţei civile nr. 104 din 9 aprilie 2021 pronunţată de Curtea de Apel Cluj – Secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondate. Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de Ministerul Afacerilor Interne în interesul recurentului-pârât Guvernul României, ca nefondată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 octombrie 2021”, se arată în minuta ÎCCJ.

Potrivit clujust.ro, la solicitarea unei săli de fitness, Curtea de Apel Cluj a decis anularea prevederilor privind suspendarea activității sălilor de sport/fitness din Hotărârea de Guvern 348/2021 și din Hotărârea CJSU Cluj nr.50 din 27 martie, știrea fiind publicată atunci în premieră de Clujust.ro

Extras din motivarea CA Cluj:

„În ceea ce privește caracterul gradual, necesar și proporțional al măsurilor atacate în prezentul dosar instanța apreciază că acest caracter lipsește în ce privește măsura suspendării activității sălilor de sport și fitness în spații închise .

În primul rand atât din analiza factorilor de risc privind managementul situației de urgență generate de virusul SARS-CoV-2 pe teritoriul României la data de 23.03.2021“, întocmit la nivelul Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției cât și din discuțiile ce au dus la adoptarea Hotărârii nr.20/2021 a pârâtului de rândul 2(f.74-85 vol .I) nu rezultă o analiză a activitatii acestor sali de sport si fitness care își desfasoară activitatea în spatii închise, a riscului manifestat sau prognozat de această activitate (așa cum impune art. 2 din Legea 55/2020 ),a gravității acestui risc care să poată fi combătut prin măsura suspendării temporare a activității .Se face doar mențiunea că activitatea acestor săli este una de risc.

Lipsa unei motivări impuse de art. 31 din Constitutie ,art. 30,31 din Legea 24/2000 nu permite astfel concluzia ca masura este graduala, necesară și proporțională cu riscul ce se doreste a fi combatut asa cum impun art. 2 din Legea 55/2020 si art. 53 din Constituție .

14.Neîndeplinirea acestor cerințe rezultă și din istoricul activității în spatii închise în sălile de sport si fitness de la începutul pandemiei și până la adoptarea HG 348/2021.

Pe perioada stării de urgență această activitate a fost în mod evident suspendată .După adoptarea Legii 55/2020 și instituirea stării de alertă prin HG 394/2020 în Anexa 3 art. 9 s-a prevăzut că în condițiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, se stabilesc următoarele măsuri:6. Se reia activitatea și se instituie obligația operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a ștrandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau sălilor de sport/fitness de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și ai ministrului sănătății, emis în temeiul art. 71 alin. 12) din Legea nr. 55/2020.

HG 476 din 16 iunie 2020 a avut în Anexa nr. 3 – „Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc”, art. 9, pct. 5 prevederi similare .La fel celelalte HG-uri de prelungire a stării de alerta au păstrat aceste prevederi .

În concluzie inițial activitatea analizată a fost suspendata, dar apoi a fost permisă, cu respectarea normele de prevenire stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății,norme care în esență stabilesc o serie de restricții pentru desfăsurarea activității sălilor de sport/fitness în spații închise.

Ordinul care a stabilit initial aceste condiții, restricții este OMTS nr. 667 din 7 iulie 2020 care la art. 6 se prevede că se aprobă Regulamentul privind condițiile necesar a fi respectate în vederea desfășurării activităților de pregătire fizică în săli de fitness și aerobic, prevăzut în anexa nr. 6.

Aceste conditii priveau modul de organizare a activității de pregătire fizică:respectiv organizarea spațiului de pregătire fizică anaerobă (pe aparate) astfel încât să permită menținerea unui spațiu de siguranță pentru fiecare persoană de minimum 7 mp,organizarea spațiului de pregătire fizică aerobică astfel încât să permită menținerea unui spațiu de siguranță pentru fiecare persoană de minimum 10 mp.Apoi accesul în sala de fitness și aerobic se făcea numai în baza unei programări prealabile. Programarea utilizatorilor trebuia făcută în așa fel încât să permită suficient timp pentru igienizarea periodică a sălii, dar și pentru eliberarea vestiarelor, în condițiile în care și aici trebuia menținută o distanță de siguranță între persoane.Era obligatorie o evidență nominală a persoanelor care au folosit sala în fiecare interval orar, astfel încât să se poată face cu ușurință identificarea contacților, în eventualitatea depistării unui caz de infectam cu COVID-19 printre utilizatorii respectivei săli de fitness sau aerobic.Numărul de persoane care se antrenează la un moment dat era limitat în funcție de capacitatea sălii, pentru a se menține distanța de siguranță, astfel încât fiecărei persoane să îi revină un spațiu de 7 mp în cazul exercițiilor pe aparate și 10 mp în cazul exercițiilor de tip aerobic.

În ceea ce privește antrenamentul de fitness și aerobic în spații închise se arată că utilizatorii sălilor de fitness și aerobic vor fi instruiți să își spele mâinile înainte și după terminarea antrenamentului;în cazul sălilor de fitness se va evita utilizarea aparatelor în regim de circuit și se va încuraja utilizarea unui singur tip de aparat în cadrul aceleiași sesiuni de antrenament.Se delimitează spațiile de exerciții, cu menținerea distanței fizice de minimum 1,5 m între oricare două persoane și asigurarea unui spațiu de minimum 7 mp/persoană în cazul exercițiilor pe aparate, respectiv de 2 metri între oricare două persoane și asigurarea unui spațiu de minimum 10 mp/persoană în cazul exercițiilor de tip aerobic. Se va asigura aceeași distanță inclusiv între sportiv și personalul tehnic (antrenor, medic etc).Aparatele sportive vor fi dezinfectate înainte și după fiecare utilizator.Curățarea și dezinfecția zonei cât mai des posibil.Cu excepția perioadei de desfășurare a activităților fizice intense, purtarea măștii este obligatorie pe toată durata prezenței în sală.

Pentru măsurile care trebuie luate după antrenament se stipula ca se interzice folosirea în comun a dușurilor, saunei si altor zone cu risc mare de transmitere a virusului.

Prin OMTS nr. 780/2020 s-a aborgat ordinul sus indicat dar s-au adoptat reglementari identice.Prin OMTS nr. 1.219/2020 s-a abrogat Ordinul nr. 780 din 12 august 2020, dar reglementarile au rămas identice, cu excepția dispariției interdicției de la pct. 5, Măsuri care trebuie luate după antrenament.Prin OMTS nr. 197/2021 s-a abrogat Ordinul nr.1219 din 12 august 2020, dar reglementarile au rămas identice cu câteva măsuri chiar mai exigente decât cele anterioare .

În baza acestor prevederi legale se poate concluziona așadar că activitatea sălilor de sport si fitness a fost supusă unor măsuri restrictive începând cu luna mai 2020 .

Deși nu a existat nici o analiză privind această activitatea, așa cum se desfașura, cu restricțiile de mai sus, modul în care ea a influentat sau poate influenta evolutia numarului de cazuri COVID(respectiv o influență în sensul creșterii acestor cazuri )pe baza simplei aprecieri că activitatea este una de risc, s-a luat măsura suspendării acestei activități, abstracție făcându-se de restricțiile anterioare și de eficiența lor .

În măsura în care s-ar fi realizat o analiză se putea observa că menținerea deschisă a activității sportive în interior, cu restricțiile de mai sus, nu a avut nici un efect concret relevant asupra creșterii cazurilor COVID și astfel suspendarea acestei activități nu este necesara si nici proporțională.

În primul rand nici pârâții și nici intervenienta accesorie nu au prezentat vreo dată ,vreun studiu, vreo analiză care să susțină un efect concret relevant respectiv o influență chiar minimă asupra creșterii cazurilor de infectare . În schimb reclamanta a depus, anexat notelor scrise calificate ca fiind o completare de actiune(comunicat de asemenea pârâților), un studiu efectuat cu privire la riscul transmiterii COVID-19 în cluburile de fitness și facilități de agrement în toată Europa, în baza datelor colectate în perioada 4 mai – 25 octombrie 2020.(f.25-59 vol .II) Eșantionul analizat a inclus aproape 60 de milioane de vizite, în 13 țări, respectiv cluburile de fitness și facilități de agrement din Marea Britanie în baza datelor colectate în perioada din 24 iulie – 25 octombrie 2020, eșantionul analizat incluzând aproape 55 de milioane de vizite. S-a concluzionat că rata cazurilor COVID-19 pozitive a fost de 1,12 cazuri la 100.000 de vizite pentru seturile de date combinate. Datele au dus la concluzia că cluburile de fitness și centrele de petrecere a timpului liber oferă siguranță.

În concluzie în lipsa unor date concrete și obiective , furnizate de pârâți în sensul contribuției, chiar minime, a acestei activitati la creșterea numărului de cazuri COVID în ciuda restricțiilor deja impuse se poate sustine în mod neechivoc că această activitate desfasurată cu respectarea ordinelor de mai sus nu a avut un efect concret asupra creșterii numărului de cazuri COVID.

În sensul acestei concluzii este și analiza teoretică expusă de reclamantă .Astfel în intervalul 17 iunie 2020-28 martie 2021 operatorii economici din acest domeniu au avut posibilitatea să-și desfășoare activitatea, cu o singură excepție. Astfel în municipiul Timișoara sălile de fitness au fost închise începând cu data de 25 octombrie 2020, printr-o hotărâre a CJSU Timiș, într-un moment în care incidența în localitate ajunsese la 3,39 cazuri la mia de locuitori. Timișoara a fost tot timpul, în acest interval de timp, pe primele locuri în ceea ce privește numarul de cazuri, în ciuda închiderii sălilor de fitness. Cluj Napoca a inregistrat cresteri si descresteri ale numărului de cazuri, fără o legătură semnificativă cu activitatea sălilor de fitness. Astfel dacă sălile de fitness ar fi fost cauza sau cel puțin ar fi contribuit la extinderea contaminării semnificativ, atunci ar fi trebuit ca în Timișoara să scadă cazurile, iar în Cluj-Napoca sau la nivel național să crească. În realitate în ambele localități similare ca număr de locuitori si densitate fenomenul a evoluat similar,desi în una sălile erau închise, iar în alta deschise .

Toate aceste elemente sustin neechivoc ca masura suspendarii activității nu este una necesară pentru combarea riscului urmărit,dar ea nu este nici graduală și nici proporțională nici măcar în ipoteza în care s-ar lua doar pe un termen extrem de redus . Astfel realitatea ultimelor 9 luni permite concluzia ca această activitate, cu restricțiile deja impuse, se poate derula, fara a influenșa semnificativ evolutia cazurilor COVID. Suspendarea ei fără a exista date noi care să pună în evidență o asemenea contribuție apare evident ca inutilă pentru riscul ce se doreste a se combate si totodată disproporționată . Astfel ea nu va avea nici un efect notabil în combaterea riscului urmărit, singurul efect fiind pierderile financiare si posibila insolvență a operatorilor economici din acest domeniu . Măsura nu este nici graduală întrucât nu s-a analizat posibilitatea suplimentării restricțiilor.”

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

CSM Galaţi a obţinut primele sale puncte din acest sezon

Publicat

in

De

CSM Galaţi a învins-o pe ACSH Gheorgheni cu scorul de 3-2 (1-0, 0-0, 1-2, 1-0), după prelungiri, sâmbătă, pe Patinoarul ”Dunărea”, într-un meci din Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă, potrivit Agerpres.

CSM Galaţi a obţinut prima sa victorie din această stagiune, luându-şi revanşa după ce a pierdut vineri în faţa harghitenilor cu 3-6.

Vitali Kiricenko şi Aleksandr Neznamov au dus scorul la 2-0 pentru gălăţeni, oaspeţii au egalat în urma golurilor reuşite de Mathias Haaranen şi Arnold Sillo, victoria gazdelor fiind adusă de golul lui Mircea Constantin (65:54).

Citește și: Se ZGUDUIE ministerul de INTERNE – Pretinse fapte penale de ABUZ în SERVICIU și DELAPIDARE..

Clasament

1. ACSH Gheorgheni 15 puncte (6 jocuri)

2. CSHC Fenestela 68 6 p (2 j)

3. SC Miercurea Ciuc 4 puncte (2 j)

4. CSM Galaţi 2 p (2 j)

5. Corona Braşov 0 p (2 j)

6. ACS Sapienţia U23 0 p (2 j)

7. CSA Steaua 0 p (2 j)

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend