Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Asociația Peisagiștilor cere Primăriei Capitalei să-i dea în administrare Parcul Cișmigiu, aflat în stare avasată de degradare

Publicat

in

Asociația Peisagiștilor din România – Filiala București cere Primăriei Capitalei să-i dea în administrare Parcul Cișmigiu, a declarat pentru HotNews.ro Diana Culescu, vicepreședinta organizației. Aceasta spune că Asociația deține specialiștii necesari pentru întreținerea grădinii istorice, iar banii necesari vor fi luați din fonduri europene, Ministerul Culturii, ambasade și donații. Parcul se află în stare avansată de degradare.

”Noi avem un protocol cu Primăria Capitalei încă din 2016 – H.C.G.M.B. nr. 160/2016 – însă este unul general și ceea ce dorim să facem trebuie parafat printr-un act adițional. Noi le-am propus să facem un act adițional astfel încât administrarea Parcului Cișmigiu să revină ASOP pentru că sunt foarte multe lucruri pe care le poți face doar ca proprietar sau administrator. Acum, administrator este ALPAB-ul și nu face nimic. Primăria Capitalei nu are bani pentru gestionarea vegetației, să facă documentația pentru tăierea arborilor uscați etc. Noi, fiind ONG, putem să cerem finanțări din fonduri europene, Ministerul Culturii, care are un program pentru restaurarea și conservarea monumentelor istorice, ambasade sau sponsorizări. Avem competențele tehnice necesare să ne ocupăm de gestionare, putem face rost de finanțări și este un parc mic, gestionabil de o entitate ca noi”, a declarat Diana Culescu pentru HotNews.ro.

Aceasta spune că ar putea fi un exemplu pentru ce înseamnă gestionarea unui parc.

”Propunerea ASOP București are în vedere și generarea unui exemplu pentru gestionarea spațiilor verzi atât pentru Municipiul București cât și pentru alte localități din România și, totodată, în condițiile unei utilizări adaptate zilelor noastre”, a mai spus Diana Culescu.

Aceasta spune că proiectul nu presupune investiții din partea Primăriei.

”Nu presupune bani din partea PMB. În primă fază nu ne putem ocupa de ridicarea gunoiului din parc, oricum trecerea se va face treptat, dar ne ocupăm de vegetație, sunt copaci care stau să cadă”, a mai explicat Diana Culescu.

Aici, scrisoarea transmisă PMB și imagini cu Parcul Cișmigiu.

Parcul Cișmigiu, aflat chiar vizavi de Primăria Capitalei, și administrat de instituție prin una din subordonate (Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București – ALPAB) se află în stare avansată de degradare: copacii uscați sau în declin, bănci rupte, alei cu gropi și gunoaie. La începutul lunii iulie, Grupul de inițiativă civică Cișmigiu a strâns mizeria din parc cu voluntari.

Și primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, vrea în administrare Parcul Cișmigiu la pachet cu Parcul Herăstrău.

La începutul lunii august, primarul a venit în Consiliul Local Sector 1 cu un proiect în acest sens, însă a fost respins de consilierii PNL și PSD.

”Având în vedere starea deficitară în care se află aleile pietonale ce se pierd în buruieni și gropi, spațiile verzi, mobilierul urban și locurile de joacă și a grupurilor sanitare ce sunt închise cu lacăt din cadrul Parcului Regele Mihai I și a Parcului Istoric Cișmigiu, este necesară intervenția de urgență a autorității publice de la nivelul Sectorului 1 în vederea remedierii stării de fapt actuale cât și în vederea reamenajării și sistematizării acestora”, arată proiectul în expunerea de motive.
Investiţiile pentru cele două parcuri sunt estimate la 170 de milioane de lei, 109 milioane lei pentru parcul Herăstrău (Regele Mihai) şi 61 milioane lei pentru Parcul Cişmigiu, potrivit proiectului de hotărâre respins.

”Am primit multe mesaje de la cetățenii din Sectorul 1, inclusiv elevi de liceu, despre situația deplorabilă în care se află parcurile Cișmigiu și Regele Mihai I (fost „Herăstrău”). În urmă cu câteva săptămâni am avut o discuție cu domnul Primar General Nicușor Dan pentru a putea începe demararea lucrărilor de reabilitarea și modernizarea a acestor parcuri, aflate în proprietatea publică a Municipiului București”, a scris Clotilde Armand pe pagina sa de Facebook, la vremea respectivă.
Clotilde Aramand a mai scris că va reveni cu proiectul de preluare a celor două parcuri în administrarea ADP Sector 1 ”până când toți consilierii PNL și PSD vor înțelege că politica înseamnă să le pese de oameni”.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

VIDEO Un actor a fost găsit mort, după ce casa i-a luat foc, imediat după ziua sa de naștere

Publicat

in

De

Este doliu în lumea actorilor, după ce Cornel Nicoară a fost găsit mort! Fostul director al Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț a fost găsit decedat joi dimineaţă, în apartamentul său. Împrejurările în care s-a produs moartea și modul în care a fost descoperit trupul neînsuflețit sunt de-a dreptul bizare, notează româniatv.net.

Cornel Nicoară a murit la 83 de ani, vârstă împlinită cu doar o zi înainte de deces. Tragicul eveniment a fost descoperit pompierii nemțeni, care au fost chemați să stingă un incendiu izbucnit în apartamentul fostului director al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț. Salvatorii transmit că nu incendiul i-a provocat decesul.

„In aceasta dimineata, soarele vieţii a apus pentru o fiinţă atât de dragă nouă, Cornel Nicoara.

In acest univers al tristeţii ne rămân stelele amintirilor, care să ne aline durerea. Daca ar trebui sa descriem in cuvinte viata sa si cum a influentat oamenii din jurul domniei sale epopeea ar fi metoda potrivita dar in aceste momente pana a devenit foarte grea si doar gandurile marelui Adrian Paunescu pot contura durerea din sufletele noastre :

” Murim săraci, murim umili,

Din moftul unor imbecili

Și este vai și-amar de noi.

Nu mai există nici valori,

Nu se mai nasc nemuritori,

Există bani și-atîta tot,

Să fim maimuțe-n carnaval,

Maimuța n-are ideal,

Maimuța are numai bot.

Sunt puse țările la zid,

Democrația e un vid,

„Sub echilibrul pururi frînt,

Se-aruncă-n lume maladii,

Popoarele spre-a se rări,

Că-s prea mulți oameni pe pămînt.”

Dumnezeu sa il aseze in loc luminat si vegheze si sa ne indrume in continuare de acolo sus dintre stele. Odihnească-se în pace!” – este mesajul care apare pe pagina lui de Facebook

Când pompierii au ajuns la fața locului, actorul era decedat, iar în casă ardea mocnit un dulap. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unei candele lăsate nesupravegheate.

Sursa citată menționaează că fostul director al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț suferea de mai multe boli cronice.

Cornel Nicoară s-a născut la Câmpia Turzii, în județul Cluj, pe 20 octombrie 1938. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (I. A. T. C.) în anul 1965. Din 1965, de la absolvire, și până la pensionare (2006) a activat numai la Teatrul Tineretului.

Actorul rămâne în amintirea oamenilor pentru o mulțime de personaje jucate pe scena teatrului din Piatra Neamț. Dintre acestea amintim: Ştefan cel Mare din „Apus de Soare”; Wangel din „Femeia mării”, de Henrik Ibsen; Nero în „Britanicus” al lui Jean Racine; Moşul din „Matca” lui Marin Sorescu; Falstaff din „Nevestele vesele din Windsor”, de Sheakespeare; Jupiter din „Muştele”, de Jean Paul Sartre; Noe în „Arca bunei speranţe” a lui I. D. Sîrbu; Caţavencu în „O scrisoare pierdută”, de Caragiale; Lear în „Regele Lear”, de William Shakespeare.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO | Dan Barna dezvăluie primul contact cu premierul desemnat: Ciucă a trimis USR la plimbare

Publicat

in

De

Dan Barna, vicepreședinte USR, dezvăluie că Dacian Cioloș a avut o primă discuție cu premierul desemnat, Nicolae Ciucă. Lui Cioloș i s-a transmis mai mult sau mai puțin direct că nu se va negocia cu USR pentru intrarea la guvernare.

„Noi suntem disponibili să refacem coaliția, suntem gata să ne așezăm la masă, președintele partidului așteaptă acest telefon. Chiar a inițiat convorbirile respective, și cu președintele PNL, și cu premierul desemnat”, a afirmat Dan Barna, la Europa FM.

Întrebat ce mesaj a transmis Nicolae Ciucă pentru Dacian Cioloș, Dan Barna a răspuns: „A spus că discuțiile vor continua în cheie politică, cu partidele. A fost poziția exprimată de premierul desemnat. Tot ceea ce pot să vă confirm este că până în acest moment nu există nici din partea premierului desemnat – din partea PNL ne-am lămurit deja – vreo solicitare de dialog sau de negociere pe acest subiect. Coroborând cu declarațiile președintelui PNL, că se merge cu un guvern minoritar și că și-a obținut sprijinul politic, are o majoritate, evident a fost făcută cu PSD.”

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend