Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Armenia va ridica embargoul asupra produselor turceşti

Publicat

in

Armenia a anunţat joi că va ridica de la 1 ianuarie embargoul asupra produselor turceşti, în vigoare de un an, într-un moment în care Erevanul şi Ankara intenţionează să-şi normalizeze relaţiile istoric tensionate, relatează AFP.

„S-a decis să nu prelungim embargoul asupra importurilor de produse turceşti în ţara noastră”, a anunţat Ministerul armean al Economiei într-un comunicat.

Această măsură, aplicată de la 1 ianuarie 2021 după ce Ankara a sprijinit Azerbaidjanul în războiul cu Armenia din toamna lui 2020, ar urma să expire vineri seară. Ea a fost prelungită în iulie pentru o perioadă de şase luni.

Ministerul armean al Economiei a estimat că acest embargo a avut un impact „pozitiv”, favorizând crearea de firme în ţară, dar că a avut drept consecinţă „negativă” alimentarea inflaţiei.

„Sperăm (…) că în virtutea principiului reciprocităţii, vor fi introduse condiţii favorabile pentru a permite exportul de produse armene” în Turcia, a adăugat ministerul.

Anunţul ridicării embargoului de către Erevan intervine după înmulţirea gesturilor de aplanare a tensiunilor între Turcia şi Armenia în ultimele săptămâni, potrivit Agerpres.ro.

Cele două ţări au numit, la jumătatea lui decembrie, emisari pentru a-şi normaliza relaţiile, iar companiile aeriene turce şi armene au depus cereri pentru a putea efectua zboruri charter.

Cele două ţări întreţin relaţii tensionate, în special din cauza refuzului Ankarei de a recunoaşte ca genocid masacrele asupra armenilor din timpul Primului Război Mondial, comise în perioada de sfârşit a Imperiului Otoman.

Numeroşi istorici califică aceste crime drept genocid, recunoscut de guvernele sau parlamentele a numeroase ţări, printre care SUA, Franţa şi Germania. Estimările privind numărul de morţi variază între 600.000 şi 1,5 milioane.

Însă Turcia, care a apărut în urma dezmembrării Imperiului Otoman în 1920, refuză acest termen şi evocă un război civil, dublat de o foamete, în care 300.000 până la 500.000 de armeni şi tot atâţia turci au murit.

Relaţiile dintre cele două ţări au devenit şi mai tensionate din cauza conflictului militar care a opus anul trecut Armenia şi Azerbaidjanul în Nagorno-Karabah, în timpul căruia Ankara i-a sprijinit pe azeri.

Ankara şi Erevan nu au stabilit niciodată relaţii diplomatice şi frontiera lor este închisă din anii 1990.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

VIDEO PAOK Salonic, antrenată de Răzvan Lucescu, învinsă de Panathinaikos în finala Cupei Greciei – Meci presărat cu incidente

Publicat

in

De

PAOK Salonic, echipă antrenată de Răzvan Lucescu, a fost învinsă de Panathinaikos Atena, scor 1-0, în finala Cupei Greciei. Meciul de pe Stadionul Olimpic din capitală a fost presărat cu numeroase incidente produse de suporteri, transmite Reuters.

Razvan LucescuFoto: Twitter – PAOK FC

Unicul gol al partidei a fost înscris de ibericul Aitor Cantalapiedra (’34, penalty).

Alexandru Mitriţă (PAOK) a intrat pe teren ]n minutul 62 şi a primit un cartonaş galben (’90+7).

De știut:

  • Violenţele au izbucnit cu o oră înaintea meciului, când spectatorii soseau la stadion, astfel că ora de start a partidei a fost amânată. Fanii celor două echipe au încercat să pătrundă în zona tampon dintre cele două galerii, cu scaune lăsate libere, dar poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene.
  • După gol, Cantalapiedra a sărbătorit în fața peluzei în care se aflau suporterii echipei din Salonic și a fost lovit în braț cu o piatră aruncată din tribune. Meciul a fost întrerupt timp de 34 de minute.
  • Suporterii lui PAOK s-au încăierat cu poliţia şi în afara stadionului la pauză, au precizat autorităţile elene.

Rezumatul finalei dintre Panathinaikos și PAOK

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Sorin Cîmpeanu anunță revoluție în educație: se schimbă bacalureatul din temelii

Publicat

in

De

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că cei care vor intra în clasele a IX-a şi a V-a în anul şcolar următor vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în Programul ”România Educată”, iar rezultatele se vor vedea abia în 2027, după primul ciclu de patru ani.

Sorin Cîmpeanu a vorbit, sâmbătă, la Digi24, despre schimbările din sistemul de educaţie, el făcând referire la Programul ”România Educată”.

”Cei care vor intra în clasa a IX-a vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în Programul România Educată. De asemenea, cei care vor intra în clasa a V-a , vor intra pe un altfel de sistem. Dacă intră în anul 2023 pe un altfel de sistem, înseamnă că primele lucruri cu adevărat finalizate vor  fi în  anul 2027, după un ciclu de 4 ani. Respectiv un cu totul altfel de bacalaureat, o generalizare a standardizării evaluării, o generalizare a proceselor de digitalizare în educaţie, o formare a cadrelor didactice din perspectiva pedagogiei digitale, un procent mult ameliorat din perspectiva evaluării şcolare. Acestea trebuie privite în raport şi cu termenul de 2026, înainte de 2027 când se finalizează toate proiectele educaţionale din PNRR aflate sub tutela României Educată”, a declarat Sorin Cîmpeanu, informează News.ro.

Întrebat care este scopul, Cîmpeanu a explicat că este vorba de calitate şi performanţă în educaţie.

”Proiectul are două obiective majore. Unul este calitatea şi performanţa în educaţie, cel de-al doilea este echitatea în educaţie. Accesul tuturor la educaţia de calitate. Aceste două lucruri, cu siguranţă, vor putea să amelioreze semnificativ nivelul de analfabetism funcţional (…) Am insistat să nu pierdem acest an, să nu aşteptăm anul 2024 termenul până la care Ministerul Educaţiei s-a angajat ca din PNRR, componenta de digitalizare, care are 1,13 miliarde euro finanţare, să aibă propria platformă de testare standardizată. Acum, în România, există o platformă de testare standardizată. De ce să  nu o folosim acum la nivel pilot aşa încât să începem generalizarea acestei  evaluări standardizate atunci când vom avea propria  platformă la Ministerul Educaţiei. Altfel, în 2024 ar trebui atunci să trecem la testarea evaluării standardizate”, a declarat Cîmpeanu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend