Conecteaza-te cu noi

DIVERSE

ARM: Lucrarile la microhidrocentralele de langa Transfagarasan nu respecta legea

Publicat

in

Printr-un comunicat de presa remis redactiei Asociaţia Română de Mediu – 1998 (ARM) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modul în care se execută lucrările pentru realizarea unei salbe de microhidrocentrale pe râurile Capra, Buda şi Otic, judeţul Argeş, amonte de lacul de acumulare Vidraru.
Cele 10 microhidrocentrale se realizează într-o arie protejată încadrată în reţeaua Natura 2000 ca sit de importanţă comunitară (ROSCI0112).
O echipă de experţi din cadrul Asociaţiei Române de Mediu a vizitat şantierul unde se construiesc aceste microhidrocentrale, pentru a analiza dacă se respectă normele naţionale şi comunitare de mediu. Constatarile facute la fata locului de catre expertii ARM au indicat incalcarea grava a legislatiei nationale si comunitare cu privire la constructiile facute chiar în albia râurilor Capra si Otic.
S-a constatat că pe pârâul Otic a fost instalată deja conducta prin care va trece apa necesară microhidrocentralelor.
Pe râul Buda nu au demarat lucrările, în timp ce pe râul Capra lucrările sunt în plină desfăşurare.
Cele mai mari probleme din punct de vedere al respectării legislaţiei de mediu sunt cele legate de activităţile desfăşurate direct în albia minoră a râurilor (unde au fost amplasate, de regulă, conductele de apă pentru microhidrocentrale). S-a putut constata că lucrările au dus la afectarea gravă a ecosistemului acvatic, ca urmare a cantităţilor mari de materii în suspensie, a utilizării de materiale explozive pentru derocări şi executării lucrărilor cu utilaje şi echipamente direct în albia râurilor.
S-a constatat, de asemenea, şi degradarea malurilor, afectarea zonelor de reproducere a păstrăvului şi posibile probleme în asigurarea debitului apei necesare menţinerii ecosistemului, având în vedere că sunt folosite conducte de peste 0,7-1,2 metri în diametru.
Asociaţia Română de Mediu a solicitat deja autorităţilor competente subordonate Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi Administraţiei Naţionale „Apele Române”, documentele în baza cărora s-au eliberat avizele si acordurile care au permis execuţia acestor lucrări. Experţii ARM 1998 vor analiza modul în care a fost respectată legislaţia la emiterea avizelor de construire, cât şi în perioada de implementare a proiectului.
Deoarece în România investiţiile de această factură sunt şi vor deveni foarte numeroase, ARM consideră ca obligatorie realizarea unui echilibru între nevoia de a produce energie din resurse regenerabile şi conservarea cadrului natural şi a biodiversităţii.
ARM are în vedere iniţierea unor dezbateri profesionale din care să rezulte abordarea tehnică corectă în realizarea acestui tip de lucrări care să aibă un impact minim asupra mediului şi îşi va asuma, în cel mai scurt timp, organizarea unei mese rotunde la care va invita toate părţile implicate în dorinţa de a soluţiona această problemă de mediu.
Opinii ale membrilor ARM
Prof. univ. dr. ing. Vladimir Rojanschi – preşedintele Asociaţiei Române de Mediu 1998
„Trebuie să vedem în ce măsură constructorul a respectat condiţiile stabilite de ANAR în avizul de gospodărire a apelor şi prevederile din Studiul de impact realizat de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti”
Dr. Cornel Florea Gabrian – vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Mediu
„Modul în care se realizează această investiţie pe râul Capra din judeţul Argeş trebuie corectat imediat de autorităţile de ape şi mediu competente. Lucrările efectuate până acum au afectat grav albia minoră şi malurile râului şi au impact pe termen lung asupra faunei acvatice”
Conf. univ. dr. ing. Mădălin Mihailovici
„Chiar dacă nu am văzut, deocamdată, proiectul tehnic şi studiul de impact pentru aceste lucrări, pot spune cu siguranţă că sunt abateri de la normele tehnice şi legislaţia din domeniul gospodăririi apelor”
Ioan Gherheş, preşedintele executiv al Asociaţiei Române de Mediu
“ARM susţine producerea energiei verzi din resurse regenerabile dar acest lucru trebuie realizat cu un impact redus asupra mediului şi o grija specială pentru protecţia resurselor naturale. Sperăm ca situaţia întâlnită pe râul Capra să nu se propage şi la realizarea altor investiţii similare deoarece ar putea compromite toate  apele de munte din România unde se desfăşoară astfel de lucrări “.
Lect. Dr. Giuliano Tevi – directorul executiv al Asociaţiei Române de Mediu
„Apele de munte constituie un important patrimoniu al României. Dimensiunea importantei lor este dată atât de valenţa peisagistică cât şi de cea funcţională, de ecosistem specific. În unele cazuri, aceste valori nu constituie monedă de schimb pentru demersuri economice. Zona în discuţie este tocmai un astfel de caz. Elementele ce caracterizează lucrările desfăşurate în teren sunt incompatibile cu abordarea unui asemenea obiectiv”

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – Un TIR plin cu marfă s-a răsturnat

Publicat

in

De

La putin timp după miezul nopții, pompierii argeseni au fost solicitați să intervină la un accident rutier în care un cap tractor cu remorcă s-a răsturnat în comuna Cotmeana, satul Lintești.
La fata locului au acționat pompierii pentru asigurarea măsurilor specifice de prevenire și stingere ale incendiilor, întrucât existau scurgeri de motorină din rezervor, precum și pentru acordărea primul ajutor calificat unei persoane de sex masculin în vârstă de 30 de ani, care s-a rănit la membrul superior stâng, însă nu a avut nevoie de transport la spital.

Citeste mai mult

ACTUAL

PNL cu gargara electorală, PSD cu lupta pentru salvarea turismului argeșean – Vicele CJ Argeș merge mâine la Ministerul Mediului pentru a bloca un proiectul controversat al ariei protejate Vidraru

Publicat

in

De

În timp ce PNL Argeș pozează electoral în salvatorul turismului argeșean, PSD conduce o delegatie de investitori la Ministerul Mediului pentru a bloca proiectul ariei strict protejate Vidraru

Un ordin recent publicat pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a stârnit controverse în județul Argeș. Ordinul prevede instituirea de zone stricte protejate, inclusiv în zona Vidraru, o zonă renumită pentru frumusețea sa naturală și potențialul turistic. Potrivit proiectului, activitatile economice in aceste zone vor fi strict interzise. Conform documentului, în viitoarea arie strict protejată se va afla și zona Molivișu dar și zonele de interes turistic maxim ce mărginesc barajul Vidraru. Potrivit surselor noastre, crearea acestei zone cu restrictii drastice care poate bloca turismul pe Transfagarasan a avut la bază interesele si intervențiile fundatiei Conservation Carpathia.

Miercuri, 17 aprilie 2024, o delegație formată la inițiativa PSD Argeș va merge la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor unde va avea o întîlnire cu ministrul liberal al mediului Mircea Fechet. Inițiativa de a incerca oprirea controversatului proiect al ariei strict protejate Vidraru aparține veicepreședintelui CJ Argeș, pesedistul Marius Nicolaescu. Alături de el vor fi oameni de afaceri si primari don zona de nord a judetului. Este vorba de primarul PNL de la Cicănești, primarul de la Brăduleț și cel de la Nucșoara și oamenii de afaceri Dumitru Grecu și Gheorghe Badea. Faptul ca PSD merge in curtea PNL pentru a rezolva o problema vitală pentru Argeș arată incapacitatea liberalilor argeșeni de a rezolva situații concrete care afectează mediul de afaceri local.

PSD merge in curtea PNL pentru a rezolva o problema vitală pentru Argeș

În timp ce pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (CLICK AICI PENTRU A CONSULTA DOCUMENTUL ) se află în dezbatere publică Ordinul privind instituirea de zone stricte protejate, inclusiv zona Vidraru, PNL Argeș se poziționează electoral ca salvator al turismului argeșean. Partidul a organizat o întâlnire cu investitori locali intr-un restaurant, promițând soluții pentru a relansa turismul în zonă, afectat, potrivit PNL, de implementarea regimului de protecție strictă. Cu toate acestea, demersul PNL pare a ignora complet dezbaterea publică în curs, menită să evalueze impactul real al instituirii zonelor protejate asupra turismului și a găsi soluții echilibrate care să protejeze mediul natural, dar să permită și dezvoltarea economică durabilă a regiunii. Mai mult, PNL invită la dialog reprezentanții Fundației Conservation Carpathia, o organizație non-guvernamentală cunoscută pentru implicarea sa activă în conservarea biodiversității și promovarea turismului durabil.

Gestul este criticat de unii activiști de mediu, care consideră că PNL încearcă să manipuleze opinia publică și să discrediteze organizațiile care pledează pentru protejarea mediului.

Este important de reținut că instituirea zonelor protejate nu este sinonimă cu interzicerea totală a activităților umane. Există numeroase modele de succes de gestionare a zonelor protejate care permit coexistența armonioasă a omului cu natura, stimulând totodată dezvoltarea economică locală prin turism durabil și alte activități compatibile cu conservarea mediului.

Dezbaterea publică privind Ordinul de instituire a zonelor protejate este o oportunitate importantă pentru a găsi soluții echilibrate care să satisfacă nevoile de protecție a mediului și cele de dezvoltare economică a regiunii Argeș. Este esențial ca toate părțile implicate să participe activ la acest proces și să își exprime opiniile într-un mod constructiv, bazat pe dovezi și argumente solide.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend