Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

ArianeGroup va dezvolta un mini-lansator de rachete reutilizabil pentru a concura cu companii precum SpaceX

Publicat

in

Compania spaţială europeană ArianeGroup va dezvolta un mini-lansator reutilizabil pentru a concura cu companii precum SpaceX, a miliardarului Elon Musk, a declarat luni ministrul francez de Finanţe Bruno Le Maire, transmite Reuters, potrivit news.ro

Lansatorul ”ar trebui să fie operaţional în 2026”, a spus Le Maire în timpul unei vizite la sediul ArianeGroup de la Vernon, în Normandia, unde sunt testate motoarele rachetelor Ariane.

„Pentru prima dată Europa… va avea acces la un lansator reutilizabil. Cu alte cuvinte, vom avea SpaceX-ul nostru, vom avea Falcon-ul nostru. Vom compensa o alegere strategică proastă făcută acum 10 ani”, a spus Le Maire.

Refacerea competitivităţii în spaţiu a fost unul dintre obiectivele stabilite de preşedintele Emmanuel Macron în octombrie, când a dezvăluit un program de investiţii de 30 de miliarde de euro, numit ”Franţa 2030”, menit să încurajeze campionii industriali şi inovaţia.

SpaceX, compania fondatorului Tesla, Elon Musk, a efectuat în luna mai primul zbor test de succes al prototipului său de rachetă Starship , cu vehiculul de lansare de următoare generaţie.

Reuşita a marcat un moment de referinţă pentru compania privată producătoare de rachete a mogulului tehnologiei în dezvoltarea unui vehicul de lansare reutilizabil, care va transporta în cele din urmă astronauţi şi încărcături mari de marfă pe Lună şi Marte.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Antibioticele trebuie evitate pe cât posibil în cazul copiilor mici! Ce au descoperit oamenii de știință

Publicat

in

De

O cercetare recentă realizată pe șoareci a scos la iveală faptul că expunerea timpurie la antibiotice poate avea drept urmare astmul și alergiile pe viață. Cuvântul cheie este însă ”timpurie”, subliniază oamenii de știință.

Concret, studiul a arătat că rozătoarelor expuse la antibiotice în primele zile de viață li s-a modificat flora intestinală, ceea ce le-a afectat și sistemul imunitar, făcându-i mai susceptibili la alergenii comuni, scrie IFL Science, care citează un raport publicat de jurnalul Mucosal Immunology.

E prima dovadă solidă a unei legături cauzale între antibioticul administrat în copilărie și apariția astmului și alergiilor, mai târziu, se notează în raport.

Sfatul specialiștilor e simplu: antibioticele trebuie evitate pe cât posibil în cazul copiilor mici, pentru că riscul apariției unor astfel de probleme, pe termen lung, este considerabil, după cum a explicat autorul studiului, Martin Blaser.

În cadrul experimentului, rozătoarele au fost expuse la azitromicină sau amoxicilină în primele nouă zile de viață. Deloc întâmplător, acestea sunt și cele mai prescrise antibiotice în cazul copiilor. Ambele au dat aceste efecte, dar în cazul primului antibiotic au fost și mai pronunțate.

Interesant este că, la maturitate, cele două antibiotice nu mai au același efect, semn că e importantă ”fereastra” în care acestea sunt administrate, când vine vorba despre posibila apariție a astmului și alergiilor.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Valentin Gheorghe, debut cu un gol superb în campionatul Turciei

Publicat

in

De

​Valentin Gheorghe, internațional român împrumutat de FCSB la Umraniyespor, a debutat cu gol la noua sa echipă într-un meci contra lui Fenerbahce din campionatul Turciei.

Valentin GheorgheFoto: Valentin Gheorghe / Instagram

În vârstă de 25 de ani, Gheorghe a fost întrodus în minutul 64 și a avut nevoie de doar trei minute pentru a marca.

Noul jucător al echipei turce a șutat din afara careului fără preluare direct în poarta lui Fenerabahce.

Partida s-a terminat 3-3, Umraniyespor fiind egalată în prelungiri.

FCSB l-a împrumutat pentru doar 50.000 de euro pe Valentin Gheorghe, iar turcii îl pot transfera definitiv dacă sunt mulțumiți de evoluțiile lui.

Rezumatul partidei dintre Umraniyespor și Fenerbahce

*Golul lui Valentin Gheorghe este la minutul 1:40

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend