Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Arhitectul şef din Şelimbăr, judeţul Sibiu, a fost trimis în judecată pentru că ar fi condiţionat semnarea unor acte de primire a unor sume de bani

Avatar

Publicat

in

Arhitectul şef al comunei Şelimbăr, din județul Sibiu, acuzat că a condiţionat semnarea unor acte de primirea unor sume de bani, dar și că a controlat o firmă de proiectare prin interpuși, a fost trimis în judecată.

În calitate de arhitect șef al comunei Șeimbăr, Radu Horotan ar fi condiționat îndeplinirea semnarea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu, referitoare la procedurile administrative de emitere a autorizațiilor de construire, de contractarea și apoi de plata serviciilor de proiectare și arhitectură prestate de o societate comercială din Sibiu, controlată chiar de el, transmite, joi, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veștemean, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Ludovic Orban critică Ungaria și Polonia în privința respectării statului de drept: ‘Trebuie să își retragă vetoul împotriva acestor două decizii majore’

Faptele de care este acuzat Horotan și pentru care s-a făcut trimiterea în judecată au avut loc în cursul lunilor aprilie 2017 și respectiv noiembrie 2017.

„În urma acestei condiționări executate, mituitorul I.I., reprezentant al unui dezvoltator imobiliar din judeţul Sibiu, a renunțat la colaborarea anterioară cu o societate de acest profil de pe piață și a încheiat două contracte de prestări servicii de proiectare cu societatea de arhitectură anterior menţionată, după care a efectuat plățile indicate de inculpat, asigurând astfel un folos necuvenit arhitectului șef, reprezentat de profitul realizat de pe urma plății valorii de proiectare, în sumă de 10.087 de lei, care, în această modalitate de deghizare, a ajuns apoi cu titlu de mită în posesia acestuia”, arată Veștemean.

De asemenea, în perioada februarie 2017 – decembrie 2019, prin acte materiale distincte și succesive, în calitatea sa de arhitect șef, având interes personal, Horotan ar fi încheiat și executat contracte de prestări servicii de proiectare. Practic diferite persoane fizice și juridice au solicitat Primăriei Șelimbăr îndeplinirea unor acte administrative în domeniul construcțiilor și urbanismului, cu două societăţi comerciale, ambele controlate de facto de către familia arhitectului șef, una dintre cele două societăți fiind și administrată în drept de soția sa.

Procurorii spun că în acest fel, arhitectul șef a participat la luarea unor decizii în favoarea sa și a soției sale și a procedat la emiterea unui număr de 43 de autorizații de construire, în folosul clienților societăților controlate de el și de soție, care au achitat contravaloare serviciilor de proiectare și arhitectură, și, de asemenea, după ce a verificat din punct de vedere tehnic documentații tehnice provenite de la societățile comerciale controlate de facto de către acesta și de către soția sa, arhitectul șef a semnat și a avizat acte administrative respective.

„A emis avize de oportunitate și respectiv a întocmit rapoarte/referate de specialitate într-un număr de 9 situații, în folosul clienților societăților controlate de acesta, care apoi au achitat contravaloare serviciilor de proiectare și arhitectură, iar, de pe urma îndeplinirii acelor acte administrative, aferente celor 52 de situații anterior menționate, cu încălcare a prevederilor art. 79 alin. 1 lit. c și alin. 2 din Legea nr. 161/2003, republicată, s-a creat un folos patrimonial total în cuantum 2.386.060,26 de lei, reprezentat de prețul acelor prestări de servicii achitat de clienții celor două societăți comerciale”, mai spune Veștemean.

Radu Horotan, în calitatea sa de arhitect șef al comunei Șelimbăr, era în situație de incompatibilitate cu efectuarea de lucrări de arhitectură și proiectare, dar și cu calitatea de acționar/asociat/director/administrator la persoane juridice autorizate în acest domeniu. Cu toate acestea, procurorii sibieni spun că în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2020, a avut operațiuni financiare, ca activități de prestări servicii în cadrul societăţii comerciale administrate de facto.

Societatea avea ca obiect de activitate efectuarea de documentații necesare în domeniul autorizării edificării unor construcții și în domeniul urbanismului, fiind autorizată să efectueze astfel de documentații tehnice. Această societate ar fi fost controlată de arhitect prin interpuși.

Arhitectul șef al Șelimbărului a fost reținut în 16 ianuarie 2020, apoi cercetat sub control judiciar, măsură prelungită succesiv câte 60 de zile, care urmează să expire în 10 ianuarie 2021.

Prin rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a dispus, în 27 noiembrie, trimiterea în judecată a inculpatului pentru luare de mită, folosirea funcției în scopul favorizării unor persoane, în formă continuată compusă din 52 de acte materiale, şi efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuă.

Pe parcursul cercetărilor, procurorul a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Serviciul Operaţiuni Speciale Sibiu şi Serviciul Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Medicul Virgil Musta: Vaccinul anti-Covid are o singură contraindicație categorică

Avatar

Publicat

in

De

Medicul Virgil Musta susține că vaccinul împotriva Covid-19 poate fi făcut de majoritatea persoanelor, dar serul nu este recomandat persoanelor cu reacţie alergică severă la componentele vaccinului, în special la polietilen glicol. Contraindicaţiile relative sunt pentru persoanele care au în antecedente reacţii alergice severe, pentru cei care urmează un tratament anticoagulant sau au febră.

Citește și: 30 de zile de la nașterea Guvernului Cîțu – Ciolanul încă nu s-a împărțit, România nu are proiect de buget

”Contraindicaţii relative prezintă cei care au în antecedente şoc anafilactic sau reacţii alergice severe sau care la prima doză au prezentat o reacţie alergică, este recomandabil să se ia legătura cu medicul alergolog pentru a lua decizia comună. Mai sunt precauţii care trebuie luate la cei cu tratament anticoagulant şi mai este o contraindicaţie relativă şi anume persoane cu infecţie febrilă, ceea ce înseamnă febră peste 38,5 grade. Acestea ar fi recomandabil să amâne vaccinarea până după trecerea puseului febril”, spune medicul Virgil Musta, conform Adevărul.

Pacienți care ar trebui să se vaccineze cât mai curând

“Cei mai importanţi sunt pacienţii diabetici, pacienţii cu obezitate şi cu boli cronice cardiovasculare, boli cronice pulmonare, pacienţii cu infecţie HIV, cu ciroză hepatică sau cu insuficienţă renală. Toate aceste patologii reprezintă indicaţie de vaccinare pentru că reprezintă factori de risc în evoluţia bolii în cazul infecţiei cu SARS-CoV-2”, mai spune medicul Virgil Musta.

Ce se întâmplă dacă te vaccinezi împotriva COVID-19 şi eşti deja infectat

“Strategia actuală de vaccinare nu pune în discuție prezența virusului Sars CoV-2 în momentul vaccinării. De altfel, modul în care acționează acest vaccin la nivel molecular nu poate decât să ajute la o apărare în fața virusului Sars CoV-2, pentru că îi blochează receptorii de intrare celulară și deci implicit înmulțirea virusului în organismul nostru. Deci, nu este contraindicație medicală”, a explicat dr. Carmen Dorobăţ, fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Gabriel Toncean, reales pentru a treia oară în fruntea Federaţiei Române de Culturism şi Fitness

Avatar

Publicat

in

De

Adunarea Generală de Alegeri a Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, convocată sâmbătă, în municipiul Reghin, l-a reales pe Gabriel Toncean, pentru a treia oară, în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, cu unanimitate de voturi, anunță AGERPRES.

Alături de Gabriel Toncean, care a fost singurul candidat la preşedinţia Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, a fost reales şi vicepreşedintele FRCF, în persoana Monicăi Mureşan, în acelaşi cadru fiind desemnaţi şi membrii Biroului Federal al FRCF.

“Le mulţumesc colegilor pentru încrederea pe care mi-au acordat-o din nou! Încep astfel un nou mandat ca preşedinte al Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, un mandat pentru care avem obiective măreţe. Ne pregătim ca în 2022 să organizăm, în România, Campionatul Mondial de Seniori, iar în 2021 să consolidăm locul sportivilor noştri în vârful clasamentului balcanic, european şi mondial al culturismului şi fitnessului. Ne propune astfel ca ediţia din 2022 a Campionatului Mondial de Seniori să aibă loc la Cluj-Napoca, unde există infrastructura necesară unei astfel de competiţii de amploare, la care participă între 1.200 şi 1.400 de sportivi”, a declarat, pentru AGERPRES, Gabriel Toncean.

Citește și: Donald Trump, primele declarații după plecarea de la Casa Albă: ‘Vom face ceva!’

FRCF a organizat în România mai multe evenimente internaţionale majore, precum CM Juniori în 2017, la Bistriţa, Cupa Mondială în 2018, la Cluj-Napoca, Campionatul Balcanic în 2018, la Drobeta-Turnu Severin, iar în urma performanţelor sportivilor români şi a reuşitelor organizatorice ale federaţiei, preşedintele FRCF, Gabriel Toncean, a fost ales, în prezidiul de conducere al Federaţiei Europene de Culturism şi Fitness (EBFF), cât şi în cel al Federaţiei Internaţionale de Culturism şi Fitness (IFBB).

Gabriel Toncean este şi preşedintele Federaţiei Balcanice de Culturism şi Fitness.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend