Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Argumentele lui Dumitru Prunariu pentru a demonta teoriile conspiratiei. „Elon Musk e un copil care se joacă cu miliardele. Vom ajunge, din nou, pe Lună peste 4 ani”

Publicat

in

Cosmonautul Dumitru Prunariu crede că nu peste mult timp vor fi create hoteluri în spațiu, unde oamenii vor petrece un sejur acolo. În opinia sa, primii cosmonauți vor ajunge pe Marte peste aproximativ 20 de ani iar un nou echipaj va ajunge pe Lună peste aproximativ 4 ani. În opinia sa, vizionarii lumi – cum ar fi Elon Musk sau Jef Bezos – investesc in domeniul cosmic pentru că și-au dat seama că este o afacere de viitor. Într-un interviu pentru Radio România Actualități, Dumitru Prunariu a demontat teoria că oamenii nu ar fi ajuns pe Lună, iar Pământul ar avea formă plată.

”L-am întâlnit pe Elon Musk, e un copil care se joacă cu miliardele!”

”Elon Musk și Jeff Bezos sunt niște vizionari, au miliarde, le investesc inclusiv în domeniul cosmic pentru că își dau seama că acesta este un domeniu de mare viitor, nu numai din punct de vedere al cercetării științifice, al investițiilor guvernamentale dar și ca afacere. Elon Musk spunea că peste vreo 50 – 100 de ani vom avea o colonie de cel puțin un milion de oameni pe planeta Marte în condițiile acestea, și afirmațiile lui Jeff Bezos vine să confirme acest lucru că domeniul privat a intrat puternic în spațiul cosmic. Vor fi create hoteluri, stații orbitale sub formă de hoteluri, în spațiul cosmic. Oamenii vor călătorii pe Lună și vor petrece un sejur acolo. Și în curând, însemnând câteva decenii, oamenii vor zbura și pe planeta Marte. Este o destinație foarte îndepărtată, este o destinație care deocamdată pune multe probleme, probleme de supraviețuire, probleme de ajungere pe planetă, sunt multe zeci de milioane de kilometri până acolo, se fac cam opt luni de zile dus. Acolo, pe Marte trebuie să ne creăm un propriu mediu în care să trăim, în care să generăm oxigen. Primele zboruri spre planeta Marte se estimează cam peste 20 de ani, iar peste 4 ani oamenii vor păși din nou pe Lună.

Se zboară printr-un spațiu cosmic plin de radiații mai puțin cunoscute de care trebuie să ne protejăm pentru a ne putea întoarce sănătoși pe pământ. Estimez că primele zboruri spre planeta Marte vor avea loc peste 20 de ani. De altfel, peste patru ani, oamenii vor ajunge, din nou, pe Lună – acesta este un exercițiu extraordinar și foarte necesar pentru a pregăti o misiune mult mai complexă pe Marte, în 2025. La bord va fi și o femeie de culoare, diversitatea este promovată și în acest domeniu, sunt numeroase astronaute americane extrem de competente. Pe Elon Musk l-am întâlnit acum câțiva ani, la o conferință în Australia, când a făcut o prezentare într-un amfiteatru cu audiență foarte mare. Mi-a creat o impresie foarte plăcută, dar și ciudată. Era un copil care se juca cu miliarde și cu investiții în domeniul cosmic, cu viziune extraordinară pe care mulți nu au în momentul de față. Efectiv jongla cu proiecte globale, cu miliardele lui și se vedea că este atât de pasionat încât o să le realizeze. Să nu uităm că Elon Musk are acum în testări o super rachetă – Starship se numește – care ar putea transporta până la 20 de oameni pe Lună sau pe Marte, care poate transporta infrastructură pentru viitoarea bază permanentă umană de la polul sud al Lunii”, a adăugat cosmonautul Dumitru Prunariu.

Fiți convinși că oamenii au ajuns pe Lună!

”Sunt tot felul de speculații, sunt multe fotografii – unele realizate momentul antrenamentelor, în deșert, pe pământ. Uneori, lumina în unele poze (care nu au fost făcute publice decât mult mai târziu și de către persoane care au pus cumva mâna pe ele), nu era foarte bună. Gândiți-vă că în acea perioadă de Război Rece, era foarte mare concurența ”cine ajunge primul pe Lună”. Rușii au avut un program de a antrena si trimite oameni pe Lună, au avut nave pe care le-au testat, dar nu au ajuns să trimită echipaje pentru că americanii le-au luat-o înainte. Pentru că era foarte mare competiția, rușii au spus: ”nu repetăm ce au făcut alții și vom trimite nave automate. În acea perioadă de timp, când fiecare știa clar ce face celălalt, dacă americanii ar fi simulat doar ajungerea pe Lună, primii care ar fi făcut scandal pe plan internațional ar fi fost rușii. Sunt foarte mulți oameni care dau crezare unor zvonuri care se propaga rapid si care ajung să fie considerate adevăruri absolute.

De exemplu, s-a spus despre steagul de pe Lună că flutura. Am discutat cu Buzz Aldin, al doilea om are a coborât pe Lună, ne cunoastem bine, facem parte din asociații internationale și ne vedem periodic. Steagul nu avea cum sa fluture, intrucât gravitația pe Lună este foarte mica. Buzz mi-a povestit: ”Noi am pus steagul pe un mic catarg și pe o tijă orizontală, pe care trebuia să îl fixăm. Numai că în Cosmos, din motive de spațiu, am avut steagul rulat într-un tub. Când l-am scos, steagul a rămas cu onduleurile acelea…l-am întins, partea de sus era îndoită iar cea de jos părea că flutură în fotografii, dar nu a fluturat niciodată.” Am cunoscut aproape o jumătate din astronauții care au ajuns pe Lună, am stat de vorbă cu ei. Indiscutabil s-a ajuns pe Lună, acele realități au fost transmite live la televiziune. Acest zbor a fost foarte important din punct de vedere politic pentru Statele Unite: trebuia schimbat, într-un mod pozitiv, imaginea americanilor după ce au avut eșecuri în Golful Porcilor (când au dorit să invadeze Cuba și nu au reușit) sau în Vietnam, când imaginea lor era puternic șifonată. Trebuia să schimbe radical cu ceva imaginea lor. Și au făcut-o cu acel zbor cosmic și cu o realizare excepțională, de la care se împlinesc acum 50 de ani”, a adăugat Prunariu.

Garantez că Pământul e rotund, l-am văzut cu ochii mei!

Cosmonautul Dumitru Prunariu s-a referit și la teoria ”earth flat” ”Am fost oprit într-un magazin de un domn care mi-a spus: ”Am aflat de teoria aceasta și este credibilă din punctul meu de vedere. Dumneavoastră, care ați fost acolo, trebuie să ne spuneți: Pământul este plat sau nu? Suntem convinși că veți adera la teoria noastră”. I-am explicat frumos cum m-am învârtit eu de 125 de ori în jurul Pământului. Nu am zburat în jurul unui Pământ plat, stânga-dreapta. Vă spu eu sigur că este rotund. Am fost al 103-lea om care a ajuns in spațiul cosmic. Toți ne-am învârtit în jurul Pământului, l-am văzut cât este de rotund, cât de frumos este. Am învățat la școală ceea ce reprezintă sistemul planetar, cum s-a format, ce reprezintă planetele”, a mai spus Dumitru Prunariu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Rușii s-au dezlănțuit – Atac masiv cu rachete asupra țintelor din toate regiunile Ucrainei

Publicat

in

De

Zeci de rachete ruseşti au lovit sâmbătă poziţii militare ucrainene peste tot în Ucraina, relatează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

Conform guvernatorului regiunii Lvov din vest, Maxim Koziţki, patru rachete trase din Marea Neagră au lovit baza armatei ucrainene de la Iavoriv, iar alte două au fost interceptate şi distruse în aer.

Guvernatorul regiunii Jitomir din nord, Vitali Buneciko, a anunţat că asupra infrastructurii militare din apropierea oraşului Jitomir au fost lansate aproape 30 de rachete şi cel puţin un soldat ucrainean a fost ucis.

Tot în nord, în regiunea Cernigov, guvernatorul Viaceslav Ceaus a declarat că orăşelul Desna a fost ţinta unor lovituri „masive” de rachete în cursul dimineţii, provocând distrugeri neprecizate infrastructurii, însă fără a ucide oameni.

Marele stat-major ucrainean a comunicat, tot sâmbătă, că luptătorii din subordinea sa au oprit atacuri ale infanteriei ruse între Volodimirivka şi Pokrovske, pe ruta de aprovizionare dintre Bahmut şi Lisiceansk, oraşul aflat pe celălalt mal al râului Doneţk faţă de Severodoneţk.

Forţele ucrainene au fost nevoite să se retragă zilele trecute din Severodoneţk, după săptămâni de lupte grele de rezistenţă.

Ruşii au bombardat cu artileria şi aviaţia atât la Lisiceansk, cât şi la Severodoneţk, lovind uzina chimică Azot, unde sunt blocaţi sute de civili, a afirmat guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Haidai.

Armata ucraineană a anunţat că asupra nord-estului Ucrainei au fost lansate rachete şi din Belarus, stat aliat cu Rusia.

Comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a scris pe Facebook că a discutat telefonic cu omologul său american, generalul Mark Miley, solicitând arme pentru a ajunge „la egalitate de putere de foc cu inamicul” şi a reuşi astfel să stabilizeze situaţia în regiunea Lugansk, cea mai ameninţată de forţele ruse.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Din SUA ar putea pleca o nouă revoluție? Comunitatea LGBT, în vizorul Curții Supreme a Statelor Unite. Judecătorul Clarence Thomas alimentează temeri cu privire la anularea căsătoriei între persoane de acelaşi sex

Publicat

in

De

Cresc tensiunile publice în SUA! Hotărârea prin care Curtea Supremă a Statelor Unite a ”îngropat” dreptul la avort relansează speculaţii cu privire la soarta altor drepturi dobândite de către americani recent – inclusiv dreptul la căsătorie între persoane de acelaşi sex -, alimentate de argumentele prezentate de către unul dintre cei mai conservatori magistraţi ai Curţii, 

”În viitoare dosare” care privesc şi ele respectarea vieţii prvate, ”trebuie să revizuim toate jurisprudenţele”, scrie judecătorul Clarence Thomas, în argumentul său personal al hotărârii, relatează AFP.

Un fapt notabil este că el citează trei hotărâri – şi anume „Griswold v. Connecticut” din 1965, care consacră dreptul la contracepţie şi „Lawrence v. Texas” din 2003, care face neconstituţionale legle care pedepsesc relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex.

Clarence Thomas citeazăîn al trelea rând „Obergefell v. Hodges”, o hotărâre din 2015 care protejează căsătoria între persoane de acelaşi sex la nivel federal şi care este o ţintă proritară a dreptei religioase.

PĂREREA UNUI JUDECĂTOR

Clarence Thomas consideră că aceste jurisprudenţe au la bază aceeaşi dispoziţie din Consttuţie ca cea invalidată vineri şi care proteja dreptul la avort, iar Curtea ”trebuie să corecteze greşeala” pe care a făcut-o.

El vrea apoi să se analizeze dacă şi alte pasaje din Constituţie ”garantează miriada de drepturi” astfel ”generate”, precizează el.

Pentru moment este vorba doar despre părerea unui judecător – dintre cei nouă de la templul dreptului american -, iar nimic nu spune că acesta va reuşi să o impună celorlalţi magistraţi.

Însă remanierea profundă a Curţii Supreme de către Donald Trump, care numit trei judecători şi le-a dat astfel o majoritate zdrobitoare conservatorilor – îi face pe democraţi, jurişti şi pe multe asociaţii să se teamă că şi alte drepturi – inclusiv cel al căsătoriei între persoane de acelaşi sex – pot fi anulate în curând.

Clarence Thomas face parte din Curte din 1991, când a fost numit de către George Bush tatăl.

În urma unei divulgări care a anunţat în avans hotărârea cu privire la avort, Joe Biden a avertizat că ”toate hotărârile” cu privire la ”viaţa privată” a americanilor şi ”o întreagă serie de alte drepturi” riscă să fie puse în discuţie.

Un semn al acestor îngrijorări chiar în cadrul Curţii este faptul că cei trei magistraţi progresişti s-au disociat de majoritatea conservatoare care, acuză ei, ”pune în pericol alte drepturi la viaţă privată, precum contracepţia sau căsătoriile între persoane de acelaşi sex”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend