Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Argeșul în topul județelor cu cele mai multe produse tradiționale . Află de cât timp știu românii să prelucreze laptele

Publicat

in

Numărul produselor tradiționale este in creștere. An de an Ministerul Agriculturii acordă unor noi produse atestate de tradiționalitate, ceea ce reprezintă dovada clară că bucătăria românească are istorie și are produse de o valoare incontestabilă. Pentru a primi un atestat „de produs tradițional” produsul trebuie să fie obținut din materii prime locale, să nu conțină aditivi alimentari, să aibă o rețetă tradițională și să se diferențieze foarte clar de alte produse din aceiași categorie.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a acordat și în 2015, un număr de 204 atestate pentru ‘produse tradiționale’, totalul acestora ajungând astfel la 513, de când a fost modificată legislația în acest domeniu, conform Ordinului 724/2014.

Până în prezent județul Argeș, zonă cu o încărcătură istorică imensă, se situează pe locul trei pe țară în ceea ce privește numărului produselor tradudiționale. Pastrama de oaie, cârnații, cașcavalul, urda și brânza de burduf Baci Nicolae, prunele uscate mânăstirești, cașcavalul afumat mânăstiresc, țuica Buzdugan, covrigul muscelean, untul de vacă mânăstiresc, siropul de brad mânăstiresc sunt doar câteva dintre produsele tradiționale provenite din Argeș atestate de specialiști și posesoare de certificate de tradiționalitate.
Se poate observa cu ușurință că produsele lactate sunt foarte frecvente în lista produselor tradiționale și acest lucru nu este de mirare. Românii au fost de-a lungul istoriei mari făuritori de brânzeturi.
Vechile scrieri și istoricii ne asigură că dacii ştiau să facă brânză de calitate superioară care ajungea de multe ori produs de export în special destinat romanilor.
Claudian remarca faptul că dacii aveau brânză, lapte şi carne mai presus de alte naţii dar nu aveau obiceiul de a sacrifica animalele în timpul anului decât daca acestea erau rănite sau neputincioase .
Caseus valachius sau brânza valahă este consemnată în documente care datează de 700 de ani însă acest aliment aşa cum am arătat deja este mult mai vechi pe meleagurile României.
A.D Xenopol întăreşte toate aceste dovezi legate de prelucrarea laptelui prin afimaţiile pe care le face în legătură cu abilităţile geto-dacilor de a extrage unt din lapte şi le atribuie acestora calitatea de buni cunăscători ai smântânii şi brânzeturilor.
Așadar avem multe de oferit omenirii. Totul este să ne cunoaștem înaintașii, să stim din ce fel neam ne tragem și să ne așezăm pe locul pe care îl merităm. Și pentru că după Crăciun continuă seria sărbătorilor de iarnă, cunoscând acum vechea tradiție a românilor în ceea ce privește prelucrarea laptelui, poate pe mesele noastre vom pune în valoare bunele bucate românești.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

ACTUAL

Florin Cîțu, despre împrumuturile realizate de ministrul Adrian Câciu: ‘Trebuie să fim mai ambițioși. Asta dacă nu vrei să ai inflație și criză’

Publicat

in

De

Președintele PNL Florin Cîţu a precizat că în opinia sa, estimarea de anul acesta privind deficitul nu este ambițioasă. Acesta a mai precizat că va fi o ședință a coaliției  în care ministrul Adrian Câciu va veni și va explica dacă aceste îngrijorări ale lui sunt împărtășite și de ei.

Preşedintele PNL a fost întrebat dacă a discutat în cadrul coaliţiei despre preţul mare cu care se împrumută ministrul de Finanţe.

”Am discutat despre aceste îngrijorări ale mele, şi public şi în coaliţie. Sunt sigur că vom avea o coaliţie în perioada următoate în care domnul ministru va veni şi va explica dacă aceste îngrijorări ale mele sunt împărtăşite şi de ei. Eu sper ca evoluţia dobânzilor şi a măsurilor pe care le vom lua să nu ducă la o inflaţie mai mare şi dobânzi mai mari, pentru că avem agenţiile de rating care aşteaptă în martie evaluarea şi orice semn dinspre agenţii că nu merge spre o direcţie bună înseamnă costuri şi mai mari. De aceea, trebuie să fim foarte atenţi cu măsurile pe care le luăm, toate să meargă în sensul menţinerii deficitului cel puţin în limita asumată la începutul anului”, a spus liderul PNL.

Preşedintele PNL a arătat că, ”dacă vrem să evităm o criză de proporţii, trebuie să fim mai ambiţioşi în ceea ce priveşte deficitul”.

”Estimarea de anul acesta nu este ambiţioasă. Nu poţi să vii să spui că terminăm anul cu 7%, şi să reduci un punct procentual, după ce în 2021 am scăzut 3 puncte procentuale. Trebuie să fim mai ambiţioşi. Asta dacă nu vrei să ai inflaţie şi criză. Dacă eşti ok cu asta, să nu fi ambiţios atunci”, a arătat preşedintele PNL, adăugând că ”România a fost ţara care a reuşit să îşi păstreze economia deschisă şi să aibă cea mai rapidă revenire, chiar dacă cei care astăzi, nu mai spun, sau încearcă să spună cum vor rezolva ei problemele, deşi sunt la putere şi ar trebui să le rezolve, atunci spuneau că va fi şi criză economică, şi şomaj, şi foamete şi nu a fost”.

El a precizat că în şedinţa online a liderilor coaliţiei de joi s-a discutat despre criza energetică, pentru că ”pe toţi ne interesează ce facem după 1 aprilie”. ”Mă îngrijorează şi este un subiect pe care trebuie să îl discutăm, evoluţia unor indicatori economici care sunt legaţi, inflaţie, dobânzi”, a spus Florin Cîţu, precizând că, de obicei, vedem o creştere a inflaţiei şi a dobânzilor înaintea unei crize economice.

”Depinde doar de măsurile pe care le vom lua la guvernare să nu avem o criză economică. Soluţii vom găsi şi avem, dar trebuie să ne punem la masă pentru că dacă am reuşit să găsim soluţii când economia a fost închisă două luni de zile, nu există o altă provocare mai mare. Doar trebuie să accepţi că există o problemă şi apoi să venim cu soluţii”, a mai spus Cîţu, amintind că el a redus deficitul la 4%, când a plecat de la guvernare.

Liderul PNL a precizat că a transmis faptul că dacă se iau bani de la investiţii, ne îndreptăm spre un dezastru.

Preşedintele PNL a mai declarat că în opinia lui ar trebui continuată reforma administraţiei publice, şi anul acesta există în PNRR două reforme importante, reforma pensiilor, unde toate pensiile trebuie trecute pe contributivitate şi reforma salarizării, care înseamnă că în sistemul bugetar legăm performanţa de venituri, conform news.ro.

Vezi și:

Un nou congres bate la ușa liberalilor? Motivul pentru care Florin Cîțu ia țara la pas: ‘Vreau ca PNL să fie cel mai mare partid politic din România’

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

ACTUAL

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu: ‘Nu este cazul ca România să intre în război, așa cum uneori vedem în fake news-uri’

Publicat

in

De

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a precizat că nu este nevoie în acest moment să ne pregătim pentru război.

„Nu este cazul, şi aş vrea să precizez asta pentru ca populaţia să ştie foarte bine, nu este cazul ca România să intre în război, aşa cum uneori vedem în fake news-uri. Acum două zile, secretarul general NATO, Stoltenberg, a spus că NATO, în cazul unei intervenţii în Ucraina a Federaţiei Ruse, nu va reacţiona militar, pentru că, conform Tratatului NATO, nu poate interveni decât dacă este ameninţată o ţară membră. Ucraina nu este în acest moment membră NATO, dar sigur că vor fi alte forme de reacţie pe care comunitatea internaţională le va lua”, a precizat Vasile Dîncu.

Acesta adăugat că un posibil conflict la graniţă presupune anumite pregătiri şi din partea ţării noastre, dar a subliniat că nu ne pregătim de război.

„Deci, nu este nevoie în acest moment să ne pregătim pentru război. Atunci, însă, când ai un conflict la graniţă sau în apropierea ta trebuie sa te pregăteşti întotdeauna, pentru că sunt multe efecte adverse aici. Există posibilitatea unei migraţii din cauza războiului şi trebuie gestionată această situaţie. Există alte situaţii legate de circuitele economice, pentru că orice blocadă, de exemplu, a economiei şi a Federaţiei Ruse are influenţă asupra băncilor, asupra energiei, aprovizionării cu energie în Europa, şi sunt şi multe alte lucruri. (…).Noi ne pregătim pentru orice situaţie”, a afirmat Vasile Dîncu, informează agerpres.ro.

Vezi și:

Vasile Dîncu, despre situația conflictuală dintre Ucraina și Rusia: ‘Nu va fi război, este clar, în care să fie implicată România. Nu este momentul acum să ne impacientăm și nici să luăm măsuri în grabă’

Mircea Geoană reacționează după ce Rusia a cerut retragerea NATO din România: ‘Nu este problema lor! Așa cum noi nu spunem Federației Ruse unde să își pună sau să nu își pună propriile forțe pe teritoriul său’

Se complică situația! Rusia vrea să își recapete influența din perioada blocului Estic URSS. NATO, îndemnată să își retragă trupele din România și Bulgaria

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend