Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Argeșul în topul județelor cu cele mai multe produse tradiționale . Află de cât timp știu românii să prelucreze laptele

Publicat

in

Numărul produselor tradiționale este in creștere. An de an Ministerul Agriculturii acordă unor noi produse atestate de tradiționalitate, ceea ce reprezintă dovada clară că bucătăria românească are istorie și are produse de o valoare incontestabilă. Pentru a primi un atestat „de produs tradițional” produsul trebuie să fie obținut din materii prime locale, să nu conțină aditivi alimentari, să aibă o rețetă tradițională și să se diferențieze foarte clar de alte produse din aceiași categorie.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a acordat și în 2015, un număr de 204 atestate pentru ‘produse tradiționale’, totalul acestora ajungând astfel la 513, de când a fost modificată legislația în acest domeniu, conform Ordinului 724/2014.

Până în prezent județul Argeș, zonă cu o încărcătură istorică imensă, se situează pe locul trei pe țară în ceea ce privește numărului produselor tradudiționale. Pastrama de oaie, cârnații, cașcavalul, urda și brânza de burduf Baci Nicolae, prunele uscate mânăstirești, cașcavalul afumat mânăstiresc, țuica Buzdugan, covrigul muscelean, untul de vacă mânăstiresc, siropul de brad mânăstiresc sunt doar câteva dintre produsele tradiționale provenite din Argeș atestate de specialiști și posesoare de certificate de tradiționalitate.
Se poate observa cu ușurință că produsele lactate sunt foarte frecvente în lista produselor tradiționale și acest lucru nu este de mirare. Românii au fost de-a lungul istoriei mari făuritori de brânzeturi.
Vechile scrieri și istoricii ne asigură că dacii ştiau să facă brânză de calitate superioară care ajungea de multe ori produs de export în special destinat romanilor.
Claudian remarca faptul că dacii aveau brânză, lapte şi carne mai presus de alte naţii dar nu aveau obiceiul de a sacrifica animalele în timpul anului decât daca acestea erau rănite sau neputincioase .
Caseus valachius sau brânza valahă este consemnată în documente care datează de 700 de ani însă acest aliment aşa cum am arătat deja este mult mai vechi pe meleagurile României.
A.D Xenopol întăreşte toate aceste dovezi legate de prelucrarea laptelui prin afimaţiile pe care le face în legătură cu abilităţile geto-dacilor de a extrage unt din lapte şi le atribuie acestora calitatea de buni cunăscători ai smântânii şi brânzeturilor.
Așadar avem multe de oferit omenirii. Totul este să ne cunoaștem înaintașii, să stim din ce fel neam ne tragem și să ne așezăm pe locul pe care îl merităm. Și pentru că după Crăciun continuă seria sărbătorilor de iarnă, cunoscând acum vechea tradiție a românilor în ceea ce privește prelucrarea laptelui, poate pe mesele noastre vom pune în valoare bunele bucate românești.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Începe show-ul la nivel mondial? SUA avertizează China: ‘ Nu vom fi descurajaţi să operăm în mările şi spațiul aerian al Pacificului de Vest’

Publicat

in

De

China a lansat joi rachete care ar fi survolat Taiwanul şi ar fi căzut pentru prima dată în zona economică exclusivă a Japoniei, în prima zi a unor ample exerciţii militare fără precedent în jurul Taiwanului, ca răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, la Taipei.

Washingtonul a acuzat Beijingul că „a ales să reacţioneze exagerat” la vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan şi a avertizat că portavionul său USS Reagan va continua să „supravegheze” împrejurimile insulei, anunţând totodată că a amânat un test de rachete intercontinentale pentru a evita agravarea crizei.

„China a ales să reacţioneze exagerat şi a folosit vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor drept pretext pentru a-şi intensifica operaţiunile militare provocatoare în Strâmtoarea Taiwan şi în jurul acesteia”, a declarat purtătorul de cuvânt pe teme de securitate al Casei Albe, John Kirby.

Portavionul USS Reagan „va rămâne în operaţiune în zonă pentru a supraveghea situaţia”, a spus el, adăugând: „Nu vom fi descurajaţi să operăm în mările şi spaţiul aerian al Pacificului de Vest, în conformitate cu dreptul internaţional, aşa cum am făcut de zeci de ani, apărând Taiwanul şi o regiune indo-pacifică liberă şi deschisă”.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, care a participat la un summit ASEAN la Phnom Penh, la fel ca omologul său american, Antony Blinken, a acuzat Washingtonul că se află la originea crizei, făcându-se responsabil de o „provocare flagrantă” creând „un precedent odios”.

„Dacă nu este luată nicio măsură pentru corectarea şi contracararea acesteia, ce s-ar întâmpla cu principiul neamestecului în treburile interne? Ar mai putea fi respectat dreptul internaţional? Cum am putea păstra pacea în regiune?”, a adăugat el în marja summitului.

Ministrul de externe japonez, Yoshimasa Hayashi, a cerut joi ‘oprirea imediată’ a manevrelor militare chineze.

„Acţiunile Chinei au de data aceasta un impact grav asupra păcii şi stabilităţii în regiune. Cer încă o dată oprirea imediată a acestor manevre militare’, a declarat el la Phnom Penh.

Vizita la Taipei a lui Nancy Pelosi a fost considerată de China drept o provocare, un sprijin acordat susţinătorilor independenţei Taiwanului şi o tăgăduire a promisiunilor SUA de a nu avea relaţii oficiale cu insula, informează agerpres.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ce trebuie sa faca fiecare zodie pe 8.08, momentul in care se deschide Portalul Leului

Publicat

in

Ziua de 8/8 e printre cele mai importante din an, e ziua in care se deschide Portalul Leului: vibratiile si energiile inalte ajung pe pamant, datorita faptului ca Soarele, aflat in zodia Leului, se aliniaza cu Sirius, cea mai stralucitoare stea de pe cer. Astrologii spun ca 8/8, cand se deschide Portalul Leului, e cea mai norocoasa zi din an. E ziua in care ne putem pune dorinte si ne putem face planuri de viitor. De asemenea, e ziua in care ne putem da seama ce schimbari trebuie sa facem in viata noastra. Toate zodiile sunt intr-un fel afectate de deschiderea Portalului Leului, insa totul depinde de noi ca sa profitam din plin de acest moment unic in an. Despre ce se recomanda fiecarei zodii, citeste aici https://www.ucoz.ro/8-08-ziua-in-care-se-deschide-portalul-leului-cea-mai-norocoasa-zi-din-an/

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend