Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Argeşul „buricul Europei” – la intersecţia meridianului 25 cu paralela 45 (jumătatea distanţelor Oceanul Atlantic-Munţii Ural şi Ecuator-Polul Nord)

Publicat

in

Situat în partea central-sudică a României, judeţul Argeş se află la intersecţia coordonatelor geografice de referinţă ale ţării : meridianul 25 grade longitudine estică (ce marchează jumătatea distanţei dintre Oceanul Atlantic în vest şi Munţii Ural în est) şi paralela 45 grade latitudine nordică (ce marchează jumătatea distanţei dintre Ecuator şi Polul Nord).
Conform Direcţiei Judeţene de Statistică (DSJ) Argeş, suprafaţa judeţului este de 6826 Kmp şi reprezintă 2,9% din cea a României, reunind armonios trei forme de relief. Astfel, jumătate din suprafaţa Argeşului este deţinută de dealuri (55,5%) , cealaltă jumătate fiind împărţită aproximativ egal între munţi (25%) şi câmpii (20%), judeţul dispunând de o bogată reţea hidrografică.
Conform DSJ Argeş, judeţul are rezerve care nu sunt de neglijat, de uraniu, ţiţei şi gaze naturale, cărbuni şi minereuri nemetalifere.
Aceste rezerve au ajutat la dezvoltarea industrială a lui.
Astfel, la Mioveni, Institutul de Cercetari Nucleare este cel mai modern din Europa de sud-est – iar în colaborare cu Ansaldo Nucleare şi ENEA (Italia), se doreşte construirea unui reactor nuclear de generaţia a IV-a care va fi cel mai modern reactor nuclear din lume (acord semnat în urmă cu aproximativ trei ani).
Tot în Argeş, Barajul Vidraru, dat în folosinţă în anul 1966, este cel mai mare baraj în arc din România, iar la data inaugurării sale se clasa, cu cei peste 166 de metri înălţime, între primele cinci baraje în arc din Europa, ocupând locul 9 pe plan mondial. Deşi ierarhia s-a modificat, barajul Vidraru clasându-se acum pe locul 27 între barajele de acest tip din lume, edificiul rămâne în continuare unul impresionant.
La Barajul Vidraru nu poţi ajunge decat pe Transfăgărăşan -Transfăgărăşanul redescoperit de români mai ales după ce britanicii de la „Top Gear” l-au promovat ca fiind cel mai frumos drum din Europa.
În Argeş, doar în zona de deal – munte, pe porţiuni ale râurilor Argeş, Vâlsan şi Râul Doamnei trăieste un peşte unic în lume, care este o relicvă vie, contemporan cu ultimii dinozauri, existenţa sa însumând circa 50 milioane de ani. În prezent, mai sunt foarte puţine exemplare, aşa că specia este ocrotită prin lege (denumirea populara a acestui peşte este „aspretele”). În 1993, la München, s-a încercat reproducerea speciei în mediu artificial cu şase exemplare prinse pe Vâlsan, însă experimentul a eşuat .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUAL

Nebunie în fața BCU! În pauza de țigară, Moise Guran a fost prins la înghesuială! Ce i s-a cerut să-l întrebe pe Klaus Iohannis

Publicat

in

De

Nebunie în fața Bibliotecii Centrale Universitare, acolo unde are loc, la această oră, dezbaterea organizată de SNSPA pentru Klaus Iohannis, candidatul PNL la alegerile prezidențiale!

În pauza de țigară, Moise Guran a ieșit afară să fumeze și, în scurt timp, a fost asaltat de un grup persoane, care i-au cerut să-i pună mai multe întrebări lui Klaus Iohannis.

Printre temele sugerate lui Guran, se numără casa pierdută de Klaus Iohannis în instanță, problema „gazelor de șist” și restricționarea accesului presei la dezbaterea din această seară.

Vezi și

Schimbări uriașe- Cum se acordă sporurilor la pensie în funcție de vechimea în muncă

Cine e greul executat de Marcel Vela, căruia șeful de la Interne nu a vrut să-i facă public numele

Ministrul de Interne a început execuțiile! Pe cine a dat afară Marcel Vela și de ce

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Un cunoscut jurnalist spune că a fost șicanat înainte de conferința Vioricăi Dăncilă: Marcel Vela are mult de muncă

Publicat

in

De

Un cunoscut jurnalist susține că a fost „șicanat pe model bolșevic” înainte de conferința organizată de Viorica Dăncilă, de către Jandarmeria Română.

Este vorba despre Dan Bucura.

„Vestea buna: am intrat la conferința Vioricai Dancilă! Vestea proastă: Jandarmeria a rămas o instituție la fel de ticăloasă! M-au șicanat pe model bolșevic. Ministrul de Interne, Marcel Vela, are mult de muncă! După dezbatere vă povestesc…..”, dezvăluie Bucura.

Vezi și

Schimbări uriașe- Cum se acordă sporurilor la pensie în funcție de vechimea în muncă

Cine e greul executat de Marcel Vela, căruia șeful de la Interne nu a vrut să-i facă public numele

Ministrul de Interne a început execuțiile! Pe cine a dat afară Marcel Vela și de ce

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUNTEM SI AICI

COMENTARII FACEBOOK

În Trend