Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Argeşul „buricul Europei” – la intersecţia meridianului 25 cu paralela 45 (jumătatea distanţelor Oceanul Atlantic-Munţii Ural şi Ecuator-Polul Nord)

Publicat

in

Situat în partea central-sudică a României, judeţul Argeş se află la intersecţia coordonatelor geografice de referinţă ale ţării : meridianul 25 grade longitudine estică (ce marchează jumătatea distanţei dintre Oceanul Atlantic în vest şi Munţii Ural în est) şi paralela 45 grade latitudine nordică (ce marchează jumătatea distanţei dintre Ecuator şi Polul Nord).
Conform Direcţiei Judeţene de Statistică (DSJ) Argeş, suprafaţa judeţului este de 6826 Kmp şi reprezintă 2,9% din cea a României, reunind armonios trei forme de relief. Astfel, jumătate din suprafaţa Argeşului este deţinută de dealuri (55,5%) , cealaltă jumătate fiind împărţită aproximativ egal între munţi (25%) şi câmpii (20%), judeţul dispunând de o bogată reţea hidrografică.
Conform DSJ Argeş, judeţul are rezerve care nu sunt de neglijat, de uraniu, ţiţei şi gaze naturale, cărbuni şi minereuri nemetalifere.
Aceste rezerve au ajutat la dezvoltarea industrială a lui.
Astfel, la Mioveni, Institutul de Cercetari Nucleare este cel mai modern din Europa de sud-est – iar în colaborare cu Ansaldo Nucleare şi ENEA (Italia), se doreşte construirea unui reactor nuclear de generaţia a IV-a care va fi cel mai modern reactor nuclear din lume (acord semnat în urmă cu aproximativ trei ani).
Tot în Argeş, Barajul Vidraru, dat în folosinţă în anul 1966, este cel mai mare baraj în arc din România, iar la data inaugurării sale se clasa, cu cei peste 166 de metri înălţime, între primele cinci baraje în arc din Europa, ocupând locul 9 pe plan mondial. Deşi ierarhia s-a modificat, barajul Vidraru clasându-se acum pe locul 27 între barajele de acest tip din lume, edificiul rămâne în continuare unul impresionant.
La Barajul Vidraru nu poţi ajunge decat pe Transfăgărăşan -Transfăgărăşanul redescoperit de români mai ales după ce britanicii de la „Top Gear” l-au promovat ca fiind cel mai frumos drum din Europa.
În Argeş, doar în zona de deal – munte, pe porţiuni ale râurilor Argeş, Vâlsan şi Râul Doamnei trăieste un peşte unic în lume, care este o relicvă vie, contemporan cu ultimii dinozauri, existenţa sa însumând circa 50 milioane de ani. În prezent, mai sunt foarte puţine exemplare, aşa că specia este ocrotită prin lege (denumirea populara a acestui peşte este „aspretele”). În 1993, la München, s-a încercat reproducerea speciei în mediu artificial cu şase exemplare prinse pe Vâlsan, însă experimentul a eşuat .

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Situație șocantă! PSD face apel la Guvern pentru impozitarea pensiilor speciale

Publicat

in

De

Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, a făcut un apel la PNL și Ludovic Orban pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență de impozitare a pensiilor speciale. Acesta a declarat că prin unele decizii ale CCR pensiile speciale nu pot fi eliminate.

„Am văzut un întreg concurs de populism între toate grupurile parlamentare care depune mai multe inițiative pentru eliminare. Știți foarte bine că avem câteva decizii ale CCR prin care se stabilește foarte clar că pensiile speciale nu pot fi eliminate. Singura soluție este impozitarea acestora. De aceea, fac din nou apel la toate grupurile parlamentare să ne punem din nou la masă, să discutăm despre o impozitare drastică, cu peste 90 la sută, a acestor penrii speciale pentru a rezolva problema. Pentru că altfel cu inițiative neconstituționale nu facem decât să dăm senzația oamenilor că ne luptăm cu aceste pensii speciale și de fapt să nu rezolvăm niciodată problema”, a spus Alfred Simonis.

Acesta a spus că una dintre soluții este impozitarea pensiilor speciale prin Ordonanță de urgență.

„Fac apel la cei de la PNL și la Ludovic Orban: Guvernul are un instrument foarte clar prin care poate elimina de îndată pensiile speciale, le poate impozita, cu procentul cu care consideră oportun, și acest mecanism nu conferă posibilitatea niciunui grup parlamentar de a ataca la CCR, și anume ordonanța de urgență. Dacă cei de la PNL, care au promis în campania electrorală că în termen de 30 de zile de când preiau guvernarea doresc acest lucru, pot în seara aceasta, mâine dimineață să emită ordonanța de urgență cu impozitarea peste 90 la sută a tutoror pensiilor speciale”, a mai spus Simonis.

Citește și:

Lovitură zguduitoare! Cum a pierdut CFR o mulțime de bani europeni. DNA intră pe fir. Nume grele din PSD sunt vizate într-un raport

Cozmin Gușă, profeția care ar putea răsturna total scena politică! Candidatură-bombă pentru Marcel Vela

Se rupe lanțul de iubire dintre PNL și USR. Guvernul Orban tot mai singur și fără sprijin în Parlament

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Avertizare! Pericolul rusesc este mult mai mare din cauza crizei provocate de noul coronavirus

Publicat

in

De

Președintele Georgiei, Salome Zurabishvili, a atras un semnal de alarmă față de Rusia că va încerca să profite de criza provocată de noul coronavirus prin agresiuni în afara granițelor.

Salome Zurabishvili, a cărei ţară şi-a pierdut o cincime din suprafaţă în 2008, când a fost invadată de armata Rusiei, a sugerat că, istoric, problemele interne ale Moscovei se transformă în agresiuni externe.

„Criza coronavirusului şi cea a petrolului şi poate situaţia politică internă, toate la un loc pot încuraja Rusia să fie mult mai agresivă pentru a arăta câştiguri externe,” a spus Zurabishvili într-un interviu pentru Financial Times, duminică.

Salome Zurabishvili a criticat, de asemenea, prezenţa militară rusă în zonele ocupate, în special în Abkhazia, unde au fost dislocate trupe şi echipamente militare, inclusiv sisteme de rachete, lucru care a dus la destabilizarea regiunii.

Totodată, şi Pentagonul a justificat, într-un comunicat de presă, părăsirea Tratatului Cer Deschis prin faptul că, printre altele, Rusia a respins zborurile în apropierea graniţei cu Georgia.

Preşedintele Georgiei şi-a arătat dezamăgirea faţă de poziţia Kremlinului de a interzice accesul autorităţilor georgiene în Ossetia de Sud, ocupată tot în 2008, pentru a asigura asisteţă medicală şi ajutoare persoanelor infectate cu COVID-19.

„Nu am putut să asigurăm tot sprijinul pe care l-am fi putut asigura,” a spus oficialul georgian.

Zurabishvili este un fost diplomat francez de origine georgiană, care după ce şi-a obţinut cetăţenia a ajuns, în 2004, ministru de externe, iar în 2018 a fost aleasă preşedintele Georgiei.

Citește și:

Lovitură zguduitoare! Cum a pierdut CFR o mulțime de bani europeni. DNA intră pe fir. Nume grele din PSD sunt vizate într-un raport

Cozmin Gușă, profeția care ar putea răsturna total scena politică! Candidatură-bombă pentru Marcel Vela

Se rupe lanțul de iubire dintre PNL și USR. Guvernul Orban tot mai singur și fără sprijin în Parlament

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend