Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

ARGEȘENII ÎNTREABĂ. PREFECTUL RĂSPUNDE? ÎN PLINĂ PANDEMIE, CIRC în ARGEȘ pe RĂSPUNDEREA CUI ?

Avatar

Publicat

in

Mai mulți argeșeni s-au declarat nemulțumiți de faptul că la Pitești și Curtea de Argeș, în plină pandemie cand evenimentele artistice sau sportive se desfășoară fără spectatori, cineva a aprobat desfasurarea spectacolelor de circ. Poate prefectul de Arges nu a aflat așa ca redăm unul din multele mesaje primite pe adresa redacției în ultimele zile:

“Dacă situația este atât de gravă, astăzi peste 200 de cazuri în Argeș, cum de se permit spectacole de circ în orașul Curtea de Argeș, dupa ce s-au desfășurat si in Pitești? E de-ajuns ca un singur spectator sa fie asiptomatic, si situația va fi pierdută de sub control! Cine mai stie care pe unde si pe lângă cine a stat, între timp cu cine s-a mai întâlnit, prin ce magazine a mai fost sau pe unde mai lucreaza? Dumnezeu cu mila Lui!!! Cum sa mai creada oamenii ce spun oficialii din moment ce faptele altceva vorbesc?”, întreabă B. Nicoleta.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Cozmin Gușă a răbufnit: ‘PSD și AUR ar trebui să pregătească greva parlamentară’

Avatar

Publicat

in

De

Analistul politic și membru al PSD, Cozmin Gușă, afirmă pe pagina sa de Facebook, că ‘Petrișor Peiu și Adrian Câciu analizează jocul extern periculos executat de guvern sub tutelă America, dar cu coordonare Germană’.

”ROMÂNIA, CA „MIELUL TURBAT, CE RĂMÂNE NEMÂNCAT, ȘI-APOI SACRIFICAT”!

PETRIȘOR PEIU ȘI ADRIAN CÂCIU ANALIZEAZĂ JOCUL EXTERN PERICULOS, EXECUTAT DE GUVERN SUB TUTELĂ AMERICANĂ, DAR CU COORDONARE GERMANĂ: INTERDICȚIA DE A COOPERA CU CHINA ȘI OBLIGATIVITATEA DE A PRIVATIZA IEFTIN/GRATIS CELE MAI PROFITABILE ACTIVE DIN ECONOMIE.

PSD și AUR AR TREBUI SĂ PREGĂTEASCĂ GREVA PARLAMENTARĂ!

Aproape că am sintetizat cam tot în titlurile de mai sus. Am folosit ca sugestie pilda cu mielul dezorientat ce alege să sugă de la două oi, rămânând în final nemâncat, și-apoi sacrificat, pentru că se potrivește bine situației descrise azi. Cei doi analiști economici sintetizează în mod complementar postura extrem de periculoasă în care ne aflăm, coordonându-ne politica internă după DICTATELE VENITE PE AXA BERLIN-WASHINGTON, dictate ce ascund strict interesele economice ale corporațiilor transnaționale, ce-au decis să se ÎNDESTULEZE din România, care trebuie să le ofere nu doar piața internă de consum, ci și activele profitabile din economie cum ar fi HIDROELECTRICA, TRANSGAZ, ROMGAZ, PORTUL CONSTANȚA, AEROPORTUL HENRI COANDĂ, etc., șmecherii de tipul CÎȚU-ISAR vrând să introducă și CEC-ul pe această listă.

Situația este criminală pentru noi, în actualele condiții de criză, când nu doar prețul acestor active poate fi lesne mult subevaluat, dar prin CLEȘTELE DATORIILOR EXTERNE CONTRACTATE ÎN AVALANȘĂ de Guvernele LuCOVID – CÎȚU, li se oferă CORPORATIȘTILOR și pârghia necesară pentru a ne obliga la aceste privatizări păguboase.

Este bine că analiști profesioniști și responsabili, precum PEIU, CÂCIU sau puțini alții, avertizează despre asta, va fi însă total insuficient pentru descurajare. Fără a enumera azi alte demersuri civico-politice, spun direct că abia pe această motivație a privatizărilor rapide și păguboase, OPOZIȚIA DIN PSD și AUR ar putea lua în calcul chiar GREVA PARLAMENTARĂ, CA MĂSURĂ DURĂ PENTRU BLOCAREA INTENȚIILOR ANTINAȚIONALE ALE COALIȚIEI MAJORITARE.

Pentru ca să vă lămuriți cât de gravă e situația și cât de înaintate demersurile, vă invit să lecturați argumentele celor două analize, din care spicuiesc câteceva:

PETRIȘOR PEIU (spotmedia):

„Nu vi s-a părut ciudat că, la final de 2020, Ursula von der Leyen (președintele Comisiei Europene) și Angela Merkel, cancelarul Germaniei (aflată la președinția rotativă a Consiliului UE) au încheiat un tratat istoric cu China, în timp ce guvernul de la București se afla în plin proces de închidere a porților pentru chinezi? Rând pe rând, guvernul României a refuzat tehnologia chinezească pentru sistemul 5G, s-a retras de la negocierile cu chinezii pentru reactoarele de la Cernavodă și a anulat licitațiile pentru trenuri câștigate de chinezi. În vreme ce Germania accelera negocierile cu China. Oare la București a fost cineva întrebat despre poziția față de acordul UE-China? Sau oare știa ceva cineva de la București despre acordul plănuit? Nu cumva ne-am trezit, precum în 2019, când încercam să oprim conducta Nord Stream II, iar Germania tocmai accelera construirea conductei? Oare Berlinul nu a aflat că la București are cei mai apropiați auto-declarați aliați din Uniunea Europeană?”

ADRIAN CÂCIU (cristoiublog):

„Să spui că vânzarea (chiar și pe bursa) a unor pachete minoritare de acțiuni aparținând unor companii de stat(strategice sau nu) nu este privatizare este o minciună sfruntată.

Dincolo de minciună, arată o necunoaștere crasă a legislației naționale în materie de privatizare, legislație care include diminuarea participației statului prin vânzarea de acțiuni pe piețele de capital.

Este de netolerat ca un ministru să mintă și mai ales să dea de înțeles ca nu cunoaște legislația in materie.

Am fost implicat in privatizarea a peste 700 de companii românești!

Din această perspectivă îi spun pe această cale ministrului Popescu că manipulează ridicol populația într-o zonă din care nu a înțeles mai nimic.

(…) Îl provoc pe ministru Popescu sa spună public dacă guvernul are un „TO DO LIST” de la Bruxelles privind vânzarea unor pachete de actiuni la companii strategice precum: Hidroelectrica, Transgaz(devenită importanta pentru că există BRUA), Portul Constanța, Tarom, Romgaz etc.? Să prezinte public si din ce țări provin investitorii interesati precum si numele companiilor.

Și să recunoască că CEC Bank nu e pe acea listă dar se dorește din piața internă ca ea sa fie listată si vândută!”, a scris Cozmin Gușă pe Facebook

Citește și:

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ion Cristoiu: ‘Dinainte de Primul Război Mondial, adevăratul românul este văzut nu numai ca poet, ci și ca bursier, slujbaș, pensionar și chibiț’

Avatar

Publicat

in

De

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu prezintă un fragment din presa românească de la începutul secolului XX în care românul este văzut nu numai ca poet, ci şi ca bursier, slujbaş, pensionar şi chibiţ.

”Așa va fi America de peste o mie și ceva de ani? M-am grăbit să cumpăr și să citesc eseul lui Paul Strathern, Mărire și decădere. O istorie a lumii în zece imperii, varianta românească, tipărită la editura Trei în 2020, a cărții apărute în Anglia în 2019 sub titlul Rise and Fall: A History of the World in Ten Empires.

Am un dulap întreg cu Istorii ale lumii. Am luat-o pe asta, deoarece propune o viziune inedită asupra Istoriei la nivel global prin surprinderea notelor specifice ale imperiilor.

Printre cele 10 imperii, autorul înscrie Califatele Omeiad și Abbasid. De ce Califatele? Pentru că Paul Strathern vede în ele un moment deosebit în istoria imperiilor. Cele două califate acoperă din punct de vedere istoric perioadele 661-750 și 750-1258. Dezvoltarea economică, înflorirea științifică și culturală surprind pe cetățeanul occidental de azi convins că istoria începe și se termină cu Europa de Vest. Scrie Paul Strathern în cartea sa:

„Arabii reuşiseră să înfăptuiască o serie de lucruri extraordinare, cum ar fi măsurarea circumferinței Pământului (lucru pe care îl făcuseră și grecii antici, însă reușita lor fusese între timp uitată). Învățații musulmani inventaseră de asemenea algebra şi desenaseră diagrame care descriau felul cum funcționează corpul omenesc. Inventaseră noi pomezi și doctorii și creaseră un astrolab care putea măsura mişcarea stelelor. Acesta îi ajutase pe arabi să facă noi descoperiri astronomice, îmbunătățindu-le considerabil capacitatea de a naviga pe mare sau de a străbate deşerturile.

Alți vizitatori occidentali au confirmat extraordinarele povești ale lui Adelard, unii adăugînd altele asemănătoare. Cineva a povestit despre o bătălie din nord-estul califatului, în care abbasizii luaseră mai mulți prizonieri de război, aceștia din urmă destăinuindu-le musulmanilor un secret al civilizației lor orientale – anume cum se poate confecționa hîrtie de scris din cîrpe. (Istoricii de astăzi consideră că este vorba despre Bătălia de la Talas, care s-a desfăşurat în Kazahstan, în anul 751, singurul conflict cunoscut dintre armatele abbasidă și chineză.)”

Pentru a schița măreția epocii arabe, Paul Strathen face un reportaj din Bagdadul lui Harun al Rashid:

„În Bagdadul acelor vremuri puteai întîlni toate minunile lumii. Corăbii venite de la mari depărtări, din China și Zanzibar, stăteau legate cu parîme de cheiurile Eufratului. În inima Bagdadului se afla celebrul Oraş Circular, avînd un diametru de peste trei kilometri și trei șiruri de ziduri de apărare, în centrul acestuia aflîndu-se Palatul de Aur al califilor, precum și Marea Moschee. Pornind de acolo, patru drumuri axiale se îndreptau către cele patru colțuri ale Imperiului Arab. În suburbii, dincolo de ziduri, se aflau vile cu grădini umbroase și havuzuri clipocitoare.

Urmau bazarurile forfotitoare pe ale căror tarabe găseai scorțișoară din Sumatra, cuișoare din Zanzibar şi o mulțime de alte mirodenii și mărfuri.
Pe străzi, distracțiile erau fără număr: înghițitori de flăcări și de săbii sau povestitori cu turbane pe cap care repetau probabil multe dintre basmele din O mie și una de nopți.”

Toate aceste realități au fost cu o mie și ceva ani în urmă. Ele dădeau seamă de superioritatea arabilor asupra întregii lumi. Au dispărut și odată cu ele s-a dus și supremația arabilor. Un cetățean mai puțin familiarizat cu istoria se va întreba, nu fără uimire:

Cum adică, la un moment dat arabii au avut supremația culturală și științifică asupra Occidentului?

E o întrebare ce și-ar putea-o pune peste o mie și ceva de ani un cetățean al lumii citind despre America de azi. Cele două califate trimit la Occidentul de azi, la America îndeosebi. Peste o mie și ceva de ani, istoricul va vorbi despre Occident și despre America așa cum se vorbește azi despre cele două califate. Uitîndu-se la ce sînt arabii azi, mai mult ca sigur, europenilor li se par incredibile realitățile de acum o mie și ceva de ani. Și dacă peste o mie și ceva de ani pămîntenii se vor mira că la un moment dat, în Istorie, americanii au fost atît de înaintați în civilizație?

*

Vodka sovietică e mai proastă decît cea țaristă

Din Jurnalul lui Mihail Bulgakov, cu precizarea Noaptea de 20 spre 21 decembrie 1924:

„La Moscova s-a petrecut un eveniment: s-a scos la vînzare vodka de 30°, pe care opinia publică a denumit-o cu deplină îndreptățire «rîkova». Se deosebește de cea țaristă prin aceea că e cu zece grade mai slabă, mai proastă și de patru ori mai scumpă.”

După cum îl denunță Jurnalul, Mihail Bulgakov n-are simpatii față de URSS decît cînd e chemat la KGB. În afara acestor momente urăște noua orînduire. Am putea spune că era contrarevoluționar. Era de așteptat ca pînă și vodka de tip nou, sovietică, să-i pută, cum ar fi spus cei de la KGB. Dacă trecem de asta, descoperim în însemnare talentul lui Bulgakov de a descoperi în realitate absurdul de tip gogolian. De ce era nevoie și de o vodkă sovietică? Noua vodkă e poreclită rîkova, de la Aleksei Ivanovici Rîkov, în anii 1924-1930, președinte al Sovietului Comisarilor Poporului, altfel spus, premier. Printre altele trebuie reamintit că Rîkov a fost executat în 1938. Poate că numele vodkăi de tip nou a venit de la funcția lui Rîkov de premier. Pe 29 decembrie 1924, Mihail Bulgakov notează în Jurnal:

„Vodka e numită «Rîkova» sau «Semirîkova», pentru că de obicei are 30°, însă Rîkov (un mare bețivan) bea vodcă de 60°”.

Dincolo de asta, se cuvine a reaminti că Rîkov a fost victima șireteniei geniale a lui Stalin. Pentru a-l lovi pe Troțski, Stalin s-a folosit de Rîkov. După care, în 1937, l-a arestat pe fostul colaborator pentru a-l acuza de a face parte dintr-un complot pus la cale de Troțski.

*

De reținut din presa dinaintea primului Război Mondial:

„Românul se naște poet.
Adevăratul român se mai naște bursier, slujbaș și pensionar.

Iar cînd soarta vitregă nu-i hărăzește nici harul muzelor, nici deliciile bugetului, ei bine, să știți atunci că românul simte undeva, în măruntaiele lui tricolore, o chemare intimă, o menire neînvinsă, pentru nobila meserie de chibiț.
Chibițul e un produs național al solului, o plantă admirabilă, crescută ca și poetul și ca și bugetivorul nenumărat, pe băligarul vieții noastre publice.”, a scris ion Cristoiu pe blogul său

Citește și:

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend