Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

ARGEȘ | Doi polițiști de la rutieră reținuți pentru luare de mită – CINE SUNT și CINE I-A RECLAMAT

Publicat

in

Doi agenti de poliție din Pitești au fost reținuți de către ofițerii Anticorupție pentru că ar fi luat mită de la doi șoferi ca să nu le ia permisele. Este vorba de agenții de poliție MATEI EUSEBIU ION și CHILIMENT MARIAN DRAGOŞ. Cei doi au fost prinsi in flagrant de catre doi ofițeri DGA sub acoperire.

La data de 17.12.2021, lucrătorii de poliție judiciară din cadrul DGA-SJA Argeș și Serviciul Operații sub coordonarea procurorului din cadnłl Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș au organizat și realizat acțiunea de prindere în flagrant a agentului șefde poliție C.M.D. și a agentului șef principal de poliție M.E.I., ambii agenți de poliție din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Argeș Secția nr. 2 Poliție Pitești Compartiment Ordine Publică, ambii fiind desemnați ca polițiști rutieri, după ce aceștia, în exercitarea atribuțiilor de serviciu au primit de la doi conducători auto suma de 1.800 lei, câte 900 de lei de la fiecare pentru a nu le fi suspendate permisele de conducere ca urmare a săvârșirii unor contravenții Ia regimul rutier.De asemenea, cei doi agenți de poliție au primit în data de 16.11.2021 suma de 300 de lei de la un alt conducător auto pentru ca aceștia să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu cu ocazia constatării unor contravenții la regimul rutier, în prezent fiind efectuate cercetări pentru probarea întregii activități infracționale a acestora.Urmare a acțiunii de prindere în flagrant și a probatoriului administrat, cei doi au fost conduși la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș în vederea continuării cercetărilor. Ulterior, la data de 18.12.2021, agenții de poliție C.M.D. și M.E.I. au fost reținuți pe bază de ordonanță de reținere pentru 24 de ore.Lucrătorii SJA Argeș au beneficiat de sprijinul lucrătorilor DGA — Serviciul Operații, Serviciul Interceptarea Comunicațiilor și conducerii IPJ Argeș.

Ieri, cei doi polițiști au fost prezentati Tribunalului Argeș cu propunerea de arestare preventiva. Magistratii au decis arestul la domiciliu pentru cei doi polițiști pentru 30 zile.

Iata ce au decis magistratii:

În temeiul art. 227 alin. 1 C.proc.pen., respinge propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş de arestare preventivă a inculpatilor Chiliment Dragoş Marian cetăţean român, fără antecedente penale, pentru săvârşirea infr. de luare de mită în formă continuată(3 acte materiale) prev. şi ped. de art. 289 alin. 1 cp rap. la art. 7 lit.c din Legea 78/2000 cu aplic. art. 35 alin1 cp si Matei Eusebiu Ion, cetăţean român, fără antecedente penale, pentru săvârşirea infr. de luare de mită în formă continuată(3 acte materiale) prev. şi ped. de art. 289 alin. 1 cp rap. la art. 7 lit.c din Legea 78/2000 cu aplic. art. 35 alin1 cp.
În temeiul art. 227 alin. 2 C.proc.pen., ia fa?ă de inculpatul Chiliment Dragoş Marian măsura preventivă a arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 18.12.2021 şi până la data de 16.01.2022, inclusiv. În temeiul art. 221. alin. 1 C.proc.pen., impune inculpatului Chiliment Dragoş Marian obligaţia de a nu părăsi imobilul unde va executa măsura preventivă a arestului la domiciliu, respectiv Piteşti, pe durata măsurii preventive, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza. În temeiul art. 221 alin.2 C.proc.pen., impune inculpatului Chiliment Dragoş Marian pe durata arestului la domiciliu următoarele obligaţii: -să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; -să nu comunice cu inculpatul Matei Eusebiu Ion, cu persoana vătămată Dumitru George Catalin, si nici cu martorii – investigatori sub acoperire sub numele Iulia Stan si Popovici Catalina . În temeiul art. 227 alin. 1 C.proc.pen., dispune punerea în libertate de îndată a inculpatului Chiliment Dragoş Marian, dacă nu este re?inut sau arestat în altă cauză. În temeiul art. 221 alin 4 C.pr.pen., atrage atenţia inculpatului Chiliment Dragoş Marian că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive.
În temeiul art. 227 alin. 2 C.proc.pen., ia fa?ă de inculpatul Matei Eusebiu Ion măsura preventivă a arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 18.12.2021 şi până la data de 16.01.2022, inclusiv. În temeiul art. 221. alin. 1 C.proc.pen., impune inculpatului Matei Eusebiu Ion obligaţia de a nu părăsi imobilul unde va executa măsura preventivă a arestului la domiciliu, respectiv mun. Piteşti, pe durata măsurii preventive, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza. În temeiul art. 221 alin.2 C.proc.pen., impune inculpatului Matei Eusebiu Ion pe durata arestului la domiciliu următoarele obligaţii: -să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; -să nu comunice cu inculpatul Chiliment Dragoş Marian cu persoana vătămată Dumitru George Catalin ?i nici cu martorii – investigatori sub acoperire sub numele Iulia Stan si Popovici Catalina. În temeiul art. 227 alin. 1 C.proc.pen., dispune punerea în libertate de îndată a inculpatului Matei Eusebiu Ion , dacă nu este re?inut sau arestat în altă cauză.
În temeiul art. 221 alin 4 C.pr.pen., atrage atenţia inculpatului Matei Eusebiu Ion că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. În baza art. 221 alin. 9 C.proc.pen., desemnează ca organ de supraveghere Poliţia mun. Piteşti, judeţul Argeş.
În temeiul art. 275 alin. 3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. În temeiul art. 275 alin. 6 C.proc.pen., onorariul apărătorului din oficiu se suportă din fondurile MJ. Cu dreptul de a formula contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în camera de consiliu la data de 18.12.2021, ora 16.50 la Tribunalul Argeş – secţia penală.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

I se pregătește ceva lui Alexandr Lukașenko? Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia: ‘Avem o singură agendă – eliberarea prizonierilor politici în Belarus, organizarea unor noi alegeri, oprirea războiului în Ucraina și sprijinirea Ucrainei’

Publicat

in

De

„Desigur, uneori ai chef să renunți la o parte din povara responsabilităților. Dar știi că nu poți face asta”, spune Svetlana Țihanovskaia, într-un interviu exclusiv pentru Current Time pentru a marca doi ani de la alegerile prezidențiale din Belarus din 2020, pe care ea și susținătorii ei cred că le-a câștigat.

La câteva zile după ce alegerile fraudate i-au oferit al șaselea mandat autocratului Alexandr Lukașenko, care conduce țara neîntrerupt din 1994, agenții de securitate au forțat-o pe Țihanovskaia să plece din țară.

De atunci, ea trăiește și lucrează în Lituania, făcând lobby pentru țara ei, pentru ca Occidentul să nu-l recunoască pe Lukașenko și a devenit chipul global al ambițiilor democratice ale țării sale.

„Suntem o organizație politică, așa că purtăm discuții cu politicieni din diferite țări”, a spus ea despre biroul ei din Vilnius.

„Avem o singură agendă – eliberarea prizonierilor politici [în Belarus], organizarea unor noi alegeri, oprirea războiului [în Ucraina] și sprijinirea Ucrainei”, spune ea.

Țihanovskaia îndeamnă opoziția să rămână pașnică. Kolesnikova, dosar penal

Guvernul lui Lukașenko a susținut invazia masivă rusă a Ucrainei, iar Țihanovskaia consideră că, dacă Ucraina este capabilă să respingă atacul, reacția politică împotriva războiului nepopular din Belarus ar putea fi fatală pentru Lukașenko și „mașinăria represivă enormă a regimului său dictatorial”.

„Rezultatele acelui război le vor oferi Belarusului și belarușilor șansa de a trece la următoarea etapă și de a pune țara pe drumul către democrație”, a declarat ea pentru Current Time, rețeaua în limba rusă condusă de RFE/RL în cooperare cu VOA.

În timp ce i-a lăudat pe „partizanii curajoși și remarcabili” din Belarus, care se opun războiului și pe voluntarii belaruși din Ucraina, care „apără onoarea” ambelor țări, Țihanovskaia a spus că înțelege sentimentul de vinovăție pe care mulți belarușii îl simt în legătură cu războiul, pe care îl consideră „o consecință a tăcerii noastre”, care i-a permis lui Lukașenko să rămână la putere timp de zeci de ani.

În timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2020, Țihanovskaia, profesoară și traducătoare fără experiență politică, a ajuns neașteptat pus în prim-planul opoziției democratice din Belarus.

Când soțului ei, popularul blogger Serghei Țihanovski, i s-a interzis să candideze la președinție și, ulterior, a fost arestat, Țihanovskaia i-a preluat misiunea și campania.

Mai târziu, toate campaniile opoziției i s-au alăturat și s-au adunat în jurul candidaturii sale formând o alianță fără precedent, care părea să ofere belarușilor speranțe reale de schimbare pașnică după mai bine de un sfert de secol sub conducerea autoritară a lui Lukașenko.

Când rezultatele alegerilor, confiscate de puterea de la Minsk, l-au arătat pe Lukașenko victorios cu mai mult de 80% din voturi, fapt improbabil și imposibil, sute de mii de belaruși din toată țara au ieșit în stradă, primind replica extrem de violentă a forțelor de securitate.

Chemând la dialog, Țihanovskaia spune că Belarusul s-a trezit

Mii de oameni au fost bătuți, arestați, torturați și chiar omorâți, iar jurnalişti, activişti şi opozanți ai regimului au fost arestaţi.

Treptat, protestele s-au stins sub atacul violent al guvernului, iar Lukașenko și-a menținut puterea fără a face nicio concesie opoziției.

„În 2020, toată lumea credea că momentul prăbușirii guvernului a sosit, pentru că era imposibil să ignori atât de mulți oameni care protestau și luptau”, spune Țihanovskaia.

„Dar se pare că am subestimat cruzimea regimului și dorința lor de a se agăța de putere prin orice mijloace. Dar era evident pentru toată lumea că nimeni nu mai vrea să trăiască sub acel regim”.

În decembrie 2021, Serghei Țihanovski a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru că ar fi susținut răsturnarea violentă a guvernului.

Țihanovskaia spune că nu a mai auzit de el din clipa în care a fost transferat la închisoare după încheierea procesului său.

„Copiii i-au trimis recent primele scrisori de când a fost mutat în închisoare. Așteptăm răspuns. În curând va fi ziua lui”, a spus ea.

„Sper cu adevărat că oamenii, în special belarușii care au părăsit țara și sunt puțin mai liberi, vor trimite o avalanșă de scrisori”, a adăugat ea.

„Când a fost în arest în timpul procesului său nu i s-au dat scrisorile. Știu că oamenii scriu, scriu mult, dar scrisorile nu le sunt livrate.”

Țihanvoskaia spune că biroul ei continuă să lucreze cu diaspora belarusă, acum extinsă, pentru a se „reorganiza și coordona astfel încât să lucreze nu doar pentru ei înșiși, ci și pentru Belarus, pentru belaruși. Astfel încât activitatea lor să ofere puțin mai multă energie oamenilor care rămân în ţara. Ca să nu fie uitat nimeni”.

„Încercăm”, a adăugat ea. „Poate, cu pași mici și nu în modul în care noi înșine am dori să o facem, dar încercăm să facem ceva. Suntem, însă, destul de restricționați. Nu suntem fizic în Belarus. Nu suntem la putere acolo și nu controlăm poliția. Dar încercăm să facem tot ce putem.”

Svetlana Țihanovskaia se întâlnește cu adjunctul secretarului de stat al SUA, Stephen Biegun

Ea a adăugat că uneori aude critici că nu face suficient sau că „doarme”.

„Dar, în ciuda acestui lucru, continui să lucrezi”, a insistat ea. „Da, nu poți să faci totul. Nu poți să mergi acolo și să deschizi ușile închisorii. Sunt multe pe care nu le poți face în circumstanțe atât de restrânse. Dar continui să-ți faci treaba”, mai spune Svetlana Țihanovskaia, conform romania.europalibera.org.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Politologul Alina Mungiu-Pippidi: ‘Și rușii au intrat în recesiune, dar sunt și în tabăra câștigătorilor pentru că ei vând petrol, gaze și din prețurile crescute își finanțează acest război’

Publicat

in

De

Președintele Societății Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, a precizat că sunt trei scenarii privind evoluția războiului dintre Federația Rusă și Ucraina.

Politologul a mai spus că sunt semne foarte clare că în acest an nu se va întâmpla nimic decisiv și că niciuna dintre cele două părți nu poate să câștige ceva important.

Prin urmare opțiunea numărul unu este că situația va fi ca cea din prezent:” în fiecare zi avem amenințări noi, în fiecare zi se mai taie niște punți între oameni care ar trebui să negocieze. În războiul în care ne aflăm nicio parte nu poate să op întâmpine pe cealaltă, este cu desăvârșire exclus. Tot va trebui să stăm unii cu alții. În opțiunea întâi pierdem toți, facturi, economiile europene intră în recesiune. Și rușii au intrat în recesiune, dar sunt și în tabăra câștigătorilor pentru că ei vând petrol, gaze și din prețurile crescute își finanțează acest război. Câștigă fabricanții de arme, cei care vând energie și toți ceilalți pierdem”.

Aceasta a mai precizat că opțiunea doi este să încercăm să obținem o înghețare a focului, să înghețăm acest conflict.

Termenul acesta a fost adesea folosit în context post-sovietic și adesea asta s-a întâmplat, s-a reușit să se oprească conflictele pe loc. Și acest lucru măcar pe termen scurt a dus la faptul că nu au mai murit oameni, economiile au mai respirat. Sancțiunile astea sunt cele care produc cele mai mari detrimente în acest moment pentru toată lumea. Din păcate și pentru noi europenii. Dezavantajul unei înghețări este că noi am făcut înghețare în 2014. Au urmat negocieri foarte lungi și fiecare parte au continuat să se înarmeze mai departe”.

Opțiunea trei este cea înc are au loc negocieri pe fond între americani și ruși „care nu pot lua în considerare că se va termina acest război când Ucraina va elibera Crimeea. Locuitorii Crimeii sunt oameni care țin cu rușii, ar vrea să fie cu Rusia și la un referendum pe bune. Rușii au dus o politică de rusificare cum au dus ei de obicei.”, conform b1tv.ro.

Vezi și:

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, dezvăluiri incredibile: ‘Am avut informații semi-oficiale cu câteva zile înainte de la ofițerii noștri militari și de informații că invazia Ucrainei este planificată cel mai probabil pentru noaptea de 24 februarie’

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend