Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Aproximativ 3,7 milioane de tone de produse agricole au părăsit porturile ucrainene

Publicat

in

Un total de 165 de nave, cu 3,7 milioane de tone de produse agricole la bord, au părăsit Ucraina în baza unui acord negociat de Naţiunile Unite şi Turcia pentru deblocarea porturilor maritime ucrainene, a anunţat duminică Ministerul ucrainean al Infrastructurii, citat de Reuters.

Nava turcă Polarnet, încărcată cu cereale ucrainene pentru exportFoto: Ukrainian Presidential Press Off / Zuma Press / Profimedia

Ministerul a declarat că 10 nave, cu 169.300 de tone de produse agricole, urmau să părăsească porturile ucrainene de la Marea Neagră duminică.

”La ora 10.00, 8 nave au părăsit porturile Odesei Mari, iar alte 2 îşi aşteaptau rândul şi condiţiile favorabile”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut după ce Rusia a invadat ţara pe 24 februarie şi i-a blocat porturile la Marea Neagră, ducând la creşterea preţurilor alimentelor la nivel mondial şi provocând temeri de penurie în Africa şi Orientul Mijlociu.

Ucraina, un important producător şi exportator mondial de cereale, livra înainte de război până la 6 milioane de tone de cereale pe lună.

Trei porturi de la Marea Neagră au fost redeschise în baza acordului semnat pe 22 iulie de Moscova şi Kiev, iar ministerul a spus că aceste porturi pot încărca şi trimite în străinătate 100-150 de nave comerciale pe lună. (News.ro)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ungaria nu vrea să-i antreneze pe soldații lui Volodimir Zelenski: ‘Vrem să trecem nu la război, ci la pace!’

Publicat

in

De

Ungaria nu intenționează să instruiască militarii ucraineni pe teritoriul Ungariei, deoarece consideră că acest lucru nu va face decât să exacerbeze conflictul din Ucraina, a declarat secretarul de stat pentru cooperare bilaterală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe al Ungariei, Tamas Mentzer, în legătură cu participarea mai multor alte state la misiunea de instruire a Uniunii Europene pentru armata ucraineană.

„Unele țări europene instruiesc soldați ucraineni. În Ungaria, acest lucru nu se va face. Am spus nu. Vrem să trecem nu la război, ci la pace”, a scris reprezentantul Ministerului de Externe pe pagina sa de Facebook.

La sfârșitul săptămânii trecute, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a declarat că peste o mie de soldați ucraineni au fost deja instruiți în cadrul misiunii de instruire a UE care a început în noiembrie. Inițiativa, pentru care vor fi alocate 106,7 milioane de dolari, prevede instruirea a 15 mii de militari ai Ucrainei în doi ani. Instruirea lor se va desfășura pe teritoriul Poloniei, Germaniei și al altor țări.

Ungaria a declarat de la început că nu va participa la misiune și nu intenționează să aloce fonduri pentru aceasta. Anterior, invocând interesele de securitate națională, Guvernul ungar a refuzat să furnizeze echipamente și arme militare armatei ucrainene și să asigure tranzitul acestora pe teritoriul său din alte țări.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Maia Sandu, solidară cu Ucraina: Condamnă atacurile repetate ale Rusiei asupra civililor

Publicat

in

De

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat atacurile repetate ale Rusiei asupra civililor din Ucraina, a obiectivelor civile și a celor de infrastructură critică, anunță Rador.

Ea a lansat un apel către comunitatea internațională să-și crească presiunile asupra Moscovei pentru a opri aceste atacuri. Fragmente dintr-o rachetă au fost descoperite într-o livadă din orașul Briceni din nordul Republicii Moldova, care se învecinează cu Ucraina. Ministerul Apărării la Chișinău nu a oferit detalii, menționând doar că deocamdată se face o anchetă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend