Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Aproximativ 2.000 de soldați ruși rămân în Mariupol / Oficial american: „Nu fac cu adevărat niciun progres în sud”

Publicat

in

Aproximativ 2.000 de soldați ruși, sau echivalentul a două grupuri tactice de batalioane rusești (BTG), rămân la Mariupol, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN.

Vehicul de infanterie rusesc în MariupolFoto: Twitter

Cu toate acestea, 10 BTG-uri rusești care au luptat în oraș încearcă acum să se deplaseze spre nord și au făcut o pauză, „fie pentru a crea poziții defensive mai bune, fie pentru a se reorganiza și a se repoziționa”, la sud de orașul Velika Novosilka, potrivit oficialului.

Oficialul a precizat că forțele rămase în Mariupol și în jurul acestuia ar putea include câțiva luptători non-ruși, inclusiv ceceni.

Progresul militar rus în Ucraina „rămâne lent și inegal” în nordul țării, potrivit oficialului.

Acesta a adăugat că, deși rușii își mută operațiunile spre sud, se confruntă cu multă opoziție ucraineană în acele zone și „au stagnat în ceea ce privește avansul lor general în nord”.

„Ei nu fac cu adevărat niciun progres în sud”, a spus oficialul cu privire la stadiul bătăliei rușilor în Mariupol.

Au existat încercări ale rușilor de a ataca infrastructura critică din vestul Ucrainei, în apropiere de Liov, mai exact căile ferate. Cu toate acestea, nu se pare că rușii au fost exacți în distrugerea țintelor, potrivit oficialului.

Urmărește ultimele evoluții din a 70-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ucraina: Cinci civili uciși la Harkov de bombardamente ale rușilor

Publicat

in

De

Bombardamente rusești asupra orașului Harkov, în nord-estul Ucrainei, au ucis luni cinci persoane și au rănit alte 22, inclusiv cinci copii, a anunţat guvernatorul regiunii, Oleg Sinehubov, citat de Reuters.

Război în Ucraina: orașul Harkiv, bombardat de rușiFoto: Laurel Chor/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Într-un mesaj pe Telegram, Sinehubov scrie că victimele erau „cu toţii civili din Harkov, care mergeau pe stradă, la locurile de joacă”. „Condoleanţele mele sincere familiilor lor”, a mai transmis guvernatorul.

Nu există o reacție imediată din partea Rusiei, care neagă în continuare că vizează civili, precizează Reuters. Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

De ce au loc atât de multe cutremure în Afganistan?

Publicat

in

De

Cel puțin 1.000 de persoane au murit și alte 3.000 au fost rănite miercuri în urma unui cutremur produs în estul Afganistanului.

Cutremur devastator în AfganistanFoto: Twitter

Cutremurele se produc atunci când există o mișcare bruscă de-a lungul plăcilor tectonice care alcătuiesc suprafața Pământului. Acolo unde plăcile se ciocnesc apar fracturi numite falii, scrie BBC.

Afganistanul este foarte predispus la cutremure, deoarece este situat deasupra mai multor linii de falie, unde se întâlnesc plăcile indiană și eurasiatică.

Numai în ultimele două săptămâni au avut loc 10 cutremure de dimensiuni moderate în Afganistan și în jurul acestuia, cu magnitudini de 4 grade și peste.

De asemenea, în ultimul an au avut loc 219 cutremure minore cu magnitudini cuprinse între 1,5 și 4.

De ce a fost cutremurul recent atât de distrugător?

Cutremurul a fost cauzat de tensiunea acumulată în urma coliziunii dintre placa indiană și cea eurasiatică. Acesta a avut o magnitudine de 5,9 grade (6,1 după alte surse) pe scara Richter, potrivit US Geological Survey.

Potrivit Agenției Federale pentru Situații de Urgență din SUA, aceasta este echivalentă cu 475.000 de tone de TNT sau de 37 de ori mai mare decât energia eliberată de bomba atomică lansată la Hiroshima.

Cutremurele au fost resimțite până la 500 km distanță în Pakistan și India.

Unul dintre motivele pentru care a fost atât de distructivă este faptul că s-a produs la doar 10 km sub suprafața pământului, potrivit măsurătorilor efectuate de US Geological Survey.

„Această parte a Afganistanului conține poalele munților Himalaya”, spune Dr. Brian Baptie, seismolog la British Geological Survey.

„Aici, plăcile tectonice nu se ciocnesc direct, ci alunecă parțial una pe lângă cealaltă. Rezultatul este că cutremurele din această regiune tind să fie mai puțin adânci, astfel că zguduirile sunt mult mai aproape de suprafață”, spune specialistul.

„Acest cutremur a fost doar unul de dimensiuni moderate, dar din punct de vedere al impactului, a fost extrem de distructiv.”, adaugă Dr. Brian Baptie

În ultimul deceniu, peste 7.000 de persoane au fost ucise în cutremurele din Afganistan, potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare. În medie, se înregistrează 560 de decese pe an în urma cutremurelor, potrivit BBC.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend