Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Aprobat de Senat: Românii vor putea să-și cumpere oricând vechime pentru pensie

Publicat

in

Românii vor putea face plăți retroactive la pensii, pentru perioade însumate de cel mult cinci ani în care nu au cotizat la sistemul public de pensii, potrivit viitoarei legi a pensiilor, care a primit luni un vot favorabil din partea senatorilor. Față de mecanismul plăților retroactive aplicabil în prezent, la noul mecanism vor putea apela, teoretic, mai multe persoane.

Cumpărarea vechimii pentru pensie pentru perioadele neasigurate din trecut e prevăzută de Proiectul de lege privind sistemul public de pensii, aprobat luni de Senat. Pentru a se aplica, inițiativa legislativă trebuie aprobată însă la Camera Deputaților, For decizional în acest caz, dar intrarea în vigoare a prevederii referitoare la plata retroactivă a contribuției la pensii se va lăsa așteptată — mai exact, până în 2021.

Potrivit proiectului adoptat, oricine are măcar un stagiu de cotizare de 15 ani va putea să facă un contract de asigurare facultativă cu casa de pensii și să-și plătească, în rate, raportat la salariul mediu, contribuții pentru perioade din urmă care să totalizeze maximum cinci ani (perioade de necontributivitate, adică în care nu s-a plătit contribuția le pensii).

„(2) Orice persoană care a realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare facultativă.

(3) În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare facultativă și pentru perioadele de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, cu respectarea prevederilor alin. (2). 

(4) Contractul se asigurare facultativă prevăzut la alin. (3) se poate încheia numai de către persoana care, pe perioada anterioară prevăzută la alin. (3), avea vârsta legală de încadrare în muncă potrivit legii.

(5) Perioada pentru care se încheie contractul de asigurare facultativă prevăzut la alin. (3) constituie stagiu de cotizare și se valorifică pentru obținerea unei pensii potrivit legii”, scrie în proiectul pus în dezbatere.

Cumpărarea vechimii pentru pensie se poate face și în prezent, dar este o măsură care are un termen-limită: la finalul acestui an, mecanismul va deveni inaplicabil. Actualul mecanism (detaliat în acest material) prevede însă ca plata retroactivă să se refere la o perioadă de cinci ani consecutivi, în timp ce viitoarea lege a pensiilor nu mai conține această condiție. De asemenea, va fi o măsură disponibilă pentru mai multe generații, față de actualul mecanism, care, așa cum spuneam, are un termen-limită de aplicare. Avantajul viitoarei reglementări a fost subliniat și de reprezentanții ministerului.

„În proiectul noii legi se menține contractul de asigurare facultativă, care suferă totuși câteva modificări. Astfel, dacă în actuala lege se poate plăti doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana își va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze 5 ani„, explică cei de la Ministerul Muncii în comunicatulde prezentare a proiectului de lege.

Atenție! Proiectul noii legi a pensiilor NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare în septembrie 2021, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Ion Cristoiu: Relaxarea este un FAKE NEWS! O diversiune

Publicat

in

De

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu afirmă că măsurile de relaxare intrate în vigoare astăzi sunt de fapt un fakenews, o diversiune, arătând că în realitate avem de-a face cu interdicţii mascate care, pentru unii, se vor dovedi o adevărată capcană.

Citește și: Rareș Bogdan, anunț CATEGORIC: Klaus Iohannis nu va da premier către PSD în următorii 4 ani și jumătate

Ion Cristoiu spune că există un interes al premierului, al Guvernului şi al preşedintelui Iohannis ca măsurile intrate luni în vigoare să fie considerate de relaxare, deşi ordinele semnate de miniştrii de resort arată că în realitate avem de-a face cu interdicţii.

“E un fake news să spunem astăzi că s-a relaxat ceva. Este o diversiune. Ordinele semnate de miniştrii de resort conţin atât de multe interdicţii încât practic nu vorbim de relaxare. Pe hârtie, la televizor, unde sunt interesaţi Ludovic Orban, Guvernul şi Klaus Iohannis, rezultă că a avut loc o relaxare. Nu a avut loc. În aşa zisele măsuri de relaxare sunt atât de multe interdicţii, încât, practic, mai ales proprietarii de terase au căzut într-o capcană. Interdicţiile, care sunt cumplite vor mai fi păstrate încă o lună, două, iar când cineva va bombăni, autorităţile vor spune ”, a susţinut jurnalistul.

Ion Cristoiu nu crede că aceste măsuri vor fi respectate şi a dat exemplul teraselor, unde practic, dreptul la intimitate nu mai există, din moment ce trebuie să declari, în momentul în care faci o rezervare, numele celui/celei cu care te întâlneşti la o cafea.

“În România există posibilitatea ca 99% din măsurile acelea să nu se respecte şi nici nu au cum (…) E greu de presupus că o să sun de acasă să spun să-mi păstreze un loc pe terasă şi să mă treacă într-un caiet. Terasa nu e un loc de mâncat, asta propbabil doar în căpăţâna celor de la guvernare. Terasa e un loc de stat la stradă. Poate vreau să mă întâlnesc cu cineva la terasă despre care nu vreau să se ştie cine este. Ştiau ei că ospătarii sunt ai SRI şi au şi camere de supraveghere. Mă iluzionam măcar că ospătarii nu ştiau cine e X de la masa mea. Nu vreau să mă refer la situaţia în care eşti tânăr şi te întâlneşti cu persoana iubită despre care nu trebuie să ştie lumea că te întâlneşti cu ea. Este o prostie”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că multe dintre măsurile anunţate nu vor fi respectate, ba se va mai face şi haz de ele deoarece arată că miniştrii care le-au conceput nu au nicio legătură cu realitatea, cu domeniul pe care îl administrează.

“Văd că cei din domeniul filmului sunt fericiţi că pot filma, dar cu păstrarea distanţei.Nu văd cum pot fima un viol, o arestare sau o îmbrăţişare cu păstrarea distanţei sociale. La teatru, actorii de peste 65 de ani trebuie să stea cât mai puţin pe scenă. La Regele Lear stă vreo oră, la Apus de soare, vreo 2 ore. Probabil aceste măsuri nu vor fi respectate şi lumea va face haz. La librărie, cărţile vor atât de mult şterse cu şomoiogul încât nu va mai rămâne nimic din ele. Sunt atât de multe interdicţii, atât de idioate, birocratice, fără nicio legătură cu realitatea, încât nu putem vorbi despre o relaxare”, a punctat jurnalistul.

Cititor şi client fidel al Bibliotecii Academiei, Ion Cristoiu a insistat asupra modului în care au fost concepute măsurile de relaxare în acest domeniu de către ministrul Culturii.

“În cazul bibliotecilor, în ordin, nu există cititor, ci vizitator. Este inimaginabil că ministrul Culturii confundă vizitatorul cu cititorul. Cei care imprumută o carte de la bibliotecă se numesc cititori, aşa cum cei care se duc la policlinică se numesc pacienţi, nu vizitatori. Probabil că în viziunea ministrului Culturii pe bibliotecă o vizitezi, intri, te uiţi la nişte bibliotecare mai drăguţe şi pleci. Aceste exemple arată că între realitatea vie şi ordinele semnate de miniştrii de resort e o prăpastie. Asta inseamnă că oamenii ăştia nu au nicio treabă cu domeniul real pe care îl administrează”, a conchis publicistul.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Trei reguli-cheie prin care Israelul luptă cu pandemia

Publicat

in

De

Ministrul israelian al sănătății, Yuli Edelstein, i-a îndemnat pe toți cetățenii care cred că sunt bolnavi sau au simptome ori au fost în apropierea unei persoane bolnave să solicite testul pentru noul coronavirus, notează RadioRomâniaActualități.

El i-a reamintit populației că există trei reguli-cheie: masca de protecție, distanța socială și o igienă bună. Corespondentul nostru la Ierusalim, Dragoș Ciocîrlan, relatează.

Reporter: Membrii familiei unui bolnav de COVID-19 vor fi verificați toți în aceeași zi, chiar dacă sunt asimptomatici. Analizele se repetă după cinci zile – a anunțat noul ministru al sănătății, Yuli Edelstein. Până acum testarea persoanelor asimptomatice s-a făcut doar în cazuri specifice. De asemenea, vor fi testați cei cu risc ridicat sau cei care au fost la mai puțin de 2 metri de o persoană infectată, timp de cel puțin 15 minute.

Citește și: După ce a avut o ieșire acidă la adresa lui Klaus Iohannis și a Guvernului Orban, Mihai Mărgineanu spulberă autoritățile: ‘Nimeni nu are niciun plan de viitor’

Ministrul sănătății a anunțat că se pot face zilnic 15.000 de teste.

Majoritatea cazurilor noi din ultimele zile sunt la Ierusalim, profesori, elevi și părinți. In paralel începe în Israel o campanie de testare serologică, pentru a se determina cât de mult a fost infectată populația și a dezvoltat anticorpi.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend