Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Aprobat de Senat: Românii vor putea să-și cumpere oricând vechime pentru pensie

Avatar

Publicat

in

Românii vor putea face plăți retroactive la pensii, pentru perioade însumate de cel mult cinci ani în care nu au cotizat la sistemul public de pensii, potrivit viitoarei legi a pensiilor, care a primit luni un vot favorabil din partea senatorilor. Față de mecanismul plăților retroactive aplicabil în prezent, la noul mecanism vor putea apela, teoretic, mai multe persoane.

Cumpărarea vechimii pentru pensie pentru perioadele neasigurate din trecut e prevăzută de Proiectul de lege privind sistemul public de pensii, aprobat luni de Senat. Pentru a se aplica, inițiativa legislativă trebuie aprobată însă la Camera Deputaților, For decizional în acest caz, dar intrarea în vigoare a prevederii referitoare la plata retroactivă a contribuției la pensii se va lăsa așteptată — mai exact, până în 2021.

Potrivit proiectului adoptat, oricine are măcar un stagiu de cotizare de 15 ani va putea să facă un contract de asigurare facultativă cu casa de pensii și să-și plătească, în rate, raportat la salariul mediu, contribuții pentru perioade din urmă care să totalizeze maximum cinci ani (perioade de necontributivitate, adică în care nu s-a plătit contribuția le pensii).

“(2) Orice persoană care a realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare facultativă.

(3) În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare facultativă și pentru perioadele de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, cu respectarea prevederilor alin. (2). 

(4) Contractul se asigurare facultativă prevăzut la alin. (3) se poate încheia numai de către persoana care, pe perioada anterioară prevăzută la alin. (3), avea vârsta legală de încadrare în muncă potrivit legii.

(5) Perioada pentru care se încheie contractul de asigurare facultativă prevăzut la alin. (3) constituie stagiu de cotizare și se valorifică pentru obținerea unei pensii potrivit legii”, scrie în proiectul pus în dezbatere.

Cumpărarea vechimii pentru pensie se poate face și în prezent, dar este o măsură care are un termen-limită: la finalul acestui an, mecanismul va deveni inaplicabil. Actualul mecanism (detaliat în acest material) prevede însă ca plata retroactivă să se refere la o perioadă de cinci ani consecutivi, în timp ce viitoarea lege a pensiilor nu mai conține această condiție. De asemenea, va fi o măsură disponibilă pentru mai multe generații, față de actualul mecanism, care, așa cum spuneam, are un termen-limită de aplicare. Avantajul viitoarei reglementări a fost subliniat și de reprezentanții ministerului.

“În proiectul noii legi se menține contractul de asigurare facultativă, care suferă totuși câteva modificări. Astfel, dacă în actuala lege se poate plăti doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana își va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze 5 ani“, explică cei de la Ministerul Muncii în comunicatulde prezentare a proiectului de lege.

Atenție! Proiectul noii legi a pensiilor NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare în septembrie 2021, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

80 de pacienţi cu COVID-19 internaţi în spital au votat la Iaşi cu urna mobilă

Avatar

Publicat

in

De

Aproximativ 80 de pacienţi cu COVID-19 internaţi în spital au votat la Iaşi, fiind utilizată urna mobilă, potrivit news.ro.

La spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi au votat aproape 30 la sută dintre bolnavii diagnosticaţi cu Covid-19.

Publicitate

“Dintre cei peste 150 de pacienţi internaţi, 41 şi-au exprimat dorinţa de a vota. La aceştia se adaugă şi cadrele medicale care se află de serviciu la spital”, a declarat medicul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Citește și: Dolarul american se va prăbuşi până la sfârşitul lui 2021 – economist

Ea a precizat că persoanele care au venit cu urna mobilă au fost echipate corespunzător, pentru a fi eliminat orice risc de contaminare.

Urna mobilă a ajuns şi la spitalul CFR din municipiu, unde sunt de asemenea internaţi bolnavi diagnosticaţi cu COVID-19.

Potrivit conducerii acestei unităţi medicale, aproximativ 40 de pacienţi cu forme uşoare ale bolii şi-au exprimat votul.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Candidatul PNL la Primăria Sectorului 6 acuză un atac: Telefon blocat în ziua alegerilor

Avatar

Publicat

in

De

Ciprian Ciucu, candidatul PNL susținut și de USR-PLUS la Primăria Sectorului 6, acuză un atac menit să-i blocheze comunicațiile în ziua alegerilor. Acesta susține că de vină ar fi principalul său contracandidat.

„De două ore telefonul îmi este atacat printr-un soft care mă apelează în continuu, cu scopul de a-mi bloca comunicațiile in ziua alegerilor.

Publicitate

Această metodă mizerabilă este in arsenalul lui. Nici în ultima zi nu se dezminte.

Cineva e disperat! Mă duc sa verific situația și în teren, sunt semnale că se umbla cu câte doua buletine de vot, unul deja stampilat. Aceeași poveste ca la Sectorul 5.

Veniți la vot! Nu pot ei fura cât putem vota noi!”, scrie Ciucu pe Facebook.

Vezi AICI primele date de tip exit-poll din Capitală!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

ACTUALacum 4 ore

ALEGERI LOCALE ARGEȘ – Prezența la vot ora 11:00 – Curtea de Argeș sub media pe județ, Câmpulungul – mult peste medie !

Argeşenii sunt își aleg, astăzi, 27 septembrie, reprezentanţii administraţiei publice locale, respectiv primarii, consiliile locale și președintele Consiliului Județean.  La...

ACTUALacum 2 zile

Dumitru Grecu: “ E timpul ca argesenii să scape de sub jugul politicienilor de meserie”

Candidatul Pro România la președinția Consiliului Județean Argeș ne-a explicat în câteva cuvinte despre strategia de dezvoltare a județului, evidențiind...

ACTUALacum 3 zile

“S-A REPEZIT LA MINE, PROBABIL SĂ MĂ LOVEASCĂ” – PANȚURESCU, portret de primar făcut de o angajată a sa, într-o scrisoare care spune tot

În ciuda faptului că la finalul mandatului legal de 4 ani Constantin Panțurescu nu a avut ce realizari sa prezinte...

ACTUALacum 3 zile

BOMBĂ! DOCUMENT – Popa Minune, candidat la primăria Corbeni, renegat de foști colegi de preoție – UITE DIVORȚUL, NU E DIVORȚUL

Locuitorii din Corbeni nu mai voteaza cu ochii închiși, bazându-se doar pe promisiunile candidaților. Pățiți cu ultimii edili, oamenii se...

ACTUALacum 3 zile

VIDEO – La Corbeni, cetățenii reclamă tupeul candidatului USR – “Speriat de COVID, a venit de la București să se refacă-n primărie !”

Cetățenii din Corbeni s-au saturat de șmecheriile elcetorale ale unor candidați. Printre aceștia l-au remarcat mai “cu moț” pe Bogdan...

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend