Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

APROAPE GATA ! Activitatea firmelor care ignoră regulile impuse de autorități va putea fi suspendată 15 sau 30 de zile

Avatar

Publicat

in

După ce la începutul lunii februarie 2021 s-a propus ca firmele ce ignoră regulile stabilite de autorități, în contextul epidemiei de coronavirus, să fie sancționate cu suspendarea, Guvernul a inițiat, în sfârșit, un proiect de lege în acest sens. Documentul a fost discutat în ședința de aseară a Executivului și, cel mai probabil, săptămâna viitoare va ajunge la Parlament pentru dezbatere și adoptare. Concret, autoritățile vor putea decide suspendarea activității pentru 15 sau 30 de zile (în plus față de amenda actuală), iar cei care vor ignora măsura vor risca inclusiv pedepse penale.

Practic, în momentul de față, aceste firme pot fi doar amendate cu sume între 1.000 și 10.000 de lei atunci când ignoră regulile stabilite de autorități, așa cum reiese din Legea 55/2020. Astfel, proiectul de lege discutat joi de Guvern în primă lecturăva introduce în Legea 55/2020 și sancțiunea suspendării activității cu 15 sau 30 de zile, care se va aplica suplimentar față de amenda amintită.

„Întrucât în practică s-a constatat faptul că anumiți operatori economici — reduși numeric, este adevărat, dar vizibili — care au fost sancționați pentru astfel de fapte au continuat să încalce prevederile legale, am considerat că aplicarea sancțiunii contravenționale este nesemnificativă în raport cu profitul realizat în urma desfășurării activităților interzise. În acest sens, considerăm necesară instituirea și a unei sancțiuni contravenționale complementare. Astfel, opinăm că aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a închiderii pe o durată de 15 zile, respectiv 30 de zile a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea fără respectarea condițiilor stabilite, respectiv desfășoară activitatea suspendată temporar (…) constituie o măsură adecvată și proporțională în cazul comportamentului menționat”, a declarat aseară, la finalul ședinței de GuvernLucian Bode, ministrul afacerilor interne.

Concret, sancțiunea complementară se va aplica distinct, după cum urmează:

  • suspendare de 15 zile în cazul firmelor care funcționează fără respectarea condițiilor impuse de autorități: în acest caz, se va afișa o atenționare la intrare în care va scrie că activitatea este oprită temporar din cauza nerespectării regulilor; dacă firma va redeschide mai devreme decât trebuie, autoritățile vor aplica un sigiliu și ruperea sigiliului va atrage consecințe penale;
  • suspendare de 30 de zile în cazul firmelor care funcționează deși ar trebui să aibă activitatea oprită din cauza restricțiilor impuse de autorități: în acest caz, se va aplica direct sigiliul și ruperea sa va atrage consecințe penale.

„Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare în cazul în care operatorul economic își desfășoară activitatea fără respectarea condițiilor stabilite se va materializa prin afișarea, în primă fază, la un loc vizibil de la intrare sau la intrările în sediul închis temporar, a mesajului că spațiul este închis temporar din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei COVID-19, cu mențiunea expresă a datei până la care este valabilă această sancțiune. Ulterior, nerespectarea sancțiunii contravenționale complementare în acest caz se va materializa prin aplicarea pentru durata rămasă de sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare în cazul în care operatorul economic își desfășoară activitatea, deși aceasta este suspendată temporar prin măsurile stabilite, se materializează direct prin aplicarea de sigiliu sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu. În ambele cazuri, îndepărtarea ulterioară a sigiliilor în vederea reluării activității poate îndeplini elementele constitutive ale infracțiunii de rupere de sigilii, prevăzută și sancționată conform Codului penal, a explicat ministrul.

Conform articolului 260 din Codul penal, ruperea de sigilii se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă penală.

Așa cum scriam mai sus, proiectul de lege a fost discutat aseară în primă lectură și urmează să fie aprobat și trimis Parlamentului săptămâna viitoare. „În primă lectură, pentru că vrem să parcurgem toate procedurile legale de transparență, așteptăm punctul de vedere al avizatorilor și, cel mai probabil, săptămâna viitoare vom aproba acest proiect de lege, îl vom trimite în procedură de urgență spre Parlament și îmi exprim speranța că într-un timp foarte scurt acest proiect de lege va fi adoptat atât de prima Cameră sesizată, Senatul, cât și de către Camera Deputaților, astfel încât el să fie publicat, a mai spus Lucian Bode.

În prezent, firmele ce nu respectă condițiile impuse de autorități riscă o amendă între 1.000 și 5.000 de lei, în timp ce firmele care ignoră faptul că trebuie să aibă activitatea oprită riscă o amendă între 2.000 și 10.000 de lei, conform articolelor 5, 65 și 66 din Legea 55/2020.

Proiectul de lege a fost inițiat după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a propus, printr-o hotărâre de luna trecută, ca firmele care nu respectă regulile stabilite în contextul epidemiologic actual să fie sancționate, pe lângă amendă, și cu suspendarea temporară a activității. „Se propune elaborarea unui act normativ prin care să fie instituită măsura complementară a suspendării activității, pe o perioadă determinată, pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de prevenire și combatere a răspândirii COVID-19”, scrie, mai exact, în Hotărârea CNSU 5/2021.

Despre această sancțiune suplimentară ce va putea fi aplicată firmelor ce nu respectă măsurile luate împotriva răspândirii COVID-19, prim-ministrul Florin Cîțu declara, la acel moment, că e absolut necesară, în condițiile în care măsurile luate în contextul actual nu prea se respectă.

“Au fost multe discuții în momentul în care am relaxat condițiile pentru anumiți operatori economici. Din păcate, chiar dacă unele restricții au rămas în vigoare, vedem foarte mulți operatori economici care nu respectă aceste restricții. Această propunere vine exact după aceste observații pe care le-am avut în ultima perioadă: un act normativ care să reglementeze această situație, cu suspendarea activității pe perioadă determinată”, a subliniat premierul.

Atenție! Proiectul de lege trebuie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Virgil Guran: ‘Se va încheia conflictul din Coaliție. Deși noi am dovedit că am putut guverna singuri’

Avatar

Publicat

in

De

Liderul senatorilor PNL  Virgil Guran crede că lucrurile se vor rezolva și că Executivul va continua să lucreze la rezolvarea problemelor reale ale românilor: criza economică și cea medicală. EL a comentat și declarația șefei Senatului, care a spus că Guvernul Năstase a fost cel mai performant pe care l-a avut România.

”Se va încheia conflictul din Coaliție. Sunt orgolii, dar se va încerca să se caute soluții în coaliție. Trebuie să ne ocupăm de problemele reale ale României. Poate nu vom ajunge mâine la o soluție, dar vom reuși să ajungem la o înțelegere în zilele următoare.

Doamna Dragu se referea la faptul că a rezistat 4 ani Cabinetul Năstase, nu datorită unei afinități cu PSD. În acel moment nu au fost scandaluri în coaliția de guvernare Năstase. (…) Nu ne gândim să guvernăm singuri, cred că se va ajunge la o înțelegere între PNL și USR-PLUS. Deși noi am dovedit că am putut guverna singuri”.

Virgil Guran consideră că la alegerile prezidențiale din 2024 vom avea tot un președinte liberal, răspunzând astfel la întrebarea dacă Dan Barna are șanse să devină șeful statului la următoarele alegeri”, informează realitatea.net

Citește și:

Anca Dragu, ieșire în forță: ‘Politicile publice fragmentate nu duc la rezultate. Ministerele, în momentul în care se schimbă miniștrii, devin destul de greoaie și reactive

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Bilanțul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19! Sub 72.000 de persoane vaccinate, 68 de reacții comune și minore, în ultimele 24 de ore

Avatar

Publicat

in

De

Potrivit datelor puse la dispoziţia Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor (RENV), care ţine evidenţa vaccinărilor, situaţia din ziua de 18 aprilie a.c., ora 17.00, este următoarea:

În ultimele 24 de ore, au fost administrate 71.922 de doze de vaccin, dintre care 54.818 – Pfizer, 8.481 – AstraZeneca şi 8.623 – Moderna, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.

Potrivit unui comunicat al CNCAV, 48.097 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar 23.825 de persoane şi cu cea de-a doua. De la începutul campaniei de vaccinare, pe 27 decembrie 2020, au fost administrate 4.231.714 de doze unui număr de 2.626.810 de persoane, dintre care 1.021.906 au primit o doză şi 1.604.904 şi pe cea de-a doua.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 68 de reacţii adverse – 12 de tip local şi 56 de tip general. Totodată, de la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 12.891 de reacţii adverse la vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, 1.326 de tip local şi 11.565 de tip general.

CNCAV menţionează că 136 de reacţii adverse sunt în curs de investigare.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend