Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Apple a avut un trimestru record, cu venituri de 97 miliarde dolari. Criza Covid din China poate însă afecta serios business-ul în aceste luni

Publicat

in

​Apple a afișat între ianuarie și martie printre cele mai bune rezultate financiare din istoria sa, cu o cifră de afaceri de 97 miliarde dolari și profit net de 25 miliarde dolari, însă creșterile au fost mult mai mici decât în anii trecuți. Compania are o capitalizare de piață de 2.670 miliarde dolari.

Logo AppleFoto: N Ngamnithiporn, Dreamstime.com

Cu venituri totale de 97,2 miliarde dolari, trimestrul trecut a fost al treilea cel mai bun din istoria de 46 de ani a Apple, dar creșterea față de acum un an a fost de 9%, în timp ce până acum compania avea mereu avans de două cifre (10-20%). Analiștii estimau un total de 94 miliarde dolari.

Dintre cele 97 miliarde dolari, iPhone-ul a generat 50,5 miliarde dolari și divizia de servicii, 19,9 miliarde dolari, creștere de 17%.

Profitul net a urcat cu 6%, spre 25 miliarde dolari, însă în ultimele cinci trimestre profitul a urcat mereu cu mai mult de 10%, deci avansul de acum este neobișnuit de lent.

Nori negri se arată la orizont din cauza lockdown-urilor prelungite din China și a efectelor pe care războiul din Ucraina l-a avut asupra lanțului de furnizori. Apple estimează că vânzările din trimestrul curent ar putea fi cu 4 – 8 miliarde de dolari mai mici din cauza acestor factori deloc de neglijat.

Tot din cauza lockdown-urilor, vânzările Apple în China vor fi mai slabe.

Surse: CNBC, New York Times

Sursa foto: Dreamstime.com

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ariane 5 a ajuns la misiunea cu numarul 113

Publicat

in

De

Miercuri a avut loc prima lansare Ariane 5 a anului, venita dupa succesul misiunii JWST in decembrie 2021. Ariane 5 a ajuns astfel la misiunea cu numarul 113, potrivit Space Alliance.

Ariane 5Foto: youtube.com

Noua Ariane 6 era asteptata sa intre in serviciu anul acesta, dar debutul sau a fost amanat pentru inceputul lui 2023 si nu ar fi nici o surpriza sa se duca si mai departe.

Zborul cu indicativul VA257 a folosit versiunea cea mai puternica a lansatorului european, ECA+. Doi sateliti de telecomunicatie au fost ridicati intr-o orbita 250 km x 35786 km x 6 grade inclinatie dupa 28 si respectiv 39 de minute: MEASAT-3d si GSAT-24.

MEASAT-3d a fost construit de Airbus pentru concernul malaezian Measat. Un satelit Eurostar 3000 cu greutate de 5.6 tone, el vine echipat cu transpondere in banda C, Ku si Ka. Suplimentar un serviciu in banda L pentru monitorizarea traficului aerian sud coreean in cadrul sistemului Korea Augmentation Satellite System (KASS).

Pentru urmatorii 18 ani el va opera in regiunea Asia-Pacific, la 91.5 longitudine estica, acolo unde mai sunt satelitii MEASAT-3a si MEASAT-3b.

GSAT-24 este primul dintr-o flota noua de sateliti de telecomunicatie ce vor fi operati de NewSpace India Limited, o societate public-privata desprinsa din ISRO, Agentia Spatiala Indiana.

Este o platforma I-3k, cu greutate de 4.1 tone. In mod normal ISRO lanseaza satelitii de telecomunicatie mai mici la bordul rachetei sale mari GSLV intre timp modernizata in intregime cu componente indigene (ultimul de acest fel GSAT 29, lansat in noiembrie 2018).

GSAT -24 este usor peste limita de transport in GTO a lui GSLV si in plus nu trebuie sa uitam ca fiabilitatea rachetei indiene nu este cea mai buna (in contradictie cu fratele mai mic PSLV care a realizat o sumedenie de zboruri inclusive pentru clienti internationali); de aceea nu trebuie sa ne surprinda ca GSAT-24 a fost mutat pe Ariane 5.

India are o colaborare foarte buna cu industria spatiala europeana, oferind si in acelasi timp primind servicii de lansare (colaborare care a inceput in 1981, GSAT-24 fiind satelitul cu numarul 25 lansat de o racheta Arianespace), potrivit Space Alliance.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ucraina: Cinci civili uciși la Harkov de bombardamente ale rușilor

Publicat

in

De

Bombardamente rusești asupra orașului Harkov, în nord-estul Ucrainei, au ucis luni cinci persoane și au rănit alte 22, inclusiv cinci copii, a anunţat guvernatorul regiunii, Oleg Sinehubov, citat de Reuters.

Război în Ucraina: orașul Harkiv, bombardat de rușiFoto: Laurel Chor/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Într-un mesaj pe Telegram, Sinehubov scrie că victimele erau „cu toţii civili din Harkov, care mergeau pe stradă, la locurile de joacă”. „Condoleanţele mele sincere familiilor lor”, a mai transmis guvernatorul.

Nu există o reacție imediată din partea Rusiei, care neagă în continuare că vizează civili, precizează Reuters. Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend