Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Apel hotărât al Organizației Mondiale a Sănătății: Opriți administrarea dozelor suplimentare până când mai mulți oameni vor fi vaccinați în lume!

Publicat

in

Agenția mondială spune că o oprire până la sfârșitul lunii septembrie ar permite ca un număr mai mare de oameni să primescă primele doze în țările sărace. Directorul general Tedros Adhanom Gebreyesus, citat de MIT Tecnology Review, afirmă că peste 4 miliarde de doze de vaccinuri au fost administrate pe plan global, dar 80% dintre acestea au mers în țări mai bogate.

El a mai adăugat că în țările cu venituri mai mari au fost administrate aproape 100 de doze la 100 de oameni, în timp ce țările mai sărace au reușit doar 1,5 la 100.

„Înțeleg grija guvernelor de a-și proteja oamenii de varianta delta”, a spus el la o conferință de presă. „Dar nici nu putem accepta ca țările care au folosit cel mai mult din disponibilul global de vaccinuri să folosească încă și mai mult, în vreme ce oamenii cei mai vulnerabili rămân neprotejați”.

El a spus că un moratoriu până la sfârșitul lui septembrie ar permite ca măcar 10% din populația fiecărei țări să fie vaccinată. Cazurile și decesele se înmulțesc în Africa, pe măsură ce varianta delta avansează nestânjenită, a anunțat OMS pe 3 august.

Decesele au crescut cu 80% în numai patru săptămâni, în timp ce mai puțin de 2% din populația continentului este vaccinată.

Intervenția OMS survine în momentul în care unele țări au început administrarea de doze suplimentare sau se gândesc să o facă. Israel a început cu a trteia doză luna trecută, iar Franța, Germania și UAE au anunțat planuri similare. Altele, ca UK și SUA, încă mai analizează. Statele Unite au achiziționat doze suplimentare de vaccin Pfizer ca pregătire, dar nu au luat încă nicio decizie dacă să le administreze.

Știința nu s-a pronunțat încă dacă doza suplimentară este necesară. „Dovezile evoluează, se mută” le-a spus reporterilor Kate OʼBrien, directoarea OMS pentru imunizare. „Nu avem încă un set complet de dovezi că ar fi necesară sau nu”. Pfizer a publicat luna trecută date care sugerează că o a treia doză oferă protecție suplimentară puternică împotriva variantei delta. Dar și vaccinările curente au dovedit că oferă o bună protecție împotriva tuturor variantelor importante.

Totuși, OMS vrea să readucă în atenție nevoia de a avea vaccinată o mai mare parte din populația lumii înainte ca țările să ia în considerare vreo suplimentare. Agenția dorește ca 40% din populație să fie vaccinată până la sfârșitul anului și 70% la mijlocul lui 2022. „Avem nevoie de o inversare, de la majoritatea vaccinurilor mergând spre țări bogate la majoritatea plecând spre țările sărace” a spus Tedros, care i-a îndemnat pe producătorii de vaccinuri să doneze pentru Covax, programul de distribuire spre țări mai sărace.

Săptămâna trecută, el spusese că programul are nevoie de o mare injecție de fonduri ca să-și atingă țintele. Secretarul de presă al Casei Albe Jen Psaki a spus că OMS a făcut „o opțiune falsă”, declarând pentru AFP că SUA au suficiente vaccinuri pentru a dona în țări sărace, fiind capabile și să administreze doze supliemntare dacă va fi necesar.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Procurorii și ofițerii SIS din Republica Moldova au descins la Igor Dodon, vizat în dosarul ‘săcoșă’

Publicat

in

De

Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, în comun cu procurorii anticorupție, au descins cu percheziții la domiciliul fostului președinte al R.Moldova și președintele de onoare al PSRM Igor Dodon.

Potrivit surselor Deschide.MD, perchezițiile au loc în cadrul dosarului „kuliok” (săcoșă). Mai exact, este vorba de imaginile video din anul 2019 de la sediul PDM în care Vlad Plahotniuc i-a transmis o pungă, în care ar fi bani, președintelui Igor Dodon. În imaginile video prezentate Dodon refuză să ia sacoșa și îi spune lui Plahotniuc să i-o dea lui Costea (n.r. Botnari), care la rândul său o va transmite lui Cornel (n.r. Corneliu Furculiță, membru PSRM). Din imaginile video rezultă că banii pe care îi ia Dodon de la Plahotniuc sunt pentru salarizarea celor din PSRM.

Aceleași surse au menționat că acțiunile de urmărire penală vor avea loc pe mai multe adrese.

De precizat că săptămâna trecută procurorul general interimar, Dumitru Robu, a semnat ordonanța privind repornirea urmăririi penale în dosarul „kuliok”, după ce în mai 2020, Procuratura Generală condusă pe atunci de Alexandr Stoianoglo a dispus neînceperea urmăririi penale, menționând că nu cunoaște cât de veridice sunt imaginile, în ce circumstanțe au fost făcute, dar și alte detalii inerente unor astfel de înregistrări.

Știre în curs de actualizare!

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

OMS nu a descoperit mutaţii ale variolei maimuţei

Publicat

in

De

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu deţine dovezi potrivit cărora virusul variolei maimuţei ar fi suferit mutaţii, a spus luni un cadru executiv al agenţiei sanitare a ONU, adăugând că această boală infecţioasă endemică în vestul şi centrul Africii nu prezintă tendinţa de a se modifica, informează Reuters.

Rosamund Lewis, directoarea secretariatului anti-variolă, parte din programul de urgenţe al OMS, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că mutaţiile sunt de obicei mai puţine în cazul acestui virus, iar secvenţierea genomică a cazurilor va ajuta la înţelegerea informată a focarului actual.

Cele peste 100 de cazuri suspecte şi confirmate din focarul recent depistat în Europa şi America de Nord nu au fost severe, a precizat şefa unităţii OMS pentru boli emergente şi zoonoze, precum şi director tehnic al departamentului pentru combaterea COVID-19, Maria van Kerkhove.

”Este o situaţie care poate fi ţinută sub control”, a spus ea.

Focarele sunt atipice, potrivit OMS, întrucât apar în ţări unde virusul nu circulă de obicei. Oamenii de ştiinţă încearcă să înţeleagă originea cazurilor şi dacă virusul a suferit vreo modificare.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend