Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Apartamente de vânzare în Bacău: S-a dat startul la „Prima Casă”. 14 bănci participă în program

Avatar

Publicat

in

Ți-ai pus în cap că anul acesta să devii proprietar, să ai casa ta? Dacă nu dispui de banii necesari achiziționării unei case, dar ai căutat prin anunțurile cu apartamente de vânzare în Bacău, de exemplu, și știi exact ce îți dorești, află că s-a dat drumul la programul Prima Casă pe 2020. Iată ce ar trebui să știi dacă ești interesat de un astfel de credit pentru un apartament.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) anunță lansarea Programului Prima Casă 2020, ca urmare a primirii, din partea Ministerului Finanțelor Publice, a acordului de distribuire pentru suma de 1,98 miliarde lei din plafonul total de 2 miliarde lei, alocat pentru anul 2020 prin Hotărârea de Guvern nr.112/2020, publicată în Monitorul Oficial nr.100 din dată de 11 februarie 2020.

14 bănci participante

Cele 14 bănci participante în program sunt: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Leumi Bank și Intesa Sanpaolo Bank.

Condiţiile de acordare au rămas aproape la fel ca la debutul programului, în 2009. Dacă vrei un credit Prima Casă, trebuie să ştii că nu sunt limitări legate de vârstă şi de venit.

Plafonul însă a rămas acelaşi, de 66.500 de euro, iar avansul – 5%. Pot aplica la acest program cei care nu au deja o locuinţă mai mare de 50 de metri pătraţi.

La un credit Prima Casă de 250.000 de lei, de exemplu, echivalentul a 52.000 de euro, avansul minim este de 5%, iar rată ajunge să fie 1.240 de lei.

„La finalul anului 2019, Programul Prima Casă înregistra peste 260.000 de garanții și promisiuni de garantare, acordate pentru achiziționarea sau construcția de locuințe, pe întreg teritoriul României.

Avem satisfacția de a implementa un program guvernamental care a impactat pozitiv viața foarte multor români, fie că au fost beneficiari direcți ai programului, vânzători, antreprenori sau profesioniști implicați în sectoarele economice conexe.

Suntem pregătiți pentru lansarea unei noi etape în derularea programului Prima Casă, cu fluxuri de lucru optimizate, adaptate nevoilor beneficiarilor și partenerilor noștri, mențînând același angajament de a oferi celor care apelează la noi șansa de a-și împlini visul, poate cel mai drag românilor, acela de a avea o casă”, a declarat Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM.

La ce comisioane să te aștepți

  • Comisionul unic de analiză – 0,15% pe an din valoarea promisiunii de garantare emise de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).
  • Comisionul de gestiune a garanțiilor – 0,40% pe an calculat la soldul garanției statului (aici s-a înregistrat o scădere față de comisionul pe care trebuia să-l plătești în 2019, de 0,45%).

Prin programul Prima Casă, cei interesați pot cumpăra sau construi locuințe, statul garantând în proporție de 40% sau 50% creditul pe care-l face cumpărătorul la finanțator.

În Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 60/2009, documentul care trasează regulile după care se desfășoară programul Prima Casă, scrie că pentru locuințele noi, statul poate garanta maximum 50% din valoarea finanțării, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, iar pentru celelalte locuințe, statul va garanta cel mult 40% din valoarea finanțării.

Înscrierile în program nu au început încă, fiind nevoie de realizarea mai multor formalități, inclusiv aprobarea bugetului național pentru anul 2020.

Cifrele Prima Casă

De la lansarea programului în 2009 și până la finele lunii octombrie 2019, au fost acordate 250.673 garanții în valoare totală de 21,6 miliarde lei. De la începutul anului 2019 și până la finele lunii octombrie 2019 au fost acordate 14.052 garanții, în valoare totală de 1,3 miliarde lei, precum și 4.344 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,5 miliarde lei.

Până în prezent au fost executate un număr de 886 de garanții, în valoare de 70,7 milioane lei, din care s-a recuperat de către ANAF suma de 26,51 milioane lei, rezultând o rată a creditelor neperformante de aproximativ 0,4% din totalul creditelor acordate prin programul Prima Casă.

Anul trecut, la cererea BNR, Ministerul Finanțelor a decis să transforme programul Prima Casă într-unul social, accesibil doar celor cu venituri de până la 4.500 de lei, redenumindu-l “O casă, O familie”.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Alexandru Rafila, despre restricțiile pe timp de noapte: Sunt importante în ţările în care transmiterea este foarte intensă

Avatar

Publicat

in

De

Alexandru Rafila a declarat, luni,  că restricţiile pe timp de noapte sunt importante în ţările în care transmiterea noului coronavirus este foarte intensă.

„Restricţiile pe timp de noapte sunt importante în ţările în care transmiterea este foarte intensă. Aţi remarcat că se întâmplă în Franţa, se întâmplă în Germania, sunt chiar mai lungi decât în România. Pe de altă parte, ce mi se pare mie ciudat este această ruptură între raportările zilnice, între numărul de teste efectuate zilnic şi menţinerea restricţiilor. Adică restricţiile sunt restricţii pe care putem să le respectăm, nu e niciun fel de problemă, dar care este realitatea situaţiei epidemiologice? Dacă asta este realitatea situaţiei epidemiologice şi avem între 1.500 şi 3.000 de cazuri noi pe zi, înseamnă că România probabil că a trecut de perioada critică şi ar putea să se ia în calcul la nivelul Guvernului chiar şi ridicarea unora dintre restricţii, dar văd că acest lucru nu este discutat, pe de o parte, iar debandada în ceea ce priveşte testarea continuă”, a spus Rafila într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD, întrebat dacă restricţiile pe timp de noapte sunt importante în condiţiile în care în România sunt raportate tot mai puţine cazuri noi pe zi de infectări cu noul coronavirus.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Marcel Ciolacu: Are o logică ce spune domnul Cercel. S-ar putea să spună adevarul

Avatar

Publicat

in

De

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a declarat luni, la TVR 1, că s-ar putea ca Adrian Streinu-Cercel să aibă dreptate când spune că masca de protecție va fi obligatorie până în 2023.

„Va spun un lucru, dl Cercel e medic, a depus un juramant, asa considera domnia sa ca trebuie sa spuna sa protejeze viata oamenilor. Eu nu pot sa judec un om de talia dlui Streinu-Cercel. Stiti ca anticorpii din SUA, singurul institut la care au venit in Romania a fost la Matei Bals. Este un institut recunoscut international. Aceasta vaccinare tine 6 luni, deci are o logica ce spune dl Cercel. Asta nu inseamna ca accept, ca om mi-e greu sa accept ca voi sta cu masca pana in 2023, dar mi-e si foarte greu sa-l cert pe dl Cercel de ce spune sau sa-l judec. S-ar putea sa spuna adevarul”, a declarat Marcel Ciolacu.

Senatorul PSD Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului Matei Balș din Capitală, a afirmat, duminică, după ce a fost vaccinat cu a doua doză împotriva COVID-19, că masca de protecție va mai fi obligatorie doi ani de aici încolo.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend