Conecteaza-te cu noi

LIFESTYLE

Aparat dentar: semne clare că ai nevoie

Publicat

in

Dacă ar fi să enumerăm avantajele purtării aparatului dentar specialiştii ar spune zâmbet perfect, muşcătură corectă, igienă mai bună, digestie şi vorbire îmbunătăţită, dar şi dinţi sănătoşi pe viaţă. Georgiana Bordei, medic ortodont, este de părere că în societate s-a indus o teză falsă conform căreia, odată deveniţi adulţi, dinţii nu se mai pot corectă cu ajutorul unui aparat ortodontic.

“Dantura se poate îndrepta la orice vârstă, nu există o limită superioară. În general, pacienţii adulţi se prezintă la ortodont fie din motive estetice, fie din motive funcţionale, ei fiind trimişi către ortodont de către medicul stomatolog. Medicul ortodont este cel care ne va ajuta la montarea unui aparat dentar pentru corectarea anumitor probleme, cum ar fi: alinierea dentară, corectarea muşcăturii, închiderea anumitor spaţii edentate, deschiderea corectă de spaţii pentru o protezare ulterioară, ridicarea unor dinţi înclinaţi, rezolvarea durerilor articulatiei temporo-mandibulare şi stoparea pierderii osoase”, explică specialistul.

Totodată, specialistul afirmă că purtarea unui aparat dentar de către un pacient adult vine cu o serie de avantaje, precum: păstrarea dinţilor naturali pentru cât mai mult timp, apariţia cariilor interdentare şi depunerea de tartru scad considerabil, realizarea unei protezări sau a unei faţetări ulterioare corecte, stoparea sau încetinirea pierderii osoase, ameliorarea contracturilor musculare şi chiar a durerilor de cap provocate de o muşcătura incorectă şi, desigur, îmbunătăţeşte considerabil digestia.

Aparatul dentar: de ce şi când avem nevoie să purtăm

Specialistul susţine că sunt cel puţin 5 semnale care trebuie să ne dea de gândit că este timpul să consultăm un medic ortodont şi să acceptăm ideea purtării unui aparat dentar:

  • observăm că dinţii nu sunt aliniaţi, adică nu sunt unul în continuarea celuilalt.
  • dacă avem dinţi pierduţi de mult timp şi în locul respectiv au migrat ceilalţi dinţi.
  • dacă oasele maxilare nu sunt poziţionate corect, adică distanţa dintre maxilar şi mandibulă este prea mare sau prea mică
  • dacă partea de sus nu acoperă deloc partea de jos, adică avem o ocluzie dechisă sau, opusul, dacă partea de sus acoperă în totalitate partea de jos, ocluzie adâncă.
  • dacă avem spaţii între dinţi.

Cum se desfăşoară un consult ortodontic?

Chiar dacă acesta nu a fost indicat de către medicul dentist, este bine ca pacientul să efectueze un control ortodontic. Astfel, specialistul stabileşte dacă dantură este bine aliniată şi dacă muşcătura este corectă.

“La prima programare, are loc un consult clinic, în urmă căruia pacientul este trimis să realizeze nişte investigaţii radiologice şi fotografii ale arcadelor dentare. La a două întâlnire se pune diagnosticul pe baza investigaţiilor, ca mai apoi să se stabilească planul de tratament şi, desigur, se va explica pacientului pe larg ce presupune purtarea unui aparat dentar, ce tipuri de aparate există şi ce costuri implică ele. La a treia întâlnire, dacă pacientul s-a decis la un anumit model de aparat, se poate trece la montarea acestuia”, explică doctorul Georgiana Bordei.

Cum alegem aparatul dentar potrivit?

Aparatele dentare pot fi fixe (metalice, ceramice sau Safir), invizibile de tipul unor gutiere transparente (Inivisalign sau Clear Aligner etc) sau linguale (Incognitio, etc), care se montează pe interior. Fiecare tip de aparat este eficient în felul său pentru anumite probleme.

Tipul de aparat pe care îl doreşte pacientul este o alegere personală luată în funcţie de mai mulţi factori: estetic, în primul rând, cât de tare sunt dispuşi să se vadă aparatul, financiar etc. Ideal este ca la diagnostic, pacientul să se sfătuiască împreună cu medicul ortodont ce tip de aparat este cel mai recomandat în cazul lui, deoarece anumite aparate dentare pot afecta vorbirea. Spre exemplu, aparatele fixe, montate pe exterior, nu afectează vorbirea, doar cele pe interior şi cele de tip gutieră pot afecta vorbirea. De cealaltă parte, unele aparate nu se mai pot da jos, iar alte aparate, de tipul gutierelor transparente, se pot da jos de către pacient. Perioada de purtare diferă în funcţie de gravitatea şi complexitatea cazului şi poate fi de la câteva luni (4-6) până la câţiva ani (2-3). Totul depinde de diagnostic şi, desigur, de preferinţa pacientului. Ideal este ca recomandarea medicului ortodont să se sincronizeze cu preferinţa pacientului”, declară medicul ortodont Georgiana Bordei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

De ce sunt importante vizitele la dentist pentru copiii mici?

Publicat

in

De

Cu toții știm cât este de important să respectăm regulile de igienă dentară și că vizitele la medicul stomatolog sunt foarte importante pentru a ne feri de probleme serioase cu dantura. La fel de importante sunt aceste vizite regulate la medic și pentru copilul tău încă de la cele mai fragede vârste. Fundația pentru un comportament sănătos se clădește încă din copilărie, iar efectuarea controalelor la intervale regulate ajută la prevenirea cariilor și a altor probleme stomatologice.

De ce să duci copilul încă de mic la medicul stomatolog?

Stomatologia pediatrică este importantă pentru sănătatea orală actuală și viitoare a copilului tău. Deoarece copiii mici nu pot îngriji adecvat e igiena lor dentară, pot exista locuri care sunt predispuse la carii în urma curățării superficiale. 

Chiar și sub atenta ta s-ar putea să rateze unele părți, de aceea, apelarea la serviciile de stomatologie copii este foarte importantă. Pentru a preveni cariile, medicul stomatolog va efectua curățarea dinților copilului dumneavoastră de două ori pe an. 

Cum să creezi obiceiuri bune care să dureze toată viața?

Nu numai că vizitele regulate la dentist sunt benefice pentru sănătatea orală a copilului tău, dar îl ajută și să își dezvolte obiceiuri sănătoase. Medicii stomatologi specializați în pediatrie știu tehnici prin care îi ajută pe copii să privească această experiență ca pe una distractivă și confortabilă. 

Acest lucru îl va ajuta pe copil să nu dezvolte o anxietate dentară și să privească îngrijirea dinților ca pe o parte obișnuită a vieții lui. Prin urmare, odată cu trecerea anilor, va continua să respecte aceste reguli importante și să privească vizita la medic ca pe ceva obișnuit. 

Cum să ne îngrijim corect de dantura copilului încă de când este sugar

Capacitatea de a zâmbi este unul din darurile de care trebuie să ne bucurăm zilnic, iar un zâmbet cu dinți curați și albi este și mai frumos. Primii dinți ai copilului pot apărea oricând între 3 și 12 luni, iar curățarea lor este importantă încă de la început. Până la vârsta de un an poți folosi o perie moale de silicon sau chiar o bucată de tifon pentru a curăța dinții copilului. De la vârsta de un an periajul trebuie efectuat de două ori pe zi, dimineața și seara înainte de culcare, după ultima masă. Periajul de seară este cel mai important și ar fi bine să fie respectat pentru a preveni cariile de mai târziu. 

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Cum să alegi corect un arc

Publicat

in

De

Ca începător în ale tirului cu arcul, alegerea unui arc nu este foarte ușor de realizat. Există o mulțime de tipuri de arcuri dar și diferite discipline în acest sport, motiv pentru care poți avea emoții atunci când îți propui achiziționarea unui arc. De aceea, în acest articol ne propunem să îți oferim o mână de ajutor.

Mai exact, în rândurile următoare găsești mai multe sfaturi și recomandări pentru alegerea corectă a arcului. Iată care sunt aspectele pe care trebuie să le urmărești:

Tipul arcului

Un prim aspect pe care ar trebui să îl ai numaidecât în vedere atunci când ești interesat să îți cumperi un arc este tipul acestuia. Ei bine, dacă vei arunca o privire pe www.airsoftreplica.ro atunci vei constata imediat că există mai multe tipuri de arcuri. 

Arcurile pot fi grupate în trei mari categorii: arcuri tip long bow, arcuri cu scripete și arcuri recurbate. 

Arcul mare este de departe cel mai simplu tip de arc și totodată respectă, în cea mai mare măsură, modelul primelor arcuri create vreodată. Cu toate acestea, fiind atât de simplu, este recomandat în mod special persoanelor experimentate în acest sport.

Apoi, arcul cu scripete este popular datorită puterii sale generoase pe care o poate oferi. Drept urmare, este un arc folosit adesea atât pentru trasul la țintă cât mai ales în timpul vânătorii. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că vorbim despre un arc ce poate fi folosit chiar și de către începători.

În ceea ce privește arcul recurbat, acestuia i se mai spune și arcul clasic. Poate fi realizat fie dintr-un singur bloc sau poate fi demontabil, oferind foarte multă precizie pentru reglaje. Drept urmare, este utilizat atât de către începători cât și de utilizatorii cu mai multă experiență.

Disciplina

Tirul cu arcul poate fi grupat în două mari discipline, tragere la țintă și tragere instinctivă. Drept urmare, înainte de a cumpăra un arc, va trebui să te decizi care este disciplina care te atrage cel mai mult astfel încât să poți alege un arc special conceput pentru această disciplină.

Puterea arcului

Apoi, un alt detaliu pe care trebuie să îl ai numaidecât în vedere atunci când îți cumperi arcul este puterea acestuia. Un arc puternic îți va oferi posibilitatea de a trage săgeți cu mai multă rapiditate dar și cu o mai mare precizie. Cu toate acestea, vei avea nevoie de mai multă forță pentru a-l putea folosi. 

Drept urmare, dacă ești la început de drum în ceea ce privește tirul cu arcul, ar trebui să ai în vedere un arc mai puțin puternic.

Dimensiunile arcului

Din punct de vedere al dimensiunilor arcului, va trebui să alegi între arcurile lungi și cele scurte. 

Arcurile de dimensiuni reduse îți oferă mai multă flexibilitate dar și o mai bună stabilitate, însă dezavantajul său major este reactivitatea lentă.

În ceea ce privește arcurile lungi acestea sunt mult mai puternice, totodată au avantajul de a lansa săgeți ce ating viteze mult mai mari și au o precizie mult mai bună. Cu toate acestea, pentru a putea manevra un arc lung, vei avea nevoie de mai multă forță.

Ține cont de toate aceste aspecte, iar astfel sigur vei reuși să alegi arcul perfect pentru tine!

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend