Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Anunțul care va bucura sute de mii de elevi! Ar putea primi mai mulți bani de la stat

Publicat

in

Vești bune pentru elevii români! Potrivit unui proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică la Ministerul Educației (ME), sumele de bani acordate pentru transportul elevilor navetiști ar putea fi mărite.

Mai exact, proiectul de OUG, care fost îmbunătățit față de varianta inițială în urma unor discuții purtate de reprezentanții ME cu cei ai asociațiilor de elevi, ai Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, ai Avocatului Poporului și ai societății civile, va aduce mai multe schimbări legate de regulile transportului elevilor ce învață în altă localitate decât cea în care locuiesc.

Astfel, o primă măsură propusă este majorarea sumei destinate transportului elevilor ce fac naveta către școală. Mai exact, pentru transportul elevilor se va asigura o sumă forfetară lunară de 60 de lei/ lună pentru distanţa de până la trei kilometri, iar pentru distanţele ce depăşesc această valoare, suma de 60 lei/ lună se va suplimenta cu șase lei/ lună pentru fiecare kilometru.

În prezent, Legea educației naționale nr. 1/2011 prevede că “decontarea cheltuielilor de transport (…) se asigură la nivelul valorii documentelor de transport lunare, dar nu mai mult de 30 lei/ lună pentru distanța de 3 km. Pentru distanțele ce depășesc 3 km, până la limita de 50 km, suma de 30 lei/ lună se suplimentează cu 3 lei pentru fiecare kilometru/ lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare”.

Elevii vor beneficia de plata în avans a sumei forfetare lunare. Aceasta va fi neimpozabilă și nu va fi luată în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea bursei de studiu și/ sau a bursei de ajutor social.

În cazul în care costul transportului va fi mai mare decât suma forfetară, aceasta va putea fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare.

Dacă nici suma forfetară lunară majorată cu 100% nu va acoperi cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament ori pachet de bilete, diferența va putea fi decontată din bugetele consiliilor județene.

Elevilor care sunt cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se va asigura decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază și localitatea de domiciliu, astfel:

  • contravaloarea a patru călătorii dus-întors/ lună;
  • contravaloarea unei călătorii dus-întors efectuate în perioada fiecărei sărbători legale.

Apoi, o altă modificare ce va fi adusă Legii educației prin proiectul de față este stabilirea cadrului legal ce va permite autorităților locale să susțină transportul școlar specializat de tip curse şcolare pentru transportul de la ori până la unitatea de învăţământ în toate etapele învățământântului preuniversitar: primar, gimnazial și liceal. Acum, legislația se referă doar la elevii din învățământul primar.

În fine, proiectul stabilește că valoarea minimă a sumelor acordate elevilor pentru transport vor putea fi majorate prin hotărâre a Guvernului.

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de OUG trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul oficial, conform avocatnet.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Vești bune pentru români! Marcel Ciolacu: ‘Am hotărât foarte clar că vor crește și salariul minim pe economie, că vor crește și pensiile’

Publicat

in

De

Președintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că în coaliţie s-a stabilit clar că vor creşte şi salariul minim pe economie şi pensiile.

Marcel Ciolacu a declarat că, din punctul lui de vedere, salariile trebuie majorate de la 1 ianuarie, reprezentanţii IMM-urilor arătând că ar dori majorarea salariului minim dar nu de la 1 ianuarie 2023.

Vedem ce se întâmplă şi în celelalte state europene, este o bătălie pe forţa de muncă. Trăim cu toţii în Uniunea Europeană şi există o migraţie a forţei de muncă. Fără să mărim salariul minim pe economie, migraţia va continua către alte zone. Deci trebuie să intervenim, nu putem doar să ne plângem că nu avem forţă de muncă sau să căutăm soluţii nu neapărat adecvate pentru a menţine forţa de muncă. Trebuie să intrăm într-o normalitate”, a spus preşedintele PSD.

Întrebat cu ce procent cresc pensiile, Marcel Ciolacu a spus: ”Important este că am hotărât foarte clar că vor creşte şi salariul minim pe economie, că vor creşte şi pensiile. Sunt ferm convins, după anumite discuţii – şi nu vă ascund faptul că, chiar dacă nu am avut acele celebre coaliţii, asta nu a însemnat că împreună cu prim-ministrul şi resposnsabilii din Ministerul de Finanţe noi nu am avut întâlniri şi nu am discutat şi despre execuţia bugetară de anul acesta, discutăm şi despre următoarea rectificare bugetară şi de viitorul buget. În acest moment, este prima oară de la Revoluţia când bugetul va fi făcut pe programe, cred că este o dezvoltare şi a statului român dar şi a viitoarei Românii pe care ne-o dorim. Câte procente sunt nu am stabilit încă în coaliţie, dar sunt ferm convins că vom stabili cât mai repede acest lucru.”, conform news.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Se lucrează la o nouă ordine europeană fără Rusia! Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell: ‘Nu înseamnă că vrem să excludem Rusia pentru totdeauna, dar această Rusie, Rusia lui Vladimir Putin, nu are loc’

Publicat

in

De

Înaltul reprezentant pentru politică externă al UE, Josep Borrell , a declarat că summitul liderilor Uniunii Europene cu 17 ţări de pe continentul european, care are loc joi, la Praga, caută să construiască „o nouă ordine fără Rusia”.

Într-o discuţie în capitala cehă cu agenţii de presă, printre care s-a aflat şi EFE, şeful diplomaţiei europene a semnalat că acesta este principalul mesaj pe care participanţii intenţionează să-l transmită Moscovei, odată cu organizarea primei reuniuni a Comunităţii Politice Europene, transmite EFE.

Această întâlnire este o formă de a descoperi o nouă ordine fără Rusia. Nu înseamnă că vrem să excludem Rusia pentru totdeauna, dar această Rusie, Rusia lui (Vladimir) Putin, nu are loc„, a afirmat înaltul diplomat spaniol.

Borrell a reiterat că, prin această iniţiativă europeană, se doreşte să i se transmită Kievului „semnalul” că, „din Regatul Unit şi până în Azerbaidjan, din Caucaz şi până la Marea Nordului, de la ţările baltice şi până în Marea Mediterană, toţi care îşi pot spune europeni se află aici pentru a demonstra o distincţie clară între europeni şi Rusia„.

Este semnalul pe care dorim să-l trimitem. Acela că, din păcate, nu putem construi o ordine a securităţii cu Rusia, (care) este izolată„, a insistat înaltul reprezentant pentru politică externă al UE.

Primul summit al Comunităţii Politice Europene reuneşte lideri din 44 de ţări, cărora li se va alătura preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cu scopul de a promova dialogul politic şi cooperarea pentru a întări securitatea, stabilitatea şi prosperitatea continentului european.

În afara celor 27 state membre ale UE, vor participa reprezentanţi din Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan şi Georgia, membre ale aşa-numitului Parteneriat Estic, şi se aşteaptă ca preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să ia parte prin videoconferinţă.

La reuniune vor mai participa ţări şi teritorii din Balcanii de Vest – Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia -, precum şi membrii Spaţiului Economic European – Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. La reuniune au mai fost invitate Elveţia, Turcia şi Regatul Unit, informează agerpres.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend